iPhone 5S – for meget af det samme?

MINITEST: Er forskellen på iPhone 5 og iPhone 5S for lille? Den nye iPhone-topmodel er i hvert fald ikke en revolution, men er den pengene værd?

Apple iPhone 5S

Apple iPhone 5S

Der er ingen tvivl om, at Apple er nogle af verdens allerbedste til PR og marketing, og med lanceringen af iPhone 5S har de også gjort hvad de kunne for, at få budskabet ud om, at iPhone 5S er produktet man ikke kan undvære. Men lighederne med forgængeren, iPhone 5 er mange, derfor kan man også spørge sig selv om den er pengene værd.

Vi har set nærmere på, hvad iPhone 5S har at tilbyde.

Kort om iPhone 5S – sammenlignet med iPhone 5

Der er mange ligheder mellem de to produkter – begge telefoner vejer eksempelvis 112 gram og har også de samme fysiske mål, 123.8 x 58.6 x 7.6 mm. Skærmen er også 4 tommer stor på dem begge og af typen Retina, ligesom også opløsningen er på 640 x 1136 pixels og de begge har 326 PPI.

Materialevalget er også aluminium på dem begge, hvilket både føles og ligner kvalitet – men det er også utrolig modtageligt over for ridser, så bruges telefonen, vil det hurtigt kunne ses.

Foruden at iPhone 5S kommer i nye farvevarianter, i forhold til hvad iPhone 5 kom i, så finder vi forskellene når vi kigger under motorhjelmen. Her er nemlig den nye A7 processor, som er baseret på 64-bit teknologi, og den skulle være to gange hurtigere end den A6-chip, der var i iPhone 5, samt mere strømeffektiv.

For de teknikinteresserede så er OpenGL ES version 3.0 understøttet, hvilket kan udnyttes til mere detaljeret grafik i spil og applikationer.

Kameraet er også opgraderet en smule, men ikke når det kommer til megapixels – her er det fortsat på 8. Men det har dobbelt så hurtig autofokus, og sensoren er blevet 15 procent større i forhold til iPhone 5-kameraet. Blænden er på f/2.2 og så er funktionen Burst Mode ny, her kan du tage en række billeder i træk.

M7-processoren er også ny i forhold til forgængeren, denne beregner bevægelsesdata fra accelerometer, gyroskop og kompas – dette medvirker også til et mindre strømforbrug på applikationer, som gør brug af bevægelsesdata. M7-processoren har styr på om du går, løber eller kører bil, hvilket betyder at den ikke søger efter WiFi netværk når du kører bil, da den ”ved” den ikke skal tilkobles disse.

Touch ID – det mest nyskabende ved iPhone 5S

Smartphones indeholder i dag næsten hele vores liv – og en ny undersøgelse viser også, at det er den ejendel flest unge mennesker ikke vil miste. Derfor er Touch ID en kærkommen feature til mange af disse, som glemmer at lave password eller pin-kode på telefonen – eller en kode, der er sværere end ”1234”.

Der er heller ikke nogen tvivl om, at Touch ID er smart og uden tvivl det mest nyskabende og innovative i iPhone 5S. Touch ID dækker over fingeraftryks-systemet, som sidder i hjem-knappen på iPhone 5S.

Omkring hjemknappen sidder en lille rustfri ring, som detekterer om der røres ved knappen – og scanningen aktiveres dermed. Touch ID virker overraskende godt – og har i testperioden fungeret 9 ud af 10 gange.

I øvrigt er man ikke afhængig af om fingeren placeres 100 procent ens hver eneste gang, da sensoren kan læse 360 grader rundt, og dermed låse op fra alle vinkler – ligesom det også er muligt at indkode flere fingre, hvilket kan give mulighed for flere brugere kan benytte Touch ID på samme telefon.

Touch ID-funktionen kan også bruges til at købe spil og programmer i App Store.

Holder den bedre på batteriet?

Apple påstår selv, at iPhone 5S skulle holde bedre på batteriet end de foregående modeller, men dette har jeg dog ikke kunne påvise i testperioden.

Men iPhone er umiddelbart den smartphone, som ”sover” bedst. Hvis den bare ligger uden at blive brugt, så kan den ligge standby i dagevis – og har man valgt ”flyfunktion”, så holder den endnu længere.

Ligesom de tidligere iPhones, så er iPhone 5S også hurtig til at lade op.

Det bedste tastatur – ingen T9-tastatur

Apple har formentlig lavet en masse brugerundersøgelser om, hvordan tastaturet virker bedst, inden de i 2007 kom med den første iPhone.

Det er et af de absolut bedste tastaturer, som gætter rigtigt, selv når man rammer meget forkert. Tastaturet giver en god og hurtig skrivehastighed.

iOS 7 fra salgsæsken

iPhone 5S og ”lillebroderen” iPhone 5C er de første telefoner, som kommer med det nye iOS 7.

Med iOS 7 får man det redesignede mobile styresystem fra Apple, hvor ikonerne har fået nyt design – men også flere applikationer er blevet redesignet. Det er nu også muligt, at navigere rundt i eksempelvis Safari-browseren ved, at trække skærmbilledet fra venstre mod højre – denne funktion er også så småt på vej i flere iOS 7-tilpassede applikationer.

Så har du tidligere kun haft kendskab til ”det gamle iOS”, så vil du opleve at f.eks. kalenderne ikke længere ligner sig selv. Ligesom der også i topgardinet er sket en del ændringer. Mest vanedannende ændring i iOS 7, har for mig været, at kontrolcenteret nu kan trækkes op fra bunden – og her gemmer der sig genveje til WiFi, Bluetooth, Forstyr Ikke, Fly-funktion, Lommelygte og –regner, samt meget andet.

Funktionen AirDrop er en hurtig og meget brugervenlig måde, hvor man nu kan overføre billeder, videoer, kontakter og meget andet til andre iOS 7-enheder.

Konklusion – skal du købe den?

Der er ingen tvivl om, at iPhone 5S er en god telefon – men det var forgængeren også. Dog er det også det kæmpe udvalg af applikationer i høj kvalitet, som er med til at gøre den rigtig god – ligesom også samspillet mellem Apples øvrige produkter tiltaler mange.

Forhåbentlig har vi ikke set hele potentialet i 64-bit processoren endnu, så når først applikations-udviklerne for alvor får udviklet applikationer, der drager nytte af denne, vil telefonen måske også få endnu større berettigelse.

Men iPhone 5S er den mest interessante iPhone i udvalget lige nu, men forskellen ned til iPhone 5 er ikke så stor, at jeg vil råde dig til at skifte, med mindre du absolut skal have det nyeste.

Så har du iPhone 5, skal du kun skifte, hvis du er en ”first-mover” – ellers vil min anbefaling være at gemme iPhone 5 og først opgradere senere. Har du derimod en iPhone 4/4S eller ældre endnu, så får du meget ud af at skifte til iPhone 5S.

Hvis jeg skal komme med en lille spådom på falderebet, så kan iPhone 5S gå hen og blive den største iPhone-succes hidtil, men det er ikke nok til at få topkarakteren – her mangler prikken over i’et.

iPhone 5S ender på 5 ud af 6 stjerner.

Mere til historien

Designet af nye udgave af iOS-system, iOS 7, har været ledet af Jonathan Ive, som har arbejdet tæt sammen med nu afdøde Steve Jobs, der betragtede ham som ”spiritual partner at Apple”.

Læs også Apples beskrivelse af iPhone 5S.

Apple iPhone 5S
Samsung Galaxy Z Fold6 rammer ikke mig | Test

TEST: Høj kvalitet, fleksibel brug og imponerende skærmteknologi. Samsung Galaxy Z Fold6 har også de nyeste AI-funktioner. Læs testen her.

(mere…)
Jeg har prøvet et MEGA-solidt el-løbehjul

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
HomePod Mini fås i en ny farve

Apple er klar med en lille lancering her i sommerferien - en ny farve af HomePod Mini.

(mere…)
OnePlus Nord 4 er alt du behøver | Test

TEST: Denne budget-telefon vil de fleste blive glade for. OnePlus Nord 4 har alt du behøver og ikke ret mange problemer.

(mere…)
Sony bliver ved med at skyde forbi

VIDEO: Sony Xperia 1 VI er et fremskridt. Desværre rammer Sony ikke skiven, selvom Xperia 1 VI dog har flere fordele. Se min videotest her.

(mere…)
Nu kan du teste den næste store iPhone-opdatering

Apple har udgivet den første public beta af iOS 18. Du kan hente den og selv teste på din iPhone.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram