Samsung Galaxy Alpha – let og lækker

28

TEST: Galaxy Alpha er Samsungs lækreste Android-smartphone. Samsung har sat den rigtige kurs og Alpha er et af Samsungs mest attraktive produkter, nogensinde.

Samsung Galaxy Alpha
Samsung Galaxy Alpha

Samsung Galaxy Alpha er blevet nævnt, som Samsungs modtræk til Apple iPhone 6. Begge telefoner har 4,7 tommer skærm, og for Samsung har det tilsyneladende været vigtigt med et produkt i nogenlunde samme fysiske størrelse som iPhone 6, og med et lækkert udtryk, til dem som forlader Apple eller går forgæves efter en ny iPhone.

Samsung Galaxy Alpha – iPhone-killer?

Er Galaxy Alpha så en reel konkurrent? Jeg tror det ikke. Dem som VIL have en iPhone, køber den uanset hvad Samsung end måtte have at byde på. Jeg ser i stedet Alpha som telefonen, der skal opsnappe designbevidste Android-brugere, der bestemt ikke ønsker en iPhone.

Samsung Galaxy Alpha er et utroligt vellykket produkt, som jeg hellere ville købe end en Galaxy S5. Og det viser, at Samsung har sat en ny rigtig kurs.

Forrygende lækkert design

Samsung er på rette vej med designet. Endelig er der blevet lyttet til ønsket om udskiftning af de kedelige plastikdesigns med et alternativ. Lad mig gøre det fuldkommen klart. Galaxy Alpha er det bedste design Samsung indtil nu har lavet på Android-platformen.

Rammen er i aluminium, mens fronten består af brudsikkert glas. Bagsiden er en aftagelig plastikplade der giver adgang til batteri og SIM-kortpladsen. Det særlige er, at bagsiden har en belægning der giver en følelse af aluminium, selvom det ikke er tilfældet.

Alpha er Samsungs første telefon, der bruger nano-SIM.

Den indbyggede hukommelse er 32 GB, og der er ingen mulighed for udvidelse. Der medfølger 50 GB ekstra hukommelsesplads til Dropbox i to år, men har du som jeg modtaget promotions fra Samsung før, kan denne ikke indløses.

Kameralisen rager lidt ud på bagsiden, der har en skridsikker gummiagtig følelse. Den ekstra lille millimeter får mobilen til at vippe, når den er placeret på bordet.

Langs den kun 6,7 millimeter tynde ramme, i øvrigt 0,7 millimeter mindre end iPhone 6, er knapperne lækkert og stilfuldt placeret. Tommelfingeren ligger perfekt ud for powerknappen når telefonen holdes i højre hånd. Volumen sidder øverst til venstre. Headset-stikket er i toppens øverste venstre side, mens USB-stikket er centreret ud for bundens midte. Knap og stikplaceringerne er fuldkommen optimal, og deres udformning gør, at man aldrig er i tvivl om fingeren er det rigtige sted – heller ikke i mørke.

Jeg synes, det er synd Samsung har valgt at lade skærmen ligge “nede” i rammen, da det skaber en lille kant, der godt nok er mikroskopisk, men køres fingeren hen over, afsløres den tydeligt. Ærgerligt der ikke her er anvendt en buet afslutning på glasset, sådan som Nokia har gjort det succesfuldt på nogle af Lumia-modellerne.

En anden uheldig designdetalje er hjemtasten, der fra tid til anden giver et plastikagtigt klik, når den rammes skævt. Det både føles og lyder billigt, hvilket Alpha jo ikke ligefrem er.

Det samlede oplevelse af Alphas design er, at ens hjerne straks tænker ”Let og lækker” når man får telefonen i hånden. Det er altså bare en lækker sag.

Fotos: Alpha designet

Galaxy Alpha mod iPhone 6 på specifikationer

Samsung Galaxy AlphaApple iPhone 6
Skærmstørrelse4,7 tommer Super AMOLED HD4,7 tommer Retina HD
Skærmopløsning1280 x 720 pixels1334 x 750 pixels
ProcessorOcta Core (Quad 1,8 GHz + Quad 1,3 GHz)A8 dual-core 1,4 GHz +Co-processor – M8
RAM2 GB1 GB
Intern hukommelse32 GB
(kan ikke udvides)
16GB, 64GB og 128GB
(kan ikke udvides)
Kamera12 megapixels8 megapixels
Frontkamera2,1 megapixels1,2 megapixels
NavigationGPS, A-GPS, GlonassGoogle Maps NavigationGPS, A-GPS, Glonass, Apple Maps
SensorerAccelerometer, gyro, proximity, compass, heart rate, fingeraftrykslæserAccelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, fingeraftrykslæser
SIM-kortNano-SIMNano-SIM
Størrelse132,4 x 65,5 x 6,7 mm138,1 x 67 x 6,9 mm
Vægt115 gram129 gram
Batteri1.860 mAh1.810 mAh
StyresystemAndroid 4.4.4 KitKatiOS 8.0.2

Et monster med mange kræfter

Processorkraften og den generelle ydelse fra motoren er helt up-to-date. Chipsettet Exynos 5 Octa 5430 leverer sammen med processoren grundlaget for en effektiv smartphone. CPU’en består af en quad-core 1,8 GHz sammen med quad-core 1,3 GHz.

Telefonen har 2 GB RAM, og når det hele sættes sammen når vi et benchmark-tal i Antutu på 48.127 point. Det er absolut godkendt. Til sammenligning målte jeg 42.416 point på Sony Xperia Z3 og 34.234 på Galaxy S5, da jeg testede den tilbage i foråret.

Benchmark siger kun noget om hvilke kræfter der er til rådighed. Ikke noget om hvordan de udnyttes. Netop her har Samsung tidligere haft deres udfordringer, men på Alpha er der strammet op i kvalitetskontrollen.

Test: Sony Xperia Z3 – topmodel til topkarakter

God udnyttelse af kræfterne

Selvom Galaxy Alpha scorer flotte point i maskinrummet, og det er noget der også mærkes i det daglige brug.

Telefonen er generelt rigtig hurtig til at udføre de forskellige opgaver den bliver stillet. Kun få steder bør Samsung stramme op på softwaren.

Jeg har nogle gange oplevet unødig ventetid når multitasking-menuen aktiveres med knappen på fronten. Der kan gå et lille halvt sekund før listen vises, men det er i småtingsafdelingen.

Duel: Samsung Galaxy Alpha vs. Apple iPhone 6

I forhold til Galaxy S5 virker det som om, at Samsung har optimeret på fingeraftrykslæseren, der fungerer bedre. Da fingeren skal trækkes hen over læseren og ikke blot lægges på den, som tilfældet er på Huawei Ascend Mate 7 og iPhone 6, stiller det lidt større krav til hvordan aftrykket indlægges.

Jeg har haft succes med at lave to aftryk af samme finger. Det ene er lavet med den skæve vinkel der opstår, når telefonen holdes i højre hånd, og tommelfingeren benyttes til oplåsning. Det andet aftryk er lavet ved at telefonen holdes i begge hænder og fingeren kører mere lige ned over aflæseren.

Selvom fingeraftrykket virker nogenlunde er den stadig ikke nær så præcis, som det vi har set hos konkurrenterne, der bruger en anden type sensor.

Jeg har enkelte gange været udsat for, at funktionen screenshot har fået applikationer til at lukke ned, og generelt virker stabiliteten i orden. Med til historien hører, at jeg efter udpakningen modtog en softwareopdatering, så mon ikke Samsung er på vej med flere?

Fornuftig til SMS og beskeder

Tastaturet til SMS og beskeder er Samsungs eget. Det indeholder en række forskellige symboler og smileys, har mulighed for T9-layout, samt talrække der hele tiden er fremme, placeret i en linje over de øverste bogstaver.

SMS-applikationen fungerer præcis som den i Galaxy S5, men både gode og dårlige sider er arvet.

Den gode side er, at du får en nogenlunde høj præcision og skrivehastighed, særligt efter man har vænnet sig til tastaturet. Det dårlige er, at hvis du skriver lange beskeder, så konverteres tekstbeskederne til MMS – fremfor bare at blive til én lang sammenhængende SMS, som på andre telefoner.

Ulempen ved MMS er, at mange stadig har problemer med at modtage disse korrekt. Og hvis ikke du er særdeles opmærksom, opdages ændringen til MMS slet ikke. Samsung har også fortsat en irriterede tilgang til leveringsrapporter, der vises som ”sendt besked” i stedet for at skrive ”modtaget”. Jeg tænker der her er tale om en generelt oversættelsesfejl, da problemstillingen også findes i Samsungs øvrige produkter.

Jeg er glad for prioritetsafsendere, SMS-favoritliste, i toppen af SMS-listen. Her kan du tilføje let adgang til de personer du kommunikerer mest med. Du kan også oprette planlagte beskeder hvor en SMS automatisk kan afsendes på et bestemt tidspunkt.

Når der ringes til en kontaktperson, viser telefonen en linje med den seneste besked, der er sendt til vedkommende, og du kan også minimere opkaldsdisplayet, så det bliver til et svævende ikon. Det gør det muligt, at foretage sig andre ting på telefonen, mens opkaldet er i gang.

Android-systemet indeholder Googles SMS-applikation Hangouts, som i stedet for Samsungs egen kan anvendes. Generelt er Hangouts glimrende, men integrationen smutter enkelte steder i telefonen, hvor Samsungs SMS-app er en nødvendighed.

Kontaktpersoner og opkaldsfunktionen ligner det som Samsung har på deres andre enheder. Fint og velfungerende. Lyden ved opkald er rimelig, men i støjende omgivelser som i trafikken, er den digitale støjreduktion lidt hård ved stemmen, hvilket gør lydkvaliteten hos modtageren en anelse mudret.

Et lidt for lille batteri

Batteriet er et meget vigtigt element i en smartphone, og her har Samsung Galaxy Alpha en udfordring. Det tynde design og telefonens generelt kompakte størrelse, begrænser muligheden for at have plads til et kæmpe batteri.

Mit krav er, at en smartphone skal kunne holde en dag fra morgen til aften, uden opladning. Hvis den holder bedre og mere, giver det ekstra plusser i karakterbogen.

Alpha har 1.860 mAh batterikapacitet altså noget mindre end de 2.800 der ligger i Galaxy S5, og selvom skærmen er mindre og har lavere opløsning, og dermed bruger mindre strøm, opvejer det ikke kapacitetsforskellene.

Ved mit forbrug har batteriet ikke ydet optimalt. Den værste dag var nede på 11,30 timer. Det er med godt 2 timer og 20 minutters skærmtid og under 30 minutters mobilsamtale.

Generelt har min oplevelse været, at telefonen nogle gange skal have ekstra strøm et par gange om dagen. Der skal altså ikke meget til for at dræne batteriet. Med andre ord. I batteriperformance vil Alpha-kunderne have nogenlunde de samme udfordringer som ejerne af en iPhone 5S.

Alpha bruger 18 procent af batteriet, ved at afspille 90 minutters film via Netflix på trådløst netværk med lysstyrken på 100 %.

Det positive er dog muligheden for selv at udskifte batteriet, men jeg synes ikke det opvejer batteriets til tider begrænsede evne.

Samsung har et par batterispare-funktioner som kan anvendes, hvis man ønsker en længere batteritid. ”Begræns baggrundsdata” der reducerer mængden af data i baggrunden vil hjælpe dig på vej. Det samme kan ”Begræns ydeevne” hvor processoren og skærmens ydelse nedjusteres.

Som på Samsung Galaxy S5 får du i Galaxy Alpha også Ultra Power Saving-tilstand hvor telefonen forvandles fra smartphone til gammeldags tale- og SMS-mobil. Genvinsten er utrolig lang strøm og standbytid. Ulempen er, at alle de ting der egentlig er smarte, deaktiveres.

Skærmen er ikke et problem

Da Galaxy Alpha blev præsenteret hørte jeg flere udtrykke bekymring omkring skærmens opløsning på 1280 x 720 pixels. Altså det at skærmen kun er HD og ikke Full HD.

Jeg har ikke oplevet skærmen som en begrænsende faktor. Det er stadigvæk en Super AMOLED skærm, som har kraftfulde farver, og hvor billedet står flot.

Farverne er boostet lidt for meget efter min smag. I skærmindstillingerne kan dette justeres, og hvis man ændrer ”Tilpasset skærm” til ”AMOLED-foto” er har farverne en bedre balance.

Kontrastforholdet mellem sort og hvid er virkelig godt på Alpha, og den sorte farve er knald sort, uden nogen form for gråligt skær.

De 4,7 tommer er en god balance mellem størrelse og komfort. Telefonen passer glimrende i lommen, og leverer samtidigt en rimelig god stor skærmstørrelse, som til moderne smartphone-brug, er ganske optimal.

Screenshots fra Samsung Galaxy Alpha

Netværk med høj hastighed

Når Alpha benyttes på trådløst netværk kan der opnås ganske høje hastigheder. På en 100 mbit/s forbindelse er det lykkedes mig, at trække omkring 80 mbit/s trådløst. Det synes jeg er virkelig godt gået.

Du får også Download Booster som kan aktiveres hvis meget store filer skal hentes. Her kobles telefonens Wi-Fi sammen med 4G LTE forbindelsen, og her har jeg formået at hente med over 100 mbit/s.

Telefonen har Wi-Fi 8012.11 a/b/c/n/ac samt dual-band, DLNA og så kan mobilen desuden anvendes som mobilt hotspot. Der kan køres 4G LTE på alle de frekvenser der benyttes på de danske mobilnet, og hastigheden er i ”Cat6”, hvilket giver en teoretisk downloadhastighed på op til 300 mbit/s.

Galaxy Alpha er starten på Alpha-serien

Lydkvaliteten er som nævnt generelt god ved samtaler, og lytter du musik ud gennem den indbyggede højtaler, klarer Alpha sig faktisk fornuftigt. Lyden er noget bedre end det vi har oplevet på Galaxy S5, men ikke på niveau med HTC One, som stadig har den bedste lydkvalitet fra den interne højtaler.

Bemærk i øvrigt højtalerens placering – i bunden og ikke bag på. Tak for det Samsung. Fortsæt den stil.

Fornuftigt kamera

Kameraet på 12 megapixels leverer et fornuftigt stykke arbejde, særligt når lysforholdene ikke er dårlige. Billederne har flotte farver og rimelig skarphed. De egner sig glimrende til her og nu snapshots, men har du brug for en kameramobil til ferieturen hvor billederne bagefter skal sættes ind i et fotoalbum som en langvarigt minde, vil jeg nok overveje en anden telefon.

Under dårlige lysforhold klarer Alpha sig ikke nær så godt som iPhone 5S og Sony Xperia Z3 / Z3 Compact. Som det fremgår af testbillederne i artiklen her, er der for meget billedstøj. Samsung Galaxy S5 havde det samme problem.

Fotolyset i telefonen kan derimod hjælpe, også uden at overbelyse motivet, men brug af fotolys fra en mobil har en begrænset rækkevidde og effekt. Desuden tager det varmen og gløden ud af billedet.

Galaxy Alpha – pris og specs

Frontkameraet er på 2,1 megapixels.

Som på Samsungs andre større modeller har Alpha også en lang række indstillingsmuligheder i kameradelen – tilstande og effekter, der kan være sjove. Men trods alt er det fotoet du kan skyde her og nu, der er klart vigtigst.

Galaxy Alpha leverer ikke et dårligt resultat, men gennemsnitligt fint. Det er dog set bedre.

Videooptageren kan optage i Ultra HD-opløsning som det maksimale. Når tilstanden bruges går du dog glip af muligheden for at tage et foto mens optageren kører, samt en række andre funktioner. Men Full HD-videooptagelse vil nok også være fint for de fleste.

Billeder taget med Galaxy Alpha

Fotosammenligning: Alpha vs Xperia Z3 og iPhone 5S

God til kalender og mail

S Planner, Samsungs kalender-applikation, er den samme som på blandt andet Galaxy S5 og Note 3. S Planner er et virkelig godt værktøj men stort overblik når det kommer til opgaver såvel som kalenderaftaler. Håndtering af flere kalendere klares også rigtigt fint. En vigtig ting i S Planner er muligheden for at vise ugenumre, hvilket i mange andre kalendere er en mangelvare.

Også mailapplikationen der anvendes ved Microsoft Exchange eller Office 365 mails er en fornøjelse at anvende. Godt overblik og ikke mindst visning af mails i tråde, er med til at gøre e-mail på denne telefon til en god oplevelse. Bruger du Gmail anvendes mailen i Googles egen mail-applikation.

Video: Galaxy Alpha – de første indtryk

Til tider har jeg dog oplevet manglede automatisk opdatering af mailindbakken, selvom mobilen var sat op til push-mails. Der er mulighed for at sætte flere mailkonti op, og det er let at skifte mellem de tilknyttede.

I topgardinet kan du indsætte genveje til de indstillinger du finder mest relevante, samt få vist de seneste notifikationer. Trækker du ned i gardinet med to fingre vises hele listen af hurtige systemgenveje.

Træning og puls

På bagsiden af Alpha finder vi pulsmåleren, der spiller sammen med S Health applikationen, der kan fungere som skridttæller og træningspartner.

Hvis ikke man har andre muligheder er S Health en rimelig app, men jeg savner samspil med tredjepartsapplikationer, som typisk er dem mange bruger. Ved at kunne integrere data vil ens træningshistorik heller ikke gå tabt, hvis der på et tidspunkt skiftes mobil eller styresystem.

En vigtig detalje er, at Samsung Galaxy Alpha ikke er støv- eller vandtæt.

Lydkvaliteten via headset-udgangen er faktisk rimelig god. Det er ikke det bedste jeg har hørt, men stadig godkendt til almindeligt hverdagsbrug.

Egne apps er ikke uden udfordringer

Samsung benytter fortsat deres eget fotogalleri som uden problemer løser opgaven, men jeg undres stadig over det behov producenterne på Android-platformen har for at ændre og erstatte systemets egentligt udmærket fungerede applikationer.

Internetbrowseren er Google Chrome – og det er jo som bekendt en rigtig god internet-oplevelse, men hvorfor Samsung (samt nogle andre producenter) absolut skal indlægge deres egen udgave, er mig uforståeligt. Den bruger som ikke har den store tekniske indsigt, vil altså være på nettet gennem en browser som producenten skal opdatere, og man går dermed glip af nye funktioner og ikke mindst sikkerhedsopdateringer, da slutbrugere ikke selv kan opdatere eller erstatte den indbyggede udgave.

Samsungs Chrome-browser på Galaxy Alpha er version 28, men den seneste officielle Chrome-browser er nu nået til version 37.

Jeg beskrev i øvrigt en tilsvarende problemstilling i testen af Huawei Ascend Mate 7, så Samsung er bestemt ikke de eneste.

Samsung Galaxy Alpha
Samsung Galaxy Alpha

Ingen ekstra hukommelse

Galaxy Alpha kommer med 32 GB indbygget hukommelse. Efter installation af alle mine applikationer, beskeder, opkaldslister, mails m.v. havde jeg omkring 23 GB plads tilbage på telefonen.

Du skal være opmærksom på, at Galaxy Alpha ikke har mulighed for at få tilført ekstra hukommelse, og der fås ikke udgaver af telefonen med mere hukommelse fra leveringen af.

Du har dog muligheden for at tilgå nogle af dine filer via cloud-tjenester som Dropbox eller Google Drev, hvis du har indhold liggende der.

Samarbejde med Flipboard

Samsung samarbejder også i denne telefon også med nyhedsapplikationen Flipboard. Ved at lave et swipe fra venstre mod højre åbnes det som er Samsungs svar på Blinkfeed i HTC’s telefoner.

Galaxy Alpha har samme nye indstillingsmenu som S5, og redesignet giver et langt bedre overblik end den tidligere uoverskuelige liste Samsung diskede op med.

En fremragende, men ofte overset funktion i Samsungs telefoner er S Finder, som er lokaliseret i topgardinet. S Finder søger på kryds og tværs gennem telefonens indhold. Du kan således let finde en mail, applikation, SMS, notat eller kontaktperson, blot ved at bruge denne integrerede søgefunktion.

Galaxy Alpha leveres med Android 4.4.4 KitKat. Bemærk i øvrigt at knapperne ”Tilbage” og ”Seneste applikationer” ikke optager plads på skærmen. De har deres egne touchtaster under skærmen.

Video: Testoptagelse med Galaxy Alpha i Ultra HD

Konklusion: Lækker og smart

MereMobil.dk Anbefaler
MereMobil.dk anbefaler Samsung Galaxy Alpha

Samsung Galaxy Alpha er dette efterårs den mest designlækre telefon på Android-platformen, og jeg synes den slår HTC One, der ellers har siddet på denne titel. Alpha-designet repræsenterer præcis den retning jeg de seneste par år har efterlyst hos Samsung.

Alphas design kan sagtens fintunes yderligere, hvilket jeg inderligt håber Samsung vil gøre.

Størrelsen og dens udtryk er langt mere interessant, end de andre modeller Samsung har på markedet netop nu.

Læs også: Samsung Galaxy Note 4

Desværre trænger softwaren enkelte steder til en finpudsning.

Galaxy Alpha har en vejledende pris på 4.999 kroner. Heldigvis sælges den aktuelt til omkring 4.500 kroner uden abonnement, hvilket blot gør den endnu mere interessant.

I den foreliggende version er Alpha en af de mest interessante Samsungs-telefoner nogensinde, og jeg håber virkelig der fortsættes ud af den vej. For det er en god vej.

Karakteren ender på 5 ud af 6 stjerner, og det er en telefon jeg sagtens kan anbefale.

Video: Vores første møde med Galaxy Alpha

Fordele / ulemper

Fordele

– Lækkert kvalitetsdesign
– Lommevenlig størrelse
– Rimeligt kamera og fornuftig lyd fra indbygget højtaler.

Ulemper

– Fingeraftryk virker ikke altid optimalt
– Softwaren opleves tiltider langsom
– Ingen mulighed for udvidelse af hukommelse – max 32 GB

Mere til historien

Samsung sender deres anden topmodel, Galaxy Note 4, dette efterår på markedet til november.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
28 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer