Huawei Mate 8 test – fantastisk storskærmstelefon

TEST: Jagter du en telefon i 6-tommer størrelsen? Min Huawei Mate 8 test sender telefonen helt til tops. Mate 8 er bare en fantastisk storskærmstelefon.

Huawei Mate 8

Huawei Mate 8

Huawei bliver bare bedre og bedre. Den nyeste storskærmstelefon Mate 8 performer på et niveau, hvor konkurrenter som Samsung og Sony bør se en smule bekymrede ud.

Efter min Huawei Mate 8 test må jeg konstatere, at Huawei ikke længere kan fejes væk med en kommentar som ”det er jo bare et af de der kineser-brands”. Nu ved jeg ikke om det er finere at komme fra Sydkorea end Kina – forskellen er nok, at vi har vænnet os til Sydkorea som et stort mobilland, og det er vi blevet trygge ved.

Et af de bedste punkter i Mate 8 er uden tvivl batteritiden, der er overdreven fantastisk. Jeg vil sige det den bedste performance hidtil på en telefon i denne klasse.

Lækker skærmkvalitet med gråligt skær

Skærmen på 6 tommer matcher i størrelsen forlængeren Huawei Ascend Mate 7. Opløsningen på Full HD (1080 x 1920 pixels) er ganske rigeligt, og du vil på ingen måde savne Quad HD, som konkurrenten Samsung ellers bryster sig af – man kan alligevel ikke se forskel.

Billedet er flot, og står nogenlunde tydeligt fra alle vinkler. Lysstyrken er desuden helt i top, og lysføleren tilpasser lydhurtigt skærmlyset efter opgivelserne. Hvis telefonen betragtes i et mørkt rum, vil du opleve en lille udvaskning af farverne, når skærmen ses fra siden, men det er ikke mere, end hvad vi ser på eksempelvis iPhone, der også benytter LCD-skærmteknologi.

Farverne er kraftfulde uden de kammer over i ”Disney-ficering”, men sort fremstår med et gråligt skær. Her skal vi over på Samsung Galaxy S6-serien, for at få skærme hvor sort virkelig er SORT.

78 procent af fronten på Mate 8 består af skærm, hvilket er en lille stigning fra 77,6 procent på forgængeren Mate 7.

Overfladen beskyttes af Cornings seneste Gorilla Glass 4, ganske som på andre topmodeller. Mate 8 er en ”my” mindre end Mate 7, mens vægten fortsat er på 185 gram.

Uhyggelig god performance

Huawei Mate 8

Huawei Mate 8

Huawei benytter deres egen processorproducent HiSilicon, og Mate 8 kommer således ikke med en Qualcomm-processor. I denne telefon finder vi Kirin 950 chipset med en quad-core 2.3 GHz + quad-core 1,8 GHz processorchip tilsat grafikprocessoren Mali-T880 MP4. Desuden er der 3 GB RAM.

 – Huawei’s kommende processor er et bæst

På alle punkter det en stor opgradering fra Mate 7, hvilket også ses i benchmarkmålingerne. Vi taler om 91.215 point i Antutu Benchmark og 922 point i 3DMark. Mate 7 scorede i Antutu kun 41.164 point.

I Antutu ligger Mate 8 sig helt i toppen. Under sig finder vi Samsung Galaxy Note 5, Galaxy S6 Edge og Oneplus Two, blot for at nævne et par stykker.

Du vil opleve hvordan alt fungerer ultra smidigt i dagligt brug, og der er ikke den opgave som Huawei Mate 8 ikke løser, heller ikke selvom Huawei har deres eget brugerinterface lagt oven på Android. Det er en stor fornøjelse.

Fronten er knapfri. Powerknappen ligger ud for tommelfingeren og ovenover sidder lydstyrkereguleringen. Alt dette virker logisk. Fingeraftrykslæseren har du ud for pegefingeren på bagsiden, og det er ligeledes en god og logisk placering.

Udover at fingeraftrykslæseren er super præcis (ifølge Huawei 10 procent mere præcis end tidligere sensorer), så åbner fingeren telefonen med det samme, uden du behøver tænde skærmen først. Læg blot fingeren på sensoren, hvorefter telefonen åbner. Det er virkelig brugervenligt, og noget Samsung og Apple godt kunne tage ved lære af.

Brugerfladen er blevet voksen

Huawei Mate 8

Huawei Mate 8

Mate 8 kommer med Android 6.0 Marshmallow ud af salgsæsken, og det er en klar opgradering fra Android 4.4.2 KitKat, som Mate 7 kom med for et år siden.

Du får dermed glæde af Android 6.0’s nye funktioner som Doze og App Standby, hvilket er ændringer i softwarens motor, der skal reducere strømforbruget.

Emotion UI 4.0 hedder versionen af brugerflade-overbygningen på Android, som Huawei står for. Ved lanceringen af Mate 7 var denne kun nået til version 3.1, og de mange mellemliggende opdateringer der har været, mærkes tydeligt.

Tidligere fik man bunkevis af notifikationer om blandt andet strømforbrugende apps. Her er der skåret kraftigt ned, og de notifikationer systemet popper frem med, er mere forståelige og knapt så forstyrrende.

Brugerfladens ikoner ser nu, på standard-temaet, mere indbydende ud og brugerfladen fremstår ikke nær så rodet som før. Desuden giver temavælgeren en lang række muligheder for personlig tilpasning og udtryk.

Konceptet er stadig, at der ikke er en app-drawer. I stedet placeres alle apps på forsideskærmene – eventuelt i mapper. Præcis samme koncept som i iOS på iPhone og iPad. Når dine apps er flyttet til dine personlige favoritplaceringer fungerer det fremragende.

Savner du en app, er det blot at søge efter den, ved at trække ned i forside-skærmen, hvorefter et søgefelt dukker op. Hvis en app ligger gemt dybt i en mappe kan systemet grafisk vise dig, hvor den gemmer sig, ved hjælp af en grafisk animation. Super smart og en fed feature.

Gardinet i toppen med notifikationscenteret er nu mere overskueligt, og du har mulighed for tilpasning af genvejstasterne efter egne ønsker.

Selvom Huawei har erstattet nogle af Android-systemets standardapps med deres egne, er det gjort nogenlunde rimeligt, selvom jeg egentlig synes man bare burde benytte de udmærkede apps Google står bag.

Jeg er irriteret over SMS-applikationens MMS-del, hvor billedbeskederne har lidt for ringe opløsning. Lige under 100 K i størrelsen. Det er en tredjedel af, hvad der egentlig kan overføres på MMS. Desuden vises billederne i tråden som små frimærker, også når der klikkes på dem.

SMS-delen er fin, men tastaturet kan jeg ikke blive gode venner med. Godt nok har Huawei købt licens til Swiftkey, men jeg synes det er rodet og upræcist. Jeg anerkender dog, at mange bruger Swiftkey og er glade for det. I øvrigt er Swiftkey nu overtaget af Microsoft så det bliver spændende om Huawei fortsætter med dette tastatur i kommende produkter.

Du kan skifte til standardtastaturet fra Android 6.0 med få klik, men det er uden dansk ordbog (???). Derfor må du fra Google Play hente Android-tastaturet endnu engang for at få det på dansk. Det giver jo INGEN mening!

Google Chrome er standardbrowser til internet, og Huawei har (heldigvis) fjernet deres egen browser, som var en del af Huawei Mate S.

Læs testen af Huawei Mate S

Screenshots fra Huawei Mate 8

Godt kamera fra Sony

Huawei Mate 8

Huawei Mate 8

Der sidder en 16 megapixels kamerasensor (1/2.8”) i Huawei Mate 8. Sensortypen hedder IMX298 og kommer fra Sony. Den er fra Sonys Exmor RS sensorserie, som Sony også anvender til deres egne Xperia-modeller.

Samsung Galaxy S6 benytter en IMS240-sensor ligeledes med 16 megapixels opløsning.

Billedkvaliteten som Mate 8 leverer er god og detaljeret, også i mørke omgivelser. Det er ikke de mest støjfrie billeder vi har set, men kameraet er bestemt godkendt og meget brugbart. Desuden har den optisk billedestabilisator (OIS). Frontkameraet har en opløsning på 8 megapixels.

Den højeste opløsning (16 megapixels) kan kun benyttes til 4:3 billeder. 12 megapixels er det maksimale for 16:9 bredformatbilleder.

Telefonen har relativt avanceret kamerasoftware, og Mate 8 kommer også med Lysmaling funktionen, der blev introduceret med Huawei P8 ligesom Tidsforkortelse ligeledes indgår.

Vi har testet Light Paint (Lysmaling)

Hvis du vil have glæde af OIS under videooptagelse er den maksimale kvalitet 1080p (30 fps). 60 fps er kun tilgængelig uden brug af stabilisator. Fokuspunktet kan ændres mens der optages video, ved et klik på skærmen, hvor du gerne vil have fokus skal være placeret.

Du kan se billeder vi har taget med Huawei Mate 8 i galleriet herunder.

Test: Huawei P8 – en smarthone med waw-faktor

Billeder taget med Mate 8

Best in class på batteritid

Huawei Mate 8

Huawei Mate 8

Sony vil gerne fortælle, at deres telefoner har strøm nok til to dage. Desværre er det lige knapt den oplevelse jeg har fået ved forskellige tests af Xperia-telefonerne. Huawei har med Mate 8 ikke rigtigt lovet noget i den retning, andet end de har sat et 4.000 mAh batteri i telefonen. Det er 100 mAh end hvad Mate 7 blev leveret med.

Test: Sony Xperia Z5 – når større er bedre

Hold da op en batteriperformance! Med mit relativt omfattende og varierede forbrug gik jeg efter den første arbejdsdag (6.30 til 23.30) i seng med 60 procents strøm tilbage. På andendagen var jeg nede på 13 procent ved sengetid. Det er intet mindre end en fantastisk oplevelse.

I Strømstyringsplan stod den i testperioden på ”Ydelse” som er en af de tre muligheder. De andre er ”Smart” og ”Ultra”. Sidstnævnte lukker ned for alt andet end telefonens basale funktioner, men giver så også virkelig lang batteritid.

Huawei giver dig mulighed for, at bestemme hvilke apps, der må køre når skærmen er slukket, og jeg tror det er en af årsagerne til den gode batteritid. F.eks. kan du sige at Facebook, Chrome, Instagram, Evernote, eller hvilke andre applikationer du måtte have, skal stoppes når skærmen slukkes.

Du kan også se, hvor meget strøm de enkelte applikationer har brugt, så du har kontrol over, hvad der sker på telefonen – også når den sover. Desuden har Mate 8, som en del af Android 6.0 også tilstandene Doze og App Standby.

Doze holder øje med om telefonen er i hvile i længere tid. Er det tilfældet indtræder en dybere sovetilstand, hvor batteriforbruget reduceres temmelig meget. Intensiv processorbrug forhindres og netadgang fra systemet samt applikationer sættes der restriktioner på. Før Doze vil indtræde, skal telefonen ligge HELT stille i længere tid, og skærmen skal være slukket.

Selvom telefonen er i Doze modtager den stadig opkald og SMS-beskeder som notifikationer fra såkaldte high-priority apps. Styresystemet vækker ind i mellem telefonen fra Doze og skaber et ”maintenance window”. Jo længere tid telefonen ligger stille, jo længere tid bliver der mellem disse vinduer.

App Standby sætter applikationer, der ikke har været brugt i længere tid i standby-tilstand. Det kræver dog, de ikke har været brugt i flere dage.

Jeg er voldsomt imponeret over batteritiden på Huawei Mate 8, som nok er ”best in class” lige nu. Desuden medfølger der i salgspakken en hurtiglader. Ifølge specifikationen kan den ved 30 minutters opladning give en hel dags brugstid.

Hvor er hullerne?

Huawei Mate 8

Huawei Mate 8

Naturligvis kan jeg finde huller i osten, hvis jeg virkelige skal. Men på Mate 8 er der ualmindelig meget ost for pengene.

I bunden ses to højtalergrille, men det er kun den ene som rent faktisk er en højtaler. Det er positivt med højtaler i bunden, men negativt telefonen ikke har stereohøjtalere. Lyden er nogenlunde, men ikke det bedste vi har hørt.

Der medfølger et nogenlunde velspillende in-ear headset i salgspakken, men ledningen er noget tyndt sjask, og lyden er temmelig skarp i toppen.

Aluminiumsdesignet er pænt og telefonen opleves generelt som god kvalitet, men den fylder også en hel del. Man kunne godt ønske sig en Huawei-telefon i denne liga med f.eks. 5,2 tommer skærm.

I Kina er Mate 8 tilgængelig med Force Touch teknologi i skærmen, som også var tilfældet på den asiatiske udgave af Mate S, men den trykfølsomme del af skærmen, må vi undvære i Danmark. Telefonen findes desuden med 4 GB RAM og 64 GB intern hukommelse, og en version med hele 128 GB hukommelse, men heller ikke det har vi fået i Danmark. Her hedder det 3 GB RAM og 32 GB intern hukommelse – til gengæld kan den udvides med Micro SD-kort.

Derimod kan du glæde dig over, at telefonen har dual-SIM funktion, dog har du kun plads til to SIM-kort, hvis du vil undvære hukommelseskortet.

Som nævnt kan der findes dårlige ting, hvis man virkelig vil.

Konklusion: Huawei overgår igen sig selv

MereMobil topkarakter

Huawei Mate 8 har fået tildelt top-karakteren 6 ud af 6 stjerner fra MereMobil.dk

Huawei Mate 8 er nok Huaweis mest vellykkede smartphone (eller phablet) til dato. Softwaren er lækker, hurtig, forståelig og indbydende. Batteritiden er enestående. Kameraet tager gode billeder – og så er det bare en telefon man har lyst til at bruge.

Selvom Mate 8 er en stor telefon, er den stadig nydelig at se på, og slibningen af frontglasset så den runder smukt ned af siderne, gør bestemt ikke noget dårligt for udtrykket.

På netværksdelen har jeg let passeret 100 mbit/s download på Wi-Fi, og uden problemer fået høje hastigheder på 4G-netværket. Det er bare ekstra sukker på toppen.

Dette er en telefon som fuldt ud fortjener vores topkarakter 6 ud af 6 stjerner og ”Vi anbefaler”. Huawei har endnu engang overgået sig selv! Nu skal de bare se, at få opdateret de gamle produkter til Android 6.0 med EMUI 4.0.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Huawei Mate 8

Til sammenligning fik Huawei Ascend Mate 7, som jeg testede i 2014, kun 4 ud af 6 stjerner.

Dagsprisen på Huawei Mate 8 er lige nu lidt under 5.000 kroner uden abonnement.

Fordele og ulemper

Fordele
– Utrolig lang batteritid med hurtigopladning (lader medfølger)
– Masser af processorkraft og stor hukommelse
– Godt og hurtigt kamera

Ulemper
– Fylder meget i hånden og lommen
– Medfølgende headset kunne være bedre
– Tastatur til beskeder er ikke godt nok

Mere til historien

Det er anden gang Huawei viser tænder overfor konkurrenterne. Nexus 6P som jeg testede i november 2015 fik også topkarakteren samt udmærkelsen ”Anbefaler”.

Huawei Mate 8
iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Motorola Edge 50 Ultra test | Gør næsten alt rigtigt

TEST: Denne telefon rammer alt det, som du vil elske. Læs detaljerne i min Motorola Edge 50 Ultra test.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Skal du købe Pixel 8a? …måske!

VIDEO: Se med her hvis du vil vide, om Google Pixel 8a er værd at købe.

(mere…)
Husqvarna 410XE NERA test | trådfri robotplæneklipper med kantklipning

TEST: Dobbelte knivsæt og ingen kantråd. Men fungerer kantklipningen og hvordan er satellit- og appstyringen på Husqvarna 410XE Nera.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
46 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram