Huawei Mate S test – lækker men dyr

TEST: Mate S er en lækker smartphone i gode materialer med flot skærm. Desværre er Huawei Mate S prissat for højt. Læs min Huawei Mate S test her.

Huawei Mate S test

Huawei Mate S (Foto: Huawei)

Bagsiden buer en lille smule, og glasset på fronten er slebet, så det buer lidt ud mod kanten. En blød og lækker oplevelse bliver det til, når fingeren køres hen over kanten af skærmen.

Læg oven i dette et aluminiumsdesign, AMOLED-skærm på 5,5 tommer samt Gorilla Glass 4 på toppen, ja så har du Mate S fra Huawei.

I bunden sidder højtalerne, men selvom der er ”stereo-huller” så kommer lyden desværre kun fra den ene side, og der må undværes stereolyd. Til gengæld er MicroUSB-stikket centreret i midten, headsetstikket i toppen og lydstyrke samt power på højre side.

Fronten af telefonen er helt blottet for taster. Dem du har brug for fremkommer på skærmen. Alt i alt en stilren telefon.

Huawei Mate S vejer 156 gram, og er Huaweis aktuelle topmodel dette halvår, og med en pris på den forkerte side af 5.000 kroner (uden abonnement) kommer denne telefon til at konkurrere med store brands som Samsung og Sony, i hvert fald på Android-platformen. Mere om det senere i min Huawei Mate S test du kan læse herunder.

Huawei Mate S – hovedspecifikationer

– Skærm: 5,5 tommer AMOLED Full HD
– Gorilla Glass 4
– Størrelse: 149.8 x 75.3 x 7.2 mm
– Vægt: 156 gram
– Kamera: 13 megapixels med optisk billedestabilisator og dual-LED
– Frontkamera: 8 megapixels
– CPU: Kirin 935, quad 2,2 GHz + quad 1,5 GHz
– 4G LTE med 13 bånd
– RAM 3 GB
– Hukommelse: 32 GB
– Mulighed for MicroSD-kort på op til 128 GB
– Batteri: 2.700 mAh
– NFC, Bluetooth, GPS, Glonass, Beidou, FM radio, Wi-Fi

Vældig god skærm

AMOLED-skærmen i Mate S er en af den slags, hvor man ser billedet ”malet” på glasset. Selvom opløsningen kun er Full HD (1920 x 1080 pixels) ser det vældig godt ud. Man kan diskutere om farverne er lidt til den friske, “Disneys-agtige”, side, men det ændrer ikke på, at resultatet er flot og sagtens måler siger mod konkurrenterne.

Selvom skærmen er skruet op på fuld styrke, så fremstår den sorte farve HELT sort. I et mørkt rum opleves skærmen slukket, når der vises sort.

Du kan via temavælgeren finde nogle af temakombinationer, som mere eller mindre udnytter skærmens formåen, og som naturligvis passer til din smag. Det er også muligt, at lade baggrunds-tapetet skifte vilkårligt, så du jævnt får nyt udseende på telefonen.

Er du træt af den blinkende notifikationsdiode er deaktivering mulig, og du kan fjerne navnet på teleoperatøren fra toplinjen, for at skabe mere ro.

Mate S har lysføler, og den er god til, hurtigt at justere lysstyrken så den passer til omgivelserne. I sollys, eller udendørs generelt, har det ikke været et problem, at aflæse displayet.

Selvom jeg op til testen af Mate S har brugt en telefon med 2K-opløsning i skærmen, så har jeg ikke følt det som et problem, at Huaweis topmodel ikke ligger på dette niveau. En gevinst ved lavere opløsning er i øvrigt også længere batteritid, da færre pixles bruger mindre strøm pga færre beregninger fra processorerne.

Tegne genveje giver ikke altid mening

Huawei Mate S (Foto: Huawei)

Huawei Mate S (Foto: Huawei)

Huawei har indarbejdet FingerSense-teknologi fra firmaet Qeexo, med base i blandt andet Silicon Valley, i Mate S, såvel som andre produkter i porteføljen. Ved brug af knoen kan forskellige kommandoer aktiveres.

Tap to gange med knoen for at tage et screenshot, eller tegn rundt om det som du ønsker et screenshot af, hvis ikke du ønsker at dele hele skærmen.

Du kan også tegne et ”c” med knoen for at åbne kameraet, ”w” for Vejret og ”e” for internet-browseren. Der er forskellige muligheder, og du kan selv bestemme hvilke programmer der skal åbnes ved kommandoerne.

Hvis skærmen er tændt, kan altså tegne ”e” for at gå direkte til internet, men det fungerer også når skærmen er slukket, og her bliver funktionen ret ligegyldig og ikke særlig smart. Når skærmlås er aktiveret, skal telefonen nemlig først låses op, inden kommandoen udføres, og så er det pludselig så som så med tidsbesparelsen.

Jeg tror kommandoerne er noget man skal øve sig i. Det virker umiddelbart ikke særligt intuitivt, at skulle bruge en kno fremfor fingeren i betjeningen.

God fingeraftrykslæser

Huawei Mate S (Foto: Huawei)

Huawei Mate S (Foto: Huawei)

Under kameralinsen, på bagsiden, sidder fingeraftrykslæseren. Når telefonen holdes i højre hånd er sensoren lige ud for pegefingeren. Til de fleste tider fungerer placeringen godt, men har du telefonen liggende på bordet, eller i en bilholder, er det noget bøvl.

Når det er sagt, så har Huawei Mate S en af de bedste fingeraftrykslæsere på markedet. Den sidder i skabet så godt som hver gang, og det mest geniale er, at du ikke engang behøver tænde skærmen for at låse op. Læg fingeren på sensoren, hvorefter telefonen åbner direkte.

Derudover kan sensoren også anvendes til at udløse sellfie-kameraet, besvare indgående telefonopkald, bladre i fotos eller rulle topgardinet ned.

Samtidigt er fingeraftrykslæseren også blandt de hurtigste der aktuelt findes, så denne funktion er bestemt en fornøjelse at bruge.

Tilpas stor motor

I min Huawei Mate 8 test har der i perioden ikke været performance-problemer. Processoren er Kirin 935 fra HiSilicon, som Huawei selv ejer. Det er en octa-core processor med 2,2 GHz (quad-core) og 1,5 GHz (quad-core). Faktisk præcis samme type som vi finder i Honor 7, der et par tusinde kroner billigere. Begge enheder har 3 GB RAM.

I benchmarkprogrammet 3D-mark scorer Mate S 381 point. Det er langt fra OnePlus 2 som endte på 820 point eller Samsung Galaxy S6 Edge med 1253 point.

Jeg vurderer motoren i Mate S som tilfredsstillende stor. Jeg har ikke haft hastighedsproblemer i testperioden, og med mindre telefonen skal erstatte en PS4 så får du givet vis ikke problemer.

I Antutu Bechmark har vi målt 47.624 point, hvilket placerer Mate S omkring performance fra LG G4, HTC One M9 og Nexus 6.

Den version af Mate S der sælges i vores markedsområde har 32 GB indbygget hukommelse, som kan udvides med yderligere 128 GB på MicroSD-kort.

Batteritiden kunne være bedre

Huawei har generelt gjort rigtigt meget for batteritiden i deres produkter, hvilket også gælder Mate S. Måden designet er udført på levner kun plads til et batteri med en kapacitet på 2.700 mAh, men den store skærm trækker nok lidt unødigt meget på det.

Med nød og næppe, lodder og trisser, kommer jeg gennem en arbejdsdag med telefonen, så det her er ikke en telefon, som du ikke kan køre tør. Jeg har ikke brugt den til Netflix og navigation inden for det normale dagsforbrug, gør du dette, så skal der helt sikkert oplades i løbet af dagen.

Huawei har også i denne telefon en strømfirewall som kan kvæle apps som pludselig dræner batteriet, og løbende kommer popup-beskeder som beder brugeren tage stilling til, om forskellige applikationer må sende popup-beskeder eller om de må køre når skærmen er slukket. Selvom jeg har gjort hvad jeg kunne, ved at udnytte funktionen, så har det ikke forlænget min strømtid ud over hvad der svarer til en enkelt arbejdsdag.

Overvågningen af apps giver et indblik i, hvor meget strøm forskellige apps egentlig bruger, og det er en del skulle jeg hilse og sige. Derfor er det fint, at jeg kan forhindre f.eks. Facebook i at køre, når skærmen er slukket.

Ulempen ved disse systemmeddelelser er, at de kan være svære at forstå for almindelige brugere.

Når det er sagt er det positivt med større kontrol over hvad der egentlig foregår i baggrund på telefonen.

Begrænset multiskærms-funktion

Multiskærm eller splitscreen er ikke nyhed. Det har Samsung for længst introduceret i Note-serien, samt andre efterfølgende modeller. Om det så egentlig bliver brugt af slutbrugerne, har jeg ikke en fornemmelse af. Jeg gør i hvert fald ikke selv.

Nå men Mate S har også denne funktion. Træk to fingre op fra bunden af skærmen, og vælg de apps du vil splitte med. Uheldigvis er udvalget stærkt begrænset til kun otte standardapplikationer. Det vil sige Videoer, Galleri, Browser, Notepad, Filer, E-mail, Temaer og Kalender.

Desuden kan multiskærms-funktionen kun fungere i vertikal tilstand.

Derimod er det en gevinst, at du selv kan vælge hvor mange ikoner på forsiden der skal være plads til. Standarden er 4 x 5. Altså fire på en række og fem nedad. Du kan også vælge 5 x 4 eller 5 x 5. Sidstnævnte synes jeg er bedst når skærmen er så stor som tilfældet er her.

På den negative sider skal nævnes mængden af bloatware, altså preinstalleret uønsket software. Jeg blev så glad under testen af Honor 7, fordi den stort set var tom for den slags. Der er syv spil, en kontorpakke, og en mængde andre programmer.

Hvor er temaerne?

Huawei Mate S

Huawei Mate S

Der er en temavælger på Mate S, men ud over standardtemaet er der kun syv andre. Da vi testede Honor 7 var der fem temaer ud over standardtemaet. Når nu man giver mulighed for tematisering, kunne en mulighed for download af flere være at foretrække. Ser vi på Galaxy S6’erne fra Samsung kan man gå på opdagelse i virkelig mange forskellige i en temabutik.

Når det er sagt, så holder jeg meget af topgardin-menuen som har store tydelige ikoner, og man aldrig er i tvivl om hvad et ikon betyder. Du kan desuden selv omorganisere rækkefølgen på ikonerne.

Derimod er jeg overhovedet ikke begejstret for valg af internet-browser. Som nævnt adskillige gange i andre anmeldelser, så gør Google Chrome det godt, som standardbrowser i Android-systemet. Alligevel har Huawei, og andre producenter, valgt at udvikle deres egen Chrome-variant.

Ikke nok med at enginen bag er Chrome Mobile version 39, som aktuelt er oppe på version 44, så er der ingen reklamer. Det vil sige, at som standard er browseren sat til, at sortere reklamer fra. Mange slutbrugere vil nok være glade, men som ejer af et reklamebaseret netmedie må jeg sige, at denne beslutning nok ikke er gennemtænk.

Huawei har også i deres Android-brugerflade EMUI 3.1 udskiftet andre applikationer med egne. Det er f.eks. Kalender, Kontakter, Telefon, SMS, Mail osv. I mine øjne unødvendigt da Googles egne, som Android egentlig er født med, er ganske gode. Det er et resursespil som de fleste telefonproducenter foretager, fordi de vil fremstå unikke på platformen. Desværre ender det med, at de laver noget der fungerer mindre godt end Googles originale software – og ja, så bruger de en masse udviklingstid internt, der er helt unødvendigt.

Glimrende kamera

Med Huawei Mate S får du et kamera med en opløsning på 13 megapixels, dual-LED, autofokus og ikke mindst optisk billedestabilisator (OIS) så der kompenseres for rystelser. Fronten har 8 megapixels og har endda fotolys.

Kameraet er hurtig til at få motivet i kassen, og resultatet er godt. I mørke omgivelser får vi et fornuftigt resultat med lidt billedstøj, men ikke så meget det er uacceptabelt.

Softwaren i kameraet let forståelig, og vil du mere end det automode tilbyder, så er der faktisk også en pro-tilstand, hvor du kan lege med lukketider, blænder og fokus.

Fra låst skærm kan aktiveres et quickshot. Tryk to gange på volumen-ned, hvorefter billedet skydes. På cirka 1,2 sekunder vågner telefonen, tænder skærmen,  kameraet og tager et billede.

Blandt de mere avancerede funktioner er tidsforskydning som forkorter en lang sekvens. Det kan være skyer der bevæger sig på himlen eller en blomst der springer ud. Funktionerne Lysgrafitti, Bremselygtespor, Stjernespor og Silkeagtigt vand findes også i Mate S. Disse har vi gennemgået i den store anmeldelse af Huawei P8, som var den første telefon med disse funktioner.

Jeg vil lade billederne tale for sig selv i galleriet herunder.

Fotos taget med Huawei Mate S

Android på Huaweis måde

Huawei Mate S (Foto: Huawei)

Huawei Mate S (Foto: Huawei)

Huawei laver store ændringer i Android-systemet på deres telefoner. Den underliggende app-menu er fjernet, og ikonerne er lagt direkte på forside-skærmene. Denne iPhone-lignende tilgang til Android er Huawei ene om, og det fungerer godt.

Faktisk er brugerfladen lidt mere forståelig, når der ikke skal ledes alle mulige stede efter ens apps.

Der er lånt mere fra iPhone. Når der trækkes ned midt på skærmbilledet åbner sig en søgefunktion hvorfra der kan søges i apps, kontakter, mails og beskeder. De otte senest anvendte apps vises også. Vil du vide hvor en app du har søgt efter, befinder sig på telefonen, kan du trykke på et ”pin”-symbol til højre, hvorefter telefonen grafisk viser placeringen. Det er en ret cool funktion til at finde applikationer, der er blevet væk i rodet.

Lige til at begynde med virker brugerfladen som noget rod, særligt når man kommer fra andre Android-enheder, men når der bliver ryddet op, lavet mapper og rykket rundt efter ens smag, så fungerer det virkelig godt.

Tastaturet til beskeder er Swiftkey som Huawei har licens til på deres produkter. Jeg anerkender Swiftkey er et hit hos nogle brugere, men jeg er bestemt ikke fan. For mig er det for rodet og upræcist. Heldigvis kan du med få klik skifte til Googles originale Android-tastatur (med dansk ordbog), og så spiller inputdelen bare – i hvert fald for mig.

Huawei burde heller ikke, som tidligere nævnt, udskifte Androids system-apps som Beskeder, Opkald, Kalender osv. med deres egenudviklede. Brugerfladen i Huawei Mate S vinder ens hjerte over tid, og vil man nørde med det, så kan mange af Googles egne systemapps hentes via Google Play.

Fra låseskærmen på Mate S har du adgang til blandt andet musikstyring, lommeregner, lommelygte, kamera, ved at swipe op fra bunden. I øvrigt er der en meget cool diktafons-app telefonen er født med. Optager du et møde kan de tre mikrofoner automatisk fange lyden fra den rigtige retning, hvilket er med til, at eliminere baggrundsstøj. En nogenlunde tilsvarende app findes i Samsungs nyeste telefoner.

Screenshots fra Huawei Mate S

Konklusion: Det går fremad

Huawei Mate S (Foto: Huawei)

Huawei Mate S (Foto: Huawei)

Godt fire år har Huawei været på det danske marked, og det mærkes tydeligt hvordan produkterne bliver bedre og bedre. Udviklingen går stærkt, kineserne tager ved lære af fejl, og indarbejder forbedringer fra produkt til produkt

Mate S er ikke perfekt, og kan ikke nå topkarakteren, men fremskridtet er stort fra sidste års Mate 7, der fik fire stjerner i min test.

Designet er virkelig pænt. Den sorte variant er lækrest, da den hvide farve får telefonen til at se billig ud. Brugerfladen og programmerne opleves flydende og hurtige uden ventetider, og selvom processorydelsen ikke er den hurtigste på markedet mangler der ikke noget.

Huawei Mate S (Foto: Huawei)

Huawei Mate S (Foto: Huawei)

Jeg er blevet ret glad for kameraet i testperioden, og lydkvaliteten fra højtalerne er rimelig men mangler det boost vi har hørt på HTCs One-serie, og så er fingeraftrykslæseren en fornøjelse. Skærmstørrelse og kvalitet er godkendt, og vi står her med en telefon som er værdig til at konkurrere med selv de store, og som naturligvis yder godt på både 4G og via wi-fi.

På minussiden ligger batteritiden, tegnegenveje man ikke rigtigt bruger, en gammel uopdateret browser og Huaweis insisterende udskiftning af standard-applikationer i Android.

Når du køber Mate S i fjerde kvartal 2015 er den født med Android 5.1.1 Lollipop. Til MereMobil.dk fortæller Huawei, at der i første kvartal 2016 venter en opdatering til Android 6.0 Marshmallow, som er Googles hidtil nyeste Android-version.

Huawei er, med mine øjne, også blevet overmodige med prisen. Mate S er meldt ud vejledende til 5.199 kroner. Det er ikke en god value-for-money pris. Jeg kan nemlig købe Samsung Galaxy S6 (32 GB) til 4.700 kroner. Så Huawei giver mig ikke en grund til at støtte et upcomming ”fighter brand” – da jeg kan få ”the real thing” billigere.

Sidste års strategi omkring Mate 7 var bedre. Her var startprisen 3.999 kroner, og siden da har prisfaldet på denne model ikke været specielt stort. Faktisk ligger den nu til omkring 3.700 kroner. Med Mate 7 fik jeg altså en grund til, at prøve noget andet.

Mon ikke Huawei Mate S hurtigt falder i pris, og også gør denne til et godt køb. For alt i alt er det en god telefon til fem ud af seks stjerner.

Test: Stor anmeldelse af Samsung Galaxy S6 Edge+

Huawei Mate S vil kunne købes i Danmark til november.

Fordele og ulemper

Fordele

– Lækkert design og flot skærm
– Godt kamera, fornuftig hardware
– Præcis og hurtig fingeraftrykslæser

Ulemper

– Batteritid kunne være bedre
– Huaweis egne grund-app er ikke så gode som Googles
– For høj pris

Mere til historien

Huawei Mate S findes i en udgave, der kun sælges i Asien, hvor ”Force Touch” er indbygget. Her kan skærmen detektere hvor hårdt der trykkes med fingeren, hvilket kan udnyttes til forskellige betjeningsfunktioner.

Sådan oplever jeg Sonos Ace | Test

TEST: Sonos Ace lover filmsurround i hovedtelefoner og rumlig lyd. Desværre rammer Sonos ved siden af.

(mere…)
Denne UPS strømbackup redder din dag

PRØVEKØRT: Schneider har en cool strømbackup på markedet. Den redder dit game eller arbejde og sørger for, at strømmen altid er “ens”. Jeg har prøvekørt strømbackupen.

(mere…)
Dreame A1 er måske fremtidens robotplæneklipper 

VIDEOTEST: GPS-styrede robotplæneklippere er smarte, men Dreame A1 er faktisk endnu smartere. 

(mere…)
iPhone 16 Pro er en vingeskudt telefon | Test

TEST: Med iPhone 16 Pro skyder Apple ved siden af. En kameraknap er ikke nok! Læs min test af iPhone 16 Pro.

(mere…)
Sådan er kameraet i Phone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max

KAMERATEST: Vi har set nærmere på kameraet i iPhone 16 Pro og 16 Pro Max. Se fotoeksemplerne her.

(mere…)
Google TV Streamer test | Værd at købe?

TEST: Den nye tv- og streamingboks Google TV Streamer leverer varen, men ’reklamer’ og pris irriterer mig.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram