Sony Xperia Z3 – nu rammer Sony toppen

TEST: Sony Xperia Z3 er en fremragende smartphone. Sony har med Xperia Z3 skabt et produkt, som det er svært at kritisere. Kamera, batteri, design – alt spiller.

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3 (Foto: MereMobil.dk)

På omkring 18 måneder har Sony leveret fire store topmodeller startende med Xperia Z i marts 2013. Ingen af produkterne har fejlet stort eller for den sags skyld det modsatte. Sony står for stabilitet, grundighed og evnen til fra gang til gang, at fintune på detaljer for i sidste ende, at ramme så tæt på fuldendt perfektion som muligt.

Hvis man er i tvivl om hvilken telefon, der skal være den næste er Sony det sikre valg. Udover gode produkter er Sony fantastisk dygtige at holde ældre telefoner kørende med nye softwareopdateringer.

Sony Xperia Z3 er ikke bare den bedste telefon fra Xperia Z-serien, men også den telefon, der bedst kan konkurrere med altdominerende Samsung.

Underspillet design der taler til mig

Xperia Z-produkterne startede en kantet og lidt kluntet tilværelse på designsiden, hvor det i foråret 2013 var tydeligt, at det krævede lidt ekstra indpakning, når en smartphone skulle gøres vandtæt.

Nu sidder jeg her med Xperia Z3, som er en designperle. Designet er underspillet, men på en måde så telefonen alligevel taler til mig – og jeg får lyst til at tage den i hånden.

Den tynde aluminiumsramme er en perfekt samling af det hærdede glas på for- og bagsiden. Hjørnerne er skabt af et hårdt gummimateriale, der udover at være stødabsorberende også lader radiosignalerne slippe ind og ud af telefonen.

Z3 vejer 152 gram og er 7.3 millimenter i tykkelsen. Selvom skærmen i forhold til Xperia Z er forøget med 0,2 tommer, så er Z3 0,6 millimeter tyndere. Det aflange design får desuden telefonen til at fremstå visuelt mindre, end den reelt set er.

Powerknappen sidder ud for tommelfingeren på produktets højre side, og det er let at mærke forskellene på knapperne, også når man ikke har mulighed for at kigge. Lige under power er lydstyrkeknapperne, og stykke derfra finder vi den dedikerede kameraknap.

Knapperne er ikke voldsomt udstående fra kanten, men velfungerende. Efter min smag kunne deres klikrespons sagtens være bedre. Dog er det ikke noget, som udgør et problem i den daglige betjening.

De bløde runde sider får mobilen til at ligge rigtigt godt i hånden, uden nogle skarpe kanter, der borer sig ind i hænderne eller hovedet under samtale. Der er dog en klar ulempe ved designet. Telefonen er utrolig glat og skal placeres på et plant underlag, hvis ikke den skal glide på gulvet – særligt udtalt er dette hvis mobilen ligger på kanten af sofaen.

Sony har været modige i farvevalget og med Z3 introduceres en sart lys grøn samt kobber som det nye farvevalg, ved siden af sort og hvid. Kobber kan sagtens gå hen og blive en hitfarve. Udover at klæde telefonen utroligt godt, sender den også et signal til omgivelserne om, at der er truffet et andet mobilvalg end gennemsnittet.

Web-TV: Kom tæt på Xperia Z3 og Xperia Z3 Compact

Udviklingen af størrelserne på Xperia Z-serien

SkærmStørrelseVægt
Xperia Z35,2”146.0 x 72.0 x 7.3 mm152 gram
Xperia Z25.2”146.8 x 73.3 x 8.2 mm163 gram
Xperia Z15.0”144.0 x 74.0 x 8.5 mm170 gram
Xperia Z5.0”139.0 x 71.0 x 7.9 mm146 gram

Xperia Z3 mod konkurrenterne

SkærmStørrelseVægt
Xperia Z35.2”
1080 x 1920 px
146.0 x 72.0 x 7.3 mm152 gram
HTC One (M8)5.0”
1080 x 1920 px
146.4 x 70.6 x 9.4 mm160 gram
iPhone 6 Plus5,5”
1080 x 1920 px
158.1 x 77.8 x 7.1 mm172 gram
LG G35.5”
1440 x 2560 px
146.3 x 74.6 x 8.9 mm149 gram
Samsung Galaxy S55.1”
1080 x 1920 px
142.0 x 72.5 x 8.1 mm145 gram
Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3 (Foto: MereMobil.dk)

Endelig en ordentlig skærm

Trods Sonys store skærmerfaring fra TV-branchen har de tidligere Xperia-modeller haft deres udfordringer. Når skærmene ikke blev set på direkte fra fronten, oplevede jeg en kedelig og udvasket grafik.

Det er gradvist fra produkt til produkt forbedret og den nye IPS LCD-skærm på 5,2 tommer er den bedste skærm, der hidtil er set på et Sony mobilprodukt. Xperia Z3 understøtter desuden, som den foregående model, multitouch hvor 10 fingre kan registres på skærmen samtidigt.

Opløsningen er Full HD 1080 x 1920 pixels med 424 PPI. I direkte sollys er skærmen stadig meget let at aflæse, og i sammenligning med en iPhone 5S klarer Z3 sig bedre. Som noget nyt har Sony indført automatisk kontrasttilpasning, så også kontrastforholdet justeres efter lyset i omgivelserne, hvilket forbedrer læsbarheden yderligere.

Skærmen viser sort rimeligt, men sort er ikke sort som natten. Et snært af grålighed ses.

Sony Xperia Z3 har ”smartskærm” hvor skærmen ikke slukker så længe der kigges på den – f.eks. mens der læses websites eller ses billeder. Også ”smartrotation” kan aktiveres hvor skærmbilledet ikke vender rundt, når man lægger sig ned. Det gør det lidt lettere, at surfe nyheder og læse beskeder liggende.

Sony bruger fortsat begreber som X- Reality Engine og Triluminos i markedsføringen. Det er som sådan fint nok, men det vigtigste synes jeg er, at billedet fremstår rigtig flot – hvilket det gør. Om Sonys skærmbegreber er årsagen til dette, kan jeg ikke vurdere, men umiddelbart virker det som om, at billede- og farvegengivelsen opleves naturligt uden en masse overdrevne farvejusteringer.

Som noget nyt har Sony nu cachehukommelse (grafik RAM) på skærmen. Denne cache husker billedet på skærmen, og når det ikke ændres bliver der ikke sendt forespørgsler af sted til grafikprocessoren (GPU) der dermed aflastes, og ikke bruger nær så meget strøm.

Et skærmbillede på en smartphone opdateres normalt 30 gange i sekundet.

Xperia Z3 Compact – en lommevenlig Z3

Kraftig processor med power

Xperia Z3 kører på Qualcomm Snapdragon 801 processor med 2,5 GHz quad-core (MSM8974AC), og det er en rap lille sag. I vores bechmarktest i Antutu scorer den 42.416 point, hvilket er en del mere end vi tidligere målte på Xperia Z2 der fik 33.042 point. Z3 er således på benchmark-delen, den telefon jeg hidtil har testet, med den højeste pointscore.

Selvom processoren på papiret kun er opjusteret en lille smule fra Xperia Z2, har det alligevel haft en effekt.

Z3 har 3 GB RAM og brugerhukommelsen er 16 GB. MicroSD-kort på op til 128 GB er understøttet.

Siden iPhone 5S blev lanceret har deres være talt en del om Apples såkaldte M7 co-processor. Her vil jeg lige slå fast, at en sådan findes også i Android-telefoner med Qualcomms processor Snapdragon fra model 800 og fremefter.

Idéen er at lade en lille ekstra lavenergi-processor stå for indsamling af bevægelsesdata, lysforhold og andre data fra telefonens forskellige sensorer. Når der er brug for det, sendes resultaterne til applikationsprocessoren, hvilket giver et markant lavere strømforbrug – særligt når f.eks. en motionsapplikation skal holde øje med ens bevægelser.

Xperia Z3 har også denne funktion. I nedenstående video kan du få en beskrivelse af, hvordan det fungerer.

Video: Sådan fungerer en co-processsor

 

Flydende brugeroplevelse

Sony har i brugerfladen foretaget en lang række tilpasninger af Android-systemet, men det har heldigvis ikke ødelagt oplevelsen. Der er ikke tale om store tunge justeringer, der trækker processoren i knæ, og man står som bruger tilbage med en oplevelse af et flydende brugerinterface, hvor der ikke er unødige ventetider eller lags.

I modsætning til mange andre produkter med Android, fra andre producenter, har Sony bibeholdt én browser, nemlig den originale Chrome til Android. Således skal man altså som bruger ikke slås men en gammel forældet browser, som producenten selv har opfundet eller tilpasset.

Internet-browsing, indlæsning af sider og navigation rundt på dem, sker effektivt og selv på store fulde websites, opleves telefonen hverken træg eller tung.

Z3 er en 4G LTE mobil med understøttelse af Cat4. På Telias netværk havde jeg ikke noget problem med at opnå 40 mbit/s download-hastighed, og heller ikke på Wi-Fi har Z3 givet problemer.

Mailindbakken til Microsoft Exchange viser mails i tråde, og er generelt en af de stærkeste mailoplevelser på Android-platformen, hvilket også gælder for kalender, kontakter og ikke mindst SMS-indbakken.

Sony har også deres egne album, musik (Walkman) og film-applikationer hvor der nu også en kommet et podcast-kategori, som er en nyskabelse.

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3 (Foto: MereMobil.dk)

God lyd og FM radio

Lydkvaliteten fra de frontvendte højtalere er tålelig og god, men ikke på niveau med det vi finder i HTC One. Lyden ved musik i headset er generelt rigtig fin, og jeg har med glæde noteret mig, at equalizer virker på både lokal musik der ligger på enheden og i Spotify.

På Z3 får du også en flot FM radio hvor TrackID er integreret, så du hurtigt kan få oplysninger om, hvilket track der bliver spillet netop nu.

Topgardinet har to funktioner indbygget. Hvis du trækker ned med én finger kommer notifikationslisten frem. Med to fingre ser du genvejslinjen med op til 16 hurtig-genveje til de vigtigste systemfunktioner.

Xperia Z3 er glimrende, når der skal sendes SMS-beskeder. Tastaturet har flere tilpasningsmuligheder hvor det eksempelvis er muligt, at beholde smileytasten fremme og skjule punktum og komma fra tastaturets forreste side. Træfsikkerheden er høj og jeg har ikke savnet et T9-tastatur, som dog kan aktives manuelt i Z3. Det er også muligt, at benytte Swype på tastaturet.

Brug indbygget telefonsvarer

Sony har valgt at placere en telefonsvarer-applikation som en del af opkaldsdelen på Xperia Z3. Hvis du deaktiverer telefonsvareren hos teleselskabet, kan telefonen ordne det hele for dig.

Der skal nu ikke længere ringes op til et telefonsvarernummer, hvis der er indtalt noget på svareren. Beskederne kan aflyttes direkte på telefonen.

Telefonsvareren så vi første gang på Xperia Z2, men det er nu alligevel stadig en forrygende fin funktion, som i dagligdagen er meget anvendelig.

En anden lille finurlig detalje er, at du på Xperia Z3 kan optage videoscreenshots. Altså små videoklips med lyd hvor betjeningen af telefonen kan optages og efterfølgende afspilles.

Beskyttet mod vand og støv

Sony Xperia Z3 er vand- og støvtæt. Sony har forøget til ip-certificeringen fra IP 58 til IP 68.

I praksis betyder det, at støvbeskyttelsen er forøget til fra ”beskyttet mod støv” til ”støvtæt”. 8-tallet dækker fortsat over, at telefonen er beskyttet mod indtrængende vand – også når den udsættes for oversprøjtning med vandstråler fra forskellige retninger. Med IP x8 kan mobilen desuden holde til at være i 1,5 meter dybt ferskvand i op til 30 minutter.

Beskyttelsen opnås først når plastikklapperne over de forskellige indgange til SIM-kort (nano SIM) og Micro-SD kort er lukket og sikret. Du skal ikke være bekymret for, at headset-stikket ikke er dækket til, da dette i forvejen er vandtæt.

Beskyttelsen gør ikke Sonys telefoner til håndværkertelefoner. Det er blot et udtryk for, at de holder lidt bedre til den hårdhændede behandling mobilbrugerne udsætter telefonerne for.

Screenshots fra Sony Xperia Z3

Kameraet er klar til ferieturen

Sony er kendt for gode kameraer, og det gælder også for Xperia Z3, der har 25 mm vidvinkellinse. Det er den første smartphone, som under støtter ISO 12800, som giver høj følsomhed i mørke omgivelser.

Sony anvender digital billedstabilisering i kameraet og ikke optisk, men billederne bliver nu alligevel ret gode. Der er ingen tvivl om, at det gamle lommekamera godt kan blive hjemme fra ferieturen.

Ved fotografering i mørke omgivelser hvor fotolys skal anvendes, er der desværre en tendens til, at billederne bliver overbelyste. I det fleste tilfælde er billeder uden fotolys faktisk de bedste. Et tip er at anvende funktionen “fotolampe” hvor fotolyset er konstant. Det giver faktisk et bedre resultat end den blinkede “blitz”.

Du skal være opmærksom på, at nok er opløsningen 20,7 megapixels men i autotilstand benyttes kun 8 megapixels. Hvis du vil skyde med 20,7 (4:3 format) skal kameraet sættes over på manual-tilstand. Den maksimale opløsning på bredformatbilleder er 15 megapixels.

Vi har taget noget testfotos i et meget mørkt rum for at udfordre Xperia Z3’s kamera. Resultatet bliver ret godt. Skal Z3 konkurrere under samme forhold med iPhone 5S og Samsung Galaxy S5 så står Sonys nye topmodel tilbage som vinderen.

Når der optages video kan det ske i op til 4K-kvalitet, og som noget nyt, er det muligt at pause og genstarte optagelsen undervejs. Det er dog ikke muligt at pause videoen når der optages i 4K.

Applikationer i kameraet er fortsat noget Sony benytter, og et par nye har set dagens lys. En af dem er ”Live on YouTube” – send direkte video ud på YouTube fra telefonen.

Multikamera er en anden nyhed. Hvis flere Xperia Z3’ere befinder sig samme sted kan den ene fungere som primært videokamera, mens to andre kan være ekstra kameraer. Er man til en fest, kan der altså være et par gæster ved bordene, som kan optage samme begivenhed, blot fra flere vinkler. Værtstelefonen får mulighed for, under optagelsen, at skifte mellem de forskellige kameravinkler.

Generelt er der tale om en rigtig god kameraoplevelse i Xperia Z3, som på dette punkt bestemt ikke skuffer.

Hvis du er til god lyd vil du glæde dig over muligheden for at afspille musik i høj opløsning på Xperia Z3, sådan som vi tidligere har set det på LGs topmodeller. Hvis du vil arbejde med dette kan der gås på opdagelse i arkivet hos HDTracks.com.

Fotos taget med Sony Xperia Z3

Fotoduel: Xperia Z3 mod iPhone 5S og Galaxy S5

Demovideoklip i 4K optaget med Xperia Z3

Demovideoklip i 1080p Full HD 60 fps optaget med Xperia Z3

Lang batteritid men ikke to døgn

Sony lover op til 2 døgns batteritid på Xperia Z3 og selvom det nok lige er optimistisk nok ændrer det ikke på, at strømudnyttelsen er rigtig god, også uden Stamina Mode aktiveret.

Det er lykkedes mig at holde Z3 i drift i næsten 15 timer. Selvom det ikke lyder af meget, så hører det med til historien, at jeg har kørt godt 3 timer og 50 minutter med Google Maps Navigation, ført over en times mobilsamtale via Bluetooth headset og desuden brugt telefonen til net, mail, Facebook osv. Så det synes jeg er absolut vellykket.

Jeg oplever tydeligt, at Sony har haft fuld fokus på at minimere strømforbruget, hvilket jeg klart hilsner velkomment.

I Sonys egne tests i laboratorium kom Z2 ud med 1,4 døgns driftstid, mens Z3 nåede op på 2 døgn. Disse tal skal dog tages med et gran salt.

Z3 leveres med Android 4.4.4 ud af salgsæsken.

Video: Demo af video screenshot-funktion i Z3

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3

Konklusion: En fremragende smartphone

Historikken fra Sony på Xperia Z-serien har som tidligere nævnt været stabil, men jeg har hele tiden haft fornemmelsen af, at der manglede det sidste, før Sony kunne nå helt i mål. Det sidste stykke synes jeg de når med Xperia Z3.

Designet, brugeroplevelsen, batteritiden og den udefinerlige ”x faktor” er tilstede på dette produkt der er og bliver en fremragende smartphone, som på glimrende vis kan konkurrere med Samsung, LG og HTC. Og skulle der komme en forvildet iPhone-bruger, der tør prøve noget nyt, er Sony et godt sted at gå hen.

 – Læs testen af Sony Xperia Z3 Compact

Xperia Z3 ligger godt i hånden og bliver bedre og bedre for hver dag man bruger den. Det er i hvert fald den psykiske oplevelse jeg står tilbage med. Heller ikke prissætningen lige under 5.000 kroner uden abonnement er overdreven, men velafbalanceret i forhold til konkurrenternes bud.

Hvis ikke Sony Xperia Z3 bliver en af Sonys mest solgte topmodeller nogensinde, ja, så forstår jeg ingenting. Tilmed kommer at Z3 også kan anvendes som remote-play enhed op mod PlayStation 4.

Web-TV: Se testen af Xperia Z3 og Z3 Compact

MereMobil topkarakter

Sony Xperia Z3 har fået tildelt top-karakteren 6 ud af 6 stjerner fra MereMobil.dk

Xperia Z3 fortjener fuldt ud topkarakteren 6 ud af 6 stjerner. Det var klart en telefon jeg selv ville købe.

Fordele og ulemper

Fordele

– God batteritid og god skærm
– Fremragende kamera til både foto og video
– Vand- og støvtæt samt lækkert design

Ulemper

– Højtalerlyd kunne være bedre

Video: Sådan præsenterer Sony selv Z3

Mere til historien

Xperia Z3 er ikke hele historien. Hvis 5,2 tommer er for meget så tjek Xperia Z3 Compact, der har 4,6 tommer skærm, men derudover er det samme produkt som Xperia Z3. Prisen er i øvrigt omkring 1.000 kroner mindre.

Sony Xperia Z3
OnePlus 12R er måske den perfekte budget-telefon i 2024

VIDEO: Du vil have en billig Android-smartphone, der stadig er rigtig god? Se min test af OnePlus 12R her.

(mere…)
OnePlus 12R test | Fantastisk telefon

TEST: Ydelsen, prisen og skærmen er enestående. Kameraet er ikke i top, men fejler ikke. OnePlus 12R er bare en fantastisk telefon.

(mere…)
Se dette før du køber Samsung Galaxy S24 Ultra

VIDEO: I denne 13-minutters gennemgang får du alt, hvad du skal vide, før du køber Samsung Galaxy S24 Ultra.

(mere…)
Samsungs OLED tv-skærm er vanvittig overbevisende

TEST: Samsungs OLED-skærm S94C er på de fleste punkter et rigtigt godt køb. Skærmbilledet står UTROLIGT flot.

(mere…)
Samsung Galaxy S24 og S24+ test | Her er kompromiserne

TEST: Der er skåret ned på flere ting i Samsung Galaxy S24 og Galaxy S24+, men telefonerne er stadig pumpet med AI-funktioner.

(mere…)
Se dette før du køber OnePlus 12

VIDEO: Overvejer du at købe OnePlus 12, så se min test af OnePlus 12 her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
16 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram