Sony Xperia XZs test – fedt kamera med cool slow-mo

TEST: Fedt nyt kamera og generelt en meget stabil smartphone, der stort set ikke skuffer. Læs min anmeldelse af Sony Xperia XZs.

Sony Xperia XZs test

Sony Xperia XZs (Foto: MereMobil.dk)

Med løbende ny-udgivelser holder Sony hele tiden porteføljen af smartphones frisk. Sony Xperia XZs er et godt eksempel. Med meget få justeringer er det en faceliftet udgave af Xperia XZ, der nåede forbi mit bord i september 2016.

TEST: Sony Xperia XZ overrasker ikke (sep. 2016)

Sony erkender åbent, at det som sådan ikke er en ”ny telefon”, hvilket klæder dem helt vildt. Der findes ikke noget værre end en marketing- og PR-medarbejder der rigtigt insisterer på, at en åbenlys faceliftet telefon, er ”helt ny innovation”.

Se indslaget lidt længere nede på siden, hvor Sony Danmark udtaler sig om Xperia XZs.

Forskellene mellem Xperia XZ (2016) og Xperia XZs (2017) findes i følgende punkter.

  • Helt nyt kamera
  • Super slowmotion
  • 1 GB RAM mere
  • Android 7.1.1 Nougat

 – Sony Xperia XZs – opgraderet variant af Xperia XZ

Uanset hvor meget jeg har forsøgt, kan jeg ikke vride en masse vrede ud af min tykke anmelderkrop. Sony Xperia XZs holder hvad der loves, og er stadig en glimrende stabil smartphone, hvor overraskelserne udebliver.

Det nye, såkaldte Motion Eye kamera, er den bedste nyskabelse, og super slowmotion er ret fedt. Herunder har jeg samlet lidt fakta om Xperia XZs og du kan også se dens specifikationer sat overfor Xperia XZ.

Sony Xperia XZs – hovedspecifikationer

  • 5,2 tommer skærm (1080 x 1920 pixels)
  • Qualcomm Snapdragon 820 64 bit processor
  • 4 GB RAM
  • 32 GB intern hukommelse
  • Udvidelse af hukommelse via microSD-kort (op til 256 GB)
  • Kamera: 19 megapixels (f/2.0, 25 mm)
  • Frontkamera: 13 megapixels (f/2.0, 22 mm)
  • 4G LTE Cat 9
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
  • Bluetooth v4.2
  • Batteri: 2.900 mAh (Qualcomm Quick Charge 3.0)
  • Mål: 146 x 72 x 8.1 mm
  • Vægt: 161 gram
  • System: Android 7.1.1 Nougat

Xperia XZ og Xperia XZs i overblik

Xperia XZXperia XZs
Skærm5,2” (1080 x 1920 px)5,2” (1080 x 1920 px)
ChipsetQualcomm Snapdragon 820Qualcomm Snapdragon 820
CPUQuad-core (2×2.15 GHz & 2×1.6 GHz)Quad-core (2×2.15 GHz & 2×1.6 GHz)
RAM3 GB4 GB
Kamera23 MP (f/2.0, 24 mm)19 MP (f/2.0, 25 mm)
Frontkamera13 MP (f/2.0, 22 mm)13 MP (f/2.0, 22 mm)
TilslutningUSB Type-CUSB Type-C
HurtigopladningQuick Charge 3.0Quick Charge 3.0
Batteri2.900 mAh2.900 mAh
Størrelse146 x 72 x 8.1 mm146 x 72 x 8.1 mm
Vægt161 gram164 gram

Sony om bl.a. Xperia XZs

Sådan er kameraet i Xperia XZs

Sony Xperia XZs (Foto: MereMobil.dk)

Sony Xperia XZs (Foto: MereMobil.dk)

I tidligere modeller har standardopløsningen på kameraet, bestemt i softwaren, været 8 megapixels. Ved denne indstilling har telefonens softwarebaserede kamerafunktioner fungeret bedst f.eks. Predictive Capture, HDR osv.

Det nye kamera i Xperia XZs bringer standardopløsningen op på 17 megapixels (16:9 format).

Telefonen fokuserer hurtigere, og mere præcist, på motivet. Når billedet tages gemmes det hurtigere, og man har ikke længere fornemmelse af, at skulle vente på telefonen var klar igen til næste billede.

Objektsporing, der kan låse fokus på et motiv, som bevæger sig, er ligeledes væsentligt bedre. Faktisk nu så godt, at man kan have det aktiveret som standard, uden det opleves irriterende.

Screenshot fra Sony Xperia XZs (Foto: MereMobil.dk)

Predictive Capture (Foto: MereMobil.dk)

Funktionen er Predictive Capture (billedforslag, på dansk) er ret fed. Før kameraudløseren aktiveres har telefonen faktisk allerede taget billeder. Den er, så at sige, forud for tiden. Når udløseren trykkes ned, bliver ikke bare ét billede tilgængeligt, men hele fire. Efterfølgende kan man se alle billederne i serien, gemme dem alle, eller udvælge det man synes er bedst ramt.

Predictive Capture fungerer ved motiver i bevægelse, og ikke hvis du tager billede af noget stillestående.

Sony taler desuden om 19 procents større pixels, i forhold til tidligere modeller, hvilket fanger flere detaljer i særligt mørke omgivelser. Dette er en af den slags bløde værdier, som kan være meget vanskelig at påvise. Mit uvidenskabelige testfoto, i et mørkt rum, ligner ret meget det vi ser på andre telefoner. Men bedøm selv herunder.

Fotos taget med Xperia XZs

Super slowmotion er super

Sony Xperia XZs (Foto: Sony)

Sony Xperia XZs (Foto: Sony)

Super slowmotion med 960 billeder i sekundet har allerede fået meget opmærksomhed, og med god grund. Det ser virkelig fedt ud når hverdagsting sættes langt ned i hastighed.

Jeg bruger Google Fotos til de mange billeder jeg tager, og den kommer jævnligt med små automatisk skabte film, ud fra billeder og videoer, jeg har skudt. Her ser det cool ud, at der pludselig i sådan en sekvens kommer et slowmotion klip.

Til de fleste tider er super slowmotion funktionen sjov at lege med, men anvendeligheden kan nok diskuteres. Du kan se et par slowmotion klip i videoen lidt længere nede på siden.

Telefonen kan tage video i Full HD (30 fps), Full HD (60 fps) og 4K. Billedstabilisatoren fungerer klart bedst hvis man holder sig på Full HD (30 fps). De to andre indstillinger kan sagtens gå an, men det er nærmest en cinematisk oplevelse, når man ser optagelser fra videokameraet i standard-opløsningen.

Sony noterer i materialet, at Steadyshot, med 5 aksers stabilisator, kun fungerer i Full HD (30 fps). Dette gælder for begge kameraer, front og bag.

Du kan se nogle test videoklips herunder.

Se super slowmotion på Xperia XZs

Testklip: Full HD (30 fps)

Testklip: Full HD (60 fps)

Testklip: 4K

Batteri til en enkelt dag

Qnovo charging på Sony Xperia XZs (Grafik: Sony)

Qnovo charging på Sony Xperia XZs (Grafik: Sony)

Batteritiden har ikke ændret sig på Xperia XZs sammenlignet med Xperia XZ. Det er synd, da Sony ellers tidligere har været stærke på netop dette område.

Jeg fik en dags driftstid i gennemsnit på en opladning. Det vil sige fra cirka 7 morgen til 23 aften. Hvilket for de fleste er fint nok, da mange alligevel lader hver dag.

STAMINA eksisterer stadig, men Sony fans vil måske huske, at siden introduktionen af Android 6.0 er STAMINA kraftigt reduceret, og mere overlades nu til de indbyggede funktioner i Android-systemet – såsom Doze og App Standby.

Sony har også en strømsparetilstand, der f.eks. automatisk kan aktiveres, når batteriniveauet når ned på f.-eks. 15 procent, men her reddes ikke meget tid, da man trods alt nu er mod batteriets slutning.

Qnovo har leveret opladebeskyttelse til Xperia XZs, heller ikke en nyhed på Sonys modeller. Kort fortalt handler det om, at telefonen først oplades til 100 procent kort før, man skal bruge den. Hvis telefonen har analyseret, at du lader om natten og normalt står op klokken 6, så vil batteriet først lades helt op, når klokken nærmer sig 6. Det skulle over tid give langsommere nedslidning af batteriet.

Xperia XZs understøtter Qualcomm Quickcharge 3.0, men opladeren i salgspakken er kun en helt almindelig standardlader. Sony anbefaler man bruger opladeren Sony UCH12, hvis man ønsker at udnytte hurtigopladning. Annoncelink UCH12 fås ned til 350 kroner.

En times afspilning af Netflix på fuld lysstyrke, drænede batteriet 25 procent, hvilket giver teoretisk 4 timers videoafspilning på en opladning. Det svarer til 12 mAh batteridræn per minut. Sammenlignes med OnePlus 3T, som jeg anmeldte fornyligt, klarer Sonys sig her markant ringere. Batteridrænet på OnePlus 3T er ved samme setup kun 5,6 mAh i minuttet.

Bedre ydelse

Opgraderingen med 1 GB RAM ekstra har gjort noget godt for den rå ydelse på telefonen. Antutu, der måler allround-ydelse, ligger lidt højere mens tallet fra 3D Mark, der giver et indtryk af ydelsen i krævende spil, er nogenlunde ens.

I dagligdagen vil du ikke opleve en forskel. Begge telefoner er lækre, effektive og flyende at arbejde med.

Målingerne ses i skemaet herunder.

Selvom LCD-skærmen stadig står ganske flot, ses desværre fortsat en lille udvaskning af billedet, når det betragtes fra siden. Ærgerligt Sony endnu ikke har fået løst dette på deres skærmpaneler.

Xperia XZ mod Xperia XZs

Antutu3D Mark
Sony Xperia XZ (2016)118.8132.101
Sony Xperia XZ s (2017)129.5872.092

Mere ren Android

Sony Xperia XZs (Foto: Sony)

Sony Xperia XZs (Foto: Sony)

Sony har gradvist droppet egenudviklede apps til fordel for dem Android-systemet er født med. Tidligere blev Sonys kalender-app skiftet ud med Google Kalender, og fra Xperia XZs med Android 7.1.1 er SMS-applikationen nu Android Messenger, som er Android-systemets egen.

Telefonen er ikke overhældt med en masse bloatware, men Sony har naturligvis deres PlayStation-app som en del af standardpakken.

Xperia XZs har IP-certificering så den er vand- og støvafvisende (IP65 / IP68), hvilket er omkring det samme niveau, der ses hos konkurrenterne. Specifikationen fra Sony hedder, at Xperia XZs kan ligge på 1,5 meter vand i 30 minutter uden at tage skade.

En interessant bemærkning er IP65 i forhold til vandafvisningen. Xperia XZs kan tåle vand fra en dyse på op til 6,3 millimeter, hvilket ifølge Sony betyder, at du roligt kan skylle telefonen under vandhanen. Dette er bedre en eksempelvis iPhone 7, der kun tåler neddykning og ikke vand under tryk fra en dyse.

Telefoner som Samsung Galaxy S8 og Galaxy S8+ er IP68 certificerede. Disse må, ligesom iPhone 7, heller ikke udsættes for vand i bevægelse eller under tryk. Så også her er Sony foran.

Du må fortsat ikke bruge Sonys telefoner i saltvand, klorvand eller andre væsker. Brug ud over det vejledningen beskriver, er ikke dækket af reklamationsretten.

Screenshots fra Sony Xperia XZs

Konklusion: Stadig en fed telefon

Sony Xperia XZs (Foto: Sony)

Sony Xperia XZs (Foto: Sony)

Da Xperia XZ kom i efteråret 2016, var den vejledende pris på Xperia XZ (uden abonnement) 5.500 kroner, men Annoncelink Xperia XZs er prissat til 4.499 kroner. Altså en mere afbalanceret pris, og med bedre specifikationer.

Kameraet er, ifølge min oplevelse, en tydelig opgradering, der uden tvivl vil betyde meget for rigtigt mange. Det er også et kæmpe plus, at telefonen er født med Android 7.1.1 Nougat, og at Sony er dygtige til at holde deres telefoner, også ældre modeller, friske med opdaterede Android-versioner. Her er Sony blandt de bedste på markedet.

Denne telefon understøtter Wi-Fi opkald (Wi-Fi Calling) og VoLTE (Voice over LTE). Jeg har haft muligheden for at teste det på 3’s netværk, og det virker. Men jeg har en fornemmelse af, at telefonen bruger en del mere strøm, når dette er aktiveret.

Sony rammer 5 ud af 6 stjerner. Endnu engang leverer de en super stabil og holdbar smartphone. Det er telefonen du køber, hvis du bare skal have noget der fungerer, uden alle mulige eksperimenter og ting der alligevel ikke giver mening i dagligdagen.

Xperia XZs er godt arbejde fra Sony!

Fordele og ulemper

Fordele:

– Godt opgraderet kamera i forhold til Xperia XZ
– Født med Android 7.1.1. Sony er god til løbende opdateringer
– Vand- og støvtæt (IP65 / IP68)

Ulemper:

– Ikke imponerede batteritid
– Hurtig opladning er understøttet, men oplader indeholder kun standardoplader
– Lille udvaskning når skærmen ses fra siden

Mere til historien

Sony Xperia XZs er den første af de nye Sony telefoner, der når butikkerne. Senere kommer Xperia XZ Premium og XA1.

Sony Xperia XZS
Fik jeg en museskade af Magic Mouse? Er MX Ergo S-musen løsningen?

TEST: Jeg har prøvet om Logitech MX Ergo S kan erstatte min Apple Magic Mouse, som måske har givet mig en lille museskade.

(mere…)
Sonos Arc Ultra er fed lyd! Test

TEST: Sonos Arc Ultra er en soundbar, der skal høres og nydes. Her er min bedømmelse af Arc Ultra.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Hvilken PlayStation 5 skal jeg vælge?

GUIDE: Black Friday er lige rundt om hjørnet, og vi har en lille guide klar til dig, hvis du er i tvivl om, hvilken PS5 du skal vælge.

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Xperia 1 VI bliver første Sony med Android 15

En supportside bekræfter, at Android 15 kommer til den første Sony-telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram