4G LTE kategorier – hvad betyder de

BAGGRUND: Huawei har lanceret et Cat6 modem med 300 Mbit/s. Men hvad betyder Cat-værdierne for dig og hastighederne. Lær om LTE kategorier, og hvorfor du bør vide, hvad de betyder.

Mobilmast telemast antenne netværk

Mobilmast i Ebberup på Fyn (Foto: MereMobil.dk)

Svaret på ovenstående spørgsmål er faktisk ganske let. LTE kategorier fortæller noget om, hvor hurtigt din telefon kan sende og hente data over mobilselskabets netværk. Men det er lidt mere kompliceret end som så. Læs her vores baggrundsartikel om LTE kategorier.

Long Term Evolution – eller LTE i daglig tale – giver mulighed for at komme hurtigt på internettet. Dit teleselskabs 4G LTE netværk har stor indflydelse på, hvor hurtigt du kan sende og modtage data, men din smarte nye 4G LTE telefon sætter faktisk også nogle tekniske begrænsninger, som de færreste er opmærksomme på.

Selvom dit teleselskab måske reklamerer med datahastigheder på op til 150 Mbit/s, så er det nemlig slet ikke sikkert, at din smartphone eller USB-modem understøtter så høje hastigheder.

Frekvenser sætter overliggeren

Den datahastighed du oplever på din smartphone afhænger af mange ting; Først og fremmest afstanden mellem mobilmast og din mobiltelefonen, samt eventuelle forhindringer, der er imellem dig og mobilmasten. Altså den gode gamle undskyldning med, at den oplevede hastighed afhænger af antallet af træer, bakker og højhuse i det område, hvor du befinder dig.

 –  Mobile surfere får hurtigere 4G-hastighederne

Men mindst lige så vigtig er hvor meget stor en mængde frekvenser, som dit teleselskab har til rådighed. For at opnå den maksimale hastighed, så skal teleselskabet nemlig bruge 20 MHz, hvilket er den største frekvensblok, som den nuværende 4G LTE standard understøtter.

Man kan sige, at jo større frekvensmængde dit teleselskab stiller til rådighed, jo hurtigere kan du potentielt hente data.

Man kan sammenligne det med en vej, hvorpå du kører med din bil (smartphone). Dit teleselskab kan stille give dig adgang til veje i forskellig kategorier. 4G LTE standarden understøtter blokke fra 1,4 MHz op til 20 MHz. Man kan lidt firkantet stille det sådan op:

– Stillevej med bump (1,4 MHz)

– Byvej (3 MHz)

– Landevej (5 Mhz)

– Motortrafikvej (10 MHz)

– Dansk Motorvej (15 Mhz)

– Den tyske Autobahn (20 Mhz)

Jo bredere vej (større mængde frekvenser), jo hurtigere kan du potentielt køre. Men selv på den bredeste vej kan du ikke komme hurtigt frem, hvis du kører i en lille VW up!. Hvis du derimod kører i en BMW M3, så går det normalt en del hurtigere – og sådan er det også med smartphones. Om du kan udnytte den ekstra plads kommer dog an på, om din telefon understøtter LTE kategori 3 eller 4.

Netværkene udvides løbende

Da Telia startede Danmarks første 4G LTE netværk benyttede teleselskabet primært 10 MHz spektrum på 1800 Mhz, med undtagelse af landets fire største byer. I centrum i landets fire største byer benyttede Telia 20 MHz på 2600 Mhz, og derfor var kapaciteten og den højest opnåelige hastighed også højere i disse områder. Resten af landet fik derfor ikke adgang til tophastighederne, da der her kun blev brugt 10 MHz.

Det vil sige lige indtil marts 2014, hvor Telia/Telenor udvidede kapaciteten i deres fælles 4G LTE netværk. Hastigheden blev kraftigt forøget ved at udvide til 20 MHz på 1800 MHz.

I det store udland er det dog ikke usædvanligt, at visse mobilnetværk også benytter 5 eller 15 MHz. I Danmark benyttes kun 4G LTE netværk med enten 10 eller 20 MHz til rådighed.

Men ingen vej er bedre end det køretøj du benytter. Hvis dit teleselskab f.eks. kun har 10 MHz til rådighed, så er den maksimale teoretiske hastighed normalt omkring det halve i forhold til skemaet, hvis du bruger en kategori 3/4 smartphone. Den del kommer vi ind på lidt senere i artiklen.

Intet netværk er dog bedre end den smartphone du benytter, og derfor skal vi tale lidt om kategorier på terminal siden.

Kategorier

Smartphones og USB modems inddeles i såkaldte kategorier, alt efter hvilken 4G LTE standard de understøtter. Lidt forsimplet så kan man sige, at jo højere kategori din smartphone understøtter, jo hurtigere kan den sende og modtage data.

I følgende skema kan du se en oversigt over de forskellige kategorier. De maksimale hastigheder opnås kun ved brug af 20 MHz frekvensblok (kategori 1-5) eller ved at bundle flere frekvensblokke (kategori 6-8). Her er det værd at bemærke, at alle kategorier over 5 betegnes som LTE Advanced (LTE-A), hvilket ved denne artikels publicering (marts 2014) endnu ikke benyttes på de danske netværk. Kategori 5 kræver dog en lidt anden antenneteknologi (MIMO 4×4) så den er ikke så interessant, da stort set ingen smartphones eller modems understøtter denne teknologi endnu.

Hvad er MIMO? Derfor giver det højere 4G-datahastighed

StandardKlassifikationMaks. down/upload hastighed (Mbit/s)
LTEKategori 110 / 5
LTEKategori 250 / 25
LTEKategori 3100 / 50
LTEKategori 4150 / 50
LTEKategori 5300 / 75
LTE-AdvacedKategori 6300 / 50
LTE-AdvacedKategori 7300 / 150
LTE-AdvacedKategori 81200/ 600

Det er her værd at bemærke, at der er tale om teoretiske maksimale hastigheder ved brug af 20 MHz spektrum.

Langt de fleste smartphones på det danske marked understøtter i øjeblikket kategori 3 eller 4. Der er kun solgt ganske få kategori 2 enheder i Danmark, så denne kategori vil vi ikke beskæftige os med. Ved denne artikels publicering (marts 2014) er der kun enkelte USB modems, der understøtter kategori 6, der kræver Carrier Aggregation, og som er kvalificeret som LTE Advanced.

Huawei Huawei E5786 er et eksempel på en kategori 6 kompatibel USB modem.

I Danmark har både TDC og TT-netværket (Telia/Telenor) mulighed for at benytte 20 MHz. Teleselskabet 3 har ikke helt samme mulighed, da de kun har 10 MHz sammenhængende frekvenser til rådighed. På papiret så kan 3 altså ikke følge med de to andre mobilnetværk, men det er der heldigvis råd for. Med teknikken carrier aggregation kan 3 i et fremtidigt LTE Advanced mobilnetværk nemlig bundle sine frekvensressourcer og f.eks. bruge 10 MHz på 1800 MHz og 10 MHz på 2600 MHz til at skabe én logisk frekvensblok på 20 MHz.

Hvad er carrier aggregation? Sådan bliver mobilnettet hurtigere

De to mest udbredte kategorier lige nu er altså kategori 3 og 4.

Forskellen på kategori 3 og 4

Hvis man benytter et netværk, der kun har 10 MHz spektrum til rådighed, så ses der ingen synderlig forskel. Men hvis man benytter et netværk med 20 MHz til rådighed, så vil man med kategori 4 kunne opnå en meget højere datahastighed, når man henter data.

Men bare fordi man har en kategori 3 smartphone, så betyder det ikke at man er langt bagud. Som du kan se i dette skema, så følger kategori 3 faktisk godt med. I det følgende skema kan du se den maksimale hastighed, som man kan hente med ved brug af forskellige kategorier og frekvenser.

Kategori/frekvens5 MHz10 MHz15 MHz20 MHz
Kategori 339,6 Mbit/s79,2 Mbit/s102 Mbit/s102 Mbit/s
Kategori 439,6 Mbit/s79,2 Mbit/s118,8 Mbit/s150 MBit/s

Tallene i ovenstående tabel er den maksimale hastighed man kan hente data med i det fysiske lag. Altså teoretiske værdier, som realistisk set ikke opnås i virkeligheden.

Den store forskel mellem kategori 3 og 4 opstår altså først, når ens teleselskab tilbyder 4G LTE på 15 eller 20 MHz.

Men nu tænker du måske, hvor stor forskellen egentlig er imellem en kategori 3 og en kategori 4 smartphone sådan i praksis. Det har vi på MereMobil.dk selvfølgelig testet med en Samsung S4 (kategori 3) og en LG G2 (kategori 4). Det er meget besværligt, at lave en retvisende test på et kørende mobilnetværk. Følgende tests er foretaget udendørs forskellige steder i landet på forskellige tidspunkter, så test-resultaterne skal læses med det forbehold, at de kun giver et fingerpeg om den tekniske forskel.

LG G2 smartphonen er testet med både 10 og 20 MHz frekvenser til rådighed, mens Samsung S4 udelukkende er testet på 20 MHz.

Hastighedstestens resultat:

LG G2 (10 MHz) http://www.speedtest.net/my-result/a/755189865

Hente: 23,02 Mbit/s
Sende: 9,33 Mbit/s

LG G2 (20 MHz) http://www.speedtest.net/my-result/a/765573631

Hente: 55,09 Mbit/s
Sende: 19,65

Samsung S4 (20 MHz) http://www.speedtest.net/my-result/a/755192765

Hente: 29,64
Sende: 18,39

Downloadhastigheden er højere på LG G2 modellen, da denne model understøtter kategori 4. Hvis du ønsker at opnå den højest mulige downloadhastighed på dit teleselskabs 4G LTE netværk, så skal du altså sørge for at købe en telefon med LTE kategori 4, såfremt du benytter TDCs netværk eller TT-netværket (Telia/Telenor). Er du kunde hos teleselskabet 3, så vil du med den nuværende LTE teknologi ikke få ekstra hastighed ud af en kategori 4 smartphone.

De populære telefoners cat-værdi

Samsung Galaxy S5 – kat 4
Samsung Galaxy S4 – kat 3
iPhone 5S – kat 3
LG G2 – kat 4
Sony Xperia Z1 – kat 4
Sony Xperia Z2 – kat 4
HTC One – kat 3

Mere til historien

TDC råder over 20 MHz frekvenser på både 800 og 2600 MHz, TT-netværket råder over 20 MHz frekvenser på 1800 MHz samt 2 x 20 MHz på 2600 MHz. Teleselskabet 3 råder kun over 10 MHz på 1800 og 2600 MHz og kan med den nuværende LTE standard ikke opnå topfart. Dette kan dog ændre sig i fremtiden, hvis 3 vælger at benytte Carrier Aggregation, som du kan læse mere om her.

Sirenen – dette skal du vide om beredskabsmeddelelser på mobilen

BAGGRUND: S!renen er systemet til beredskabsmeddelelser i Danmark. Her er, hvad du skal vide.

(mere…)
Derfor behøver du ikke et større batteri i din telefon

BAGGRUND: Løsningen på dine batteriproblemer er ikke nødvendigvis et større batteri.

(mere…)
Grønt lys: Norlys opsluger Telia

Onsdag kom den længe ventede meddelelse om, at Norlys’ opkøb af Telias danske forretning er godkendt.

(mere…)
Nej! Google Pixel kører ikke ’ren Android’

BAGGRUND: Arghhh.... Google ændrer på Android i Pixel-telefonerne.

(mere…)
Måske er du film-pirat uden at vide det

Du henter IKKE film ulovligt, men er alligevel film-pirat uden at tænke over det. Et STORT problem, mener branchen. En ekspert er yderst skeptisk.

(mere…)
Derfor skal dit barn ikke bruge Snapchat

ADVARSEL: Snapchat er IKKE en børneapp. En ekspert kalder det "skræmmende", at appen har en indbygget falsk ven. Klik for at lære mere.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
19 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram