Huawei Ascend Mate 7 – størrelsen overrasker

TEST: Med Huawei Ascend Mate 7 har Huawei skabt deres hidtil bedste produkt. I phablet-kategorien gør prisen, at Mate 7 er et ekstra kig værd.

Huawei Ascend Mate 7

Huawei Ascend Mate 7 (Foto: MereMobil.dk)

Ascend Mate 7 har en kæmpeskærm på hele 6 tommer, men inden du løber skrigende bort, så husk på, at iPhone 6 Plus har en skærm på 5,5 tommer.

 – Alt om Huawei Ascend Mate 7

Efter lanceringen af nye og større iPhones vil der uden tvivl komme yderligere fokus på smartphones med store skærme – eller phablets som de også kaldes. Med andre ord skal vi nok regne med, at det bliver mere bredt accepteret, når en stor mobil hives frem fra lommen.

Jeg har brugt Huawei Ascend Mate 7 et stykke tid, og når man har noget at bruge den ekstra skærmstørrelse til, ja så er den slet ikke så slemt at gå rundt med.

For lige at få proportionerne på plads har jeg indsat størrelserne i nedenstående skema.

Huawei Ascend Mate 7 mod iPhone 6 Plus 

SkærmStørrelseVægt
Huawei Ascend Mate 76.0”1080 x 1920 px157.0 x 81.0 x 7.9 mm185 gram
Apple iPhone 6 Plus5,5”1080 x 1920 px158.1 x 77.8 x 7.1 mm172 gram
Huawei Ascend Mate 7

Huawei Ascend Mate 7 (Foto: MereMobil.dk)

Godt design trods størrelsen

Mate 7 følger tendensen med at bruge andet end plastik i materialevalget. Telefonens ”krop” er udført i aluminium, hjørnerne er flot afrundet og bagsiden buer svagt.

Øverst i højre side sidder volumenknapperne, og lige derunder powertasten, der har fået en lille ekstra mønsterslibning, som giver et ekstra lille designtouch.

Der er ingen fysiske taster på fronten. Disse indgår som virtuelle knapper på skærmen, hvilket giver god mening, når nu der er plads til det. En interessant detalje er, at ”Tilbage”, ”Hjem” og ”Seneste programmer” ikonerne i bunden følger den nye designlinje fra Android L, selvom Mate 7 kun leveres med Android 4.4.4 KitKat.

 – TEST: Vi har prøvet Android L

Venstre side har ingen taster, men derimod små slæder til SIM-kort (Micro-SIM) og Micro SD-kort. Headset-stikket er placeret i toppen af mobilen mens opladeren tilsluttes i bunden. Alt i alt er der ikke meget at klage over. Det har været nævnt på flere website, at Mate 7 også er en dual-SIM telefon, men det er ikke tilfældet for den udgave der sælges i Danmark.

God Full HD-skærm

Skærmen på Ascend Mate 7 går med undtagelse af nogle få millimeter helt til kanterne, så her der er ikke noget spild. Faktisk udnyttes 83 procent af forsidens overflade af skærmen. På Samsung Galaxy Note 4 er dette angiveligt omkring 80 procent.

Kvaliteten af skærmen er god og grafikken står skarpt og flot. Skærmen er i Full HD med 1920 x 1080 pixels opløsning.

Det eneste jeg vil kommentere negativt på skærmen er, at den automatiske lysføler er justeret en smule lavt. Jeg kunne godt have tænkt mig lidt mere lys, når føleren stå på auto.

Gennemgående renovering af brugerfladen

Huawei har arbejdet meget på at få deres eget udtryk i Android. Emotion UI 3.0 hedder versionen på Mate 7, og det er en renoveret og optimeret udgave af det vi tidligere har set.

Huawei holder fortsat fast i, at den underliggende menu er forsvundet, og alle genveje nu placeres på forsideskærmene, eventuelt i mapper. I praksis lyder det som et større problem end det egentlig er. Måske hænger det sammen med, at brugerne er blevet vandt til dette fra iPhone, der heller ikke har en menu.

Emotion UI 3.0 byder på en gennemgående flot grafisk oplevelse der fremstår let, flydende og moderne. Alle ikonerne er lagt ind i bokse, så alle nu har samme størrelse og udtryk. Desuden har Huawei en konsistent måde at præsentere applikationsnavnene på hvor teksterne nu ikke stritter i alle retninger, som vi ellers ser det på Android.

En lang række af genvejene er desuden tematiseret, hvilket giver et lækkert udtryk. Skal vi gå i detaljer, er der generelt et problem, når man vil skabe sit eget udtryk oven på noget andre har lavet. Så der skal ikke andet end udskiftning af en genvej på bundlinjen, inden dette ellers lækre temaudtryk begynder at blive ødelagt – og det gør ondt i øjnene, når nu det andet er så fint.

Huawei Ascend Mate 7

Huawei Ascend Mate 7 (Foto: MereMobil.dk)

Gammel software i pakken

Browseren er et andet sted, hvor Huawei har foretaget en gennemgående tematilpasning. Det er flot, men upraktisk. For brugeren betyder det, at standardbrowseren er en tilpasset version af Google Chome – og denne opdateres ikke på linje med Googles egen native app

Med andre ord. Nok er det flot og fint, men resultatet er, at man sidder og surfer på et gammelt browserprodukt – som Huawei selv er ansvarlig for at opdatere. Uheldigvis er der tale om en systemapplikation, der ikke kan afinstalleres.

Derimod har Huawei været vildt dygtige på SMS og mailapplikationen, som begge har et lækkert udtryk der i både grafisk oplevelse og betjening er fuldt på højde med, hvad vi finder i konkurrerende produkter.

God til beskeder

Tastaturet har fået en stor opstramning, i forhold til tidligere Huawei-produkter, hvor det efterhånden kun er småting, der kan forbedres. Det bør her nævnes, at der både er dansk ordbog og danske karakterer og at tastaturet har en høj træksikkerhed. Derudover understøtter tastaturet Swype hvor ordene skrives, ved at trække fingeren fra bogstav til bogstav.

Topmenuen er todelt. Den ene del viser hændelser og notifikationer mens den anden indeholder genveje til de mest anvendte systemfunktioner. Igen et stilfuldt udtryk som Huawei kan være stolte af. Hvis du trækker ned i venstre side af toppen vises den ene del, mens den anden med genvejene kommer frem, når der trækkes ned fra den højre del af toppen. Når gardinet er åbent kan der skiftes mellem de to dele, ved at swipe fra venstre mod høje, eller omvendt.

I kampen for at nedkæmpe overdrevent strømforbrug er der indført advarsler om applikationer og systemprogrammer, der trækker meget på systemet og dermed batteriet. Her kan man så vælge at lukke dem man ikke ønsker, og på den måde holde styr på strømforbruget.

Jeg synes godt om tiltaget, men påmindelserne om forbruget kan ind i mellem være generende, da det jo ikke er alt man nødvendigvis ved, om er en fordel at have kørerende.

Systemet giver også mulighed for at tillade eller afvise applikationer, der vil sende push-beskeder ud. Dette er også en meget nyttig funktion.

Opkald, kontakter og beskeder er integreret i én applikation med tre indgange, og det fungerer faktisk rimeligt godt. Så når du står i SMS-delen kan kontaktlisten åbnes ved at trække skærmbilledet fra venstre mod højre. Et træk mere bringer opkaldstastaturet frem.

Fingeraftrykslæser fungerer overraskende fint

Samsung, HTC og Apple har alle gjort deres forsøg med fingeraftrykslæser i mobilen, så man slipper for at skulle indtaste en pinkode, for at åbne telefonen. Kun Apple har lavet en løsning der virkelig fungerer. Samsungs metode hvor fingeren skal trækkes hen over læseren, er bare en virkelig dårlig idé.

Huaweis fingeraftrykslæser er lokaliseret på bagsiden, strategisk ud for placeringen af pegefingeren. Og det fungerer.

På Ascend Mate 7 behøver du ikke tænde / aktivere telefonen, før fingerspidsen scannes. I stedet er det blot, mens skærmen er slukket, at lægge fingeren på sensoren, hvorefter telefonen bliver låst op. Efter min vurdering er fingerprintsensoren i Mate 7 hurtigere at bruge, end den tilsvarende på iPhone.

Opsætningsprocessen er rimelig enkelt. Brugeren bliver bedt om at scanne fingeren fra forskellige vinkler, ganske som på iPhone 5S. Der kan gemmes op til fem fingeraftryk.

Store pluspoint til Huawei for at fremstille en sensor, der rent faktisk fungerer.

Det er i øvrigt det svenske firma Fingerprint Cards AB, der har leveret FPC1020-sensoren til Ascend Mate 7.

Screenshots fra Huawei Ascend Mate 7

Huawei Ascend Mate 7

Huawei Ascend Mate 7 (Foto: MereMobil.dk)

Mange kræfter

Ascend Mate 7 kommer med Huaweis eget chipset og processor kaldet Kirin 925 octa-core. Der er fire kerner på 1,8 GHz og fire på 1,3 GHz.

Processoren yder på benchmark-delen hvad der svarer til kræfterne i Sony Xperia Z3. Z3’eren har en 2,5 GHz quad-core processor fra Qualcomm. I Antutu Benchmark scorede Mate 7 42.598 point med Xperia Z3 endte på 42.416 point.

I dagligt brug er Mate 7 smidig og effektiv. Jeg har ikke oplevet lags eller nødvendige genstarter, hvilket jeg synes er ganske flot, særligt taget i betragtning af, at der ikke er tale om final software, og at min hardware-version heller ikke er den endelige.

Stor test: Sony Xperia Z3

Stærkt kamera

Hovedkameraet i Ascend Mate 7 er på 13 megapixels, og det er et stærkt kamera der leverer nogle rigtigt fine billeder. I dårlig belysning er vi ikke på det niveau Sony lægger for dagen, med deres nyeste topmodel Xperia Z3 og Z3 Compact, men Mate 7 klarer sig bestemt ikke dårligt.

Xperia Z3 totalt overbelyser motiver som fotograferes med fotolys i mørke omgivelser, men på dette punkt klarer Mate 7 sig bedre end Sony.

Som så mange andre telefoner har Huawei Ascend Mate 7 mange indstillingsmuligheder i kameradelen. Et eksempel er watermark-funktionen der kan tilføje vandmærke med vejr og sted på billeder du tager. Er du selfie-typen så kan du se frem til et fem-megapixels frontkamera.

Videokameraet kan skyde videoklips i op til Full HD 1080p 30 fps, så også her leverer Huawei varen.

Billeder taget med Huawei Ascend Mate 7

Kæmpe stort batteri

Der sidder et seriøst stort batteri i Huawei Ascend Mate 7 på hele 4.100 mAh, og det giver god forhåbning om virkelig lang batteritid på telefonen.

Som tidligere nævnt har Huawei gjort meget ud af, at holde de forskellige systemfunktioner og applikationer i kort snor, når det kommer til strømforbruget. Derudover er der tre batteritilstande (normal, smart og ultra).

Trods det store batteri er jeg ikke imponeret over batteritiden. Jeg kommer gennem en arbejdsdag men intens mobilbrug uden problemer, men flere dage har jeg ikke kunne trække ud af den.

Der medfølger en, i øvrigt vildt grim, oplader på 2 ampere. Det anbefales at lade med denne, da jeg ikke med min sædvanlige oplader, har kunne oplade batteriet. Heller ikke i bilen har jeg haft held til at fylde strøm på batteriet.

Det skal så siges, at Huawei har udleveret en prototype-sample til test, og da telefonen endnu ikke er i salg, er det meget sandsynligt der foretages justeringer på dette område. Nu er det så det materiale Huawei har bedt om at blive bedømt på, og ud fra dette kan jeg kun sige, at jeg håber det bliver bedre når den endelige software er klar.

Kamera-sammenligning

Konklusion: Huawei på rette vej

Jeg er ikke det mindste i tvivl potentialet hos Huawei. Produkterne bliver gang for gang bedre, fejlene mindskes, performance stiger og designet tunes i en positiv retning.

Nu skal vi her huske, at Ascend Mate 7 er prissat til 3.999 kroner uden abonnement, hvilket er en yderst aggressiv pris for en topmoderne phablet-smartphone. Til sammenligning er Samsung Galaxy Note 4 prissat til 5.995 kroner uden abonnement – og iPhone 6 Plus har også et nogenlunde tilsvarende prisskilt.

Med Ascend Mate 7 får man meget for pengene.

iPhone 6 – det siger anmelderne

Ascend Mate 7 er ikke fejlfri, men det er en telefon som jeg godt ville turde smide mine penge efter. Det virker som et fornuftige valg.

Karakteren der skal deles ud ender på 4 ud af 6 stjerner. Når prisen er så lav som tilfældet er, vil jeg gerne se lidt gennem fingrende med nogle af dem. Men hvis Mate 7 havde ligget til f.eks. 5.000 eller derover ville karakteren være lavere.

Info om prototypetest: Testen af Ascend Mate 7 er udført på en prototypesample, som er blevet udleveret til journalister i forbindelse med præsentationen af produktet ved iFA messen i Berlin. Da produktet først er på markedet senere på året kan der inden da blive indarbejdet flere justeringer i softwaren. Vores testenhed har haft problemer med netværksforbindelser på mobilnettet og dropcalls. Huawei har oplyst, at sådanne problemer vil være rettet inden produktet kommer på gaden.

Fordele og ulemper

Fordele

– Stor flot skærm og lækkert design
– Velfungerende fingeraftrykslæser
– Driftssikker og gode billeder

Ulemper

– Batteritid for kort i forhold til batteristørrelse
– Huaweis Android-tilpasninger indeholder gammel Chrome-browser
– Mange forstyrrende påmindelser

Mere til historien

Hvis du synes 6 tommer skærm er lidt for stort, men vil du stadig prøve kræver med Huaweis produkter, så prøv at tjek Huawei Ascend G7 ud. Prisen er sat til 2.499 kroner uden abonnement.

OnePlus Nord 4 – mine første indtryk

TESTEN ER I GANG: OnePlus Nord 4 kommer snart i butikkerne. Jeg har nu telefonen i hænderne, så her er mine første indtryk.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
MacBook Air M3 er en lækker lille opgradering | Test

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Motorola Razr 50 Ultra har kun én fejl | Test

TEST: Flipdesignet på Motorola Razr 50 Ultra er lækkert, men telefonen har én fejl, du skal kende, før du køber.

(mere…)
Jabra Elite 10 Gen 2 test | … ‘med Dolby-ligemeget’

TEST: Én funktion er genial ved Jabra Elite 10 Gen 2, som jeg har testet. Dolby Atmos er det modsatte.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram