Danmarkspremiere: Sådan er Android L

Se masser af skærmbilleder og læs vores første indtryk af det kommende Android L.

MereMobil.dk har som det første danske medie haft fingrene i en forhåndsvisning af Android L på en Nexus 5, og vi er nu klar med en masse skærmbilleder af systemet samt vores første indtryk.

Det er vigtigt at påpege, at Android L fortsat er under udvikling, og at nogle ting derfor ikke er færdigudviklet og formentlig vil se anderledes ud om nogle måneder.

Google fortæller, at de allerede har rettet mange af de fejl og problemer, der eksisterer på nuværende tidspunkt, men at disse ændringer ikke nåede med i forhåndsvisningen. Den udgave af systemet, som vi har afprøvet, er bygget den 11. juni 2014 og derfor er et par uger bagud, i forhold til Googles interne udvikling.

Med denne korte bemærkning så lad os komme i gang med at kigge på Android L.

Android L er her – se alle nyhederne

Låseskærm og notifikationer

Låseskærmen har fået et ansigtsløft og viser nu dine seneste notifikationer. Systemet kan selv sortere i hvilke notifikationer, der skal vises øverst. F.eks. bliver notifikationer, der omhandler kommunikation med mennesker, vist højere end alt andet. Udviklere kan desuden gøre notifikationer private, så man ikke kan læse indholdet fra låseskærmen – nyttigt, hvis man eksempelvis er i et chatprogram eller lignende.

Man kan udvide de viste notifikationer direkte fra låseskærmen, så det er let at bruge notifikationsknapper, hvis de eksisterer – f.eks. “Slet” og “Svar” på Gmail-notifikationen herunder.

Låseskærmen giver desuden hurtig adgang til at lave opkald og til kameraet. Genvejene findes ved at trække fingeren hen over skærmen til henholdsvis højre og venstre. Jeg er især imponeret over hvor hurtigt kameraet starter, når det åbnes fra låseskærmen. Det går rigtig hurtigt!

Notifikationsskuffen er også blevet opdateret. Notifikationerne har fået et anderledes udseende og det er blevet lettere at danne sig et overblik. Uret vises øverst på skærmen i et lille gråt område sammen med batteristatus, netværk og et profilbillede.

Området med “Hurtige indstillinger” vises, når man enten trykker på det grå område øverst på skærmen eller alternativt trækker området nedad med fingeren. Notifikationerne bliver skubbet mod bunden, når “Hurtige indstillinger” vises. De forskellige genveje er mere eller mindre kendte fra tidligere udgaver af systemet – en nyhed er dog, at indstillingen “Roter automatisk” nu dukker op i oversigten. Det har været efterspurgt af rigtigt mange mennesker.

Indstillinger

Indstillingsmenuen ser markant anderledes ud end tidligere. Google har desuden valgt at sætte fokus på en søgefunktion, så man hurtigt kan finde præcis den indstilling, man leder efter. Google har også introduceret et nyt tastatur, som det kan ses på skærmbilledet herunder. Det virker præcis som tidligere – bare med et andet udseende.

Mange af indstillingerne er som vi kender dem fra Android, men der er også kommet et par nye ansigter til. En af disse er batteribesparelse, som findes i en undermenu fra Batteri-oversigten.

Batteribesparelse skruer ned for enhedens ydeevne, i et forsøg på at spare på strømforbruget. Google fortalte ved I/O-konferencen, at funktionen vil kunne give 90 minutters længere batteritid. Der er højst sandsynligt tale om 90 minutters aktiv brug af enheden – og så kan det faktisk vise sig, at være en ganske nyttig funktion.

Et par øvrige nye indstillinger er muligheden for at korrigere for farveblindhed (rød-grøn) og aktivere en kontrast-tilstand, der bytter om på farverne på skærmen. Vi kan desværre ikke vise skærmbilleder af effekten, da den ikke dukkede op på de skærmbilleder, vi tog, men det er utvivlsomt en brugbar funktion for farveblinde og svagtseende.

Hjemskærm og multitasking

Hjemskærmen og app-oversigten er præcis som vi kender den fra f.eks. Nexus 5. Her vil man altså føle sig hjemme med det samme.

Multitasking er en del anderledes end tidligere. Systemet viser programmerne i en oversigt, der ligner den fra Chrome, når man gennemgår sine faneblade.

Som noget helt nyt vil det være muligt for apps at oprette flere “indgange” på multitasking-oversigten. Det er f.eks. noget man vil kunne se i browsere, der har flere faner åbne samtidig.

En anden rigtig god nyhed er, at man nu vil se to indgange på multitasking-oversigten, hvis man har åbnet en app fra en anden app (f.eks. hvis et YouTube-link åbnes fra Facebook). Det har også været muligt tidligere, men her krævede det at app-udviklerne selv gjorde en indsats for at opnå det. Nu er det helt automatisk.

Baggrund: Android gennem årerne

Andre apps

Google har i skrivende stund kun opdateret to af systemets indbyggede apps til at følge den nye Material-designstil, nemlig Lommeregner og Telefon.

Lommeregnerens udseende er radikalt anderledes end noget, vi tidligere har set i Android. Der er gjort brug af særlige pang-farver og det passer ret godt ind i systemet.

Telefon-programmet ser ligeledes helt anderledes ud, og der er stadig flere steder i programmet, hvor Google nok skal lave nogle forbedringer. Det ser alligevel ganske godt ud og fungerer ret godt.

Afslutning

Android L føles stadig som Android selvom systemet har fået en ret betydelig make-over. Og det er slet ikke en dårlig ting. Det betyder at brugere hurtigt kommer til at føle sig til rette, og kan begynde at gøre brug af de nye ting.

Som du måske har lagt mærke til ud fra vores skærmbilleder i artiklen, så er der faktisk ikke sket så forfærdelig mange ændringer endnu – i hvert fald ikke på apps-siden.

Systemet har unægteligt gennemgået den største ændring nogensinde, men vi vil først se ændringerne for alvor, når nuværende apps begynder at opdatere til den nye designstil. Det er en noget tidskrævende proces, men det er også årsagen til at Google har givet udviklere tidlig adgang til systemet, så de kan nå at lave deres programmer klar i tide til lanceringen.

Fra et udviklingsmæssigt synspunkt er der ekstremt mange nyheder, og det kommer til at tage adskillige dage bare at gennemgå nyhederne og finde ud af hvordan ændringerne kan bruges. Android L byder på rigtig mange ting, som udviklere har ventet på, og designændringerne er utroligt spændende.

Personligt glæder jeg mig til at komme i gang med at afprøve alle nyhederne og gøre brug af dem. Google har fortalt at man vil gøre det muligt for udviklere at bruge den nye Material-stil på ældre versioner af Android, så jeg tror at man kan forvente mange spændende opdateringer til sine apps i løbet af efteråret.

HTC lover Android L til udvalgte enheder

Mere til historien

Android L er Googles hidtil største opdatering af Android-systemet. Den blev præsenteret ved Google I/O-konferencen den 25. juni 2014. Slutbrugerne vil begynde at få adgang til Android L i løbet af efteråret.

Google I/O – sådan ser du med

Google afholder i aften deres årlige udviklerkonference, som du kan følge med i live. Se her hvordan.

(mere…)
Googles næste foldbare får måske nyt navn

Google Pixel Fold var den første foldbare fra Google. Nu går rygterne på, at efterfølgeren får et andet navn. Læs mere om det her.

(mere…)
Android 15 er ude i beta – se nyhederne

Google har sendt første betaversion af Android 15 ud til offentligheden. Se hvordan du får den.

(mere…)
Google I/O 2024 datoen – hvad skal du forvente?

Google har netop offentliggjort datoen for dette udviklerkonference. Her er, hvad du skal forvente.

(mere…)
Android 15 vil tillade tracking når mobilen er slukket

Når Android 15 frigives er en af nyhederne, at en enhed kan findes, selvom den er slukket.

(mere…)
Besked-appen på udvalgte Android-telefoner får chat-robot

Googles AI-værktøjer dukker op i Besked-appen på udvalgte Android-telefoner.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram