Samsung Galaxy S6 og S6 Edge test - ren topkarakter

TEST: Galaxy S6 og S6 Edge slår to rene seks’ere. Uden sammenligning er de Samsungs bedste telefoner, måske de bedste på Android-platformen nogensinde.

Samsung Galaxy S6 test

Samsung Galaxy S6 - front - sort

Efter et tilløb, der føles flere år langt, er Samsung klar med produkter, som trækker en streg i sandet. Der findes et Samsung FØR Galaxy S6 og et Samsung EFTER Galaxy S6. Samsung har selv betegnet S6’eren som ”Project Zero” hvor alt er nulstillet, og bygget op fra bunden, uden basering på tidligere produkter. Lad mig slå fast. Det er et tiltrængt tiltag.

Som du nok allerede har hørt, så er Galaxy S6’erne ikke én men to telefoner. S6 er standardudgaven, mens S6 Edge har buede skærmkanter i begge side.

Der findes ikke noget tilsvarende Edge på markedet, og selvom fremstillingsprocessen er dyrere, betales der også for innovationen og det unikke. Prisforskellen på de to Galaxy S6-produkter er godt 1.000 kroner. De vejlede priser for de forskellige udgaver, kan du se i vores Galaxy S6 prisartikel.

Begge telefoner har samme ydeevne og specifikationer, så det er ene og alene et spørgsmål om, hvilket design du foretrækker.

Designinspiration fra Apple

Når Galaxy S6’erne ses fra siderne samt top og bund, er designinspirationen fra Apple temmelig tydelig, hvilket ikke kan hidse mig op. Det fungerer jo, så hvorfor opfinde den dybe tallerken igen?

På venstre side findes volumentasterne. Power er placeret på højre side mens højtaler, ladestik og headset er lokaliseret i bunden. Opbygningen er god, men jeg synes nu stadig stikket til hovedtelefoner burde sidde i toppen. Efterhånden bruger jeg dog mest trådløse headsets, så vigtigheden af placeringen er måske ikke så fremtrædende længere.

Samsung Galaxy S6 Edge - front side - guld

Samsung Galaxy S6 Edge - front side - guld

Samsung kalder selv designet for et frisk kig ind i virksomhedens nye designsprog, hvilket nok indikerer flere produkter fremover, der følger stilen fra Galaxy S6 og S6 Edge. Mon ikke en Galaxy Note 5 til efteråret, vil minde meget om disse telefoner?

Begge telefoner har en kraftig alu-metalramme samt glas på front- og bagside leveret af Corning. Gorilla Glass 4, som produktet hedder, er væsentligt stærkere end tidligere glastyper fra Corning. Se her en demonstration af Gorilla Glass 4.

Der er ingen tvivl om, at de afrundede kanter, og fjernelsen af plastikfølelsen fra tidligere telefoner, er et kæmpe skridt fremad.

Jeg synes klart bedst om Galaxy S6 Edge. Galaxy S6 fremstår for mig mere ordinær og sikker, mens der er mere spræl i Edge. I testperioden har jeg mødt flere, som ikke var enige i min begejstring for Edge-designet. Jeg tror, det er rigtigt set af Samsung, at tilbyde to varianter, der nok taler til både to målgrupper og to pengepunge.

Begge mobiler føles lækre i hånden, men Edge’s afrunding langs siderne, får telefonen til, at føles mindre end den faktisk er.

Samsungs produktdesign slår helt klart HTC’s One-serie, og ligger sig som minimum på niveau med, hvad Apple kan præstere. Lad os håbe stilen fortsætter i tablets og andre smartphones fra Samsung fremover.

Galaxy S6 og S6 Edge kommer i farverne White Pearl, Black Sapphire og Gold Platinum. S6 vil også kunne fås i Blue Topaz, mens Green Emerald er forbeholdt S6 Edge. Den bedste oplevelse af farvene fås på Blue Topaz og Green Emerald hvor udtrykket tydeligt skifter, alt efter hvordan lyset falder på mobilerne.

- Web-TV: Samsung mener nu designet er vigtigst

Mål og vægt på Galaxy S6 og S6 Edge

Galaxy S6Galaxy S6 Edge
Mål143,4 x 70,5 x 6,8 mm142,1 x 70,1 x 7,0 mm
Vægt138 gram132 gram

Virkelig flot skærm

Samsung Galaxy S6 Edge bagside - guld

Samsung Galaxy S6 Edge bagside - guld

Uanset hvordan du holder telefonerne står skærmbilledet knivskarpt. Betragtningsvinklen er intet mindre end imponerede.

Samsung bruger Super AMOLED-teknologi i skærmen, hvilket fremstår lidt mindre naturtro, end hvad vi finder i Apples IPS LCD display på iPhone 6 Plus. Til gengæld er sort HELT sort på Galaxy S6’erne. Her kan Apple kun levere en grålig sort nuance.

På både S6 og S6 Edge får du 5,1 tommer skærm med QHD-opløsningen 1440 x 2560 pixles, altså mere end der sidder i et gennemsnitligt fastmonteret fladskærms-tv.

Lysføleren holder fint styr på skærmens lysstyrke i forhold til omgivelserne, så selv i direkte solskin er skærmindholdet let læseligt. Faktisk er skærmen 20 procent mere lysstærk, end den som sad i forgængeren Galaxy S5.

Hvor let skærmoverfladen med Gorilla Glass 4 er at ridse, skal jeg ikke kunne sige. Jeg har ikke haft lysten til, at smadre telefonen, for at gøre forsøget.

Selvom der er tale om en forholdsvis stor telefon, opleves den slet ikke så voldsom, og den er da også væsentligt mindre end iPhone 6 Plus og Galaxy Note 4. Til mit temperament har S6 en rigtig god størrelse.

- Test: Galaxy Note 4 - den fjerde geniale assistent

Galaxy S-udviklingen over tid

SkærmStørrelseVægt
Galaxy S6 (2015)5,1” (1440 x 2560 px)143.4 x 70.5 x 6.8 mm138 gram
Galaxy S6 Edge (2015)5,1” (1440 x 2560 px)142.1 x 70.1 x 7.0 mm132 gram
Galaxy S5 (2014)5,1” (1080 x 1920 px)142.0 x 72.5 x 8.1 mm145 gram
Galaxy S4 (2013)5,0” (1080 x 1920 px)136.6 x 69.8 x 7.9 mm130 gram
Galaxy S III (2012)4,8” (720 x 1280 px)136.6 x 70.6 x 8.6 mm133 gram
Galaxy S II (2011)4,3” (480 x 800 px)125.3 x 66.1 x 8.5 mm116 gram
Galaxy S (2010)4,0” (480 x 800 px)122.4 x 64.2 x 9.9 mm119 gram

Screenshots fra Galaxy S6

Hestekræfter i massevis

Galaxy S6 ny brugerflade

Brugerfladen har fået kraftige justeringer.

Samsung har droppet samarbejde med chipproducenten Qualcomm i disse telefoner. I stedet er der brugt et Exynos-chipset, som Samsung selv er producent af. Tilbage i 2010 så vi Exynos-chipset brugt i Galaxy S.

Exynos 7420 chipsettet benyttes med en quad-core CPU på 1,5 GHz + 2,1 GHz med 3 GB DDR4-RAM. S6’erne er således de første telefoner med RAM-typen. Denne kombination leverer rigtigt mange hestekræfter. I Antutu Benchmark ligger scoren omkring 70.000 point. Det er den højeste benchmark jeg nogensinde har målt på en smartphone. Til sammenligning scorede Galaxy Note 4 godt 46.000 point.

Der er tale om et 64-bit system, som naturligvis først kommer til sin ret, når applikationerne understøtter og udnytter funktionaliteten, hvilket ventes som en naturlig udvikling blandt app-udviklerne, sådan som det også er sket på iPhone.

- Forskellene på Galaxy S5 og S6

Udnyttes kræfterne godt?

Samsung Galaxy S6 og S6 Edge.

Samsung Galaxy S6 og S6 Edge.

Samsungs kæmpeproblem har tidligere været gode specifikationer, men dårligt udnyttede kræfter og hakkende brugerflade.

Udviklerne af produktet har nu styr på det, og der opleves ikke irriterende ventetider og pauser, i betjeningen. Der sker noget med det samme, og telefonen udviser stort overskud. Før Galaxy S6 testede jeg Galaxy Note Edge, der opleves gumpetung. Forskellen er kæmpe stor, det skal du næsten selv opleve i en teleforretning.

Samsung har også ryddet en hel del op i mængden af softwaren, der er pre-installeret. Mere eller mindre ubrugelige programmer er fjernet fra brugerfladen, og hvis du absolut vil have dem, kan de nu findes i Galaxy Apps, som frivillige downloads.

Ønsker du ikke de tilbageværende applikationer, kan mange af dem enten afinstalleres eller deaktiveres. Jeg har eksempelvis deaktiveret alle de Google apps jeg ikke bruger (som Bøger, Film, Spil m.fl.) samt Smart Remote, S Voice, S Health, WhatsApp og mange andre.

Resultatet er langt færre forstyrrende elementer, og et smidigere system. Et stort plus i min verden.

Dertil kommer en stor designoverhaling af applikationerne, og en del steder er funktionaliteten indskrænket. Nogle af Samsungs uforståelige ikoner er erstattet med klar tekst, så det er lettere at forstå.

Et eksempel er i program-menuen, hvor der nu står ”Rediger” i højre hjørne. Der var tidligere intet mindre end en menu med otte valgmuligheder. Sådanne små detaljer er justeret gennem hele brugerfladen. Samsung har ikke hele fortjenesten for dette, da en del designændringer kommer med Googles designsprog ”Material Design”, som er en del af Android Lollipop.

På hjemmeskærmen kan standardlayoutet på 4 x 4 genveje ændres til enten 4 x 5 eller 5 x 5, så der bliver plads til flere ikoner på samme skærm.

People Edge – det kan kanten

Galaxy S6 Edge - People Edge

Galaxy S6 Edge - People Edge

Samsungs første eksperimenter med buede skærme så vi på Galaxy Note Edge, hvor kanten blandt andet kunne bruges til genveje og menuer, i applikationer der understøttede det. Genveje til favoritprogrammer indgik også på kanten, samt mulighed for specielle nyhedsapps eller betjeningspaneler til eksempelvis Spotify.

Integrationen på Note Edge var ikke perfekt, og ofte kom der notifikationer i siden såvel som toppen, og det forvirrede. Idéen var god, men ikke gennemtænkt.

På Galaxy Note Edge er der grundlæggende ikke meget, at benytte skærmkanten til. Jeg håbede på hurtig-genveje, men de findes ikke. Edge-delen bruges i stedet til en lysavis med nyheder og vejr, der kun kan aktiveres når skærmen er slukket. Det gøres ved at trække fingeren på kanten, hurtigt fra den ene til den anden side (horisontalt). Det fungerer, men er ikke særligt brugbart.

En anden funktion, der gør brug af den buede skærm på Galaxy S6 Edge, er People Edge. Her kan du vælge fem kontakter, som får sin egen farve. Når telefonen ringer, eller der kommer en besked, mens telefonen ligger på bordet med skærmen nedad, lyser kanten op i kontaktens farve, hvis en af favoritterne forsøger at kontakte dig. Et opkald kan afvises ved, at placere fingeren på pulssensoren.

People Edge, med genveje til beskeder, opkald og mail, kan altid trækkes ind ved, at tage fat i den lille grafik langs skærmkantens øverste venstre del.

Funktionen findes udelukkende på Galaxy S6 Edge, hvilket egentlig er underligt, da den sagtens kunne være en del af funktionerne på Galaxy S6. Det kræver ikke en kurvet skærm for at virke, og er altså rent software-baseret.

Det mest anvendelige på S6 Edge’s kant er nat-uret, som viser klokken og vejret uden hele skærmen lyser rummet op. Denne lille detalje, er fantastisk yderst anvendelig.

Endelig en god fingeraftrykslæser

Galaxy S6 fingeraftrykslæserMed en del øvelse lærte jeg med tiden teknikken i fingeraftrykslæseren på Galaxy S5 og Note 4, men det blev aldrig en god oplevelse. Læseren var alt for upræcis, og konceptet med at lade fingeren glide ned over sensoren fungerede ikke på de computere, der kom med dette første gang for mange år siden, og det fungerede heller ikke på mobilen.

Samsung har skrottet den gamle sensor og monteret en berøringsfølsom type, som også kendes fra iPhone og Huawei Ascend Mate 7.

Præcisionen er virkelig god, og fra alle vinkler kan telefonen nu låses op. Browseren understøtter også fingeraftryksgodkendelse ved passwords til websites.

Jeg har lagt både venstre og højre tommelfinger ind, og det fungerer bare.

Som en del af sikkerheden i Android Lollipop, finder vi funktionen ”sikre enheder” og ”sikre steder”. Her kan låseskærmen deaktiveres når f.eks. dit Bluetooth headset er koblet til mobilen, eller når du befinder dig på hjemmeadressen. Om du vil bruge denne funktion, er naturligvis frivilligt.

Samsung introducerer med S6’erne funktionen Smart Manager, der er integreret med McAfee beskyttelse, som holder øje med uautoriserede systemændringer. Det er også her KNOX kan aktiveres. KNOX kan beskytte og kryptere data. Du kan også aktivere Mit KNOX, som adskiller arbejde og fritid, og hvor data kan placeres i et isoleret område på enheden. KNOX-brugersoftwaren er ikke installeret på telefonen som standard fra Samsung, men hentes nemt via Galaxy Apps.

Forbedret lydkvalitet

Galaxy S6Lydkvaliteten under samtaler, samt i headset, er godkendt. Højtaleren er placeret i bunden, og ikke på bagsiden. Lyden kommer således tydeligt ud, uanset hvordan telefonen lægges og holdes.

Lydkvaliteten i er Samsungs bedste til dato, og den matcher næsten lyden fra højtaleren i Phone, der dog har en lidt fyldigere klang. Også lyden fra musik i et headset er i orden.

Da Google introducerede Lollipop var lydløsfunktionen ændret, så det ikke længere var muligt, at skifte til Vibrator > Lydløs. Det har Samsung taget højde for, og (gen)indført lydløs i styresystemet.

SMS er udfordret

Som nævnt er systemet og programmerne opdaterede med nyt samt mere enkelt design, og det gælder også SMS-applikationen, der fremstår lækker.

Desværre har Samsung endnu ikke fixet den irriterede SMS/MMS-fejl der gør, at beskeder over tre sammenhængende, næsten usynligt, konverteres til MMS. Udover at være hamrende irriterede, så forhindrer det afsendelse hvis dataforbindelsen er deaktiveret, eksempelvis på udlandsrejser.

Jeg kender flere hvor MMS ikke er korrekt opsat på deres telefon, og disse modtager så slet ikke mine beskeder.

Dette er ikke en ny problemstilling, og jeg har ved flere lejligheder gjort Samsung opmærksom på det, men jeg tvivler på hvorvidt min klage har en effekt.

4K-videodemo

Fantastisk godt kamera

Med 16 megapixels opløsning og en sensor fra Sony (IMX240) på f/1.9 er der lagt op til billeder i god kvalitet, hvilket Galaxy S6 og S6 Edge leverer. Du får også optisk billedestabilisator, og fastlåsning af objekter - rart når motivet bevæger sig.

Når mørket falder på, og lyset bliver dårligere, klarer kameraet sig ligeledes rigtigt godt.

Generelt er billedkvaliteten vældig god, og betydeligt bedre end hvad vi så i Galaxy S5. Sammenlignet med billederne fra iPhone 6 Plus er Galaxy S6 på niveau. Det er lidt en smagssag om den ene eller anden, vurderes som den bedste. Jeg kan blot sige, at S6'erne ikke skuffer.

Videooptageren understøtter op til 4K-kvalitet, men når kvaliteten sættes til mere end Full HD, bruges den optiske billedestabilisator ikke. 4K-optagelse er naturligvis meget fint, men videofilerne fylder også en hel del mere. Undervejs i videooptagelsen kan fokuspunktet ændres, ved at prikke på skærmen hvor fokus skal ligge.

Hele kameraoplevelsen er markant bedre, da mange af funktionerne er blevet kraftigt barberet ned. Der findes stadig en ”pro”-tilstand, hvis du vil ind og justere på indstillingerne manuelt. Jeg er personligt stor tilhænger point-and-shoot kameraer, da det oftest er på den måde mobilkameraet anvendes, ifølge min opfattelse.

Netop her har Samsung gjort noget ekstra ud af det. Dobbeltklik på hjemknappen hvorefter kameraet er klar på under ét sekund. Dette er i virkeligheden nok kameraets vigtigste feature.

Er du til selektiv fokus, hvor fokuspunktet kan vælges efter billedet er i kassen, slowmotion optagelser, panorama m.fl. er dette også en del af kameraets muligheder.

Frontkameraet er på fem megapixels, og selvom det er uden optisk billedestabilisator, bliver resultatet faktisk også ganske fornuftigt.

- Se officielle kamerafotos fra Galaxy S6

Galleri: Billeder taget med Galaxy S6

Hurtig opladning

Galaxy S6 trådløs oplader

Trådløs opladning af Galaxy S6 og S6 Edge

Galaxy S6-telefonerne understøtter hurtigopladning. Batteriet på 2.600 mAh i Galaxy S6 Edge (2.550 mAh i Galaxy S6) kan lades fra 0 til 100 procent på cirka 80 minutter. Det tog på Galaxy S5 omkring to timer. Så i løbet af relativ kort tid, kan du lige booste batteriniveauet på telefonen. Samsung taler om fire timers driftstid ved blot ti minutters opladning, så løber du tør for strøm, går der ikke længe inden du er kørerende igen. Hurtigladeren medfølger i salgspakken.

Som ekstraudstyr kan en rimelig cool trådløs oplader fra Samsung købes. Laderen har en blank overflade, med en lille gummiring der omkranser den inderste del. Gummiringen forhindrer telefonen i at falde ned fra ladepladen. Når telefonen lægges til opladning lyser kanten blå. Ved fuld kapacitet skifter kantfarven til grøn. Opladningen tager cirka tre timer. De trådløse opladere, der fås i sort og hvid, har en vejledende pris på 349 kroner.

Batteritid Galaxy S6 Edge

Batteritid Galaxy S6 Edge

I starten af testen havde jeg ikke specielt stor succes med batteritiden på Galaxy S6 Edge, som ved kraftig anvendelse kun med nød og næppe rundede 10 timer, inden opladning var nødvendig. Jeg lavede en totalnulstilling, uden at gendanne hverken apps eller data fra Samsungs cloudtjeneste, og dét hjalp.

En travl dag runder 16-17 timers drift med godt 18 procent tilbage ved sengetid. På en afslappende dag, rent mobilmæssigt kom jeg forbi 21 timers driftstid med godt 30 procent tilbage, da dagen sluttede. Så alt i alt er jeg godt tilfreds.

Batteritid Galaxy S6 Edge

Batteritid Galaxy S6 Edge

I udenlandske batteritests af Galaxy S6-telefonerne, f.eks. på Tomsguide.com, viser benchmarken, at Galaxy S6 og S6 Edge holder lidt dårligere strøm end Galaxy S5 og HTC One M8, og er på niveau med Galaxy Note Edge.

Batteriet er i øvrigt fastmonteret, og kan således ikke udskiftes af brugeren.

- Tip: Få bedre batteritid på Galaxy S6 og S6 Edge

Web-TV: De første indtryk af S6 og S6 Edge

Konklusion: Markedets bedste!

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Galaxy S6 og S6 Edge

Samsung har med Galaxy S6 og S6 Edge taget sig SÅ meget sammen, og set i lyset af faldende salgstal og kritik af tidligere produkter, var det også på tide. Apple udfordrer kraftigt Samsung, og tabet af markedsandele i hjemlandet, er bestemt ikke noget sydkoreanerne bryder sig om.

Designet er lækkert, skærmen super flot og materialevalget er også i orden. Endnu bedre er oprydningen i softwaren, som har gjort Android 5 Lollipop med Samsung TouchWiz til en meget bedre oplevelse, end på tidligere Samsung telefoner.

Jeg har testet telefonerne med Android 5.0.2, og Samsung har på nuværende tidspunkt ingen oplysninger om eventuelle opdateringer til Android 5.1, der ellers i sin grundform er blevet endnu hurtigere. Vælger Samsung at opgradere til 5.1, kan vi derfor måske se frem til produkter, som bliver endnu mere responsive, end tilfældet er nu.

Jeg savner ikke muligheden for MicroSD-hukommelseskort, men jeg anerkender behovet er der hos nogle brugere, særligt Samsungs gamle fans. Jeg er dog sikker på, at også de vil kunne se fordelen af den hurtigere indbyggede hukommelse. Telefonerne kommer i varianter med 32, 64 og 128 GB.

Heller ikke vand- og støvtætheden i Galaxy S5 har for mig været et problem at undvære, og jeg bytter gerne dette ud med et bedre design.

Sidste år gav jeg Galaxy S5 en pæn anmeldelse, fordi jeg faktisk dengang seriøst mente, det var en fin telefon, at købe. Er S6 så bedre end S5? Ja! Uden tvivl. Samsung er blevet genstartet, og S6’erne kan på ingen måde sammenlignes med tidligere produkter.

Jeg er ikke i tvivl om karakteren. S6 og S6 Edge slår to seks’ere i første forsøg. Det er produkter der skal opleves, og hvor der skal meget til at overgå dem. Udover topkarakteren får telefonerne også vores udmærkelse ”MereMobil.dk anbefaler”.

Læs også vores store anmeldelse af Galaxy S6 Edge+ der er en større udgave af Galaxy S6 Edge.

- Web-TV: Se testen af Samsung Galaxy S6 / S6 Edge

Svar på dine spørgsmål om Galaxy S6

Fordele og ulemper

Fordele

- Lækkert design og gode materialer
- Flot skærm, hurtigt og enkelt brugerinterface
- God lyd og flotte billeder

Ulemper

- Batteriet kan ikke udskiftes
- SMS-applikationen har MMS-fejl
- Leveres ikke med Android 5.1

Mere til historien

På tidligere Galaxy-produkter har Samsung haft et samarbejde med Dropbox, hvor man fik to års 50 GB plads i skyen. Nu er det Microsoft som står for promotionen, og pladsen tilbydes nu i OneDrive, der får tilføjet yderligere 100 GB plads, end det du har i forvejen.

iPhone 15 Pro Max er den bedste iPhone i årevis | TEST

TEST: Den bedste og vildeste iPhone lige nu er iPhone 15 Pro Max. Læs her hvorfor den skal have topkarakter.

(mere…)
Du kan få det bedste fra Samsung Galaxy S23, billigere
(mere…)
Samsung klar med nye tablets og Earbuds

Samsung har netop udvidet deres lineup, når det kommer til tablets. Mød Galaxy Tab S9 FE og Galaxy Tab S9 FE+, samt Galaxy Buds FE.

(mere…)
DJI Mini 4 Pro: En STOR opgradering | Her er min test på dansk
(mere…)
Billig-udgave af Galaxy S23 kommer i denne uge

Inden for få dage præsenterer Samsung en billigversion af Galaxy S23 med navnet Galaxy S23 FE.

(mere…)
iPhone 15 Pro og Pro Max: Et gigantisk skridt frem i mobilfotografi og video

VIDEO: Se denne video og kom tæt på de nye foto- og videofunktioner i iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
68 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram