Sony Xperia XA1 test – stilren og enkel mellemklassetelefon

TEST: Sony Xperia XA1 kommer med et lækkert design og et godt kamera, men mangler det ekstra, som skal få den til at skille sig ud. Samtidigt driller keyboardet.

Sony Xperia XA1 (Foto: MereMobil)

Telefoner i mellemprisklassen er rigtigt spændende at følge. For hvor meget kan man egentlig få for pengene? Her er svaret – temmelig meget.

Til omkring 1.500 kroner kan du få Moto G5, som i den grad overraskede til prisen. Samtidigt kan du for omkring 3.300 kroner få OnePlus 3T, som vi gav topkarakterer. Det er i dette felt den nye Sony Xperia XA1 skal forsøge at tiltrække sig opmærksomhed.

Sony har tidligere på året sendt flagskibet Xperia XZs på markedet, og den gav vi ligesledes rosende ord med på vejen.

Sony Xperia XA1 er klædt i det klassiske Sony design, men i modsætning til topmodellen, må du forvente at ydelse, RAM og hukommelse ikke er på samme niveau, for her er der tale om middel specifikationer.

Sony Xperia XA1 specifikationer:

 • Størrelse: 145 x 67 x 8 mm.
 • Vægt: 143 gram
 • Skærm: 5 tommer
 • Opløsning: 720 x 1280 pixels – 294 ppi
 • Skærmbeskyttelse: ridsebeskyttet glas
 • Styresystem: Android 7.0 Nougat
 • Chip: Mediatek MT6757 Helio P20
 • CPU: Octa-core (4×2.3 GHz Cortex-A53 & 4×1.6 GHz Cortex-A53)
 • Hukommelse: 32 GB – kan udvides til 256 GB via SD kort
 • RAM: 3 GB
 • Kamera: 23 MP, f/2.0, 24 mm
 • Frontkamera: 8 MP, f/2.0, 23 mm med autofokus
 • Batteri: Li-Ion 2300 mAh
 • Port: USB Type-C

Det er klart, at du ikke kan forvente samme ydelse som flagskibsmodellerne på markedet, og man bliver da heller ikke blæst bagover, når man kigger på specifikationerne til XA1. Og så alligevel! For kameraet er med sine 23 megapixels det, som virkelig stikker ud ved denne telefon. XA1 har fået Sonys IMX300 billedsensor, som tidligere var at finde i Xperia Z5 modellen. Sony er kendt for deres gode kameraer, og det er bestemt ikke en dårlig ting, at IMX300 sensoren har fundet vej fra Z5 og ned til XA1 i mellemklassen.

– Sony Xperia X Ultra – ny model på vej med nyt skærmformat?

Lækker chokoladebar

Sony Xperia XA1 (Foto: MereMobil)

Designmæssigt overrasker Sony ikke med XA1. De holder fast i det elegante og enkle udseende, og det klæder faktisk Xperia serien. Den minder lidt om en eksklusiv chokoladebar med sit kantede udseende.

Det her er ikke en telefon, som skriger efter opmærksomhed med vilde farver eller buede kanter. Sony går efter et meget elegant og klassisk look, og det virker. Første gang, jeg så telefonen, var jeg bange for, at den ville føle for kantet i hånden, men det er faktisk ikke tilfældet.

Det er en veldesignet og flot telefon, og det er dejligt at se, at flot design også er at finde i mellemklassen. Her virker Moto G5 og G5 plus ret klodsede set i forhold til Sonys XA1.

God Android oplevelse

Noget der til gengæld fungerer godt, er Sonys udgave af Android. Det er ret begrænset med forudinstallerede apps, og ligesom på de andre telefoner i Xperia-serien, får du en god og strømlinet Android oplevelse.

Telefonen er heldigvis ikke proppet med bloatware, og selvom du stadig f.eks. får en Playstation app forudinstalleret , så er mængden af apps holdt på et acceptabelt niveau. Selve styresystemets look passer godt til telefonen, og dets enkelthed understreger den elegance som resten af designet har. At det fysiske design spiller sammen med softwaredesignet er godt tænkt.

Sony afstår også fra at pille alt for meget ved Android-oplevelsen. Det trækker klart op i min bog. Det er heldigvis en generel tendens, at mobilproducenter piller mindre og mindre ved Android-oplevelsen. I stedet får vi små tweaks hist og her, som tilføjer lidt ekstra funktionalitet, uden at ændre styresystemet radikalt.

Under “hjelmen” ligger Mediateks Helio P20 chipset, som er en opgradering af Helio P10, som var at finde i den tidligere model Xperia XA. P20 chippen leverer ganske fin ydelse. I dagligdagen virker telefonen hurtig og jeg oplevede ingen problemer, når jeg skulle åbne apps eller gå på nettet.

Selvom om mange telefoner idag har 4 GB RAM, fungerer det fint med 3 GB i Xperia XA1.

Screenshots fra Sony Xperia XA1

– Huawei-chef: Ingen mobil har brug for mere end 4 GB RAM

Skærmen har en god størrelse

Skærmen på 5 tommer har en god størrelse, som er nem at betjene med én hånd. Det er rigtigt lækkert, at skærmen går fra kant til kant, men det er ærgeligt, at der er temmelig meget ramme over og under skærmen.

Skærmbilledet er ganske hæderligt, men det er skuffende at opløsningen kun er på 720p. Her ville det klæde en ellers lækker telefon, at Sony havde givet os en opløsning på 1080p. For de fleste vil 5 tommer være en rigtig fin størrelse, men hvis du er vant til en større skærm, kan den godt føles lidt lille at se film eller spille på.

Sony Xperia XA1 måler 145 x 67 x 8 mm. og vejer kun 143 gram. Størrelsen gør, at den ligger fint i hånden, og jeg følte ikke på noget tidspunkt, at jeg skulle strække fingrene unødigt for at kunne nå rundt på skærmen. På siden af telefonen finder du volumen op og ned, en knap til at slukke skærmen samt en dedikeret kameraknap. Særligt den sidste knap, er en lækkert lille touch, som er med til øge brugeroplevelsen.

Motorola har med G5 modellen vist, at en billig telefon godt kan have fingeraftrykslæser, og det har Sonys XA1 ikke. Med den megen plads over og under telefonen, burde Sony også have givet os en fingeraftrykslæser i bunden af forsiden. I stedet må du nøjes med at låse telefonen op med kode. Hvis du først er vant til at låse din telefon op med dit fingeraftryk, virker det faktisk temmeligt gammeldags at skulle taste en pin-kode. Det er ikke en kæmpe “deal-breaker,” men det gør bare betjeningen lidt mindre smidig end det burde være i 2017.

– Sony annoncerer Xperia XZ Premium i Bronze Pink

Android på Sony Xperia XA1

Batterilevetiden er god, men ikke ved hårdt brug

Ved normalt brug, kan telefonen godt klare sig igennem dagen på én opladning. Batteriet er kun på 2.300 mAh, men med en mere energivenlig processor og lavere skærmopløsning, er det ofte nok til at levere strøm til hele dagen.

Du kan sagtens køre telefonen flad ved lidt tungere brug, og jeg oplevede også flere dage, hvor jeg lige måtte “toppe” batteriet op hen under aften. Dog vil der for de flestes vedkommende være fint med strøm til omkring halvanden dag ved almindeligt brug. Det betyder, at du godt kan forvente at have strøm nok at klare dig igennem formiddagen, hvis du glemmer at lade telefonen op om natten.

For at teste batterilevetiden lod jeg telefonen afspille en Netflix film i en time med fuld lysstyrke. Telefonen var koblet til nettet, og notifikationer og Bluetooth var ikke slået fra. Batteriet var drænet med 12 procent, og det giver teoretisk set lidt over 8 timers konstant videoafspilning. Det er klart, at resultatet kan variere, afhængig af lysstyrke, lydniveau m.m.

Kamera på 23 megapixels – uden superslowmotion

Det er kameraet, som skal sælge denne telefon. 23 megapixels i en mellemklasse-telefon er altså ganske vildt, og det var også noget af det, som jeg glædede mig til at teste. Sony Xperia XA1 har ikke arvet slowmotionfunktionen og 4K optagelse fra storebror Xperia XZ, og det er forventeligt, at disse funktioner er forbeholdt flagskibsmodellerne.

Anmeldelse: Så god er Sony Xperia XZ

Kameraet har både en “bedste auto” og en manuel fototilstand. Hvis du vælger professionel tilstand har du bl.a. mulighed for at justere hvidbalance, lukketid og ISO m.m.

De fleste vil nok benytte auto tilstanden. Her forsøger kameraet selv at indstille billederne, så du nemt kan tage gode billeder. I god belysning virker det rigtigt godt. Af og til rammer det ikke rigtigt med farverne, som enten fremstår køligere end i virkeligheden eller bliver boostet for meget Det er naturligvis en smagssag, om man fortrækker at farver bliver overmættede. Du har dog mulighed for selv at justere farvetemperaturen og belysningen – også i auto indstillingen.

Kæmper med skarpheden i lav belysning

Som de fleste andre mobilkameraer kæmper telefonen med at tage billeder i lav belysning. I auto tilstanden skifter kameraet til nattilstand. Denne tilstand er god til at lukke mere lys ind, så billedet ikke bliver mørkt. Dog kan autofokus have svært ved at fokusere i lav belysning, så billederne bliver slørede og grynede.

Kamerasoftwaren er enkelt og let bygget op, og det gør det nemt at navigere rundt i. Hvis du er ligesom mig, og egentlig bare vil tage kameraet op af lommen og fotografere, så er det faktisk dejligt med et interface som er enkelt.

Generelt tager kameraet gode billeder, og udendørs fotos taget i god belysning, tager sig ganske godt ud. Det lykkedes mig også at tage nogle hæderlige koncertbilleder ved at lege med indstillinger i manuel fototilstand. Du kan selv bedømme mine fotos i billedserien herunder.

Billeder taget med Sony Xperia XA1

– Sony Xperia XZs – sådan ser super slowmotion ud

Lyden overstyrer

Sony Xperia XA1 (Foto: MereMobil)

Sony har valgt at beholde 3,5 mm jackstick til hovedtelefonerne, og det siger jeg tak for. Stikket er placeret i toppen og det er ganske fint, når du har telefonen i lommen og vil høre en lydbog eller musik. Opkald går klart igennem, og her oplevede jeg ingen problemer.

I bunden sidder en enkelt højtaler, som vender nedad. Desværre oplevede jeg, at bundhøjtaleren overstyrer, hvis du skruer helt op for den. For at teste højtaleren lod jeg et opkald gå igennem højtaleren ved fuld lydstyrke, og det lød ikke godt.

Normalt er det ikke et problem, da de fleste f.eks har bluetooth i bilen, men det er værd at nævne. Ved afspilning af video oplevede jeg ikke samme problemer, her spillede højtalere fint højt, så jeg ved ikke om det er fordi stemmer i telefonen er særligt skarpe, at problemet opstår.

Telefonen har indbygget en FM-tuner, og dermed er det muligt at høre almindelige radiokanaler via den indbyggede app. Det er en fint lille feature, som man ikke ser så ofte mere.

Hjælp! Jeg kan ikke ramme bogstavet A

Sony har fjernet kanterne i siden af telefonen, og det betyder, at skærmen når næsten helt ud til kanten. Når man kigger på den, ser det virkeligt godt ud. Det design er desværre ikke uden sine problemer. Jeg skal ikke afvise, at jeg besidder pølsefingre, men jeg kan simpelthen ikke ramme bogstavet a, når jeg skriver på telefonen. De yderste taster sidder helt ude ved kanten, og det betyder, at du skal til at tænke over hvordan, du rammer tasterne.

Det bliver faktisk ret trættende i længden, at den skriver bogstavet s, hver gang jeg forsøger at ramme bogstavet a. Det trækker meget ned i oplevelsen, og bliver desværre et dagligt irritationsmoment hos en ellers lækker telefon. Jeg vil derfor på det kraftigste råde dig til, at gå ud og afprøve telefonen, inden du køber den, for at se om du har samme oplevelse. For jeg tør god love dig, at du bliver træt af fejltast i længden. Øv!

Det skal lige bemærkes, at jeg har haft andre til at teste det, og de havde samme oplevelse.

Herunder kan du se en video af problemet. Videoen viser brug af Gboard tastaturen, men oplevelsen er den samme med det standardtastatur Sony benytter.

Sony Xperia XA1 (Foto: MereMobil)

Konklusion: Lækker, god uden at være fremragende

Sony leverer et godt kamera og et lækkert design til prisen, men du skal være indstillet på at gå på kompromis. Du må nøjes med en opløsning på 720p og undvære fingeraftrykslæseren. Jeg er begejstret for udseendet og kant-til-kant skærmen er god til video. Som jeg skriver, synes jeg, at du skal gå ud og afprøve, om du har problemer med at ramme tasterne som sidder tæt på kanten, for det kan blive afgørende for, om du skal vælge denne telefon.

Vi har set rigtigt mange gode telefoner i mellemklassen. Med XA1 modellen er Sony oppe imod Moto G5 Plus og OnePlus 3T, som begge er telefoner, vi var meget begejstrede for. Spørgsmålet er, om Sony Xperia XA1 har det ekstra, som skal få den til at skille sig ud? Her kan jeg godt have min tvivl. For det er altsammen meget pænt og stilrent, men den mangler ligesom det ekstra “shazam,” som for alvor får den til at skille sig ud fra konkurrenterne.

Det er bestemt ikke en dårlig telefon, og Sony leverer en elegant og smidig telefon, som fungerer rigtigt godt i hverdagen. Personligt kan jeg godt stirre mig blind på at have den vildeste mulige hardware, men med XA1 bliver jeg mindet om, at man sagtens kan få en god og stabil telefon til under 3000 kr.

Sony Xperia XA1 koster omkring Sponseret link 2.500 kroner. og det er en fornuftig pris til telefonen, men min samlede bedømmelse rammer desværre ikke mere end 4 ud ad 6 stjerner.

Fordele og ulemper

Fordele

– Lækkert design
– Leveres med Android 7.0 Nougat
– Lang batteritid
– Godt kamera

Ulemper

– Skærmopløsning på 720p
– Højtaleren kan overstyre ved fuld volume
– Ikke fingeraftrykslæser
– Kant-til-kant skærmen kan give problemer, når du skal skrive på telefonen.

Mere til historien

Egentlig var vores konklusion, at telefonen skulle have 3 stjerner. Men vi er efterfølgende kommet i tvivl om, hvorvidt der er tale om en skærmdefekt på vores telefon mht. det ikke at kunne skrive “A”. Derfor lader vi tvivlen komme Sony til gode, og opfordrer til, at du selv afprøver tastaturet i en fysisk forretning.

Sony Xperia XA1
Billede afsløret af Sony Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI ventes, at være den næste topmodel fra Sony. Nu er et billede lækket. Se billedet her og læs mere om telefonen.

(mere…)
Sony Ult Power Sound – ny lyd-serie

Sony er klar med en ny serie af højttalere og hovedtelefoner, som har fokus på kraftfuld bas. Læs om de nye produkter her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Xiaomi 14 Ultra test | Muligvis årets bedste telefonkamera

TEST: Xiaomi 14 Ultra er en stor og kraftfuld smartphone med masser af RAM og lagerplads. Men det er, når du starter kameraet, at du for alvor bliver imponeret.

(mere…)
Sennheiser Accentum Plus test | fantastisk til prisen

TEST: Vil du have hovedtelefoner med aktiv støjreduktion og god lydkvalitet til en god pris? Læs min Sennheiser Accentum Plus test her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55 test | faktisk ret god billigtelefon

TEST: Denne telefon bringer dig ned i gear! Kameraet og batteritiden overrasker men ydelsen er begrænset. Læs min Galaxy A55 test her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram