HTC One A9 test - langt mere interessant end One M9

TEST: HTC One A9 gør det langt bedre end de seneste One-produkter har formået. Designet er lækkert, kameraet langt bedre, men du må ofre stereolyden. Desværre er prisen alt for høj.

HTC One A9

HTC One A9 (Foto: HTC)

HTC har til en vis grad genstartet dem selv. Efter at have haft anmeldersucces på HTC One M7, M8 og M9 måtte den taiwanske mobilproducent sande, at køberne åbenbart var ret ligeglade med gode karakterer, for salget blev samlet set nærmest katastrofalt, set i forhold til hvor højt profileret produkterne var.

I 2011 lå HTC's globale markedsandel på 8,9 procent, ifølge IDC, men i dag er de fuldkommen usynlige. På tophitlister fra de danske teleselskaber, har HTC heller ikke været at finde i lang lang tid.

Efter store globale ændringer i organisationen, og udskiftning af topchefen helt ude i Taipei, blæser der nye vinde, der også har ramt den nordiske ledelse. HTC One A9 er den første model, som kommer på markedet efter den nye struktur i virksomheden er indført.

Min HTC One A9 test vil bære præg af denne genstart, hvorfor jeg heller ikke kan hamre en topkarakter afsted, da der skal være plads til forbedringer fremadrettet, og det er der. HTC One A9 er ikke perfekt, men den er milevidt bedre end One M8 og M9 samt de nyere Desire-modeller, der nu ved siden af A9 ligner noget, som aldrig burde have ramt markedet.

- Duel: HTC One A9 mod One M9

HTC One A9 - hovedspecifikationer

 • Skærm: 5,0 tommer (1920 x 1080 pixels)
 • Corning Gorilla Glass 4
 • Qualcomm Snapdragon 617 CPU, Octa-core 64-bit (4 x 1.5 GHz + 4 x 1.2 GHz)
 • Fingeraftrykslæser
 • GPS, Glonass
 • Bluetooth 4.1
 • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5 GHz)
 • Micro-USB 2.0
 • 13 megapixels kamera (sapphire cover lens) (OIS) (f/2.0)
 • Frontkamera: 4 megapixels
 • Batteri: 2.150 mAh
 • Understøtter Qualcomm Quick Charge 2.0

Ud med de gamle dyder

HTC One A9

HTC One A9 (Foto: HTC)

HTC har brugt og misbrugt det roste design fra One-serien. Helt ned i produkter som HTC Desire 510 til 1.500 kroner har man anvendt designskabelonen. Hvor har det ærligt talt, helt igennem, været forfærdeligt. Jeg kan godt lide en vis form for eksklusivitet på topprodukternes design, og denne fremgangsmåde omkring brand-udvanding tiltaler i hvert fald ikke mig.

Designet fra M-modellerne er smidt på porten, og et nyt er skabt. Det betyder, at fronthøjtalerne, der ellers har fået meget ros, og som har været brugt som lydreference i mange anmeldelser, ikke længere eksisterer. Jeg drak fornyeligt en kop kaffe med den nye nordiske chef Jan Costa Thiele og spurgte til netop højtalerne.

Det viser sig, at brugeradfærden har ændret sig over tid. I dag lytter flere og flere til musik via eksterne enheder som f.eks. trådløse højtalere. Desuden har det ikke været et kardinalpunkt for køberne, at have gode power-højtalere på fronten.

Jan Costa Thiele kan sagtens have ret, men jeg har ikke set undersøgelsen i detaljer, og kan derfor ikke vide hvordan der er spurgt og svaret. Jeg kan derimod konstatere, at højtalerne i hvert fald ikke har fået produkterne til at flyve ud af butikkerne og ned i lommerne hos mobilbrugerne.

Det frygtelige UltraPixels kamera er væk fra bagsiden. Det samme er et stort kamera-bump, der nu blot er ganske lille som på andre telefoner. HTC satser på en helt standard kamerasensor, fremfor noget fancy-halløj ingen forstår. Absolut fornuftigt.

Desuden er HTC stået af processorræset og lancerer denne telefon, helt usædvanligt for en topmodel, med en mindre kraftig processor end vi normalt ser i denne prisklasse. Formodentlig har det også været billigere for HTC, at indkøbe denne hos Qualcomm, frem for en fra den øverste hylde i 800-serien.

Selvom produktet formodentlig, hvilket er et gæt, er blevet billigere at producere i forhold til de tidligere topmodeller, er prisskiltet stadig tungt. Det er nok telefonens største ulempe, alt i alt.

Reduceret processorkraft er uden betydning

Det første der springer i øjnene på hardwarelisten er processortypen. I HTC One A9 i finder vi Qualcomm Snapdragon 617. Det er en 64-bit octa-core processor med fire kerner på 1.5 GHz hver og fire på hver 1.2 GHz. Det siger måske ikke så meget i sig selv, men en måling med benchmarkprogrammet Antutu giver 40.858 point i score. Det svarer til hvad 3.000-kroners telefonen Huawei Honor 7 leverer (45.971 point). Sonys nye Xperia-telefoner ligger omkring 62.000 point.

- Læs testen af Huawei Honor 7

Nu er det jo ikke sådan, at en benchmarkscore kan oversættes til ”god eller dårlig” telefon. Den siger kun noget om, hvor meget hardwaren i ekstreme tilfælde kan præstere. Kun ved brug af store 3D-baserede spiluniverser eller avancerede apps kan det have en direkte betydning.

Når telefonen bruges i det daglige, er den lige så smidig som topmodeller med en langt højere score, og du mærker reelt ikke den reducerede motorkraft.

Med til historien hører også, at Snapdragon 617 slet ikke er en gammel processor. Faktisk er den helt ny. Den 15. september 2015 annoncerede Qualcomm for første gang processoren offentligt, og One A9 bliver den første telefon i markedet med den processortype. Snapdragon 617 understøtter, som en af dens features, Qualcomm Quickcharge 2.0.

Kun hvis du er hardware-avanceret bruger skal du gå uden om HTC One A9 på grund af processortypen.

Fremragende lyd i headset

HTC One A9

HTC One A9 (Foto: HTC)

Som nævnt er de fede fronthøjtalere fjernet, og erstattet af en lidt mere forkølet speaker i bunden. Den spiller på niveau med hvad konkurrenterne kan levere, men nogen stor oplevelse er det bestemt ikke.

Derimod er der gjort en del ud af lydoplevelsen i headset. Som standard er ”BoomSound med Dolby” aktiveret, og den leverer hvad der loves - boomblaster-sound i headsettet. Der er knald på, men ved et kritisk lyt over længere tid, lyder det ikke specielt godt.

Når du deaktiverer funktionen opdager du en god powerfyldt lyd, som konkurrenterne godt kan være misundelige på. En dedikeret forstærkerdel til headset kan levere det dobbelte lydoutput på headset, end hvad gennemsnitlige telefoner gør, så du oplever hurtigt hvor meget gang der er i lyden. Desværre har jeg ikke kunne finde nogen mulighed for, manuelt at equalizere lyden.

Lydhardwaren understøtter desuden musik i opløsningen 24-bit 192 KHz.

Ved samtaler er lyden ganske fin, men lydstyrken er undertrykt, og der skal ikke meget omkringliggende støj til, før det bliver vanskeligt at høre hvad modparten i samtalen siger. Det er synd HTC også her har fokuseret på lydoplevelsen.

Den europæiske version af A9 understøtter 10 LTE-bånd, og det er umiddelbart kun den amerikanske udgave, som kan udnytte Voice over LTE, der snart bliver bredt rullet ud i Danmark.

Bedste HTC-kamera

HTC One A9

HTC One A9 (Foto: HTC)

Med HTC One A9 får du ikke et overdrevent godt kamera. På en god dag vil jeg kalde det gennemsnitligt. Det er ikke hverken fantastisk eller det modsatte.

Der er tale om en 13 megapixels sensor (f2.0) med optisk billedestabilisator. Kamera-applikationen er proppet med mange forskellige funktioner, som for langt de fleste vil være fuldkommen irrelevante. Vil man virkelig lege med fotos, og skyde i f.eks. RAW-format (som mobilen også kan), er A9’eren alligevel ikke telefonen man køber.

Du skifter mellem de forskellige tilstande ved at swipe op og ned på skærmen, når kameraet er aktiveret. Valgmulighederne er Slowmotion, Hyperlapse, Pro, Panorama og Selfie. Hyperlapse er en funktion hvor du kan optage op til 45 minutters video, og accelerere den op. På en telefon som iPhone hedder dette "Tidsforløb".

Den dobbelt-tonede fotolyslampe giver en fornuftig oplysning af motivet, men fotolys på telefoner skaber generelt ikke ret gode billeder, hvilket heller ikke er tilfældet på HTC One A9.

Du får ikke 4K-videooptager, men må nøjes med Full HD 1080p. Det er såmænd også fint nok et langt stykke hen ad vejen, da 4K alligevel fylder temmelig meget i hukommelsen.

Linsen er beskyttet af safirglas, og skulle derfor være yderst vanskelig at ridse. Frontkameraet har desværre ikke autofokus. Billederne fra dette kamera har en opløsning på 4 megapixels. Også her kan du optage Full HD-video.

Apple gjorde et stort nummer ud af Live Photos funktionen ved iPhone 6S og 6S Plus præsentationen, men siden HTC One M7 har HTC haft en tilsvarende feature, som også er kommet med over i A9’eren. Her er det galleri-oversigten der bevæger sig. For at bruge funktionen på A9 skal du aktivere det fra kamerainterfacet, ganske som på iPhone.

Herunder kan du selv bedømme billederne fra HTC One A9. Jeg synes telefonen leverer den bedste fotokvalitet vi hidtil har set fra HTC, og så er kameraet tilmed nogenlunde hurtigt. HTC lover kameraopstart på kun 0,6 sekunder og 0,1 sekund til at skyde billedet, men dette er nok set under de mest perfekte forhold. Jeg har i hvert fald ikke kunne eftergøre det.

Billeder taget med HTC One A9

Batteri til en enkelt dag

Batteriet har en kapacitet på 2.150 mAh, og til moderne smartphone-brug er det i underkanten. Du vil opleve batteriet holder omkring en god dag fra tidlig morgen til sen aften. HTC går her ad samme vej som Samsung og Apple, og reducerer batteriets størrelse for at få et lettere designudtryk.

Takket være Android 6.0 Marshmallow med funktionerne Doze og App Standby er telefonen god til at gå i dvale, når den ikke bliver brugt. Til gengæld bruger den ret så kraftigt af batteriet, når der stilles en række opgaver. En dag havde jeg eksempelvis brugt navigationen en lille smule, og så skal jeg ellers hilse og sige, at batteriet hurtigt blev tømt.

Også hvis du kører i tog eller bil over en længere strækning tærer det på batteriet. Hurtige skift mellem mange forskellige mobilmaster, er ikke optimalt for batterilevetiden.

I salgspakken finder du en almindelig standardoplader, men telefonen understøtter hurtig opladning. For at udnytte Quick Charge 2.0 kræver det købet af en kompatibel oplader, men så kan der også temmelig hurtigt hældes ganske meget strøm på mobilen.

Samlet set er jeg ikke synderligt imponeret over batteriets formåen.

Nedskaleret HTC Sense

HTC har tidligere foretaget omfattende ændringer i Android-systemet gennem brugerflade-overbygningen HTC Sense, men på One A9 er Sense knapt så gennemgribende. Eksempelvis ligner topgardin-menuen nu, med få undtagelser, den som findes i standardversionen af Android 6.0. Også multitasking menuen er stort set, som den kendes fra Android 6.0.

Det er stadig HTC Sense, men det stikker ikke så dybt – og heldigvis for det, da det så bliver lettere for HTC at opdatere telefonen til kommende Android-versioner.

HTC Blinkfeed er ikke standard-forsidelayout som på de første i HTC One-serien. Nu ligger Blinkfeed helt ude til venstre på forsiden (hvor man på standard Android finder Google Now), og indholdet leveres af applikationen News Republic, der frit kan downloades på fra Google Play på alle Android-enheder.

Versionen af Sense hedder nu ”7.0_g”.

HTC har stadig deres egne apps til udførelse af standardopgaver på telefonen. SMS og kalender er nogle af HTC’s egne. Dertil kommer tilpasninger af blandt andet Telefon, Indstillinger og Menu.

Google stiller stadig strammere krav omkring hvad producenterne må ændre i Android-systemet, hvilket giver god mening, da det er dobbeltarbejde, når en producent udvikler apps der allerede findes som velfungerende funktioner i Android.

Internetbrowseren er Google Chrome. Det er et lille eksempel på, at HTC ikke har rodet rundt med deres egne ting overalt, og da de fleste er enige om fortræffelighederne i Chrome, er der bestemt ingen grund til dobbeltarbejde her.

Holder du af HTC Sense fra tidligere HTC telefonen vil du føle dig godt hjemme på A9 med Sense 7.

HTC One A9 sælges i USA også i en særlig unlocked-version, som kører på en standard Android-version, uden HTC Sense, men denne er der ikke planer om, at sende på markedet i Europa, oplyser HTC. Ved præsentationen af A9’eren lovede HTC opdatering af telefonen med ny Android-software kun 15 dage efter Googles frigivelse, men det gælder kun for den unlocked version og altså ikke for det danske marked.

Android 6.0 Marshmallow kommer med bedre styring af hvad apps må få adgang til på telefonen, og denne funktion har HTC bibeholdt. Du vil derfor opleve applikationer spørge, når de vil have adgang til f.eks. kamera, filer, GPS osv. Tag Instagram som eksempel. Her kan jeg vælge "ja" til brug af kamera og billeder, men nej til placering, mikrofon, og kontaktpersoner. Det er simpelthen en genial funktion.

Google Now on Tap er en anden af de nye Marshmallow-funktioner, men denne er endnu ikke tilgængelig på det danske marked. En ting der til gengæld virker er markering af ord i browseren. Markerer du et ord i en artikeltekst, vil Google poppe op i den nederste del af browseren, med en søgning på ordet.

HTC har stadig lidt for meget bloatware (uønsket software) på telefonen, men efter en oprydning hjælper det. Der kommer også fortsat en række popups fra HTC, som vi få på M9, hvilket også er temmelig træls.

God skærm i tilpas størrelse

HTC har tidligere haft en forkærlighed for Super LCD-skærme, som oftest ikke er nær så interessante som AMOLED-skærmene, der typisk har bedre farver og betragtningsvinkel.

I One A9 sidder en skærm af typen AMOLED der er beskyttet af et Gorilla Glass 4 glaslag fra Corning. Opløsningen er Full HD (1080 x 1920 pixels). Farverne står flot og tydeligt uden total Disney-ficering. Synes du alligevel farverne er for kraftige, kan du vælge farveprofilen sRGB under skærm-indstillinger, hvorefter udtrykket dæmpes en hel del.

Når skærmen ses fra siden står indholdet stadig flot uden udvaskning, og den sorte farve er HELT sort. Det giver et lækkert kontrastniveau og flot visning af grafik.

Skærmen på 5,0 tommer dækker hvad der svarer til 66,8 procent af hele fronten på mobilen.

Screenshots fra HTC One A9

Godt design-kram

HTC One A9 har fingeraftrykslæser i hjemknappen (Foto: HTC)

HTC One A9 har fingeraftrykslæser i hjemknappen (Foto: HTC)

HTC One A9 ligger fantastisk godt i hånden, og de afrundede hjørner, samt glasset over skærmen, der buer en smule ud mod kanten, giver en lækkert blød følelse. Der er ikke skarpe kanter, som skærer ind i øret under samtaler. 5-tommer størrelsen synes jeg er vældig tilpas, da telefonen så stadig kan være i hånd og lomme, uden at fylde for meget.

Lige under skærmen sidder fingeraftrykslæseren, som også er hjemtast. Det er en berøringsfølsom knap, der ikke kan trykkes ned. Så du lægger bare fingeren, hvorefter telefonen låser op, uden skærmen skal tændes først. Når du skal hjem til forsiden, prikker du blot blidt på sensoren, men det kræver lidt tilvænning, at man ikke skal trykke ned på noget.

Fingeraftrykslæseren er i øvrigt både præcis og hurtig.

Skal man kritisere unibody metaldesignet, så er det, at skufferne til Nano-SIM og MicroSD-kort ikke flugter hundrede procent med kanten. Lader du en negl glide hen over vil du kunne nærme forhøjningerne. Sådanne samlinger kan laves MEGET præcist, og her finder vi lidt sjusk eller manglende kvalitetskontrol.

HTC One A9 er SÅ meget pænere end HTC One M9, og ja særligt bagsiden ligner da noget fra en iPhone, hvilket topchef i HTC, Cher Wang, selv har understøttet ved at sige, at A9 er et godt alternativ til en iPhone.

Jeg synes nu ikke man kan tale om en ”iPhone med Android”, som det tidligere har været skrevet. Ret hurtigt oplever man hvordan One A9 er helt sin egen. I øvrigt så kopierer alle hinanden. Tag eksempelvis topgardinet fra Android, som Apple introducerede fra iOS 8.

En iPhone 6 er utrolig glat, og smutter let ud af hænderne, men selvom HTC har lånt fra Apple, har de formået ikke at få det spejlblanke med over, og du har med A9 et bedre greb om telefonen.

Første indtryk af HTC One A9

Konklusion: Så meget mere interessant

HTC One A9 er betydelig mere interessant end HTC One M9. Designet er pænere, kameraet bedre og så ligger mobilen langt bedre i lommen og hånden.

Udgaven til det danske marked har kun 16 GB intern hukommelse, men når du indsætter et MicroSD-kort kan dette slås sammen med den interne plads, og vil derefter af applikationer blive opfattet som én samlet hukommelse. Det er umiddelbart ret genialt, men du går på kompromis med datahastigheden, da intern hukommelse oftest er meget hurtigere end hvad MicroSD-kort kan præstere, særligt hvis du tager et gammelt kort fra skuffen.

Du kan sætte det op under Indstillinger > Lagring og USB.

Under opsætningen oplevede jeg hvordan telefonen fortalte mig, at et helt nyt MicroSD-kort jeg satte i, ville nedsætte performance på telefonen, men nu har jeg godt 75 GB hukommelse til rådighed.

Telefonen er desværre voldsom dyr, i forhold til HTC's rolle som udfordrer i markedet, og i forhold til hardwaren, samt den forholdsvis lille hukommelse. Aktuelt fås A9 ned til lige under 5.000 kroner uden abonnement.  Jeg er enig med Ekstra Bladets anmelder Heine Jørgensen. Telefonen burde ikke have kostet mere end 3.500 kroner, men så havde du også fået en fantastisk pakke.

Der skal være plads til forbedring. HTC One A9 får derfor 4 ud af 6 stjerner, men HTC er godt på vej.

Fordele og ulemper

Fordele

- Lækkert design, god lommestørrelse
- Flot farverig skærm med fin betragtningsvinkel
- Født med Android 6.0 Marshmallow

Ulemper

- Batteritiden er ikke optimal
- Kamera stadig ikke på højde med konkurrenterne
- Ingen frontvendte stereohøjtalere

Mere til historien

HTC har haft modvind hos de danske teleselskaber de seneste par år, men med ny ledelse og One A9, er der atter tiltro til, at HTC kan være relevant for mobilkøberne.

HTC er tilbage med Desire 22 Pro

HTC var tidligere en af smartphone-mastodonterne. Nu forbindes de mest med Virtual Reality (VR). I dag sendes HTC Desire 22 pro i forsalg.

(mere…)
Min mening om MacBook Pro 13" med M2-chip

EP112: På nogle få minutter får du hovedkonklusionerne i min anmeldelse af MacBook Pro 13" (M2). Lyt med her.

(mere…)
Samsungs Freestyle projektor test | imponerede teknologi med for lidt lys

TEST: Næsten uanset vinklen kan Samsung The Freestyle projektor rettet billedet op. Imponerede! Lysstyrken er projektorens udfordring.

(mere…)
Min mening om Sony Xperia 1 IV

EP111: Kom tæt på topmodellen Sony Xperia 1 IV.

(mere…)
Så vild er MacBook Pro 13-tommer med M2-chip

TEST: Ydelsen er mærkbart forbedret på MacBook Pro 13-tommer (M2), men designet er det samme. Læs min test her.

(mere…)
Er HTC klar til comeback? Ny smartphone på vej

HTC var engang en af de meget populære Android-producenter. Nu er de på vej med et comeback.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram