Nexus 6 test af Googles super-Android

TEST: Den store Nexus 6 test viser en moderne Android telefon, der på langt de fleste punkter er fremragende. Det samme er Android 5.0 Lollipop, som telefonen er født med.

Nexus 6 test

Nexus 6 (Foto: MereMobil.dk)

Nexus 6 er den første rigtige storskærms-telefon fra Google, og det er nok den største opdatering vi hidtil har set på Nexus-enhederne.

Mange sammenligner Nexus 6 med Samsung Galaxy Note 4, særligt fordi størrelsen er nogenlunde den samme, men den sammenligning synes jeg ikke holder, da Note 4 med betjeningspennen, S Pen, og Samsungs dybt integrerede softwarefeatures, der udnytter S Pen, er i en kategori for sig selv.

Skal der sammenligning til minder Nexus 6 mig mere om iPhone 6 Plus. Jeg har sat størrelses-specifikationerne ind i nedenstående skema, så kan du selv bedømme.

Nexus-telefonerne er Android-platformens iPhone. Når iPhone udvikles bestemmer Apple, hvad der foregår, og på Nexus er det Google, der selvstændigt har styr på produktet fra ende til anden. Fordelen for slutbrugerne er en enklere og langt mere forståelig brugeroplevelse.

Android platformens ulempe (og fordel) er muligheden for specialtilpasninger, men ikke altid er de skins og templates producenterne anvender, til gavn for et givent produkt.

Aluramme og god kvalitet

Nexus 6 kommer med en ramme af aluminium og sammen med skærmen på godt seks tommer, beskyttet af Gorilla Glass 3, er det samlet set en rigtig god byggekvalitet.

Hjørnerne er afrundede, men jeg synes bagsidens udformning gør den meget dominerende, udover størrelsen naturligvis i sig selv tiltrækker en del opmærksomhed.

Selvom Nexus 6 vejer 184 gram, så er vægten egentlig ikke noget jeg har lagt mærke til. Det er den fysiske størrelsen som generer mest. Telefonen er stor og bøvlet i hånden og passer ikke ordentligt ned i bukselommen.

Placeringen af lydstyrke og power-tasterne på højre side, er ikke helt optimal. Power sidder øverst, og lige ud for tommelfingeren er lydstyrke-ned. Derfor kommer jeg oftest til at ramme den forkerte knap, utilsigtet. Egentlig underligt dette ikke er fanget inden det endelige design lå fast.

Centreret i bunden er MicroUSB-stikket til opladning og i toppen, ligeledes på midten, findes 3,5 millimeter Jackstik til headset.

Gorilla Glass-beskyttelsen betyder ikke du får en telefon, der holder til alt. Jeg formåede, uheldigvis, at tabe mobilen ud af lommen ned på asfalt. Desværre gik det ud over skærmens øverste højre side hvor en flot stjerne nu pryder forsiden. Heldigvis er et endnu stærkere Gorilla Glass 4 på vej, hvor netop asfalt er målgruppen, men det bliver først i 2015 telefonerne kommer med denne glasoverflade.

I forhold til beskyttelse er IP-certificeringen værd at nævne, for der er ingen. Så Nexus 6 har på ingen måde godt af kontakt med vand og støv.

Test: Samsung Galaxy Note 4

Nexus 6 mod konkurrenterne

SkærmStørrelseVægt
Nexus 65,96”
1440 x 2560 px
159.3 x 83 x 10.1 mm184 gram
Note 45.70”1440 x 2560 px153.5 x 78.6 x 8.5 mm176 gram
iPhone 6 Plus5,50”1080 x 1920 px158.1 x 77.8 x 7.1 mm172 gram

Stor imponerende skærm

Med Quad HD opløsningen på 1440 x 2560 pixels (5,96”) står vi med en billedkvalitet, der er helt ekstraordinær. Pixeltætheden er 493 PPI, hvilket skal sammenlignes med 401 PPI på iPhone 6 Plus og 515 på Note 4. Så intet under billederne på skærmen står ultra skarpt.

Skærmtypen er AMOLED. Farverne fremstår flotte, men til den friske side. Kontrastforholdet er virkelig højt, og det sorte er sort som natten uden gråligt skær. Derimod er den hvide farve ikke nær så klar, som det vi ser på iPhone 6 Plus.

Der er ikke, som på Galaxy Note 4, mulighed for at justere skærmtoningen, hvilket som udgangspunkt heller ikke er nødvendigt, da kalibreringen er ganske fin.

Når man har vænnet sig til størrelsen, er det en fornøjelse med det store overblik, som sådan en skærm i sagens natur giver. Lysføleren fungerer glimrende, og jeg har ikke selv haft behov for indgriben i teknikkens beslutninger. På de tidligere Nexus telefoner synes jeg skærmen på automatik lysstyrke, har været justeret for langt ned i lysstyrke, men det er altså rettet ind på Nexus 6.

Test: iPhone 6 Plus – fed men temmelig stor

Letteste Android-version nogensinde

Nexus 6 er den første telefon med Android 5.0 Lollipop ud af salgspakken og det er en nyhed, du godt kan glæde dig til.

Jeg tør godt udråbe Android 5.0 som den letteste, mest forståelige og intuitive til dato. Designsproget kalder Google ”Material Design”. Det er friskt, levende og nyt. Designerne har gennemført udtrykket fra ende til anden, og det når ud i alle hjørner af telefonen.

Flere af programmerne har flotte hjælpeskærme, som vises første gang i de startes, og man er som slutbruger ikke overladt til at skulle læse små gnidrede infobokse. Et klart fremskridt.

Kort-opbygningen fra Google Now er gennemgående i Material Design. Det gør sig gældende i alt fra låseskærmen over notifikationscentret til menuen seneste programmer.

Seneste programmer, eller multitasking om du vil, lægger omgående den aktive applikation ind i et kort, når der trykkes på knappen. Lækkert! Seneste programmer tager nu højde for, at en applikation kan have flere vinduer. Det ses i f.eks. Gmail, hvor både indbakken og den mail der aktuelt er ved at blive skrevet, fremstår som to enheder i listen.

Låseskærmen viser ens notifikationer, og en kamera-genvej lader dig aktivere kameraet med et lille swipe i højre side. De widgets vi har set i tidligere Android-versioner er nu forsvundet.

Adgangen til alle programmerne der er installeret findes ved at aktivere det hvide ikon midt på skærmen. Lige derunder ser vi standardknapperne til betjening af systemet; Tilbage, Hjem, Seneste programmer. Telefonen har således ikke længere fysiske (eller touchbaserede) frontknapper. Designet af knapperne har med Android 5.0 fået et nyt udtryk.

Der er adgang til at lave utroligt mange hjemmeskærme og du kan opbygge mapper med applikationer, blot ved at trække ikonerne oven på hinanden.

En stor del af oplevelsen er de små overgangsanimationer, som er med til at sætte ekstra liv i telefonen. Animationerne er korte, og ser godt ud – uden at være irriterende, hakkende eller langtrukne.

Ny mail og SMS-app

Blandt de store nyskabelser på appikationsdelen er Gmail og Calendar som har nyt friskt udtryk. Gmail understøtter nu ikke kun Googles egen mailtjeneste, men også synkronisering via Microsoft Exchange. Det er lækkert, at man nu kan få den samme mailoplevelse på tværs af alle Android enheder, og det let at skifte mellem ens forskellige mailkonti.

Beskedapplikationen til SMS’er hedder nu Messenger, hvilket ikke må forveksles med Facebook Messenger. Messenger er en simpel, men effektiv SMS-applikation der indeholder de mest basale og relevante funktioner. Hangouts findes stadig på telefonen, men det virker som om, at Google har lagt den lidt i baggrunden.

Topgardinet har ligeledes fået en overhaling. Det var ikke dårligt på den foregående Android-version, men alligevel er der blevet plads til forbedringer.

Når gardinet trækkes ned med to fingre kommer genveje til bl.a. Bluetooth og Wi-Fi fortsat frem, men en af de største nyskabelser er nok, at notifikationer kan vises nærmest transparent oven på den applikation der aktuelt er åben. Oplevelsen er dermed ikke, at man forlader det der er gang i, for at holde sig orienteret om f.eks. en mail der er landet i mailindbakken. Det er nu en langt mere samlet brugeroplevelse.

Gardinet har nu et ”to-træks-swipe”. Ét træk ned viser notifikationerne. Et træk mere umiddelbart efter åbner adgangen til systemgenvejene.

Headsettet kan være sikkerhed

Låseskærmen kan også vise notifikationer og du kan nu bestemme om også følsomme informationer skal fremgå, når telefonen er låst. Det er en kæmpe forbedring, at Google har tænkt over sikkerheden.

En anden ny sikkerhedsfunktion er muligheden for, at lade en Bluetooth enhed eller smartwatch slå låseskærmen fra, når enheden er i nærheden. På den måde slipper du for at indtaste adgangskoden, når dit headset er i nærheden.

Notifikationer på låseskærmen kan tage dig med direkte til applikationen, ved at klikke på den.

I Android 5.0 Lollipop er der integreret en ret cool ”forstyr ikke”-funktion. Tryk på volumen op/ned hvorefter du kan vælge ringetonens lydstyrke, men også angive ”Ingen”, ”Prioriteret” eller ”Alle”.

Under prioriteret kan du bestemme, hvordan du vil kontaktes af udvalgte personer, mens resten af henvendelserne får telefonen til at optræde lydløs.

Der er umiddelbar mangel på en regulær mute/lydløs funktion, uden brug af vibrator. Ved tryk på ”ringer”-symbolet kan kun ”vibrator” og ”ringetone” vælges. Her er tricket i stedet at bruge ”Ingen” i forbindelse med ”forstyr ikke”. Husk dog på, at telefonen bliver totalt lydløs. Så meget, at ikke engang alarmen fra vækkeuret lyder.

Overraskende god batteritid

En innovativ detalje er det såkaldte ”Project Volta”, hvor udviklere kan få større kontrol over, hvordan en app påvirker batteritiden. Det kan f.eks. lade sig gøre at oprette planlægning af dataindsamling, så der f.eks. kun hentes data til applikationen, når telefonen er tilsluttet en oplader.

Android 5.0 kommer med en ny batterisparefunktion som reducerer ydeevne, vibrationer, baggrundsdata, synkronisering m.v. Når funktionen er aktiveret kommer der en orange ramme på telefonen, som tydeligt indikerer, at batterisparer er aktiv.

Batteritiden overraskede mig en del. Selvom skærmen er en strømsluger, er det lykkedes udviklerne at holde strømforbruget i kort snor. 17-18 timers drift ved aktivt blandet brug, har været min normale oplevelse. Det er ikke en telefon som kræver, at opladeren er med i tasken.

Jeg har set forskellige batteritests af Nexus 6, som også er positive. Her tales om omkring 25 timers taletid på en opladning på 3G-nettet.

Telefonen understøtter Qualcomm Quick Charge 2.0, som vi også har set på Galaxy Note 4. Så med den rette oplader, kan der fyldes strøm på lyn hurtigt. I teorien kan du få otte timers blandt brug efter opladning i kun 15 minutter. I salgspakken medfølger der en hurtiglader.

Hvis du har en trådløs opladeenhed med standarden Qi Wireless, kan Nexus 6 også oplades på denne, men det går noget langsommere end ved at sætte stikket direkte i.

Billeder taget med Nexus 6

Gode billeder og 4K video

Kameraet på 13 megapixels (f2.0 – Sony IMX 214) tager helt gode billeder under de rette lysforhold, og det er let at stille skarpt på motivet, også når det er tæt på. I mørke omgivelser opstår der en smule billedstøj. Når funktionen HDR+ anvendes hjælper det på billedstøjen. Der er dobbelt LED-fotolys som lyser ganske godt op, hvilket kan være gavnligt hvis omgivelserne i sig selv, ikke leverer lys nok, men i større lokaler og på lange afstande, gavner fotolyset ikke så meget.

Fra genvejsmenuen i topgardinet kan LED-lyset aktiveres manuelt og anvendes som lommelygte.

Kameraet i Nexus 6 har optisk billedstabilisering, så rystelser minimeres, hvilket særligt er relevant når du tager billeder i mørke omgivelser, hvor lukketiden er længere.

Google har ikke en masse kamerafeatures, som det typisk ses på de forskellige producenters kameratilføjelser, men det gør ikke meget noget, da jeg kun sjældent bruger dem. Hellere et godt point-and-shoot kamera og mulighed for at efterbehandle senere fremfor en masse mere eller mindre smarte funktioner.

Der er ikke nogen fysisk kameraknap, men egentlig fungerer onscreenknappen også fint. Ved at trække skærmbilledet, inde i kameraet, mod venstre, er der direkte adgang til de seneste billeder, der er taget.

Nexus 6 understøtter videooptagelse i 4K-kvalitet, men du kan ikke refokusere mens optagelsen kører. Her er du overladt til mobilens autofokusfunktion. Videokvaliteten er rigtig god og skarp, men videofilerne fylder ret meget. 60 sekunder tager omkring 400 MB plads.

Fotogalleriet håndteres nu af Google Fotos som naturligvis har tæt integration med fotodelen i Google+ som også indebærer adgang til tidligere billeder der måtte være på Picasa. Derudover kan Fotos også inkludere billeder fra Google Drev. Fotoapplikationen har mulighed for automatisk at uploade dine fotos til Google+ fototjenesten, så du på den måde altid har en backup af de øjeblikke du har foreviget.

Google Foto har en række basale redigeringsværktøjer indbygget, så du direkte på den store skærm har mulighed for at lave forskellige former for justeringer.

Billeder taget af Nexus 6

Videoklip i 4K fra Nexus 6

Lyn-hurtig til det hele

Nexus 6 er en af de mere effektive Android-telefoner på indtil flere punkter. Der er hurtig skift mellem åbne applikationer, ingen lags og animationerne er flydende.

Nexus 6 performer virkelig godt på 4G-nettet såvel som på trådløst netværk. I 4G sammenhæng er 12 frekvensbånd understøttet, altså lidt mindre end de 20 bånd iPhone 6 Plus kan klare, hvilket dog nok for langt de fleste ikke vil udgøre et problem.

Der er tale om en Cat 6 4G LTE-telefon, der giver en teoretisk 4G-hastighed på op til 300 mbit/s.

Jeg har testet på Telias netværk. En hastighed mellem 50 og 60 mbit/s download, endda indendørs, har ikke været et problem at opnå. Endnu bedre er det gået på Wi-Fi. Nexus 6 har her de nyeste teknologier og jeg ligger fint på godt 80 mbit/s ud af 100 mbit/s mulige på mit lokale netværk fra YouSee.

Motoren i telefonen er Qualcomm Snapdragon 805 quad-core processor på 2,7 GHz. Der er 3 GB RAM og Nexus 6 kommer med op til 64 GB intern hukommelse, der ikke kan udvides. Grafikchippen (GPU) er Adreno 420 ganske som den, der sidder i Samsung Galaxy Note 4. Den har også A-GPS, Glonass, NFC, Bluetooth 4.1 og Wi-Fi a/b/g/n/ac + dualband.

I benchmarkprogrammet Antutu ender Nexus 6 med en pointscore på 48.287, hvilket bringer den op blandt de hurtigste telefoner, jeg har testet i år. Til sammenligning lå Note 4 på 45.953 point.

Slut med billige Nexus enheder

Rimelig god lyd

Lydkvaliteten fra de frontvendte stereohøjtalere er ganske fornuftig, men jeg savner lidt mere bund. Generelt er der en fin top- og mellemtone, som yder musikken rimelig retfærdighed.

Lyden er også helt god ved lytning med headset, men lydstyrken er til den lave side. Her savner jeg mere power og overskud. Som en del af lydsystemet findes en equalizer til tilpasning af blandt andet bas, diskant og mellemtoner på musikken der lyttes til. Equalizeren fungerer på enhedens lokalt liggende musik samt via en streamingservice som Spotify.

Samtalelyden klarer sig fint, endda med understøttelse af HD Voice, men igen er lyden lidt for lav. Bruges højtaleren som speakerphone er samtaleforståelsen og lydkvaliteten noget af det bedre jeg har oplevet.

Der skal uddeles ros for, at have placeret højtalerne på fronten. Gradvist finder flere og flere producenter ud af de mangel problemstillinger, der er ved højtalere på bagsiden.

Google Chrome til nettet

Googles Chrome browser (version 39) er internetbrowseren, som Nexus 6 er født med. Designet er nu opdateret til at følge Material-linjen, så også her slår Lollipop igennem.

Chrome synkroniserer via ens Google konto med desktopudgaven og der leveres en rigtig fin internetoplevelse med hurtig navigation rundt på siderne, samt høje indlæsningshastigheder.

Drømmer du om Adobe Flash er det ikke denne browser, du skal bruge, da det ikke er understøttet, men tilstedeværelsen af JavaScript gør det muligt, at logge på sites der benytter Nem ID. Det kunne eksempelvis være Danske Banks netbank.

Det eneste jeg savner ved Google Chrome på telefonen er en ”læser-tilstand”, der i artikler kan vise den rene tekst.

Screenshots fra Nexus 6

MereMobil topkarakter

Nexus 6 har fået tildelt top-karakteren 6 ud af 6 stjerner fra MereMobil.dk

Konklusion: Nexus 6 er stor men effektiv

Hvis du kan leve med størrelsen, som er enorm, får du med Nexus 6 en vanvittig effektiv Android telefon.

Endnu engang understreger Google, at Android bare er bedst, når Google selv har bestemt hardwaren og taget fuld kontrol over softwaren. Igen stiller jeg spørgsmålstegn ved, hvad vi egentlig skal med de forskellige producenters tilpasninger af Android.

Jeg har været ganske godt tilfreds med telefonen i testperioden og Lollipop er virkelig en fed Android-version. Telefonen tager gode billeder, har lang batteritid, leverer flotte grafiske udtryk på skærmen og er en fornøjelse til netbrug. Nexus 6 er samtidigt en af de smidigste og hurtigste Android-telefoner på markedet, men der er selvfølgelig altid lidt småting, der skal overvejes, inden der betales op mod 6.000 kroner for 64 GB udgaven.

Nexus 6 er kæmpe stor og i nogle situationer er den også alt for stor. En variant med 4,7 – 5,1 tommer skærm havde været skønt. Hukommelsen kan ikke udvides og du kan ikke selv udskifte batteriet.

Telefonen er rimelig driftsstabil, men et par enkelte genstarter er det blevet til undervejs. Mon ikke nok Google får fixet nogle detaljer i kommende softwareopdateringer, som ejere af Nexus telefoner er de første til at få.

Karakteren til Nexus 6 ender på 6 ud af 6 stjerner.

Se også dette web-TV indslag med de første indtryk af Nexus 6.

– Web-TV: Så stor er Nexus 6

Fordele og ulemper

Fordele

– Flot skærm med stort overblik
– Lang batteritid og godkendt lydkvalitet
– Lyn hurtig, smidig og med nyeste Android-version

Ulemper

– Samtalelyden er i nogle situationer for lav
– Kameraet tager gode billeder men udfordres i mørke
– Kæmpe stor – prøv at få den i hånden inden du køber

Mere til historien

Google Nexus 6 lander i Danmark inden jul i 64 GB versionen. Udgaven med 32 GB kommer nok først i det nye år. Det er Motorola, der har produceret hardwaren for Google.

I dag slettes din gamle Gmail

Gmail, YouTube, kalender og dokumenter forsvinder. Fredag er skæringsdatoen.

(mere…)
Hørefejl? – Doro HearingBuds giver nye muligheder

TEST: Doro HearingBuds skærer igennem kaos og det højlydte. Og så spiller de bare fremragende.

(mere…)
Lavpris-mobil: Det er jo næsten umuligt at vælge

VIDEO: Jeg har sat to gode lavpris-telefoner i duel. Hvilken er bedst?

(mere…)
Hemmelig aftale mellem Google og Spotify er afsløret

Retsagen mellen Epic Games og Google har afsløret, at Google har indgået en indtil nu hemmelig aftale med Spotify.

(mere…)
Ikke alle er tilfredse med de nye farver på Google Maps

Nye farver er kommet til Google Maps, og det frustrerer nogle brugere. Hvad tænker du?

(mere…)
Fik du set den nye M3 MacBook Pro og iMac?

VIDEO: Her er mine første indtryk af M3 MacBook Pro og den nye 24” iMac.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
15 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram