Sony Xperia Z3 Compact – topmodel i mini-format

TEST: Er du ikke til de store skærme på over 5 tommer, men vil gerne have en Android-topmodel, så bør du tage et kig på Sony Xperia Z3 Compact.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact (Foto: MereMobil.dk)

I starten af i år lancerede Sony deres bud på en ”mini-udgave” af topmodellen. Modsat konkurrenternes ”mini-modeller”, så er forskellen her, at Sony på deres Z1 Compact og nu Z3 Compact, ikke er gået på kompromis med specifikationerne.

TEST: Sony Xperia Z1 Compact – fremragende kraftværk

Sony er sprunget let og elegant over ”Xperia Z2 Compact” og direkte til Xperia Z3 Compact, der dermed nu følger topmodellens model-numre.

Ligesom tilfældet er med den nyeste topmodel Xperia Z3, så er Xperia Z3 Compact også et sikkert valg og derudover er Sony også rigtigt gode til at holde ældre modeller opdateret med nye softwareopdateringer.

John G. har netop testet Xperia Z3 til topkarakter, og ikke alene udråbt den til den bedste fra Xperia Z-serien, men også en stor konkurrent til dominerende Samsung.

TEST: Sony Xperia Z3 – nu rammer Sony toppen

Og Xperia Z3 Compact følger godt med i disse fodspor – det er en topmodel i mini-format og absolut et tjek værd, hvis man ikke ønsker en telefon på 5 tommer eller derover.

Designet holder ”vand”

Sony Xperia Z3 Compact er lille og fiks i forhold til topmodellen, men derudover er de designmæssigt ens.

Xperia Z3 Compact har behagelige runde former og ingen skarpe hjørner, præcis som forgængeren Xperia Z1 Compact. Det betyder også, at der ikke er nogle kanter eller lignende som generer når mobilen holdes i hånden, eller sættes mod øret ved samtaler. Det kompakte format får telefonen til at lægge perfekt i hånden såvel som i lommen.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact i de forskellige farver den kommer i (Foto: MereMobil.dk)

Mens Xperia Z1 Compact havde en skærm på 4,3 tommer, så er denne nu 4,6 tommer på Xperia Z3 Compact. Trods skærmen er forøget med 0,3 tommer, så er det lykkedes Sony at bibeholde den samme fysiske størrelse på telefonen. Derudover har Xperia Z3 Compact endda tabt sig 8 gram i forhold til forgængeren, og tykkelsen er reduceret fra 9,5 mm. til 8,65 mm.

Materialet er fortsat en tynd aluminiumsramme med hærdet glas på både for- og bagside. Hjørnerne er skabt af et hårdt gummimateriale, der udover at være stødabsorberende også lader radiosignalerne slippe ind og ud af telefonen. Z3 Compact har desuden er nærmest transparent gummikant hele vejen rundt om rammen, der giver et lidt anderledes look.

Sony har ligesom det kendes fra de øvrige modeller i Z-serien placeret powerknappen ud for tommelfingeren på højre side af telefonen. Her findes også lydstyrke-knapperne, samt den dedikerede kameraknap. Dette er de eneste fysiske knapper, som er på telefonen.

Personligt tiltaler Sonys design mig – det eneste minus er, at telefonen er så glat, at den nemt kan glide på gulvet, hvis den lægges på et plant underlag.

Sony Xperia Z3 Compact findes i farverne Orange, Green, White and Black.

Desværre findes mobilen ikke i kobber-farven, som topmodellen kommer i. Det kan ellers gå hen og blive en hitfarve dette efterår.

Udviklingen af størrelserne på Xperia Z Compact-serien

SkærmStørrelseVægt
Xperia Z3 Compact4,6”127.3 x 64.9 x 8.6 mm129 gram
Xperia Z1 Compact4,3” 127 x 64.9 x 9.5 mm137 gram

Xperia Z3 Compact mod konkurrenterne

SkærmStørrelseVægt
Xperia Z3 Compact4,6”
720 x 1280 px
127.3 x 64.9 x 8.6 mm129 gram
HTC One Mini 24,5”
720 x 1280 px
137.4 x 65.0 x 10.6 mm137 gram
iPhone 6 4,7”
750 x 1334 px
138.1 x 67.0 x 6.9 mm129 gram
LG G2 Mini4.7”
540 x 960 px
129.6 x 66.0 x 9.8 mm121 gram
S Galaxy S5 Mini4.5”
720 x 1280 px
131.1 x 64.8 x 9.1 mm120 gram

Skærmen er forbedret og bestemt godkendt

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact (Foto: MereMobil.dk)

På skærmfronten har Sony stor erfaring fra deres gøren i TV-branchen, men på trods af det, så har de tidligere Xperia-modeller alligevel haft lidt udfordringer. Særligt når man ikke kiggede på skærmene fra den rigtige vinkel, så kunne man opleve en kedelig og udvasket grafik.

Dog er dette blevet forbedret fra ”generation til generation” af Xperia Z-modellerne. Skærmen på Xperia Z3 har en opløsning på 1080 x 1920 pixels og 424 ppi, mens der på Xperia Z3 Compact er en opløsning på 720 x 1280 pixels og 319 ppi.

Sony har desuden indført automatisk kontrasttilpasning, så også kontrastforholdet justeres efter lyset i omgivelserne, hvilket forbedrer læsbarheden yderligere.

Skærmen viser sort rimeligt, men sort er ikke sort som natten. Et snært af grålighed ses.

Sony Xperia Z3 har ”smartskærm” (smart modlys) hvor skærmen ikke slukker så længe der kigges på den – f.eks. mens der læses websites eller ses billeder. Også ”smartrotation” kan aktiveres hvor skærmbilledet ikke vender rundt, når man lægger sig ned. Det gør det lidt lettere, at surfe nyheder og læse beskeder liggende.

Sony bruger fortsat deres egne begreber, som X- Reality Engine og Triluminos i markedsføringen. Det skal de også være velkomne til, dog kan det være svært at producenterne bruger hver deres begreber – og alle siger de gør det bedst. Dog virker det til, at Sonys billede- og farvegengivelse opleves naturligt uden en masse overdrevne farvejusteringer.

Som noget nyt har Sony nu cachehukommelse (grafik RAM) på skærmen. Denne cache husker billedet på skærmen, og når det ikke ændres bliver der ikke sendt forespørgsler af sted til grafikprocessoren (GPU) der dermed aflastes, og ikke bruger nær så meget strøm. Samlet er det med til at forbedre batteritiden.

Kraftig processor med power

Screenshot fra AnTuTu programmet

Screenshot fra AnTuTu programmet

Xperia Z3 Compact har ligesom Xperia Z3 en Qualcomm Snapdragon 801 processor med 2,5 GHz quad-core (MSM8974AC), og det er en rap lille sag. I vores bechmarktest i Antutu scorer den 46.256 point, hvilket er lidt mere end ”storebroderen” Xperia Z3, der i samme test endte på 42.416 point.

Det betyder også, at Xperia Z3 Compact er den smartphone, der på benchmark-delen har opnået højest pointscore af dem vi på MereMobil.dk har testet.

Z3 Compact har 2 GB RAM og brugerhukommelsen er 16 GB, derudover understøtter den MicroSD-kort på op til 128 GB. Her finder vi en af de små forskelle på Z3 og Z3 Compact. Z3 har nemlig 3 GB RAM.

Siden iPhone 5S blev lanceret har der være talt en del om Apples såkaldte M7 co-processor. Men en lignende findes også i Android-telefoner med Qualcomms processor Snapdragon fra model 800 og fremefter.

Meningen med denne er, at lade en lille ekstra lavenergi-processor stå for indsamling af bevægelsesdata, lysforhold og andre data fra telefonens forskellige sensorer. Når der er brug for det, sendes resultaterne til applikationsprocessoren, hvilket giver et markant lavere strømforbrug – særligt når f.eks. en motionsapplikation skal holde øje med ens bevægelser.

Xperia Z3 Compact har også denne funktion. I nedenstående video kan du få en beskrivelse af hvordan det fungerer.

Video: Sådan fungerer en co-processsor

Ingen hak i brugeroplevelsen

Er du til det rene Android, så er Sonys produkter formentlig ikke noget for dig, da Sony har foretaget en række tilpasninger i Android-systemet. Heldigvis har det dog ikke ødelagt brugeroplevelsen, som man ellers nogle gange kan være ude for med producenternes egne tilpasninger.

Men på Sonys produkter er der ikke tale om store tunge justeringer, der trækker processoren i knæ. Jeg står som bruger med en oplevelse af et flydende brugerinterface, hvor der ikke er unødige ventetider eller pauser.

I modsætning til mange andre produkter med Android, fra andre producenter, har Sony bibeholdt én browser, nemlig den originale Chrome til Android.

Internet-surfing, indlæsning af sider og navigation rundt på dem, sker effektivt og selv på store fulde websites, opleves telefonen hverken træg eller tung.

Z3 Compact er en 4G LTE mobil og hverken på 4G-netværket eller på WiFi har vi under testen oplevet problemer med enheden.

Mailindbakken til Microsoft Exchange viser mails i tråde, hvilket er med til at gøre det til en af de stærkeste mailoplevelser på Android-platformen, dette gælder også for kalender, kontakter og ikke mindst SMS-indbakken.

Sony har også deres egne album, musik (Walkman) og film-applikationer, hvor der nu også en kommet et podcast-kategori, som er en nyskabelse.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact og Xperia Z3. (Foto: MereMobil.dk)

Walkman-lyd og FM radio

Lydkvaliteten fra de frontvendte højtalere er tålelig og god, men ikke på niveau med det vi finder i den absolutte frontløber på det punkt – nemlig HTC One. Lyden ved musik i headset er generelt fin, og jeg har noteret mig, at equalizer virker på både lokal musik, som ligger på enheden, og i Spotify.

Sonys velkendte og meget roste FM radio får du også på Xperia Z3 Compact – og TrackID er integreret. Dermed kan du få oplysninger om, hvilken sang der spilles netop nu, mens du lytter til radioen.

Genveje i topgardinet

Topgardinet har to funktioner indbygget, hvilket kendes fra andre Android-telefoner. Hvis du trækker ned med én finger kommer notifikationslisten frem. Med to fingre ser du genvejslinjen med op til 16 hurtig-genveje til de vigtigste systemfunktioner. Du vælger selv hvilket og hvor mange der skal være i top-menuen.

SMS’er fungerer perfekt

Xperia Z3 Compact er perfekt i hånden, når der skal sendes SMS-beskeder. Ikke alene passer størrelsen til, at man kan klare det i en hånd, men tastaturet har også flere tilpasningsmuligheder.

Eksempelvis er det muligt, at beholde smileytasten fremme og skjule punktum og komma fra tastaturets forreste side. Et T9-tastatur er ikke umiddelbart at finde i Xperia Z3 Compact, i så fald skal det downloades i Google Play Store – men til gengæld er Swype en del af ”standard-tastaturet” på enheden.

Integreret telefonsvarer

Sony har valgt at placere en telefonsvarer-applikation, som en del af opkaldsdelen på Xperia Z3 Compact.

Der skal nu ikke længere ringes op til et telefonsvarernummer, hvis der er indtalt noget på svareren. Beskederne kan aflyttes direkte på telefonen.

En anden lille finulig detalje er, at du på Xperia Z3 Compact kan optage videoscreenshots og altså ikke behøver ”nøjes” med still-billede screenshots. Men i stedet kan lave små videoklips med lyd, hvor betjeningen af telefonen kan optages og efterfølgende afspilles.

Holdbarhed i top – klarer både vand og støv

Ligesom de øvrige Xperia Z-modeller, så er Sony Xperia Z3 Compact både vand- og støvtæt. Faktisk er IP-certificeringen forøget fra IP 58 til IP 68.

Det betyder ”på dansk”, at telefonen er blevet forøget fra ”beskyttet mod støv” til ”støvtæt” Samt den er beskyttet mod indtrængende vand – også når den udsættes fra oversprøjtning med vandstråler fra forskellige retninger. Med IP x8 kan mobilen desuden holde til at være i 1,5 meter dybt ferskvand i op til 30 minutter.

For at opnå denne beskyttelse, så skal plastikklapperne til de forskellige indgange være lukket og sikret – både til SIM-kortet (der i øvrigt er Nano-SIM) og MicroSD-kort og oplade-stikket. Headset-stikket er ikke dækket til, men dette er vandtæt. Selvom Sony’s Xperia Z-modeller er yderst holdbare, så gør det dem ikke til ”håndværkermobiler”.

Xperia Z2 tåler mere vand end Galaxy S5

Video: Sådan præsenterer Sony selv Xperia Z3 Compact

Kameraet kan erstatte lommekameraet

Sony er i toppen af ligaen når det kommer til produktionen af kameraer – og dette ses også tydeligt på Xperia Z3 Compact. Sony er i øvrigt verdens største linseproducent og har været leverandør af kamerateknik til Apples iPhone.

Kameraet i Xperia Z3 Compact er lig med det, som er i Xperia Z3. Dette betyder at det har en 25 mm vidvinkellinse, samt understøtter ISO 12800, hvilket giver høj følsomhed i mørke omgivelser.

Sony anvender digital billedstabilisering i kameraet og ikke optisk, men på trods af dette bliver billederne alligevel ret gode. Kameraet i Xperia Z3 Compact kan godt erstatte det almindelige lommekamera på ferien fremover.

Tager du billeder i mørke omgivelser, hvor fotolys skal anvendes, er der desværre en tendens til, at billederne bliver overbelyste. I det fleste tilfælde er billeder uden fotolys faktisk de bedste.

Når der optages video kan det ske i op til 4K-kvalitet, og som noget nyt, er det muligt at pause og genstarte optagelsen undervejs. Pause og genstart kræver dog, at du maksimalt optager i Full HD 60 fps da det ikke er understøttet i 4K-tilstand.

Applikationer i kameraet er fortsat noget Sony benytter, og et par nye har set dagens lys. En af dem er ”Live on YouTube” – send direkte video ud på YouTube fra telefonen.

Generelt er der tale om en rigtig god kameraoplevelse i Xperia Z3 Compact, der på ingen måde skuffer på dette punkt.

Fotos taget med Sony Xperia Z3

 

Godkendt batteritid – men ikke overvældende

Sony lover op til to døgns batteritid på Xperia Z3 og Xperia Z3 Compact og selvom det er lige optimistisk nok, så ændrer det ikke på, at strømudnyttelsen er god, selv uden Stamina Mode funktionen aktiveret.

Det er lykkedes mig, at holde Xperia Z3 Compact i drift i halvanden dag, den dag hvor det er gået bedst. Men generelt har den nået omkring de 20 procent ved sengetid, hvilket har betydet den har fået lov at tilbringe natten med strømstikket i.

Z3 Compact kommer i øvrigt med den seneste Android-version Android 4.4.4 ud af salgsæsken.

Screenshots fra Xperia Z3 Compact

Konklusion: En komplet kompakt topmodel

Synes du producenternes topmodeller bliver alt alt for store når de runder de 5 tommer, så er Sony Xperia Z3 Compact værd at kigge nærmere på.

Der er ingen tvivl om, at trenden med telefonerne skal være større tiltaler nogle mennesker, men der er også mange, som synes de bliver for store. De vil efter min vurdering hilse Xperia Z3 Compact velkommen.

Da Sony lancerede Xperia Z1 Compact erklærede de også, at det var Android-telefonen til iPhone-brugere – dette vil jeg mene gælder mere nu end tidligere med Xperia Z3 Compact.

WEB-TV: Sony går efter trætte iPhone-ejere

Xperia Z3 Compact har en størrelse, som gør den ligger godt i min hånd, som ikke hører til blandt de største. Personligt vil jeg også mene, at denne fysiske størrelse er deromkring grænsen går – ellers bliver det for stort efter min mening.

Kigger man på specifikationer og pris, så vil jeg også mene, at Sony med Xperia Z3 Compact har et ”es” i ærmet. Mange af konkurrenternes topmodeller ligger i et prisleje over Sonys – og hvor nogle mennesker må tage de store skærme uden at ønske dem.

Derfor vil jeg absolut heller ikke blive overrasket, hvis salget af Xperia Z3 Compact bliver mindst ligeså godt, som af Xperia Z3 – og formentlig også højere end af forgængeren. Dermed kan det også ende med, at blive en af de mest solgte Sony-smartphones nogensinde.

Xperia Z3 Compact kan i øvrigt anvendes som remote-play enhed til PlayStation 4.

Xperia Z3 Compact har ikke haft problemer med, at hive topkarakteren 6 ud af 6 stjerner hjem. Når man ser på pris, specifikationer og ydelse, så er det uden tvivl en varm anbefaling vi kan give den med på vejen.

– Web-TV: Se testen af Xperia Z3 og Z3 Compact

Den kompakte topmodel fra Sony får en vejledende udsalgspris på omkring 3.999 kroner uden abonnement.

Sony Xperia Z3 og Xperia X3 Compact – pris og tilgængelighed

Fordele og ulemper

Fordele

– Lang batteritid og god skærm
– Godt kamera til både foto og video
– Vand- og støvtæt samt flot design

Ulemper

– Højtalerlyden kunne være bedre

Mere til historien

Sony har tidligere udtalt i et WEB-TV indslag på MereMobil.dk, at lavpristelefoner kan blive for ”billige” – i hvert fald kvalitetsmæssigt. Dette har Sony siden forsøgt, at gøre op med – du kan se eller gense indslaget her.

OnePlus Watch 2 test | én ting gør hele forskellen

TEST: 100 timer uden en oplader. Lækkert design og relevante funktioner. Læs min OnePlus Watch 2 test.

(mere…)
OnePlus 12R er måske den perfekte budget-telefon i 2024

VIDEO: Du vil have en billig Android-smartphone, der stadig er rigtig god? Se min test af OnePlus 12R her.

(mere…)
OnePlus 12R test | Fantastisk telefon

TEST: Ydelsen, prisen og skærmen er enestående. Kameraet er ikke i top, men fejler ikke. OnePlus 12R er bare en fantastisk telefon.

(mere…)
Se dette før du køber Samsung Galaxy S24 Ultra

VIDEO: I denne 13-minutters gennemgang får du alt, hvad du skal vide, før du køber Samsung Galaxy S24 Ultra.

(mere…)
Samsungs OLED tv-skærm er vanvittig overbevisende

TEST: Samsungs OLED-skærm S94C er på de fleste punkter et rigtigt godt køb. Skærmbilledet står UTROLIGT flot.

(mere…)
Samsung Galaxy S24 og S24+ test | Her er kompromiserne

TEST: Der er skåret ned på flere ting i Samsung Galaxy S24 og Galaxy S24+, men telefonerne er stadig pumpet med AI-funktioner.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram