Nexus 6P test – en absolut fremragende smartphone

TEST: Android 6.0 Marshmallow fra Google og Huaweis kvalitets-hardware giver samlet en fremragende smartphone, viser min Nexus 6P test.

Nexus 6P test

Nexus 6P (Foto: Google)

Der produceres bunkevis af rigtigt gode Android smartphones, men der findes desværre også utroligt mange dårlige, som bestemt ikke er de penge værd som står på prisskiltet. Årsagen er blandt andet Googles sløsede tilgang til kvalitetskontrol af enheder med Android, nok fordi tanken grundlæggende er, at alle i princippet skulle kunne producere en Android-enhed.

Denne strategi har ført til massiv succes for Android-platformen. Mere end én milliard telefoner og tablets, fordelt på 190 lande, kører nu Android, viser Googles egne tal, og hver dag aktiveres der én million nye Android-enheder. Alt dette er skabt siden 2008, hvor smartphonen for alvor blev hvermandseje  – altså på kun omkring syv år.

Sideløbende med Androids succesfulde udbredelse, i alle mulige afskygninger, har Google kæmpet, en knapt så succesrig kamp, for at fremvise hvordan systemet oprindeligt har været tænkt. For den frie leg på platformen har ført til i tusindevis af modifikationer, nogle mere uheldige end andre.

Nexus-serien, der præsenterer Android i sin rene form, har ikke været en salgssucces, selvom der siden den første, Nexus One, i 2010 har været mange gode Nexus-bud.

Når Android kritiseres, får systemet skylden for forskellige producenters ofte jammerlige tilpasninger af Android, og gang på gang fremhæves iPhone som den mest intuitive og altid opdaterede mobilplatform.

Et ufravigeligt faktum er, at Nexus-telefonerne med den rene Android, er telefoner på højde med hvad Apple kan præstere softwaremæssigt. De kører fantastisk, men syner hen som produkter kun få gider købe, og det er virkelig synd!

Velkommen til min Nexus 6P test. Endnu en fantastisk Nexus-enhed, der giver iPhone baghjul. Det er skønt når INGEN andre end Googles Android-team har pillet i softwaren.

Nexus 6P specifikationer

– Skærm: 5,7” (2560 x 1440 pixels) – 518 PPI
– Skærmtype: AMOLED med Corning Gorilla Glass 4
– Fingeraftrykslæser
– Størrelse: 159.3 x 77.8 x 7.3 mm
– Vægt: 178 gram
– Kamera: 12,3 megapixels (f/2.0 aperture) med IR laser-assisted autofokus
– Frontkamera: 8 megapixels (f/2.4 aperture)
– 4K-videooptagelse med hovedkamera
– HD-videooptagelse med frontkamera
– Qualcomm Snapdragon 810 v2.1 processor (2.0 GHz octa-core) 64-bit
– Grafik: Adreno 430 GPU
– RAM: 3 GB LPDDR 4
– Frontvendte stereohøjtalere
– 4G LTE cat 6
– Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2×2 MIMO, dual-band (2.4 GHz, 5.0 GHz)
– Bluetooth 4.2, NFC, GPS, Glonass
– Batteri: 3.450 mAh
– USB Type C, Nano SIM
– Styresystem: Android 6.0 Marshmallow

Bedre design end sidste år

Hardwaren til Nexus 6P er skabt af Huawei i tæt samarbejde med Google, der som nævnt har stået for softwaren.

Aluminium i et full-body layout giver Nexus 6P sit flotte slanke udtryk, trods dens store størrelse. Fronten er beskyttet af det nyeste brudstærke Gorilla Glass 4 fra Corning, og i den øverste del på bagsiden, ses et sort område som indeholder kameraoptik og fotolys.

Ringen i den øverste fjerdel er fingeraftrykssensoren, som vi vender tilbage til senere i testen.

Nexus 6P findes i farverne aluminium, graphite, frost og gold. I første omgang kommer guld-versionen dog kun på det japanske marked.

Hukommelsesvarianterne er 32, 64 og 128 GB. Du skal her være opmærksom på, at der ikke er mulighed for udvidelse af pladsen på telefonen, så du skal nøjes med den indbyggede plads på telefonen – eller løsninger i “skyen”.

I forhold til Nexus 6, der kom sidste efterår, er Nexus blevet lidt lettere. Faktisk har den tabt syv gram og smidt nogle millimeter på både bredde og tykkelse. Nexus 6P synes jeg har fået et væsentligt designløft, når vi sammenligner med forgængeren. Forgængeren var Motorola, der havde produceret hardwaren.

Test: Nexus 6 er Googles supertelefon

Nexus 6P mod Nexus 6

Nexus 6PNexus 6
Skærm5,7”5,96”
Opløsning1440 x 2560 px1440 x 2560 px
Mål159.3 x 77.8 x 7.3 mm159.3 x 83 x 10.1 mm
Vægt178 gram184 gram

Lidt mindre skærm

Skærmstørrelsen er skrumpet en smule på Nexus 6P i forhold til Nexus 6. Vi er gået fra 5,96 til 5,7 tommer, men stadig AMOLED-typen som skærmteknologi. Det lyder måske ikke af meget, men det er lige nok til et generelt lettere udtryk på telefonen.

Opløsningen er fortsat 2K (1440 x 2560) pixels, men PPI er steget fra 493 til 518, som følge af den mindre skærmstørrelse med samme opløsning. Til sammenligning har iPhone 6S Plus en PPI på 401.

Skærmen leverer flotte farver samt et højt kontrastniveau. Her er den sorte farve helt sort uden grålige skær, og i det hele taget står vi med en fremragende skærmkvalitet.

Lysmængden på skærmen er velafbalanceret, og fremstår således ikke underbelyst, som vi så på nogle af de første Nexus-modeller. Så ønsker du en smartphone med rigtig god skærmkvalitet, er der ingen grund til at gå uden om denne telefon.

Test: iPhone 6S og 6S Plus – sidder lige i skabet

Screenshots fra Nexus 6P

Fremragende og enkelt kamera

Nexus 6P (Foto: Google)

Nexus 6P (Foto: Google)

Kun omkring 20 procent af alle fotos er taget under ideelle lysforhold, hvilket stiller store udfordringer til mobilkameraet, der ofte hives frem hvor lyset er dårligt. Du kan mange gange vælge at bruge fotolyset, og få et temmelig uinspirerende billede, eller du må leve med støjen der opstår, når kameraet slår alt til, der kan trække så meget lys ind i billedet som muligt.

Billeder taget med Nexus 6P under dårlige lysforhold bliver overraskende gode. Jeg vil nærmest sige forbløffende gode, med meget lidt billedstøj. Udendørsfotos er ligeledes ret fantastiske, men noget af de bedste er, at kameraet starter lynhurtigt og i hast fokuserer. De specielle momenter kommer således hurtigt og effektivt i kassen.

Googles kamera-applikation er ikke fyldt med en masse fancy features. Tværtimod. Den er super simpel, hvilket gør den let at anvende. Jeg er stor tilhænger af det enkle, da alle mulige ekstra-ting kan findes via tredjepartsapplikationer, hvis man skal bruge dem. I galleriet herunder kan du se et efterårsbillede jeg har taget med Nexus 6P, og efterfølgende redigeret i Afterlight, som netop er en tredjepartsapp.

Foto med og uden redigering

Ingen optisk stabilisator

Sensoren har en opløsning på 12.3 megapixels (1.55 μM, F2.0 aperture). Som standard er opløsningen indstillet til 12,2 megapixels i 4:3 format. Den maksimale opløsning i 16:9 format er 8,3 megapixels.

Kameraet har desværre ikke optisk billedstabilisator, hvilket særligt på 4K-videooptagelser (30 fps) tydeligt ses. Derimod har den mulighed for slowmotion-optagelser med op til 240 (fps).

Optager du video i standard Full HD 1080p vil en softwarebaseret stabilisator hjælpe dig med at få mere rolige videooptagelser. Telefonen er hurtig til at autofokusere når afstanden til motivet skifter, og du kan selv påvirke dette, ved at prikke fokuspunktet ud på skærmen.

Samlet set er kameraet i Nexus 6P det bedste vi til dato har set i en Nexus-enhed, og dette bringer Google og Huaweis topmodel ind i den absolutte superliga, når det kommer til mobilfotografering med den ekstra bonus, at kameraet kan lynstartes ved at dobbeltklikke på power-knappen. Ganske som vi har set det på Samsung Galaxy S6-serien, hvor det blot er hjemknappen, der skal klikkes på.

Skal vi finde en lille negativ ting ved kameraet, så er det fotolyset. Se på billederne af vores små maskotter. Her vil du opdage, at fotolyset oplyser bordet fremfor selve motivet.

Frontkameraet har i øvrigt en opløsning på 8 megapixels.

Test: Sådan er Samsung Galaxy S6 Edge+

Billeder taget med Nexus 6P

Hurtig oplåsning med fingeren

Nexus 6P (Foto: Google)

Nexus 6P (Foto: Google)

Fingeraftrykslæseren på bagsiden er af samme type, som Huawei tidligere har anvendt i blandt andet Huawei Mate S. Placeringen er rigtig god, særligt når telefonen holdes i hånden. Og alt du skal gøre er at lægge fingeren på aflæseren, hvorefter telefonen åbner uden skærmen først skal tændes, og så er sensoren oven i købet meget præcis.

Hvis telefonen ligger på bordet, eller sidder i en bilholder, er placeringen af sensoren derimod ikke god, da Nexus 6P skal være i hånden, hvis fingeraftrykssensoren skal bruges optimalt. I disse situationer må pinkode benyttes. Her synes jeg, det er irriterende, koden ikke blot kan tastes uden brug af ”enter”, som vi blandt andet ser det på iPhone. Ikke det er et stort problem, det er bare et unødvendigt ekstra klik.

Google beskriver selv fingeraftryk, kaldet Nexus Imprint, som mindre sikkert end adgangskoder og pinkoder. Blandt andet fordi der efterlades fingeraftryk overalt, og oplåsning med en fysisk kopi af dit fingeraftryk er faktisk muligt. I dagligt brug skal vi nok ikke være nervøse. Google gør også opmærksom på, at fingeraftrykket kun lagres på enheden og ikke sendes til Googles tjenester eller servere.

Android er endnu engang et hit

Android 6.0 Marshmallow er Nexus 6P født med, og du vil med denne mobil få opdateringer til Android-systemet før hovedparten af andre Android-enheder i markedet.

Netop det mærkede jeg i testperioden, hvor Googles månedlige sikkerhedsopdatering til Android på godt 8 megabyte blev frigivet. I slutningen af sommeren 2016 udsendte Google en nyhed om, at der fremover ville komme månedlige sikkerhedsrettelser. Dette har Samsung tilsluttet sig, mens HTC har kaldt månedlige opdateringer for ”urealistiske”.

Det skal siges, at jeg fortsat ikke har modtaget en sikkerhedsopdatering på HTC One A9, der også kører Android 6.0 Marshmallow – dog med Sense UI ovenpå. Det viser med alt tydelighed hvilken kæmpe fordel brugere af Nexus-telefonerne har i forhold til Android-telefoner fra andre producenter.

I forhold Android 5.x Lollipop er der ikke vildt mange synlige ændringer i Marshmallow-versionen, der fortsat leverer en ren og simpel brugeroplevelse, som endnu engang understreger hvorfor producenter på Android-platformen burde forbydes at pille og ændre ved systemet, der i sig selv kører helt fantastisk.

Video: Demo af 4K-optagelse fra Nexus 6P

https://www.youtube.com/watch?v=ZOyL9h446KQ

Android 6.0 giver dig kontrollen tilbage

Nexus 6P (Foto: Google)

Nexus 6P i guld kommer i første omgang kun til Japan (Foto: Google)

Android-platformen har været et ren slaraffenland for personer, som ønskede at kompromittere brugernes sikkerhed i forhold til data. Sikkerhedseksperter har tidligere kaldt Android for den mest usikre mobilplatform, og særligt de billigste Android-telefoner der aldrig ser skyggen af en opdatering, betegnes som de mest usikre.

Podcast: Så usikre er billige smartphones

Med Android Marshmallow ændrer Google markant på hvad applikationer må og ikke må på telefonen. Tidligere fik en app adgang til alle de data den ønskede, men nu vendes dette totalt på hovedet. En app har nu ingen adgang, før brugeren tillader det.

Ved installation af eksempelvis Instagram vil du opleve spørgsmål fra systemet om, hvorvidt du ønsker app’en skal have adgang til kamera, galleriet og positionen. Og på Facebook Messenger kan du godt give adgang til at bruge billeder, uden din position aflæses.

Det kræver du roder i motorrummet, hvis applikationernes rettigheder skal ændres. Du skal kigge i Indstillinger —> Apps —> Vælg en app —> Tilladelser. Lidt synd Google ikke har gjort muligheden mere synlig, end tilfældet er.

Når du er inde i ”Oplysninger om app’en” kan du samtidigt ændre hvilke notifikationer en app må sende dig. Så hvis du ikke ønsker notifikationer, kan du blokere dem totalt eller vælge dem som prioriteret. Du kan ligeledes forhindre, der sendes underretninger kortvarigt ind over skærmen.

Disse sikkerhedsændringer i Android er nok i virkeligheden Marshmallows allerstørste nyhed.

Baggrund: Hvem er du mest bange for? Kina, USA eller dig selv?

Telefonen sover bedre

Nexus 6P (Foto: Google)

Nexus 6P (Foto: Google)

Strømforbruget i Android holdes i kort snor med de to nye funktioner Doze og App Standby.

Doze registrerer om din enhed er i hvile i længere tid, hvorefter den går i en særlig dyb sovetilstand, hvor batteriforbruget kraftigt minimeres, blandt andet ved at forhindre intensiv processorbrug samt sætte restriktioner på netadgang fra system om apps.

Det skal siges, at telefon skal ligge HELT stille i længere ting, op til et par timer, inden Doze sætter ind. Desuden skal skærmen være slukket. Så ikke noget med, at gå rundt med telefonen i lommen, da det bl.a. aktiverer bevægelsessensorerne.

Du kan ikke selv aktivere Doze.

I Doze-tilstand vil du stadig modtage opkald og SMS-beskeder samt såkaldte high-priority beskeder fra apps.

I sovetilstanden bliver telefonen ind i mellem vækket af systemet, så applikationer får et såkaldt ”maintenance window” til at udføre forskellige opgaver, men jo længere tid telefonen ligger uden berøring, bliver der længere og længere mellem disse vinduer.

Forklaring af Doze-mode i Android 6.0 Marshmallow (Grafik: Google)

Forklaring af Doze-mode i Android 6.0 Marshmallow (Grafik: Google)

Der er naturligvis en risiko for, at udviklere vil udnytte high-priority funktionen til at vække telefonen fra Doze oftere end det er nødvendigt, men dette har Google tænkt på. Notifikationer, som ikke er en del af mobilnetværket (opkald og tekstbeskeder) skal køre gennem Google Cloud Messaging Server, og hvis Google opdager misbrug kan der skrides ind overfor udvikleren og den enkelte applikation f.eks. ved at blokere for vækningen.

Google har selv målt sig frem til kraftige forbedringer i standby- og batteritid, hvilket også rapporteres fra uafhængige kilder rundt omkring.

Jeg kan ikke sige, at det netop er Doze som har givet lang batteritid på Nexus 6P, eller det generelt er et mere strømeffektivt system, da min telefon sjældent ligger HELT urørt over LANG tid, og om natten sidder den typisk i opladeren. Google skal dog have stor ros for, at tage hånd om batteriproblematikken.

App Standby er en anden batterieffektiv funktion, som du heller ikke kan indstille selv. Hvis apps har ligget i baggrunden i længere tid uden at blive brugt, sættes de i standby-tilstand, og forhindres adgang til at udnytte resurser i systemet. Vi taler om, at en app skal have været i baggrunden i flere dage, inden App Standby aktiveres. Så snart applikationen igen aktiveres, kommer den ud af “Tornerose-søvnen”.

Når opladeren tilsluttes frigiver systemet alle applikationer i standby, så de igen får adgang til eksempelvis netværk.

Rigtig god batteritid

Nexus 6P (Foto: Google)

Nexus 6P (Foto: Google)

Nexus 6P kommer med et, ikke udskifteligt, batteri på 3.450 mAh, hvilket er et temmelig stort batteri.

På intet tidpunkt har jeg måtte nødoplade i løbet af dagen, og ved sengetid har omkring 20 procents strøm tilbage ikke været usædvanligt selv efter mere end to timers skærmtid.

Jeg må endnu engang rose Google for godt software-arbejde, samt Huawei for den gode hardware.

Nexus 6P leveres med en ret kraftig USB Type-C baseret hurtiglader. Telefonen benytter således ikke Micro-USB stik, men fremtidens nye og smartere USB-stik, der i øvrigt kan vende begge veje.

I benchmarktest med Antutu scorer Nexus 6P 53.897 point, mens jeg fik 1.601 point i 3D Mark. Det er den højeste score i 3D Mark jeg har fået til dato. Den som kommer tættest på er Samsung Galaxy S6 Edge, der landede på 1.253 point. Denne scorede så til gengæld 70.255 point på den generelle benchmarktest.

Generelt er oplevelsen, ved brug af Nexus 6P, at der er rigeligt med kræfter til de opgaver man stiller den. I øvrigt har jeg kunne hive næsten 110 Mbps ud af det trådløse netværk, og 80 Mbps via 4G LTE på 3’s netværk har heller ikke været et problem. Så alt i alt en rigtig god oplevelse.

Fronthøjtalere med rimelig lyd

Lyden fra stereohøjtalerne på fronten er godkendt men ikke prangende. Jeg savner her lidt mere bund. Lyden er dog ikke så skinger, at den ikke kan holdes ud, hvis du lytter lidt Spotify eller radio via højtalerne.

Med headset oplever jeg en god neutral lyd, som vil tilfredsstille langt de fleste, om end musik- og lydeksperter nok skal kigge sig om efter en anden type telefon.

Som på Nexus 6 understøtter 6P også HD Voice ved samtaler hos de teleselskaber, som har funktionen implementeret. Og helt generelt klarer Nexus 6P sig rigtigt fint ved samtaler, også når det kommer til kommunikation via Bluetooth.

Billeder af Nexus 6P

Google inside

Normalt kritiserer jeg mobilproducenterne for mængden af bloatware (uønsket software) som er præinstalleret på enhederne. Dette er, som udgangspunkt, ikke nødvendigt på Nexus-telefoner.

Nu er der så lige det, at hvis ikke man er hardcore bruger af alle Googles tjenester, så vil man nok opfatte nogle af disse som bloatware. Jeg bruger hverken Google Play Film, Musik, Spil eller Keep, Sheets og Slides – tjenesterne kan ikke afinstalleres, men kun deaktiveres. Lidt træls.

En ny funktion i Android 6.0 Marshmallow er Google Now On Tap, der analyserer det indhold du ser på skærmen. Får du f.eks. en mail fra en ven, der foreslår I skal se en bestemt film, kan du holde hjemknappen nede, hvorefter Google kommer med forslag til trailer, information om film, biograf osv.

Læses en artikel på nettet (Google Chrome) kan der også søges på basis af indholdet, hvilket også virker i YouTube.

Nu er der så bare lige det, at jeg ikke har kunne få informationer om, hvornår tjenesten åbner i Danmark eller Norden, for det er nemlig ikke sket endnu.

I Google Chrome vil du i øvrigt, og det virker i Danmark, opleve en ny funktion. Læser du en artikel, og vil vide mere om eksempelvis en person som Riza Durmisi, der aktuelt spiller for Brøndby, er det blot at markere navnet, hvorefter Google viser et info-vindue i bunden af skærmen, baseret på en søgning, som du kan trække væk igen, når du har læst informationen.

Video: Now On Tap demo

Konklusion: Sådan skal skumfiduser smage!

MereMobil topkarakter

Nexus 6P får ud af 6 stjerner fra MereMobil.dk

Android 6.0 Skumfidus smager bare godt! Igen viser Google, hvordan Android skal skæres.

Der er mange ting som Android i sin grundform ikke kan, men langt det meste kan du, såfremt det ønskes, løse via en app. Dermed får du altså et rent og uberørt styresystem, der bare kører og kører. Ingen nedbrud eller genstarter, totalt flydende brugeroplevelse, fantastisk kamera samt god skærm- og lydkvalitet. Samt et godt kvalitetsdesign.

Ingen tvivl om, at Samsung med Galaxy S6 Edge eller S6 Edge+ også har lavet et godt Android-produkt, for da ikke at tale om HTC One A9, der nu er i butikkerne med Android 6.0 installeret. Der er bare noget ved Googles egen software, som løfter det over hvad andre skaber.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Nexus 6P

Jeg håber producenterne på et tidspunkt forbydes at lave ændringer i Android, med mindre der er tale om skins, baggrunde, widgets, farvetemaer og ekstra apps. Altså at det originale styresystem forbliver intakt. Jeg hører på vandrørene, at Google faktisk allerede har strammet op på, hvad en producent må og ikke må i systemet, og mon ikke der strammes mere fremadrettet. Det handler om sikring af en god brugeroplevelse såvel som det sikkerhedsmæssige aspekt, der i fremtiden bliver endnu mere vigtigt.

Tillykke til Huawei og Google. Nexus 6P er en fremragende smartphone, som både fortjener topkarakter (6 ud af 6 stjerner) og udmærkelsen ”MereMobil.dk” anbefaler.

Web-TV: Det første kig på Nexus 6P

Fordele og ulemper

Fordele

– Godt kamera og lang batteritid
– Flot skærm
– Gode materialer og effektiv fingeraftrykslæser

Ulemper

– Højtalerne på fronten mangler dybde
– Now On Tap fungerer ikke i Danmark (endnu)
– Fingeraftrykslæseren kan ikke betjenes når telefonen ligger på bordet

Mere til historien

Android 6.0 Marshmallow giver også mulighed for, at opsætte flere brugere af telefonen. En gæst eller din barn kan f.eks. bruge en anden profil, hvorfra der ikke er adgang til dine data.

Nexus 6P
iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Motorola Edge 50 Ultra test | Gør næsten alt rigtigt

TEST: Denne telefon rammer alt det, som du vil elske. Læs detaljerne i min Motorola Edge 50 Ultra test.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Skal du købe Pixel 8a? …måske!

VIDEO: Se med her hvis du vil vide, om Google Pixel 8a er værd at købe.

(mere…)
Husqvarna 410XE NERA test | trådfri robotplæneklipper med kantklipning

TEST: Dobbelte knivsæt og ingen kantråd. Men fungerer kantklipningen og hvordan er satellit- og appstyringen på Husqvarna 410XE Nera.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
105 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram