Huawei P8 test – wauw-faktor på budget

TEST: Huawei P8 drager sin inspiration fra iPhone og Samsung, men gør tingene på sin egen måde. Det er en smartphone med wauw-faktor til budgetpris.

Huawei er for få år siden ankommet til det europæiske smartphonemarked. Dengang med produkter der overraskede de fleste, fordi de viste, at gode telefoner ikke behøver at koste kassen. I dag sidder Huawei med et stigende salg i blandt andet Danmark, drevet af netop filosofien om at kvalitet ikke behøver tømme opsparingen én gang om året.

Huawei P8

Huawei P8 (Foto: MereMobil.dk)

Med Huawei P8 har den kinesiske producent igen skelet til sine konkurrenter. Det viste sig med alt tydelighed under præsentationen, hvor der lystigt blev sammenlignet med Apples iPhone 6 og Samsungs Galaxy S6.

– Se de fedeste Huawei P8 features

Derfor vil jeg heller ikke lægge skjul på, at der er adskillige steder, hvor P8 ligner sine to konkurrenter på design såvel som software. Om det er skidt i den rigtige retning for P8, mener jeg er en smagssag. Personligt har jeg kun modtaget positiv respons om Huawei P8, om end kommentaren ”ligner den ikke lidt en iPhone”, er blevet hørt ofte i testperioden.

Ikke et spec-monster

Lad det være sagt med det samme. Hvis du er ude efter de bedste specifikationer på markedet, så er Huawei P8 ikke det du søger. På papiret kunne P8 nemt være lanceret i 2014, men heldigvis for Huawei, så er specifikationer ikke altafgørende for et godt produkt, hvilket er tilfældet for P8.

Huawei P8 er udstyret med selskabets egen processor. En octa-core (4 x 2 GHz + 4 x 1,5 GHz) HiSilicon Kirin 930 processor, understøttet af 3 GB RAM og en Mali-T624 grafikprocessor. 5,2 tommer IPS-LCD skærm med Fuld-HD opløsning på 1920 x 1080 pixels, er med til at give et gennemsnitligt skarpt billede, med en pixeltæthed på 424 PPI.

Kameraet, som må siges at være P8’s største styrke, er på 13 megapixels, og kan tage billeder med en opløsning på 4160 x 3120 pixels. Den er udstyret med en ƒ/2.0 blænde, optisk billedestabilisering med op til 1,2 graders billedkorrektion, ifølge Huawei er det dobbelt op i forhold til iPhone 6, der præsterer 0,6 graders korrektion. Til at oplyse mørke omgivelser sidder der en to-tone blitz, som på iPhone 6 og 6 Plus, der hjælper til at gøre billeder med fotolys mere realistiske i farveniveauet. Frontkameraet er på 8 megapixels.

Dertil kommer 16 GB intern hukommelse, der kan udvides med op til 128 GB via MicroSD-kort. Telefonen har Bluetooth 4.1, Wi-Fi a/b/g/n, GPS og GLONASS. Vægten er nede på 144 gram og så er P8 kun 6,4 mm tyk – tyndere end både iPhone 6 og Galaxy S6. Softwaren er Android 5.0.2 Lollipop med Huawei EMUI 3.1 brugerflade.

Bedste design til dato

P8 kommer i en sort boks, der er prydet med to anonyme Huawei-logoer. Et enkelt P8 logo i toppen er indgraveret med sølvskrift og på siden er der ligeledes indgraveret med sølvskrift ”Huawei Design”.

Ja, det er Huaweis eget design, men der er ingen tvivl om hvem de har set op til, da de udfærdigede P8. Som tidligere nævnt, er det en smagssag, om man kan lide det. Personligt er jeg fan af det færdige resultat.

Vores testenhed er designet i hvid med champagne-guld farven. P8 er lavet i et ”uni-body”-design. Det betyder, at metallet på P8 er udfærdiget af ét stykke aluminium. Huawei fortæller at hver enheds aluminium har gennemgået 810 timers behandlingstid.

– Web-TV: Første kig på Huawei P8

I hånden leverer P8 en premium-følelse, ikke på niveau med iPhone 6, men klart på niveau med Galaxy S6 og HTC One-serien. Designet er kun brudt af tre fysiske knapper på højre side; Volume-knapperne og standby-knappen. Alle tre knapper giver en fin feedback, og man er sjældent i tvivl om hvilken man trykker på. I toppen sidder der én enkelt mikrofon gemt, samt mini-jackstik.

I bunden er der gjort centralt plads til Micro-USB stikket, der også bruges til opladning. På hver side er der designet en række højtalergrills.

Huawei har med P8 skabt deres bedste design til dato, det er der ingen tvivl om, hverken når man ser den på billeder, eller har den i hånden, hvor den ligger godt, og uden fare for at blive tabt ubevidst.

Billeder af Huawei P8

Bredt lydbillede og god til tale

Selvom Huawei P8 er designet med flere højtalergrills i bunden, så er det kun den ene side, hvorfra lyden kommer. Huawei fortalte under præsentationen, at de med en DSP Hi6402 lydprocessor og et ”single box audio chamber”-design, har skabt et produkt med fokus på kvalitetslyd.

Det er jeg lidt uenig i. Det er ikke det perfekte lydbillede, som P8 præsterer, om end det er udmærket og bredt. Bas, mellemtone og diskant, er alle fint tilstede i lydbilledet, men spilles ved lavt lydniveau, er det bunden der dominerer, mens man ved fuld lydstyrke oplever overstyret diskant. For at få den mest velbalancerede lyd skal man holde sig på et mellem lydniveau, det er selvom Huawei P8 faktisk kan spille rigtigt højt.

Under telefonsamtaler, er billedet et helt andet. Her klarer den selv samme højtaler det rigtigt godt! Samtaler med højtaleren slået til, går flot igennem og det er både tydeligt og let at forstå modparten. I den anden ende af samtalerne var billedet desværre ikke den samme. Der blev mest klaget over manglende filtrering af baggrundsstøj, i det ene testtilfælde var det musik, fra et par stereo højtalere på et lavt lydniveau, der gjorde mig svær at høre for modparten.

Foregår samtalerne uden højtaler slået til, så går samtalerne klart igennem i begge ender uden problemer med støjfiltrering.

Farvestrålende skærm

Skærmen i P8 er af typen IPS-LCD, hvilket ikke er det mest lysstærke eller kontrast-fyldte panel man kan få på markedet, MEN! Til min store overraskelse leverer P8 faktisk et rigtigt flot billede med farvestrålende resultater, uden at gå på kompromis med sort-niveauet og uden at det bliver til ”Disney-farver”.

Sammenlignet med andre LCD-enheder med nogenlunde samme pixeltæthed og de samme billeder, overrasker Huawei P8 med flotte skarpe farver, et lysstærk panel og detaljerigdom i ethvert billede.

Er man typen der læser meget på nettet med mobilen, så skuffer P8 heller ikke. Tekst fremstår knivskarp, og de hvide baggrunde fra de fleste hjemmesider, fremstår rent faktisk hvide. Her er hverken et blåligt skær som på mangel af LED-paneler, eller gråligt skær som det er tilfældet på mange LCD-paneler – Huawei har ramt bullseye med skærmen på P8, rigtigt flot gået!

Bonusinfo: Skærmen på Huawei P8 fylder hele 78,3 procent af enhedens areal på fronten. Det er flotte 12,5 procent højere end iPhone 6. Tallet kaldes også for ”screen-to-body ratio”. Huawei lover 15 procent mere lys med 15 procent lavere batteriforbrug, og kontrasten er på 15.000:1.

Wauw et kamera!

Kameraet er årets helt store fokusområde i alle topmodeller, der kan ikke siges nok om kameraet i årets mobilanmeldelser, og det samme gælder for Huawei P8.

Som det kunne ses i vores første gennemgang af kameraet på P8, så leverer den flotte billeder der både formår at gengive farver tæt på realistisk, om end de er en smule afdæmpede.

I modlys udmærker kameraet sig også. Ofte formår det at tage billeder i modlys rigtigt første gang, så både det tæt på og baggrunden langt fra, bliver korrekt fanget og man kan tydeligt se hvad det forstiller.

Takket være dens ƒ/2.0 blænde og optisk billedstabilisator tager den også fine billeder i mørke omgivelser. Kameraet formår at indfange rigtigt meget lys, og billedstabilisatoren, gør billederne detaljerige under selv svære lysforhold.

Softwaren bag kameraet i P8 er fyldt med nyttige funktioner, ikke for mange, men nok til at man kan lege med ens billeder, med manuelt lukketid og ISO-værdier. Der er flere kamera-modes at vælge imellem, blandt andet panorama, HDR, ”Supernat” og ”Bedste foto”. Der er også et udmærket udvalg af redigeringsmuligheder, når først det gode billede er i kassen.

Kameraet er hurtig til at starte op – to hurtige tryk på volumen-ned knappen, starter kameraet op og tager et billede på cirka ét sekund.

Under indstillinger er der mulighed for at tilpasse en række funktioner, så de passer bedst til ens præferencer, nemt og helt klart brugervenligt.

Et kamera magen til dette, til samme pris, er ikke tidligere set, og jeg har min tvivl om det kommer til at ske i løbet af 2015. Det er dog ikke årets bedste kamera, her vinder Galaxy S6 og iPhone 6, både hvad angår hastighed på udløseren og træfsikkerheden. Huawei P8 er tæt på de to konkurrenter, og til tider overgår den endda dem begge under visse situationer. Det er uden tvivl det bedste kamera i en smartphone, til prisen.

Billeder taget med Huawei P8

Mal i mørket med lys og lygte

To funktioner udmærker sig så meget, at jeg syntes de fortjener deres egen omtale – Light-Paint og Director-mode. To funktioner der hver især bidrager til at gøre P8s kamera unikt over for sine konkurrenter.

Light-Paint funktionen er ikke ny i en smartphone. Nokia har tidligere leget med lignende, men med Huawei P8 genopstår den fantastiske funktion, og gør det til en unik feature blandt årets topmodeller.

Der findes fire valgmuligheder i Light-Paint. Den første er bremselygtespor, hvor et billede tages og indfanger bilernes lygter, dette danner en række streger i billedet og giver et specielt og flot mønster.

Lysgraffiti, tillader at tage et billede, hvor et lys bevæger sig i et selvvalgt mønster. Eventuelt kan man bruge en lommelygte og tegne i luften, og når billedet er fanget, vil man kunne se det man tegnede i luften.

Silkeagtigt vand, er en funktion hvor man kan indfange vandets bevægelse og resultaterne skulle blive et silkeagtigt glat billede af vandet. Funktionen er desværre ikke nem at fange Danmark, da vi ikke har mange steder hvor vand strømmer hurtigt nok til, at kunne indfange det. Et vandfald eller en flod er at fortrække til denne funktion.

Den sidste funktionen hedder stjernespor. Med funktionen bliver det muligt at indfange stjernerne på nattehimlen, også de der umiddelbart ikke er synlige for det blotte øje – og lad mig slå det fast, det virker!

For at tage billeder med de ovennævnte funktioner kræver det, at kameraet bliver holdt fuldstændigt stille, her er et stativ helt klart at fortrække for det bedste resultat. Vi legede med et par af funktionerne i denne gennemgang af Light-Paint på Huawei P8.

Light-Paint billeder fra P8

Bliv instruktør for en dag

Director-mode er en anden helt ny og unik funktion i Huawei P8. Med Director-mode slået til, kan op til fire enheder simultant optage video og fange alle fire videoer i én optagelse.

Huawei P8 er enheden der er director (instruktør), så den styrer hvad der skal indgå i videoen. De tre andre enheder bliver via Wi-Fi forbindelse koblet til Huawei P8, og herefter bestemmes det med P8’eren hvornår optagelserne starter, hvilket kamera der i de rette øjeblikke skal være den der optager til den endelige video og hvornår optagelserne slutter.

Mens optagelserne står på kan personen med P8 altså frit skifte mellem de tre andre enheders kameraer og P8’erens. Resultatet er overraskende, det virker fint og skiftet mellem kameraerne fungerer med kort forsinkelse, om end videoen ikke er uden enkelte hak.

Jeg forstiller mig, at funktionen kan give timevis af sjov i skolegården, på racerbanen eller til festlige sammenkomster. Her er det vitterligt kun fantasien der sætter grænser. I videoen herunder, har vi kort testet funktionen og skifter mellem fire kameravinkler.

https://www.youtube.com/watch?v=V8sfkPrgIt8

Frisk brugerflade

Et andet stort fokusområde for årets topmodeller på Android-platformen har været, at få ryddet op i brugerfladen, så alt fremstår lettere at forstå og mere åbenlyst. Også her er Huawei godt med.

Opstarten foregår som på de fleste andre Android enheder. Hurtigt og nemt er man koblet op til sin Google-konto, og enheden begynder at gendanne sig selv. Jeg havde dog det problem, at den ikke selv installerede mine apps fra min tidligere enhed, om det er en svipser er uvist, men virker mest sandsynligt.

Huawei har som den eneste Android-producent på det danske marked valgt at fjerne ”app-menuen”, der hvor alle ens apps normalt ligger samlet. Hjemmeskærmen er derfor der hvor alle applikationer lander, når de er installeret, præcis som på iOS – det kræver tilvænning.

Det er dog ikke det eneste sted hvor Huawei har kigget iPhone over skulderen. Også Indstillinger bærer i stor stil præg af iOS og den måde softwaren fungerer på Apples produkter. Alt fra farver til ikoner og ”til eller fra”-knapperne, virker meget genkendeligt hvis man kommer fra Apples iOS produkter.

Heldigvis for Huawei så fungerer det overraskende godt. Menuer, indstillinger og genveje er nemme at forstå og anvende, og der er fokus på brugervenligheden i brugerfladen og der sås sjældent tvivl om, hvad en valgt handling i Indstillinger, resulterer i.

Alt i alt er brugerfladen strømlinet, frisk og man glædes hver gang man tænder for enheden, over hvor nemt alting er at bruge og hvor vel mødt man føler sig af Huaweis designvalg i brugerfladen. Huawei EMUI 3.1 er blandt de bedste brugerflader og har mange små fine animationer og tilpasninger, til glæde for brugerne.

Screenshots fra Huawei P8

Nu ikke det tastatur igen, Huawei!

Det er dog ikke en perfekt brugerflade Huawei har præsteret. Der er enkelte svipsere undervejs, som jeg personligt ikke bryder mig om.

Den første og mest irriterende er tastaturet, ak ja Huawei, det selv samme tastatur som I har fået skældud for tidligere. Selvom vi i testen af Huawei Ascend P7 tilkendegav at det var blevet bedre for Huawei, så er det stadig ikke godt nok.

Aldrig før har jeg ramt punktum i stedet for mellemrumstasten så ofte, som jeg gør på Huawei P8. Det føles som om, at tastaturet ikke er særligt præcis til at aflæse mine inputs, dermed vælger den ofte bogstavet ved siden af den, som jeg egentligt ønskede at ramme. Det er ikke engang fordi at tastaturet er sammenklemt og fyldt med ubrugelige tegn, eller fuldt numerisk layout.

Heldigvis for Huawei har de valgt at gøre det muligt at skrive via ”Swype”-stilen, så man blot kan lade sin finger glide over tastaturet, hvorefter den selv sammensætter ordene. Dét fungerer til gengæld hamrende godt. Det er selvfølgelig også muligt selv at installere et andet tastatur fra Google Play.

Udvalget af Emojis er alt for beskedent og bøvlet at anvende i det hele taget. Der kræves flere tryk på skærmen for blot at finde dem i beskeder, som er gemt bag et ”+” tegn. Indtaster man tekst andre steder end i besked-appen, må man nøjes med gammeldages smileys – det er ikke godt nok Huawei.

Må jeg her minde om, at Android i native-udgaven har et glimrende tastatur med ordbog. Hvorfor lave om på det?

Flot låseskærm – med skjult genvej

En anden funktion som Huawei er kommet lidt for let omkring, er en skjult genvej til en række indstillinger og funktioner på låseskærmen. Der er intet der indikerer at der er en genvej – det var rent tilfælde at jeg fandt den. I genvejen der åbnes med et strøg fra bunden af låseskærmen, er der navigation- og indstillingsmuligheder til de flotte billeder der skiftes mellem på låseskærmen, samt genvej til lydoptager, lommeregner, lommelygte, og kamera.

Netop billederne på låseskærmen er noget Huawei skal have ros for. Hver gang man trykker på standby-knappen, mødes man af et flot billede af enten natur, arkitektur, biler, både eller helt tredje. Det er dejligt ikke at blive mødt af den samme baggrund, og udvalget er bredt og spændende.

Låseskærmen på P8

Problemer med notifikationer

Selvom EMUI 3.1 er blandt de bedre brugerflader, så er der enkelte problemer, blandt andet med notifikationer. En bug har gjort det umuligt at modtage notifikationer på Android Wear enheder – den skal Huawei have fikset i en fart!

Et andet ”problem” med notifikationer er dobbeltgængere fra blandt andet Google-apps. Et eksempel er fra Gmail; Når mere end én mail modtages, så kommer en Gmail-notifikation der fortæller, at man har modtaget flere mails, samtidig med at hver enkelt modtaget mail, også fremgår i notifikationslisten – overflødigt og sjusket at se på.

Svingende batteritider

Hvis man leder efter et batterimonster skal man ikke kigge efter Huawei P8, her bliver der i mit tilfælde, ikke ydet hvad der loves.

Under præsentationen fremlagde Huawei, at man nemt kunne komme igennem en hel dags forbrug, uden at blive tiltrukket af strøm fra en oplader. Det har vi desværre ikke kunne genskabe i vores testperiode.

Vi er kommet gennem hele arbejdsdagen, men også kun lige akkurat. For det meste oplevede vi 15-16 timers batteritid, hvoraf de to timer er blevet brugt af skærmen, som har stået på ”auto” under hele testperioden. Nogle dage oplevede vi endda kun at komme igennem 12 timers batteritid og halvanden timers aktiv skærmtid.

Det er langt fra det minimum, én dage batteritid som Huawei har lovet. Med et batteri på 2.680 mAh burde det ikke være et stort problem, men tilsyneladende er der noget software i P8, som sluger strøm i løbet af dagen. Det er sjældent skærmen, der trækker batteriet mest ned, derfor kan Huawei da også nå at udbedre det via opdateringer, inden produktet lander på butikshylderne.

Hvor bliver kræfterne af?

Huawei P8 er som tidligere nævnt udstyret med otte kerner, præcis som de fleste topmodeller i 2015, hvilket burde betyde gode chancer for en høj score i AnTuTu.

Men ak. Med en score på 46.156 point, er det langt bag efter toppen hvor Galaxy S6 regerer med 70.000 point. Selv den udskældte processor, Snapdragon 810 fra Qualcomm, som sidder i blandt andet HTC One M9, får en score på 52.694 point.

Heldigvis for Huawei er Benchmark-point, ikke afgørende for en god oplevelse, og det leverer de med P8. Der er langt imellem tænkepauserne og generelt kører brugerfladen hurtigt og smidigt. Der er ej heller problemer med at spille større grafikkrævende spil, om end opstartstiden kan være lang.

Der hvor jeg savner overskud, er under installation af apps, samt når der surfes på nettet. Her kan det til tider opleves at store hjemmesider, er længe om at blive vist med billeder og video.

Konklusion: Kinesisk wauw-faktor

Med Huawei P8 har selskabet rykket sig et skridt tættere på toppen af poppen! Forgængeren Huawei Ascend P7 gjorde et hæderligt forsøg, men faldt igennem på de små punkter.

Med P8 er problemerne små på nær det evigt problematiske tastatur og forstyrrende notifikationer. Huawei P8 er det bedste bud på en konkurrent til topmodellerne i 2015, blot op mod 2.000 kroner billigere!

Netop prisen er hvor jeg flere gange er blevet blæst bagover under testen af Huawei P8. For til ”kun” 3.699 kroner (uden abonnement), får man en strømlinet, flot, hurtig og feature-fyldt smartphone, som kan (næsten) alt det man forventer en topmodel kan i 2015.

– Huawei P8 – de danske priser

Der er selvfølgelig blevet skåret ned på visse områder, for at holde prisen nede. Det er ikke et 16 eller 20 megapixels kamera der pryder bagsiden på P8, til gengæld så stikker kameraet ikke ud, som på konkurrenterne. Der er heller ikke trådløs opladning, men hey, det er der heller ikke i HTC One M9. Skærmen har ikke QHD-opløsning, men ser alligevel rigtig skarp og flot ud.

MereMobil topkarakter

Dette produkt har fået tildelt top-karakteren 6 ud af 6 stjerner fra MereMobil.dk

Jeg har flere gange i testen tænkt over hvor meget værdi for pengene Huawei P8 faktisk giver. For 3.699 kroner får man noget for hver en krone. Det er også prisen der får mig til at give Huawei P8 det sidste, men fuldt fortjente point.

Huawei P8 får seks ud af seks mulige stjerner! Det bliver hårdt for konkurrenterne at levere den samme ydelse og kvalitet til den pris i 2015.

Således kan jeg konkludere, at hvis man skal have en moderne smartphone, der både ser godt ud og tager gode billeder til en budgetvenlig pris, så er det Huawei P8 man skal købe!

Fordele / ulemper

Fordele

Flot og håndgribeligt design
– Frisk og tilpasningsvenlig brugerflade
– Kamera tager gode og anderledes billeder

Ulemper

– Svingende batteritider
– Problemer med notifikationer
– Upræcis tastatur der driver én til vanvid

Mere til historien

Denne anmeldelse er udarbejdet inden den endelige lancering af Huawei P8. Det betyder der kan ske ændringer i softwaren, frem mod produktets tilgængelighed i Danmark. Får Huawei udbedret overnævnte fejl, vil det blive afspejlet i denne anmeldelse.

Samsung Galaxy Ring: Lovende teknologi, … men

VIDEO: Er Samsung Galaxy Ring fremtidens sundhedstracker eller blot dyr gimmick? Se min test her.

(mere…)
Pixel Watch 3 er nu i den rigtige størrelse | Test

TEST: Google har lyttet til brugernes kritik af størrelsen på Pixel Watch 2. Lad os se om resten også er perfekt. Her er min Pixel Watch 3 test.

(mere…)
Ultrahuman Ring Air test | Et billigere alternativ til Samsung Galaxy Ring

TEST: Ring Air er billigere end Samsung Galaxy Ring og Oura Ring. Min Ultrahuman Ring Air test fortæller, om den er pengene værd.

(mere…)
Samsung Galaxy Ring er vild! Første danske test

TEST: Jeg har testet Samsung Galaxy Ring. Teknologien er imponerede! Få svaret på om den næsten 4.000 kroners dyre wearable er noget for dig!

(mere…)
Den bedste foldbare telefon 2024

DUELTEST: Skal du vælge Pixel 9 Pro Fold, Samsung Galaxy Z Fold6 eller OnePlus Open? Her er den bedste foldbare telefon i 2024.

(mere…)
Google Pixel 9 Pro Fold folder sig ikke nok ud | Test

TEST: Pixel 9 Pro Fold og Samsung Galaxy Z Fold6 minder rigtigt meget om hinanden. Begge lider af umoden teknologi.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
24 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram