iPhone 6 Plus – super fed men uhåndterlig

TEST: iPhone 6 Plus er en kæmpe oplevelse. Kameraet er fantastisk og batteritiden imponerer, men Apple har ikke gjort arbejdet færdigt på alle punkter.

iPhone 6 Plus test

iPhone 6 Plus (Foto: MereMobil.dk)

Apples 2014-smartphones er iPhone 6 og iPhone 6 Plus. Fællesnævneren er den forøgede størrelse, der gør dem væsentligt større end noget vi tidligere har set fra Apple.

Begge modeller blev præsenteret for offentligheden ved et stort anlagt pressearrangement den 9. september 2014. Salgsstarten gik i Danmark fredag den 26. september. Endnu engang formåede Apple at trække folk ud af husene, og skabe køer foran nogle af de telebutikker, som havde valgt at holde aften- og natåbent.

Uanset hvad ens mening er om Apple, så er iPhone den eneste telefon, der kan trække opmærksomhed fra slutbrugerne, i en grad så det tenderer hysteri. Og det er den eneste telefon købere i hobetal stiller sig i kø for at købe.

Web-TV: Se da iPhone 6 væltede byen

I denne test går jeg tæt på iPhone 6 Plus, som er Apples absolutte topmodel.

Design i glas og alu

Rammen til iPhone 6 Plus er skabt i anodiseret aluminium. Gennem en kemisk proces bliver aluminiummen gjort mere modstandsdygtig overfor den naturlige nedbrydning, som luften udsætter den for, så den holder sig pæn længere. Hvis metallet ikke var blevet behandlet, ville det få grimme fingermærker og misfarvning af kontakten med luften omkring os.

Glasset når næsten ud til kanterne og er afrundet, så der ikke fornemmes en kant mellem glas og ramme. Glasslibningen er ikke unik for Apple, da Nokia introducerede noget tilsvarende med Lumia 800 i slutningen af 2011. Udover det føles lækkert, så giver det god mening, da Apple har en række swipe-funktioner i softwaren, hvor der trækkes ind fra kanten af skærmen. Eksempelvis når man bevæger sig frem og tilbage på websites, i mails samt SMS-beskeder.

På fronten er anvendt en såkaldt oleophobic overfladebehandling så glasset bliver mindre modtageligt over for fingeraftryk og smuds, der udover at se grimt ud, også over tid kan nedsætte touchskærmens følsomhed.

Apple startede med oleophobic-behandlingen på iPhone 3GS i 2009. I dag fås også forskellige typer af hjemmekits til at skabe en lignende type af skærmbeskyttelse.

Eksternt link: Se demonstration af oleophobic behandling

I forhold til tidligere iPhones har powerknappen holdt flyttedag. Den sidder nu ud for tommelfingeren på højre side. En tilsvarende placering finder vi på blandt andet Samsung Galaxy Alpha, Sony Xperia Z-modellerne og Samsung Galaxy S5.

TEST: Samsung Galaxy Alpha – let og lækker

Vippekontakten til mute/vibrator findes fortsat på venstre side lige over lydstyrkeknapperne, der i forhold til tidligere iPhones, er blevet lidt større. Fælles for knapperne er en god størrelse og klikrespons. Du er aldrig i tvivl om hvor de er, eller om de er korrekt ramt.

Hjemknappen er fortsat en kombineret trykknap og fingeraftrykslæser.

Det største designproblem ved iPhone 6 og 6 Plus er den udstående kameralinse på bagsiden, der gør telefonen ikke ligger plant på bordet. Den ligger og vipper. Jeg synes, det er utjekket når nu resten er så pænt.

iPhone 6 Plus

iPhone 6 Plus (Foto: MereMobil.dk)

Lækker, stor og tynd

Vi kommer ikke uden om, at iPhone 6 Plus er ufattelig stor, særligt når den sammenlignes med foregående iPhones, der virker latterligt små ved siden af.

iPhone 6 Plus vejer 172 gram og er den tungeste smartphone når den stilles op ved siden af konkurrenterne. Selvom LG G3, der også har 5,5 tommer skærm, virkede stor da den kom på markedet, men iPhone 6 Plus er endnu større og endnu tungere.

Uheldigvis er 6 Plus meget glat og de afrundede former bringer mig i konstant angst for at tabe telefonen. Jeg har derfor sat den i et ellers udmærket lædercover, som Apple leverede med til testen, men det blev mobilen så bare endnu større af. Nu passer den ikke engang i min ellers meget fleksible universal bilholder.

Jeg har også testet et cover fra Dbramante1928, med plads til kreditkort. Selvom coveret yder præcis den beskyttelse og skridsikkerhed jeg manglede, så ender iPhone 6 Plus med at være endnu større og endnu mere uhåndterlig. I hvert fald for mig.

I testperioden har jeg ikke mødt en eneste, som for alvor har kommenteret størrelsen som noget positivt. Derfor anbefaler jeg, du besøger en mobilforretning og tager telefonen i hånden, inden du køber. Samtidigt skal du kraftigt overveje hvor vigtigt det er med 5,5 tommer skærm.

Herunder kan du se størrelsesudviklingen over tid for iPhones, samt nærlæse størrelsesdataene for iPhone 6 Plus sammenlignet med de nærmeste konkurrenter.

Se specifikationerne for iPhone 6 Plus

Udviklingen af størrelserne på iPhone 

SkærmStørrelseVægt
iPhone 4S3.5”115.2 x 58.6 x 9.3 mm140 gram
iPhone 5S4.0”123.8 x 58.6 x 7.6 mm112 gram
iPhone 64.7”138.1 x 67.0 x 6.9 mm129 gram
iPhone 6 Plus5.5”158.1 x 77.8 x 7.1 mm172 gram

 iPhone 6 Plus mod konkurrenterne

SkærmStørrelseVægt
iPhone 6 Plus5,5”1080 x 1920 px158.1 x 77.8 x 7.1 mm172 gram
HTC One (M8)5.0”1080 x 1920 px146.4 x 70.6 x 9.4 mm160 gram
LG G35.5”1440 x 2560 px146.3 x 74.6 x 8.9 mm149 gram
Samsung Galaxy S55.1”1080 x 1920 px142.0 x 72.5 x 8.1 mm145 gram
Xperia Z35.2”1080 x 1920 px146.0 x 72.0 x 7.3 mm152 gram

Virkelig flot skærm

På iPhone 6 Plus finder vi en 5,5 tommer IPS LCD-skærm med Full HD opløsning (1080 x1920 pixels). Det er rundt regnet samme skærmteknologi, som findes i en Sony Xperia Z3. Apple kalder dog deres skærm for Retina HD, men det er blot et marketingudtryk for en højtopløselig LCD-skærm.

Web-TV: Se testen af Sony Xperia Z3

Skærmarealet er 88 procent større end det, der findes på iPhone 5S, og antallet af pixels er forøget godt tre gange. Volumen af selve enheden er fra iPhone 5S til iPhone 6 Plus steget med cirka 55 procent, oplyser Apple.

Skærmbilledet står virkelig flot, uden at farverne er vredet ud af proportioner. Den sorte farve har dog et gråligt skær over sig, men i dagligt brug har det ingen reel betydning.

Apple oplyser, at de har forsøgt at matche sRGB farvestandarden, hvilket har ført til brugen af UV-lys der er med til at sikre, at skærmens flydende krystaller er placeret optimalt. Jeg har ikke den fornødne tekniske viden til at bevise eller modbevise dette. Det der står klarest for mig er, at skærmen på iPhone 6 Plus er virkelig flot.

iPhone 6 Plus

iPhone 6 Plus (Foto: MereMobil.dk)

Horisontal visning fungerer halvt

Hjemmeskærmen kan ligesom på iPad ligge ned, horisontal visning. Det gælder også for en række af systemets medfødte programmer som SMS, mail, kalender og kontakter.

Indholdet af beskederne vises ved siden af beskedlisten i både mails og SMS’er. I kalenderen ses detaljerne for kalenderaftalerne lige ud for selve dagsvisningen. Hvis kalenderen er sat til månedsvisning, kan både måneden og dagen overskues i samme skærmbillede.

I horisontal visning følger topgardinet med notifikationscenter, samt kontrolcenteret i bunden, med rundt i det brede format.

Når der skrives beskeder får du et udvidet tastatur med mulighed for at bruge fed skrift, klippe og indsætte (copy/paste). Tastaturet er uden sammenligning det tastatur jeg kan skrive hurtigst på, blandt alle mobiler. Jeg er vildt imponeret over den træfsikkerhed, der ligger i ordbogen og tastaturets intelligens.

Med iOS 8 er det muligt at diktere beskeder, også på dansk, og dette fungerer rimeligt. Det er magisk at se, hvordan systemet automatisk genkender ens stemme og skriver beskeden, mens der tales. Funktionen QuickType, hvor tastaturet lærer af ens skrivestil og ordvalg, er ikke tilgængeligt på dansk.

Desværre er horisontal visning kun halvt gennemført. Kontaktlisten og opkaldstastaturet fungerer kun vertikalt, hvilket også gælder for hovedparten af applikationerne.

Hvis du åbner f.eks. Facebook, Twitter eller andre applikationer, er disse ikke tilpasset den liggende visning. Om de bliver det hen ad vejen er vanskeligt at sige. Jeg er skuffet over, at Apples med deres vanlige sans for detaljer, ikke har ordentligt styr på den horisontale tilstand, der trods alt ikke er ny, da den i forvejen findes på iPad.

Underlig zoom-funktion

Den store skærm giver Apple og ikke mindst udviklerne af applikationer nye udfordringer, da apps skal kunne virke ordentligt på skærme fra 3,5 til 5,5 tommer.

På de andre platforme Android og Windows Phone er problemstillingen den samme. Apple har nu i højere grad end tidligere bidraget til fragmentationen på deres egen platform.

På iPhone 6 Plus kan skærmbilledet sættes til enten ”Standard” eller ”Zoomed” visning. Standard har mulighed for 24 genveje på et skærmbillede, mens den zoomede tilstand har 20.

Mange applikationer reagerer forskelligt på de to tilstande og det store 5,5 tommers display. I nogle tilfælde bliver eksempelvis tastaturet forstørret lidt ekstra og det ser en anelse underligt ud.

Igen må jeg konstatere, at det strider mod den grundighed Apple hidtil har stået for.

Det er derimod rigtigt smart tænkt, at hvis ikke fingeren kan nå helt til toppen og trykke på de øverste ikoner, skrive en webadresse eller trække i topgardinet ned, så kan man tappe to gange let på hjemknappen, hvorefter toppen hopper ned midt på skærmen.

Screenshots fra iPhone 6 Plus

Kraftigere 64 bit processor

Apple har i iPhone 6 og 6 Plus premiere på den nye A8 processorchip. Apple har designet chippen, der er produceret af TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company).

Dermed har Apple i denne omgang lagt Samsung på hylden som processorleverandør. Samsung har haft denne opgave siden A4-chippen, der så lyset sammen med iPhone 4 i 2010.

A8 er som A7 en 64-bit processor med intet mindre end 2 milliarder transistorer pakket sammen på kun 20 nanometer. Det er i nærheden af en fordobling af transistorantallet.

Den nye chip er 25 procent hurtigere på processordelen og har 50 procent hurtigere grafikprocessor sammenlignet med den foregående A7-processor.

I det daglige brug oplever jeg ikke nogen forandring ved de applikationer og funktioner jeg anvender, men ingen tvivl om at nok særligt spiludviklerne vil arbejde på at udnytte processorens muligheder til det yderste.

Selvom A8 er kvikkere betyder det ikke hurtigere tømning af batteriet. Tværtimod er A8 50 procent mere strømeffektiv end A7, hvilket tydeligt ses på driftstiden.

iPhone 6 og 6 Plus har også en ekstra co-processor (M8), der benyttes til indsamling af bevægelsesdata og andre data fra telefonens mange sensorer. Efterfølgende sendes oplysningerne videre til hovedprocessoren og det er med til at spare strøm. Apples telefoner er ikke unikke på dette punkt. Alle de nyere Android-telefoner har en tilsvarende funktion.

En nyhed er dog barometer-sensoren, der måler luftens tryk og den kan således fastslå om du bevæger dig op af trapper eller bjerge.

iPhone 6 Plus har også fået en opgradering på Wi-Fi og 4G LTE forbindelserne, der nu giver mulighed for op til 150 Mbps downloadhastighed i hvert fald teoretisk. Hele 20 4G LTE bånd er understøttet, så uanset i hvilket land du står ud af et fly, vil telefonen kunne benytte 4G LTE.

iPhone 6 Plus

iPhone 6 Plus (Foto: MereMobil.dk)

Virkelig godt kamera

Op til præsentationen af de nye iPhones gik der mange rygter om, at Apple ville bruge safirglas for at opnå højere brudsikkerhed på skærmen. Dette rygte hold ikke vand. Det eneste sted vi finder safirglas er over kameralinsen på bagsiden.

Opløsningen er på 8 megapixels, men som bekendt er det ikke antallet af pixels der er vigtigst, når det kommer til ønsket om at få gode billeder. Særligt kvaliteten af linsen og glasset, der er brugt, har stor indflydelse.

En af nyskabelserne kalder Apple for ”Focus Pixels”. Funktionen indsamler flere informationer om billedet, end vi tidligere har set. En af idéerne er hurtigt at kunne fange fokuspunktet så billedet bliver skarpt – altså hurtigere autofokus.

Funktionen er tydelig i praksis, hvor telefonen er lynhurtig til at ændre fokuspunktet, hvis motivet flytter sig eller mobilen rykkes rundt. Dette fungerer i still-kamera såvel som videooptageren. Det er fortsat muligt at sætte fokuspunktet manuelt ved at sætte fingeren på det ønskede punkt.

Med styresystemsversionen iOS 8 blev funktionen ”exposure control” introduceret. Denne gør det muligt, at ændre eksponeringen på fokuspunktet, inden billedet skydes. Træk op eller ned på skærmen, for at justere eksponeringen – så enkelt er det og det virker ret godt.

iPhone 6 Plus har optisk billedstabilisator (OIS), hvor linsen kan justere sig fra side til side, for at kompensere for de rystelser man typisk påfører kameraet, når det holdes i hånden. Særligt i mørke omgivelser er billedstabilisatoren ekstra brugbar og giver skarpere fotos.

Når videooptageren bruges ses virkningen af OIS tydelig. Det er muligt at lave en stabil optagelse selv mens der gås rundt med telefonen i hånden og resultatet er overbevisende. Stabiliseringen beregnes af gyroskopet, M8-coprocessoren og A8-chippen. Videoopløsningen er Full HD 1080p med 60 fps (billeder per sekund).

Hvis du vil lege yderligere med videooptagelser så tag et kig på time-lapse video, hvor du kan lave seje videoklips, der sættes sammen af billeder taget over en periode. Om du vil lave en tidsforløbvideo af en blomst der springer ud, biler der kører eller udviklingen i en kø, er helt op til din kreativitet.

Apple introducerede slowmotionvideoer med iPhone 5S og i iPhone 6 / 6 Plus kan du lave slowmotion med op til 240 fps (billeder per sekund). Selvom det er utroligt mange billeder, formår telefonen alligevel at levere et rimeligt fokuseret og skarpt resultat.

Billedkvaliteten fra iPhone 6 Plus er virkelig god og Apple har stadig styrken i et fantastisk godt point-and-shoot kamera. Antallet af indstillingsmuligheder er yderst begrænsede, men det er egentlig heller ikke noget jeg som sådan savner, så længe billederne bliver gode.

Ved fotografering i mørke omgivelser klarer iPhone 6 Plus sig på niveau med Sony Xperia Z3, som vi hidtil har fået det bedste resultater med, under disse forhold.

Test: Sony Xperia Z3 – nu rammer Sony toppen

Farverne på iPhone 6 Plus-testbilledet er mere matte end det Xperia Z3 leverer, men billedstøjen ses fra begge telefoner kun i begrænset omfang. Sony er dog dårligst til fotografering med fotolys, hvor billedet bliver overbelyst – men det forventer jeg, Sony retter i en softwareopdatering.

Jeg er skuffet over, at Apple fortsat bruger 4:3-format på billederne, når nu skærmene er i bredformat. I de samtaler jeg har haft med Apple har jeg dog fået at vide, at fotosensoren ikke er i bredformat, og det er derfor, billederne fortsat ikke er det.

Ud fra min vurdering ligger Sony og Apple utroligt tæt i fototesten. Jeg kan i hvert fald ikke udråbe en sikker vinder, men iPhone 6 Plus er marginalt bedre til fotos end iPhone 6.

Billeder taget med iPhone 6 Plus

Fototest: iPhone 6 Plus, iPhone 6 og Sony Xperia Z3

iPhone 6 Plus

iPhone 6 Plus (Foto: MereMobil.dk)

Bedste iPhone-batteritid

iPhone har altid fået skyld for at være den smartphone på markedet, der holder strøm i kortest tid, men med iPhone 6 Plus er det markant anderledes.

Apple har gjort ekstra meget ud af, at sørge for strømforbruget ikke løber løbsk. A8-chippen er 50 procent mere strømeffektiv end forgængeren A7. Dertil kommer mange andre justeringer i iOS-systemet og naturligvis også den nye M8 coprocessor.

Op mod 17 timers samlet driftstid uden opladning, hvor telefonen har været i brug i godt 9 timer, og stadig syv procents strøm tilbage, har ikke været usædvanligt. Det er også lykkedes mig at køre en hel fredag og lørdag uden iPhone 6 Plus har været forbi opladeren.

iPhone 6 Plus leverer, trods den store skærm, den bedste batteritid jeg hidtil har set på en iPhone. Derudover overgår den også hvad flere af dens konkurrenter formår at nå op på.

Batterikapaciteten er på 2.915 mAh.

Ved fuldt skærmlys og streaming af halvanden times Netflix via Wi-Fi brugte iPhone 6 Plus 26 procent af batteriet. I samme test spiste dette 36 procent af batteriet på iPhone 6.

Video: Testvideo fra iPhone 6 Plus

iPhone 6 Plus

iPhone 6 Plus ved siden af iPhone 5S (Foto: MereMobil.dk)

Konklusion: Hysterisk stor og voldsomt fed

iPhone 6 Plus er og bliver en hysterisk stor telefon, der er uhåndterlig og tung, men alligevel er den voldsomt fed og lækker.

Jeg er imponeret over designet, skærmkvaliteten og hastigheden. Det nye iOS 8 har et, for branchen, helt unikt samspil mellem iPad og Mac (kræver OS X Yosemite), men det binder også brugerne yderligere til Apples platforme.

Du kan starte med at skrive en mail på iPhone og fortsætte den på iPad – uden at gemme som kladde. Mailikonet er straks klar på låseskærmen. Træk det op og fortsæt skrivningen. Det samme ses i Safari browseren, hvor læsningen af en website kan fortsættes på både Mac og iPad – og naturligvis omvendt. Samspillet er utroligt vanedannende.

Fingeraftrykslæseren fungerer i øvrigt utroligt godt. Uden tvivl den bedste på markedet.

Apple har altid haft sans for detaljer, men dette svigtes på enkelte punkter i iPhone 6 Plus. Særligt omkring den horisontale hjemmeskærm virker arbejdet halvfærdigt. Og det er kluntet, at applikationer blot zoomes, med et underligt grafisk udtryk til følge, når de åbnes på den store skærm. Det ligner ikke Apple, ikke at have styr på dette.

MereMobil topkarakter

iPhone 6 Plus har fået tildelt top-karakteren 6 ud af 6 stjerner fra MereMobil.dk

Kameraet, hastigheden på websurf og ikke mindst batteritiden trækker i positiv retning. Og nej. Den bukker ikke i lommen!

iPhone 6 er den mest holdbare iPhone

Betjeningen og den generelle oplevelse af telefonen er ikke væsentligt anderledes end hvad vi tidligere har set fra Apple. Det er fortsat en velkendt iPhone. Skønhedsfejlene er ikke noget, der trækker ned i den samlede oplevelse af produktet, da det så rigeligt opvejes af andre ting og ikke mindst, at der er tale om en meget driftssikker telefon der også har god lyd og samtalekvalitet. På alle primære funktioner, kan jeg ikke sætte en finger.

Jeg synes personligt telefonen er alt alt for stor, men jeg må slutte testen af med at formode, at dem som vælger iPhone 6 Plus ER klar over størrelsen og har et klart mål med at vælge netop denne model.

Karakteren ender på seks ud af seks stjerner.

Anmeldelse: Stor test af iPhone 6

Fordele og ulemper

Fordele

– Lang batteritid
– Virkelig godt kamera
– Lækkert design og hurtig betjening

Ulemper

– Kæmpe stor
– Dårlig løsning med zoom af applikationer
– Kameralinsen stykker ud og enheden vipper på bordet

Læs også:

TEST: Apple iPhone 5S – mere af det samme

Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
iPhone 16 Plus kommer måske i disse farver

Når Apple er klar med iPhone 16-serien til efteråret, så kan iPhone 16 Plus måske komme i syv forskellige farver.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Apple måske på vej med AirPods Lite?

Rygterne svirrer om, at Apple senere i år vil lancere en billigversion af AirPods, der måske vil hedde AirPods Lite.

(mere…)
iPhone 12 har fået kraftigere trådløs opladning

iOS 17.4-opdateringen har angiveligt åbnet op for den nye trådløs opladestandard på iPhone 12.

(mere…)
Xiaomi 14 Ultra test | Muligvis årets bedste telefonkamera

TEST: Xiaomi 14 Ultra er en stor og kraftfuld smartphone med masser af RAM og lagerplads. Men det er, når du starter kameraet, at du for alvor bliver imponeret.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram