Sony Xperia XZ1 test – en solid mobil uden overraskelser

TEST: Sony Xperia XZ1 fungerer godt, er hurtig, og har super-godt kamera. Men Xperia XZ1 skiller sig ikke ud fra mængden.

Sony Xperia XZ1 test

Sony Xperia XZ1 (Foto: MereMobil)

Sony holder stædigt fast i deres vante design, og det er da også svært at kende forskel på Xperia XZ1 og de andre telefoner i XZ-serien. Telefonen er egentlig meget pæn omend den kan virke lidt stor – særligt hvis du har små hænder.

Der er intet galt med hardwaren. Telefonen tjekker af på mange måder af på de vigtigste punkter i forhold til ydelse, men samtidigt savner jeg det, som skal få telefonen til at skille sig ud fra mængden.

Det er bestemt ikke en telefon, der besidder samme wauw-faktor som konkurrenternes topmodeller. Barren for mobiltelefoner er i dag sat så højt, at man ikke kan nøjes med at sende en god telefon på gaden. Der skal mere til.

Sony Xperia XZ Premium test – den bliver du glad for

Specifikationer: Xperia XZ1

– Skærm: 5,2 tommer IPS LCD (1.080 x 1.920 pixels)
– Processor: Qualcomm Snapdragon 835
– RAM: 4 GB
– Hukommelse: 64 GB
– Udvidelse af hukommelse: MicroSD op til 256 GB
– Batteri: 2.700 mAh
– Kamera: 19 megapixels (1/2.3″, 25 mm vidvinkel F2.0 G-lens)
– Frontkamera: 13 megapixels (1/3.06″, 22 mm vidvinkel F2.0)
– Størrelse: 148 x 73.4 x 7.4 mm
– Vægt: 195 gram gram
– Fingeraftrykslæser
– Gorilla Glass 5
– IP68 vand- og støvafvisende
– Forbindelser: Bluetooth 5.0, USB Type-C 3.1
– Platform: Android 8.0.0 med Sony tilpasninger

Designet virker gammeldags

Vores testtelefon har farven Moonlit Blue, og den fremstår pæn i det den lette metalblå farve. Bagsiden er i aluminium og dermed følger Sony ikke tendensen på markedet med en glasbagside, som vi ellers ser hos de andre producenter.

Personligt kan jeg godt lide aluminiumsdesignet, og det klæder telefonen godt. Hvad der tilgengæld ikke klæder telefonen er top og bundrammen. For hvor den generelle tendens går mod stadig større skærme med mindre ramme omkring. Men her får du altså masser af kant. Det får telefonen til at virke gammeldags, og det er måske det, som er dens største problem.

Det kantede design betyder også, at den ikke ligger så godt i hånden som f.eks. Samsung Galaxy S8. Særligt kanten i bunden kan godt irritere mig, når jeg betjener telefonen

Designmæssigt synes Sony at halte efter konkurrenterne. Med den store ramme omkring skærmen, er det svært at se, at der er tale om telefon fra 2017.

Billeder af Xperia XZ1

Sony Xperia XA1 test; stilren og enkel mellemklassetelefon

Simkort-skuffen er en ommer

Du indsætter simkort og MicroSD kort på siden af telefonen. Det er nemt at få adgang, og der kræves ikke den særlige nål, for at tilgå simkortskuffen. En almindelig negl er nok til at trække skuffen ud, også uden at det bliver besværligt.

Desværre har Sony valgt en noget uelegant løsning til både MicroSD og simkort. MicroSD holderen sidder så løst, at jeg er nervøs for at komme til at knække den af. I første omgang kunne jeg ikke se skuffen til simkortet, og jeg troede, at den var knækket af. Heldigvis opdagede jeg, at den sad inde i telefonen.

Jeg måtte faktisk google mig frem til, at det er meningen. Nuvel, det lykkedes mig at få neglen ind under simkortholderen og få den lirket ud. Det virker utroligt uelegant og billigt på en telefon, hvor byggekvaliteten generelt er vældig god. Jeg må sige, at jeg klart synes, at det er en ommer.

Nu skifter de fleste heldigvis ikke simkort og micro-SD kort så tit, men det er stadig irriterende. Herunder kan du se mine billeder af problematikken.

Fingeraftrykslæseren sidder på siden

Sony har stadig fingeraftrykslæseren siddende på siden af telefonen. Knappen fungerer som både powerknap, til at slukke skærmen og som fingeraftrykslæser. Med lidt tilvænning, fungerer det egentlig fint nok. Personligt foretrækker jeg, at den enten sidder foran eller bagpå, men det er en mindre ting.

I min brug virker sensoren ikke helt så hurtig, som på andre telefoner, men heller ikke så langsom, at det bliver et irritationsmoment. Knappen sidder i en lille fordybning, så det er let at føle sig frem til, hvor den er. Over fingeraftrykslæseren sidder volumenknapperne. De er skrumpet i forhold til forgængeren, men jeg har ikke haft problemer med at kunne nå dem.

Nederst på højre side sidder en dedikeret kameraknap. Det er en fin lille feature, dog ramte jeg den af og til, når jeg skulle låse telefonen op eller betjene volume-knapperne. Men det kommer nok ved længere tids brug.

På toppen af telefonen er der – heldigvis – et 3.5 mm. lydstik til dine høretelefoner. Jeg er endnu ikke helt blevet solgt på idéen om at skulle undvære det, og derfor er det et plus i min bog, at Sony Xperia XZ1 har valgt stadig at beholde stikket.

Sony: Disse telefoner får Android 8.0 Oreo

Virkelig god lyd

En god ting, ved de ekstra store top- og bundkanter er, at der er blevet plads til højtalere både foroven og forneden.

Det betyder, at telefonen kan levere masser af lyd, når du eksempelvis streamer Netflix eller spiller på den. Begge højtalere vender fremad, og det betyder, at lyden leveres direkte mod dig.

Holdt op mod andre telefoner, som kun har én højtaler, får du altså bedre lyd på Xperia XZ1. Naturligvis bliver det aldrig nogen stor lydmæssig oplevelse at høre musik gennem mobilens højtalere, men det er et plus at telefonen leverer en god volumen, og det gør Xperia XZ1.

Batteriet er bedre end Sony XZ Premium

Telefonen kommer med et forholdsvis lille batteri på kun 2.700 mAh. Sammenligner man den med Xperia XZ Premium, som har et batteri på 3.200 mAh, kunne man umiddelbart tro, at Premium vil levere den bedste batteritid. Men med den nye Snapdragon 835 processor og Android 8.0 Oreo, formår Sony Xperia XZ1 at få det mindre batteri til at holde længere.

Ja. Du læste rigtigt XZ1 er en af de allerførste telefoner på markedet med den nye Android 8.0 Oreo.

For at teste batteriet lod jeg en Netflix film køre i en time med fuld lysstyrke. Efter en time var telefonen drænet med 25 procent. Det betyder, at du i teorien kan streame Netflix i fire timer. Det er bedre end på Sony XZ Premium, som i vores test kunne levere strøm i 3,4 timer.

Jeg kunne godt klare mig gennem en dag på batteriet med en nødopladning om aftenen. Nu bruger jeg min telefon rimeligt intenst, og derfor kan dit behov variere, men jeg oplevede et behov for at toppe op sidst på dagen. Du skal forvente at lade op hver aften, og for de fleste, vil det også være fint nok.

Hvis du er bange for at løbe tør for batteri, kan du få glæde af Sonys batteristyring (STAMINA). Se Indstillinger -> Batteri. Her kan du selv slå tilstanden til eller du kan vælge, at funktionen selv skal slås til, når der f.eks. er 15 procent strøm tilbage. Du kan også vælge, hvor aggressiv du vil have STAMINA-tilstanden skal være. Jo længere batteritid – jo mere begrænser du ydelsen.

Ligesom Xperia XZ Premium har Xperia XZ1 opladebeskyttelse. Det betyder, at i stedet for at lade telefonen op til 100 procent rammer det et stykke under, når du oplader. Kort før du normalt vil tage telefonen fra opladeren, vil den lade det sidste stykke op til 100 procent. Dette læres af telefonen over tid. Gevinsten er en langsommere nedslidning af batteriet.

Billeder af batterimulighederne på XZ1

Sony Xperia XZ1 kører allerede Android 8.0.0 Oreo

Xperia XZ1 er den første telefon, som kommer Android 8.0.0 Oreo præinstalleret. Selvom telefonen ikke har ren Android, så er det begrænset med forudinstallerede apps. Ligesom på de andre telefoner i Xperia-serien, får du en god og strømlinet Android oplevelse.

Telefonen er heldigvis ikke proppet med bloatware, og selvom du stadig f.eks. får en PlayStation app forudinstalleret , så er mængden forudinstallerede apps holdt på et acceptabelt niveau. PlayStation giver jo også meget god mening, da det er et produkt, som understøtter Sonys portefølje

Sony afstår også fra at pille alt for meget ved Android-oplevelsen. Det trækker klart op i min bog. I stedet får vi små tweaks hist og her, som tilføjer lidt ekstra funktionalitet, uden at ændre styresystemet radikalt.

Screenshots fra XZ1

Xperia XZ1 er en powermobil

Bag det lidt reserverede ydre gemmer der sig masser af “hestekræfter” i form af en Snapdragon 835 processoren og 4 GB RAM.

Sammen med den nyeste udgave af Android-styresystemet leverer Sony Xperia XZ1 masser af power og sikrer en smidig og god brugeroplevelse. Telefonen er super hurtig, og leverer masser af ydelse uanset om du har mange programmer åbne eller spiller på den.

Ikke alle er enige om hvordan man måler ydelse mest korrekt, men den mest udbredte metode er programmer som Antutu og 3D Mark. Her siger resultatet noget om hvordan ydelsen er henholdsvis ved allround-brug (Antutu) og ydelsen i krævende spil og programmer (3D Mark).

I skemaet herunder kan du se vores seneste målinger på Android telefoner.

Selvom telefonen scorer lavere end både Sony XZ Premium og Samsung Galaxy S8 i Antutu-testen, så skal du ikke tage fejl af ydelsen. Xperia XZ1 har masser af overskud, og der er ikke noget, som hænger eller føles langsomt. I 3D Mark testen ligger Xperia XZ1 lige i hælene på Xperia XZ Premium, og det vidner om en telefon, som kan levere masser af rå power, når det kræves af den.

Antutu          3D Mark   
Sony Xperia XZ1159.6343.140
Sony Xperia XZ Premium169.9853,215
Samsung Galaxy S8173.9022,554

Skærmen er en nedgradering

Sony Xperia XZ1 har egentlig en fin skærm, hvor detaljer og farver fremstår klart og tydeligt. Du får en 5,2 tommers LCD-skærm med en opløsning på 1080 x 1920 pixels.

Dog er der tale om en nedgradering i forhold til Xperia XZ Premium, som havde en 4K skærm. Nu kan man måske med rette mene, at 4K er lidt fjollet på en mobil, men Xperia XZ1 kommer “kun” med en Full HD-skærm. Derfor kan vi ikke komme udenom, at der er tale om en nedgradering i forhold til forgængeren.

Xperia XZ1 understøtter HDR-indhold, og det betyder, at du f.eks. kan se nyde virkelig skarpe og detaljerede billeder på XZ1. Det er endnu er småt med HDR-indhold, dog har Netflix har meldt ud, at de vil understøtte HDR-indhold til Sony Xperia XZ1.

Når vi lægger nørdbrillerne væk så er det nu alligevel en vældig fin skærm.

Samme kamera som Xperia XZ Premium

Et langt stykke hen ad vejen er Xperia XZ1 en gentagelse af Xperia XZ Premium. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, for du får rigtigt mange af de ting, som gjorde, at vi her på MereMobil.dk var begejstrede for Xperia XZ Premium.

Kameraet har en 19 megapixels sensor, hvor standardopløsningen i 16:9 format er 17 megapixels. Kameraet fokuserer hurtigt og præcist, og det er nemt at tage gode billeder.

Det hele er dog ikke en gentagelse af Xperia XZ Premium, der er også blevet plads til et par nye funktioner i kamerasoftwaren. En af de nye funktioner er burst-mode, som lader dig skyde billeder hurtigt, mens du stadig er fokuseret på motivet. Det giver gode muligheder for at tage action-billeder.

Burst-mode lader dig tage op til 100 billeder på 10 sekunder. Du bruger funktionen ved at holde udløserknappen nede. Xperia XZ Premium skulle dog også modtage de nye kamerafunktioner, når telefonen opdateres til Android 8.0 Oreo

Den samlede oplevelse er, at kameraet er rigtigt godt, og uden tvivl et kamera der fint kan benyttes på ferieturen som det primære kamera.

Billeder taget med Sony Xperia XZ1

Super slowmotion er stadig imponerende.

Selvom vi allerede har set funktionen på Xperia XZ Premium, så er super slowmotion stadig imponerende. Det er nemt at tage nogle sjove og fede små klips med slowmotion funktionen.

Sonys Super slowmotion skyder med 960 billeder i sekundet i 720p kvalitet, og det betyder, at du slipper for grynede slowmotion videoer.

For at det fungerer ordentligt, skal du have gode lysforhold. Det fungerer bedst udenfor i dagslys, og giver dig rig mulighed for at få skudt nogle fede action-videoer.

Leg med 3D

På Xperia XZ Premium var trækplasteret 4K skærmen. På Xperia XZ1 er det muligheden for at lave 3D-scanninger.

Det er ganske sjovt, omend det kræver lidt øvelse, at lave gode 3D billeder. Heldigvis er det en god videovejledning indlagt i programmet 3D-skaber, og med lidt øvelse, kan der komme nogle ganske gode 3D-skanninger ud af det. Det er imponerende hvor hurtigt det går med at lave en scanning, når du først har øvelse i at gøre det.

Det kræver gode lysforhold, og af og til brokkede programmet sig over at lokalet ikke var lyst nok til at lave en ordentligt skanning. Det er også vigtigt, at personen sidder helt stille. Jeg forsøgte at lave ansigtsscanning af min 4-årige søn, meeennn det var alt for spændende at far gik rundt med telefonen, og derfor endte han med at ligne en mutant fra en 80’er horrorfilm. Min bedre halvdel indvilligede heldigvis i at lege model, og det gik noget bedre, og jeg vil da også lige tilføje, at hun ikke altid ser så sur ud.

Du kan bruge dine 3D-scanninger i forskellige programmer, og jeg skal da indrømme, at jeg havde meget sjov ud af at sætte min kærestes ansigt på forskellige figurer.

Du har også mulighed for eksportere dine skanninger, så de kan printes ud på 3D printer. Det er nok de færreste, som har en 3D printer derhjemme, og derfor er det også muligt – mod betaling – at bestille et 3D print, som så bliver sendt til dig med posten.

Alt i alt er det en meget sjov funktion, men jeg tvivler på, at det bliver ved med at være sjovt. Derfor vil jeg også mene, at det ikke er på grund af 3D-scanningerne, at du skal vælge at købe Sony Xperia XZ1.

Konklusion: God og solid!

Sony Xperia XZ1 viderefører mange af de elementer, som gjorde Xperia XZ Premium til en rigtig god telefon. Hvis du kan lide Sonys design, så får du en god og solid telefon. Den her telefon får måske ikke folk til at dreje hovedet eller kigge en ekstra gang, men den leverer varen uden pomp og pragt.

Personligt vil jeg gerne have mere wauw-faktor, og jeg ville da også ønske, at Sony ville gøre lidt mere væsen af sig. Sony holder stædigt fast i sin design-filosofi, faktisk så meget, at det svært at kende forskel på Xperia XZ Premium og Xperia XZ1, hvis det ikke var fordi Premium-udgaven havde en større skærm.

Der er rigtigt meget at synes godt om ved Sony Xperia XZ1, men kigger man på telefonen som samlet pakke, så har jeg svært ved at se det, som for alvor skal få Sony til at stikke ud fra mængden. Jeg savner noget mere vovemod hos Sony, og det får du ikke med Xperia XZ1.

Sony Xperia XZ1 Sponseret link koster omkring 5.500 kr. I den prisklasse, kan jeg godt være i tvivl om, hvorvidt Xperia XZ1 kan levere nok til at tiltrække køberne. Med Sony rammer vi ofte 5 stjerner, hvilket også er tilfældet med Xperia XZ1. Det kan godt være, at Sony ikke er specielt innovativ i forhold til branchen, men det de producerer, det virker bare! Og det er jo også en vigtig kvalitet.

Læs også min anmeldelse af Xperia XZ1 Compact.

Fordele og ulemper

Fordele

– Kraftig processor
– Android 8.0.0 Oreo
– Vand og støvafvisende
– God lyd
– Driftssikker og stabil smartphone

Ulemper

– Skærmen er kun HD
– Designet virker outdated
– Ligger ikke helt godt i hånden
– Prisen er for høj

Mere til historien

Sony Xperia XZ1 fås også i en compact-udgave. Xperia XZ1 Compact har en skærm på 4,6 tommer med en opløsning på 720 x 1280 pixels. Telefonen har samme processor, RAM og kamera som Xperia XZ1. Den koster omkring 4.500 kr. uden abonnement.

Sony Xperia XZ1
Sony bekræfter Xperia-telefon event

Så er det officielt. Der kommer en ny Sony Xperia-telefon. Der er særligt 3 ting, som jeg er meget spændt på.

(mere…)
Sony Xperia 1 VI lanceres snart

KORT NYT: Rygterne svirrer om, at Sony snart vil annoncere Xperia 1 VI.

(mere…)
Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
Billede afsløret af Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI ventes, at være den næste topmodel fra Sony. Nu er et billede lækket. Se billedet her og læs mere om telefonen.

(mere…)
Sony Ult Power Sound – ny lyd-serie

Sony er klar med en ny serie af højttalere og hovedtelefoner, som har fokus på kraftfuld bas. Læs om de nye produkter her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram