Sony Xperia XZ1 Compact test – lille og hurtig smartphone

TEST: Sony Xperia XZ1 Compact er en mindre udgave af Xperia XZ1, men ikke en nedgraderet udgave. Compact har mange kræfter, godt kamera og solid ydelse.

Sony Xperia XZ1 Compact test

Sony Xperia XZ1 Compact (Foto: Sony)

Sony er klar med to nye telefoner nemlig Xperia XZ1 og XZ1 Compact. Begge viderefører mange af de bedste ting fra Sonys flagskib XZ Premium, som blev lanceret tidligere på året.

Som navnet antyder er det størrelsen, der adskiller XZ1 og XZ1 Compact fra hinanden. Sony har valgt at have stort set samme hardware i både XZ1 og XZ1 Compact, og det betyder, at du får en lille men virkelig kraftig telefon.

En ekstra bonus er at begge Sony telefoner kommer med den nyeste udgave af Android – nemlig 8.0 Oreo.

Design: Jeg overgiver mig til Sonys kantede udtryk

I min anmeldelse af storebroren XZ1, gav jeg nogle hug for et uinspirerende design. Med XZ1 Compact må jeg alligevel overgive mig til Sonys kantede udtryk. Nej, det er stadigvæk ikke en telefon, som får folk til at dreje hovedet, men i den mindre udgave fungerer det bare bedre.

Vores testtelefon er en pæn sølvfarvet udgave, der er ganske stilet at kigge på.

XZ1 Premium er tykkere end XZ1, og det var noget jeg skulle vænne mig til. Den ekstra tykkelse gør, at selvom den nem at betjene med én hånd, så ligger den ikke helt godt.

Hvor XZ1 var i aluminium er bagsiden på XZ1 i plastik. Det giver knapt så premium en fornemmelse, som på den store model.

TEST: Sony Xperia XZ1 er en solid mobil uden overraskelser

Specifikationer: Xperia XZ1 Compact mod Xperia XZ1

Sony Xperia XZ1 CompactSony Xperia XZ1
ProcessorSnapdragon 835Snapdragon 835
RAM4 GB4 GB
Hukommelse32 GB64 GB
Udvidelse:MicroSD op til 256 GBMicroSD op til 256 GB
Skærm4,6 tommer
720 x 1280 pixels
IPS LCD
Gorilla Glass 5
5,2 tommer
1080 x 1920 pixels
IPS LCD
Gorilla Glass 5
Batteri2.700 mAh2.700 mAh
Kamera19 megapixels19 megapixels
Frontkamera8 megapixels13 megapixels
PlatformAndroid 8.0 Oreo m. Sony tilpasningerAndroid 8.0 Oreo m. Sony tilpasninger
Størrelse & vægt129 x 64 x 9.3 mm

140 gram

148 x 73.4 x 7.4 mm

195 gram

Vand og støvafvisningIP68IP68
3,5 mm. lydstikJaJa

TEST: Sony Xperia XA1 er en stilren og enkel mellemklassetelefon

Simkortsskuffen er en ommer

Ligesom i anmeldelsen af Xperia XZ1, må jeg også konstatere, at simkortskuffen også er en ommer på XZ1 Compact.

Du indsætter simkort og MicroSD kort på siden af telefonen. Det er nemt at få adgang, og der kræves ikke den særlige nål, for at tilgå simkortsskuffen. En almindelig negl er nok til at trække skuffen ud, også uden at det bliver besværligt.

Desværre har Sony valgt en noget uelegant løsning til både MicroSD og simkort. MicroSD holderen sidder så løst, at jeg er nervøs for at komme til at knække den af. Simkortsskuffen sidder inde i telefonen, og skal lirkes ud med neglen. Det virker utroligt uelegant og billigt.

Jeg må sige, at jeg klart synes, at det er en ommer. Nu skifter de fleste heldigvis ikke simkort og MicroSD kort så tit, men det er stadig irriterende.

Fingeraftrykslæseren sidder på siden

Sony har stadig fingeraftrykslæseren siddende på siden af telefonen. Knappen fungerer som både strømknap, til at slukke skærmen og som fingeraftrykslæser. Med lidt tilvænning, fungerer det egentlig fint nok.

Personligt foretrækker jeg, at den enten sidder foran eller bagpå, men det er en mindre ting.

Sensoren virker ikke helt så hurtig, som på andre telefoner, men heller ikke så langsom, at det bliver et irritationsmoment. Knappen sidder i en lille fordybning, så det er let at føle sig frem til, hvor den er. Over fingeraftrykslæseren sidder volumeknapperne. De er mindre end på XZ1, men jeg har ikke haft problemer med at betjene dem.

Nederst på højre side af telefonen finder vi en dedikeret kameraknap. Det er en fin lille feature, dog ramte jeg den af og til, når jeg skulle låse telefonen op eller betjene volumen-knapperne.

På toppen af telefonen er der – heldigvis – et 3.5 mm. jackstik til dine høretelefoner. Jeg er endnu ikke helt blevet solgt på idéen om at skulle undvære det, og derfor er det et plus i min bog, at Sony har valgt stadig at beholde stikket i Xperia XZ1 Compact.

Sony: Disse telefoner får Android 8.0 Oreo

Den lyder godt

Selvom telefonen er lille formår den alligevel at levere masser af lyd.

En god ting ved telefonens top- og bundkanter er, at der er blevet plads til højtalere både foroven og forneden. Det betyder, at telefonen kan levere masser af lyd, på trods af dens størrelse. Begge højtalere vender fremad, og det betyder, at lyden leveres direkte mod dig.

Naturligvis bliver det aldrig nogen stor lydmæssig oplevelse at høre musik gennem mobilens højtalere, men det er et plus at telefonen leverer en god volumen, og det gør Xperia XZ1 Compact.

Stamina-tilstand Sony Xperia XZ1 Compact (Foto: MereMobil)

Batteriet

Telefonen kommer med et forholdsvis lille batteri på kun 2.700 mAh. Sammenlignes med Xperia XZ Premium, som har et batteri på 3.200 mAh, kunne man umiddelbart tro, at Premium ville levere den bedste batteritid. Men med den nye Snapdragon 835 processor og Android 8.0 Oreo formår Sony Xperia XZ1 Compact, at få det mindre batteri til at holde længere.

For at teste batteriet lod jeg en Netflix film køre i en time med fuld lysstyrke. Efter en time var telefonen drænet med 24 procent. Det betyder, at du i teorien kan streame Netflix lidt over fire timer. Det er bedre end på Sony Xperia XZ Premium, som i vores test kunne levere strøm i 3,4 timer.

Jeg kunne godt klare mig gennem en dag på batteriet med en nødopladning om aftenen. Nu bruger jeg min telefon rimeligt intenst, og derfor kan dit behov variere. Du skal forvente at lade op hver aften, og for de fleste, vil det også være fint nok.

Hvis du er bange for at løbe tør for batteri, kan du få glæde af Sonys batteristyring (STAMINA). Se Indstillinger -> Batteri. Her kan du selv slå tilstanden til eller du kan vælge, at funktionen selv skal slås til, når der f.eks. er 15 procent strøm tilbage. Du kan også vælge, hvor aggressiv du vil have STAMINA-tilstanden skal være. Jo længere batteritid – jo mere begrænser du ydelsen.

Ligesom Xperia XZ Premium har Xperia XZ1 Compact opladebeskyttelse. Det betyder, at i stedet for at lade telefonen op til 100 procent rammer det et stykke under, når du oplader. Kort før du normalt vil tage telefonen fra opladeren, vil den lade det sidste stykke op til 100 procent. Dette læres af telefonen over tid. Gevinsten er en langsommere nedslidning af batteriet.

Xperia XZ1 Compact kører Android 8.0.0 Oreo

Xperia XZ1 Compact er en de første telefoner, som kommer Android 8.0.0 Oreo præinstalleret. Selvom telefonen ikke har ren Android, så er det begrænset med forudinstallerede apps, og ligesom på de andre telefoner i Xperia-serien, får du en god og strømlinet Android oplevelse.

Telefonen er heldigvis ikke proppet med bloatware, og selvom du stadig f.eks. får en Playstation app forudinstalleret, så er mængden af forudinstallerede apps holdt på et acceptabelt niveau.

Sony afstår også fra at pille alt for meget ved Android-oplevelsen. Det trækker klart op i min bog. I stedet får vi små tweaks hist og her, som tilføjer lidt ekstra funktionalitet, uden at ændre styresystemet radikalt.

Skærmbilleder fra Xperia XZ1 Compact

En kompakt lille sportsvogn

Jeg er begejstret for, at Sony har valgt ikke at nedgradere hardwaren i Compact-udgaven. Det betyder, at hvis du synes, at Xperia XZ1 er for stor, har du mulighed for, at vælge en mindre telefon uden at gå på kompromis med ydelsen. XZ1 Compact leverer masser af “hestekræfter” i form af en Snapdragon 835 processoren og 4 GB RAM.

Sammen med den nyeste udgave af Android-styresystemet får du masser af power og en god smidig brugeroplevelse. XZ1 Compact har masser af overskud, og der er ikke noget, som hænger eller føles langsomt. Det er lidt som at sætte sig ind i en rap lille sportsvogn – tak for det Sony.

Ikke alle er enige om, hvordan man måler ydelsen mest korrekt, men den mest udbredte metode er programmer som Antutu og 3D Mark. Her siger resultatet noget om hvordan ydelsen er henholdsvis ved allround-brug (Antutu) og ydelsen i krævende spil og programmer (3D Mark).

Antutu3D Mark
Sony Xperia XZ1 Compact153.0583.725
Sony Xperia XZ1159.6343140
Samsung Galaxy S8173.9022554

Selvom telefonen scorer lavere end Samsung Galaxy S8 i Antutu-testen, så skal du ikke tage fejl af ydelsen, for den lille mobil har masser af overskud. I 3D Mark testen scorer Xperia XZ1 højere end Samsung Galaxy S8 og det vidner om en telefon, som kan levere masser af rå power, når det kræves af den.

Skærmen er en nedgradering

Sony Xperia XZ1 Compact har ikke samme gode skærm som storebroren XZ1, der har en skærmopløsning på 1080 x 1920 pixels.

Her mærker du, at Sony alligevel har nedgraderet Compact udgaven. Du får en 4,6 tommers LCD-skærm med en opløsning på 720 x 1280 pixels. Selvom skærmen umiddelbart ikke virker imponerende, når man kigger på specifikationerne, så er der bestemt ikke tale om en dårlig skærm.

Min oplevelse af skærmen er, at den generelt er god og kigge på, og jeg følte ikke, at den var dårlig at se Netflix eller YouTube videoer på.

XZ1 Compact understøtter ikke HDR-indhold ligesom XZ1, men med den mindre opløsning og skærmstørrelse, er det ikke noget, som du behøver at være ked af. Samtidigt er mængden af HDR-indhold stadig noget begrænset til mobiltelefoner.

Deler kamera med storebroderen

Sony XZ1 Compact: lille telefon med godt kamera

Sony har valgt at beholde kameraet fra XZ Premium i både XZ1 og XZ1 Compact. Det er bestemt et godt træk, da du får et fint kamera, og noget bedre end hvad man normalt ser i de mindre telefoner på markedet.

Kameraet har en 19 megapixels sensor, hvor standardopløsningen i 16:9 format er 17 megapixels. Kameraet fokuserer hurtigt og præcist, og det er nemt at skyde gode billeder.

Det hele er dog ikke en gentagelse af XZ Premium, der er også blevet plads til et par nye funktioner i kamerasoftwaren. En af de nye funktioner er burst-mode, som lader dig skyde billeder hurtigt, mens du stadig er fokuseret på motivet. Det giver gode muligheder for at tage action-billeder.

Burst-mode lader dig tage op til 100 billeder på 10 sekunder. Du bruger funktionen ved at holde udløserknappen inde. XZ Premium skulle også modtage de nye kamerafunktioner, når telefonen opdateres til Android 8.0 Oreo

Den samlede oplevelse er, at kameraet er rigtigt godt, og det er uden tvivl et kamera, der fint kan benyttes på ferieturen som det primære kamera.

Frontkameraet er nedgraderet i forhold til XZ1. Her må du nøjes med 8 megapixels.

Billeder taget med Xperia XZ1 Compact

Super slowmotion er stadig imponerende

Selvom vi allerede har set funktionen på XZ Premium, så er super slowmotion stadig imponerende. Det er nemt at tage nogle sjove og fede små klips med slowmotion-funktionen.

Sonys Super slowmotion skyder med 960 billeder i sekundet i 720p kvalitet, og det betyder, at du slipper for grynede slowmotion videoer.

Før det fungerer ordentligt, skal du have gode lysforhold. Det fungerer bedst udenfor i dagslys, og giver dig rig mulighed for at få skudt nogle fede action-videoer.

Leg med 3D

3D Skanning XZ1 og XZ1 Compact (Foto: Sony)

På XZ Premium var trækplasteret 4K skærmen. På XZ1 og XZ1 Compact er det muligheden for at lave 3D-scanninger. Det fungerer éns på både begge telefoner.

Det er ganske sjovt, omend det kræver lidt øvelse, at lave gode 3D billeder. Heldigvis er der en ganske god videovejledning indlagt i programmet 3D-skaber, og med lidt øvelse, kan der komme nogle ganske gode 3D-skanninger ud af det. Det er imponerende, hvor hurtigt det går med at lave en scanning, når du først har øvelsen.

Det kræver gode lysforhold, og af og til brokkede programmet sig over at lokalet ikke var lyst nok til at lave en ordentligt skanning. Det er også vigtigt, at personen sidder helt stille. Jeg forsøgte at lave ansigtsscanning af min 4-årige søn, meeennn det var alt for spændende at far gik rundt med telefonen, og derfor endte han med at ligne en mutant fra en 80’er horrorfilm. Min bedre halvdel indvilligede heldigvis i at lege model, og det gik noget bedre.

Du kan bruge dine 3D-scanninger i forskellige programmer, og jeg skal da indrømme, at jeg havde meget sjov ud af at sætte min kærestes ansigt på forskellige figurer.

Du har også mulighed for eksportere dine skanninger, så de kan printes ud på 3D-printer. Det er nok de færreste, som har en 3D-printer derhjemme, og derfor er det også muligt – mod betaling – at bestille et 3D print, som så bliver sendt til dig med posten.

Alt i alt er det en meget sjov funktion, men jeg tvivler på, at det bliver ved med at være sjovt. Derfor vil jeg også mene, at det ikke er på grund af 3D-scanningerne, at du skal vælge at købe Sony XZ1.

Konklusion: En god lille telefon, hvor du ikke går på kompromis med ydelsen

Der er rigtigt meget at synes godt om ved Sony Xperia XZ1 Compact, og det er klart en af de allerbedste “små” mobiler på markedet.

Hvis du kan leve med, at telefonen er lidt tyk, så giver Sony dig en rap lille sag, som fungerer godt og pålideligt.

Selvom tendensen går mod stadig større telefoner, så er der stadig købere, der ikke ønsker at rende rundt med en kæmpe telefon.

Jeg er vild med, at du ikke skal nedgradere bare fordi, du gerne vil have en mindre telefon. Xperia XZ1 giver dig masser af hestekræfter i en lille indpakning.

Hvor storebroren Xperia XZ1 godt kan fremstå lettere reserveret og kedelig, er XZ1 klassens frække dreng. Der er fart over feltet i en lille indpakning, og det fortjener Sony ros for. 5 ud af 6 stjerner, er jeg nået frem til.

Ifølge Sponseret link Pricerunner er dagsprisen omkring 4.000 kroner.

Fordele og ulemper

Fordele

– Kraftig processor
– Android 8.0.0 Oreo
– Vand- og støvafvisende
– God lyd
– Driftssikker og stabil smartphone

Ulemper

– Skærmen er en nedgradering i forhold til XZ1
– Ligger ikke helt godt i hånden
– Bøvlet simkort og microSD skuffe

Mere til historien

Sony Xperia XZ1 Compact koster omkring 4.500 kroner uden abonnement og er landet i butikkerne.

Sony Xperia XZ1 Compact
Sony bekræfter Xperia-telefon event

Så er det officielt. Der kommer en ny Sony Xperia-telefon. Der er særligt 3 ting, som jeg er meget spændt på.

(mere…)
Sony Xperia 1 VI lanceres snart

KORT NYT: Rygterne svirrer om, at Sony snart vil annoncere Xperia 1 VI.

(mere…)
Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
Billede afsløret af Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI ventes, at være den næste topmodel fra Sony. Nu er et billede lækket. Se billedet her og læs mere om telefonen.

(mere…)
Sony Ult Power Sound – ny lyd-serie

Sony er klar med en ny serie af højttalere og hovedtelefoner, som har fokus på kraftfuld bas. Læs om de nye produkter her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram