Sony Xperia XZ2 test – nu er Sony tilbage i kampen

TEST: Gider du ikke have skærm helt ud til siderne, og fokuserer du på lang batteritid, så er det Sony Xperia XZ2 du skal overveje. Læs Xperia XZ2 testen her.

Sony Xperia XZ2 test

Sony Xperia XZ2 (Foto: Sony Mobile)

Endelig! Sony har opdateret designet på deres topmodeller. Der er tale om et reelt nyt udtryk, hvor Sonys fans stadig kan føle sig hjemme, men hvor de samtidigt føler, at der er sket noget nyt. Designerne har altså været tro mod Sonys design-streg.

OBS! Hvis du vil læse en kortere version af denne anmeldelse, så læs vores quick-read udgave af Xperia XZ2 testen her.

Umiddelbart trækker Xperia XZ2 tankerne i retning af HTC U11. Hvad gør det? U11 har et fedt design. Jeg synes dog Sonys design er flottere. Særligt bagsiden og placeringen af elementerne fremstår mere afbalanceret.

Jeg er ikke fan af, at 16:9 skærmformatet ændres til 18:9 i branchen generelt. Men det er mest fordi jeg ikke bryder mig om en ændring af det størrelsesforhold på videoer, som alle indholdsproducenter er enige om. Når det er sagt, så klæder 18:9 formatet Sonys nye topmodel. Det aflange format pryder.

Det allerstørste problem, ja en fejl i designet, er den ULTRA glatte bagside. Poleringen er VIRKELIG flot men det har gjort telefonen hysterisk glat. Jeg måtte bede Sony fremsende et cover til den da den ellers ville telefonen ikke overleve testperioden. Oven i den glatte flade så buer bagsiden udad. Det får mobilen til at ligge godt i hånden, men når den lægges på bordet vipper den, og kan desuden snurre rundt om sig selv.

Øv! Hvor er det altså bare ærgerligt!

Bemærk i øvrigt. Sony er ikke alene om denne problemstilling. Huawei P20 Pro er ligeledes afsindig glat. Samsung Galaxy S9’erne står også på denne liste sammen med iPhone 8 og iPhone X. Huawei og Sony er dog topscorere i glathed.

Sådan kom vi i gang med anmeldelsen af Sony Xperia XZ2.

Specifikationer: Sony Xperia XZ2

– Skærm: 5,7 tommer Full HD+ (1.080 x 2.160 pixels)
– Processor: Qualcomm Snapdragon 845
– RAM: 4 GB
– Hukommelse: 64 GB
– Dual-SIM: Ja
– Udvidelse af hukommelse: MicroSD op til 400 GB
– Batteri: 3.180 mAh med Qualcomm Quick Charge 3.0
– Opladning: USB Type C stik eller trådløst via Qi-standard
– Kamera: 19 megapixels (1/2.3″, 25 mm vidvinkel F2.0 G-lens)
– Frontkamera: 5 megapixels (1/5″, 23 mm vidvinkel F2.2)
– Størrelse: 153 x 72.x 11.1 mm
– Vægt: 198 gram
– Fingeraftrykslæser: På bagsiden
– Gorilla Glass 5
– IP65 / IP68 vand- og støvafvisende
– Forbindelser: LTE Cat18, Bluetooth 5.0, USB Type-C, 3.5 mm. jackstik
– Platform: Android 8 med Sony tilpasninger

Vanvittig god udnyttelse af batteriet

Selvom batteriet kun har en kapacitet på 3.180 mAh og skærmen, der trods alt er en af de største energislugere, er hele 5,7 tommer stor, har Sony virkelig formået at udnytte batteriet til det yderste.

Jeg har uden problemer kørt godt 18-19 timer uden opladning og stadig haft omkring 30 procent tilbage på batteriet. Det er virkelig godt gået af Sonys udviklere.

Hvis du har en hurtigoplader, der passer til Qualcomms chipset, så kan du udnytte Qualcomm Quick Charge 3.0, og lade telefonen hurtigt. Der medfølger i øvrigt en hurtigoplader i salgspakken.

Jeg har brugt trådløs opladning i testperioden. Sony er nemlig hoppet med på den nye opladebølge. Så nu har vi både Samsung, Apple og Sony med på trådløs opladning i topmodellerne.

Sony er med på standarden Qi (som konkurrenter). Hvis ikke du har en trådløs oplader så hedder Sonys egen model WCH20. Alternativt findes der mange Qi opladere på markedet.

LÆS OGSÅ: Er trådløs opladning smart? Få styr på fordele og ulemper

Ved CES 2018 i Las Vegas var trådløs opladning noget rigtigt mange snakkede om. Så måske et reelt gennembrud er på vej, efter trådløs opladning i mange år har levet i det skjulte.

Ny placering af fingeraftrykslæseren

Sony har droppet fingeraftrykslæseren i hjemknappen på siden. I stedet sidder sensoren nu på bagsiden under kameralinsen – nogenlunde midt på bagsiden.

Du behøver ikke scanne spidsen af fingeren. Scan i stedet fingeren dér hvor den rammer naturligt på sensoren. Faktisk scannede jeg min finger tre steder, og det virker bare utroligt godt. I starten ”søger” ens finger automatisk mod kameralinsen, men du vil hurtigt blive vandt til at lægge fingeren lidt anderledes.

Tak til Sony for ikke at eksperimentere med ansigtsgenkendelse som alligevel kun fungerer halvdårligt. Kun på iPhone X er denne oplåsningsmetode gennemført, så det giver mening.

Skærmbilleder fra Xperia XZ2

Farvel til jackstikket

Sony Xperia XZ2 jack

Sony Xperia XZ2 har ikke 3,5 mm. jackstik. I salgspakken ligger en adapter (Foto: MereMobil.dk)

Xperia XZ2 og Xperia XZ2 Compact siger farvel til 3,5 mm. jackstik. Det generer ikke mig, da jeg kun sjældent bruger det. Der ligger en adapter fra USB Type-C til 3,5 mm. jackstik i salgspakken. Sammen med Bluetooth headsets er dette rigeligt for mig.

Højtalerne i selve mobilen spiller fornuftigt, men gør det ikke så godt som Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy S9. Er det højtalerlyden du går efter, skal du have en Galaxy S9 og ikke de konkurrerende modeller.

Du får 64 GB intern hukommelse samt mulighed for udvidelse af hukommelse via MicroSD-kort. Dertil kommer understøttelse af to SIM-kort (dual-SIM).

På brugerfladeniveauet er det som vi kender Sony; en forsigtig tilgang til ændringer i Android. Og i hvert fald ændringer af Android som ikke ligefrem fremstår irriterende. Det virker ret godt.

Som på Samsung Galaxy S9 / S9+ giver Sony også mulighed for at fravælge en række “ekstra-apps” allerede ved opstarten. Du behøver således ikke have en PlayStation-app hvis ikke du har sådan en maskine. Også nogle af Googles apps kan fravælges. Denne udvikling hilsner jeg VIRKELIG meget velkommen.

Den nye Qualcomm Snapdragon 845 processor har særdeles meget overskud, og du vil opleve en telefon som er hurtig til programskift, hurtig opstart af apps – ja i virkeligheden intet ”lag”. Sammenligner jeg med Galaxy S9 og Galaxy S9+ opleves Sony Xperia XZ2 hurtigere.

Telefonen er født med Android 8.0.0. Anmelderudgaven kører sikkerhedsniveau 1. februar 2018. I skrivende stund er sikkerhedsniveauet endnu ikke opdateret til hverken marts eller april. Sony har generelt en god historik i forhold til opdateringer, så jeg er ikke i tvivl om, at mobilen nok skal holdes frisk.

Ny interessante Sony-funktioner

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 (Foto: MereMobil.dk)

I denne telefon præsenterer Sony et par nye funktioner, som får telefonen til at skille sig ud fra mængden. Om funktionerne giver dig ekstra værdi, kan kun du afgøre.

 • Dynamic Vibration System
  Telefonen vibrerer i spil og videoer for at tilføre brugeren en ekstra dimension. Det virker fint, og minder ret meget om hvad vi kender fra controllerne til PlayStation. For mig har det ikke været en vigtig funktion.
 • Scan dig selv i 3D
  Som i sidste års model kan du scanne sig selv eller ting i 3D. Du kan således lave en 3D Avatar af dig selv. På Xperia XZ2 kan du også bruge frontkameraet, så du nu kan scanne dig selv uden hjælp fra andre. Succes med funktionen kræver øvelse og tålmodighed. Selvom 3D-scanning ikke virker perfekt viser det meget godt i hvilken retning vi bevæger os. Altså at telefonen udvides med funktioner, som vi tidligere ikke har troet var muligt.
 • Super slowmotion i Full HD
  Sony er foran konkurrenterne når det kommer til super slowmotion. Mens Samsung og Huawei stadig roder rundt i 960 fps i 720p opløsning (so yesterday – Sony var her i sidste år) er Sony nu gået i Full HD.

Hvis du går rigtigt meget op i 4K videooptagelse så er der godt nyt. Sony Xperia XZ2 kan nemlig optage i 4K HDR.

I øvrigt leverer skærmen et rigtigt godt billede selvom der kun er tale om en LCD-skærm. Jeg vil mene, at Sony her klarer sig mindst lige så godt som det vi ser på iPhone, der med undtagelse af iPhone X, også bruger LCD-skærme.

Et fornuftigt kamera der ikke overrasker

Både Samsung og Huawei har dette forår fokus på low-light fotografering. Huawei P20 og P20 Pro er på dette punkt vinderen blandt de to.

I Xperia XZ2 genbruger Sony kameraet fra Xperia XZ Premium, der også blev anvendt på Xperia XZ1. Nu skal du ikke gå i baglås på grund af dette. DxOMark beskrev kameraet i XZ Premium med følgende ord: ”Sony Xperia XZ Premium har et fornuftigt smartphonekamera, der gør arbejdet færdigt, særligt når lyset er godt”.

Dette er også præcis min oplevelse. Jeg vil så tilføje, at kameraet opleves en smule langsomt i opstarten og om at være klar til næste billede igen.

Kameraet gemmer også på Bokeh funktion. Det kan give nogle fede effekter hvor baggrunden sløres. Desværre er det lidt bøvlet, at aktivere Bokeh, men du kan lave en genvej på din forsideskærm, så Bokeh kan åbnes med ét tryk. Når motivet står stille opnås de bedste resultater. Telefonen tager nemlig to billeder efter hinanden, som efterfølgende kombineres, men hvis motivet flytter sig, så fejler funktionen.

Alt i alt er min konklusion, at du sagtens kan bruge telefonen som dit primære kamera på ferien.

LÆS OGSÅ: Huawei P20 overgår alle andre i ny kameratest

Billeder taget med Sony Xperia XZ2

En topmodel uden irriterende eksperimenter

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 (Foto: MereMobil.dk)

Det er sjældent jeg skal give point for ikke at være innovativ. Ikke desto mindre er det tilfældet her. Tak Sony! Fordi I ikke smider f.eks. ansigtsgenkendelse eller irisscanner i telefonen, når teknologien alligevel ikke virker ordentligt.

Tak fordi, at I har fokuseret på batteritiden, som trods alt er meget vigtig for alle smartphone-brugere og for at holde fast i IP65/IP68 certificeringen. Ligeledes tildeler jeg pluspoint for det nye design, som jeg synes er rigtigt fedt. Desværre trækker jeg fra igen på grund af den glatte polering.

Sony rammer med Xperia XZ2 de mobilkøbere, der vil have stabilitet. Både i forhold til driften, men også omkring opdateringer. Dem der ikke gider kant-til-kant skærme og hvor tingene bare skal fungere.

Xperia XZ2 er fuldstændig som en gennemsnitlig familiebil. Ikke verdens mest spændende køretøj, men den starter hver morgen, kører godt (men ikke spændende) og har god plads.

Konklusion: Jeg har nydt Xperia XZ2 hver eneste dag

Jeg har brugt Xperia XZ2 i tre uger – som altid med alle mine data og billeder på. Jeg har nydt hver eneste dag og elsket at bruge telefonen. Det som har generet mig mest er de reklamer som Sony via Xperia Lounge bliver ved med at sende til mig. Det synes jeg er VILDT irriterende.

Sony Sponseret link Xperia XZ2 er prissat til 5.999 kroner (vejledende uden abonnement). Til sammenligning ligger Samsung Galaxy S9 til omkring 6.300 til 6.500 kroner. Begge med 64 GB intern hukommelse.

Xperia XZ2 lander på 5 ud af 6 stjerner. Måske burde den kun have haft 4, men jeg har bare været så glad for telefonen, trods dens mangler. Og jeg må her gå med mavefornemmelsen. Særligt batteritiden har betydet rigtigt meget for mig!

Hvis ikke du ønsker en mindre telefon, der også er billigere, så tjek Sony Xperia XZ2 Compact ud. Her får du samme processorpower, kamera og funktioner blot i et mere kompakt format. Xperia XZ2 Compact behandler vi en særskilt anmeldelse. Her kan du læse anmeldelsen af Xperia XZ2 Compact.

Fordele og ulemper

Fordele

 • Rigtig lang batteritid, hurtig opladning og trådløs opladning
 • Ultra stabil software med en burgerflade, der er lynhurtig
 • Flot nyt design
 • Super slowmotion i Full HD ser rigtigt fedt ud

Ulemper

 • Afsindig glat bagside
 • Kameraet er udmærket, men slår ikke rekorder eller overasker
 • Nogle vil opleve 3.5 mm. jackstik direkte i telefonen som en mangel

Lidt mere om Xperia XZ2

Mere til historien

I modsætning til Huawei P20 så kommer Xperia XZ2 med Bluetooth 5.0. Forsiden er beskyttet af Gorilla Glass 5.

Sony Xperia XZ2
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
Hvorfor trækker Sony sig ikke fra smartphones?

Sony Xperia-telefonerne sælger ikke nok. Hvorfor trækker Sony sig ikke ud og dropper smartphones?

(mere…)
Xiaomi Electric Scooter 4 Pro er et solidt el-løbehjul

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
Jeg har prøvet Sonos Ace

PRØVEKØRT: De første tests af Sonos Ace er gennemført. Sonos første hovedtelefoner virker ret lovende. Her er mine første indtryk.

(mere…)
Den nye iPad Pro vil gerne være en laptop

FØRSTE INDTRYK: Min iPad Pro 2024 anmeldelse er på vej. Her er mine første indtryk af den ny iPad Pro.

(mere…)
Xperia 10 VI: Prisvenlig, kompakt og med to dags batteri

Sony Xperia 10 VI er interessant i overskrifter, men virkeligheden er måske knapt så spændende.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram