Sony Xperia XZ test – udmærket, men overrasker ikke

TEST: Xperia XZ er et udmærket og sikkert køb, men min Xperia XZ test viser, at Sony ikke ligger øverst på innovations-skalaen.

Xperia XZ test
Sony Xperia XZ (Foto: Sony)

Tilbage i starten af juli anmeldte jeg Sony Xperia X Performance. ”Telefonen yder lidt ekstra”, skrev jeg som en del af konklusionen. Jeg mente, at i sammenligning med de øvrige produkter i X-serien fik man lige lidt ekstra ved at vælge topmodellen.

To måneder efter min anmeldelse af Xperia X Performance, der kom online omkring salgsstarten, blev efterfølgeren præsenteret. Xperia XZ skulle udfylde hullet, hvor nogle Sony-fans ikke mente, at de ”havde fået Sony nok”, på X Performance modellen. Nogenlunde sådan fremlagde Sony årsagen til den nye model, da de ved IFA 2016 første gang fremviste Xperia XZ.

Sony Xperia XZ er absolut ikke en dårlig telefon, men det var Xperia X Performance bestemt heller ikke. Faktisk ligner de to produkter hinanden så meget, at bedømmelsen er meget vanskelig. Derfor er anmeldelsen også anderledes skruet sammen, i forhold til hvordan anmeldelser her på MereMobil.dk plejer at være.

Fungerer glimrende

Her er nogle af spørgsmålene jeg har taget stilling til, og som jeg mener, man vil stille sig selv før telefonen købes.

√ – Funktionalitet: Fungerer den?
√ – Kamera: Leverer det varen?
√ – Strøm: Holder den strøm en hel dag eller mere?
√ – Design: Ligger den godt i hånden?
√ – Skærm: Er den god nok?

Der kan svares ja til alle punkter. Sony har igen lavet en stabil telefon, hvor man på ingen måde køber katten i sækken. Er der tale om en smartphone, der leverer lidt ekstra, andre vil lægge mærke til, eller peger ind i fremtiden? Absolut ikke!

Sony Xperia XZ – hovedspecifikationer

 • 5,2 tommer skærm (1080 x 1920 pixels)
 • Qualcomm Snapdragon 820 64 bit processor
 • 3 GB RAM
 • 32 GB intern hukommelse
 • Udvidelse af hukommelse via microSD-kort (op til 256 GB)
 • Kamera: 23 megapixels (f/2.0, 24 mm)
 • Frontkamera: 13 megapixels (f/2.0, 22 mm)
 • 4G LTE Cat 9
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
 • Bluetooth v4.2
 • Batteri: 2.900 mAh (Qualcomm Quick Charge 3.0)
 • Mål: 146 x 72 x 8.1 mm
 • Vægt: 161 gram
 • System: Android 6.0.1 Marshmallow

Forskelle mellem Xperia XZ og Xperia X Performance

 Xperia XZX Performance
Skærm5,2” (1080 x 1920 px)5,0” (1080 x 1920 px)
Kamera23 MP (Triple Image Sensing)23 MP
TilslutningUSB Type-CMicroUSB
HurtigopladningQuick Charge 3.0Quick Charge 2.0
Batteri2.900 mAh2.700 mAh
Design2.5D kurvet glas + metalbagsideKurvet glas + metalbagside
Størrelse146 x 72 x 8.1 mm143.7 x 70.4 x 8.7 mm
Vægt161 gram164 gram

Den samme ydelse

Som det fremgår af ovenstående, så er forskellene på produkterne ikke de store. På ydelsesdelen er der ingen forskel. Begge produkter bygger på Snapdragon 820 processoren fra Qualcomm. Den har 3 GB RAM og Adreno 530-grafikprocessor.

Sony Xperia XZ (Foto: Sony)
Sony Xperia XZ (Foto: Sony)

Den rå ydelse, målt med henholdsvis Antutu Benchmark og 3D Mark, giver da heller ikke nogen nævneværdig forskel. Xperia XZ ligger på 118.813 point i Antutu og 2.101 i 3D Mark. Til sammenligning var tallene på X Performance henholdsvis 119.233 og 2.334 point. Det er lille en forskel, at det ikke kan regnes for noget.

XZ er designet med en komplet runding hele vejen rundt, så man har et godt greb. På grund af de afrundede sider, kan telefonen ikke lægge på siden, men top og bund er til gengæld helt lige, så den sagtens kan balancere på et plant underlag, og stå oprejst uden at vælte. Telefonen ligger godt i hånden, og har ingen skarpe kanter, der er ubehagelige ved f.eks. samtaler en andet brug.

Bagsiden er udført i såkaldt Alkaleido metal fra firmaet Kobe Steel. Jeg har ikke oplevet det som hverken en fordel eller ulempe, men designet er som helhed bedre, end på den foregående model.

Fingeraftrykslæseren sidder stadig i powerknappen, lige ud for tommelfingeren, hvilket er en optimal placering.

Kameraet i Sony Xperia XZ bygger videre på teknologien i de foregående modeller. Der er 23 megapixels opløsning (1/2.3” sensor), men nu introduceres ”Triple image sensing”.

Det kryptiske navn dækker over, at telefonen kombinerer kameraet med laser-autofokus og en RGBC-IR sensor. Laser-autofokus skal måle afstanden til motivet mens RGBC-IR sensoren skulle forbedre farvegengivelsen, da denne sensor kan optimere på hvidbalancen i forhold til omgivelserne.

Det er fine tiltag, men jeg er i tvivl om hvorvidt det reelt giver den store forskel, andet end på marginalerne. Du kan længere nede i testen her se nogle af de fotos jeg har taget med telefonen.

Screenshots fra Xperia XZ

Tåler stadig vand

Sony Xperia XZ er stadig, som forgængeren, modstandsdygtig over for vand og støv. Præcis som på iPhone 7 og 7 Plus, der har fået utrolig meget omtale for denne egenskab, er der ikke som sådan tale om ”vandtæthed” men ”modstandsdygtighed”. Og der er en kæmpe stor forskel.

iPhone 7 og 7 Plus er ikke vandtætte

Sony Xperia XZ (Foto: Sony)
Sony Xperia XZ (Foto: Sony)

iPhone 7’erne er IP67-certificeret. Det betyder, at den kan ligge på én meter vand i 30 minutter. Sony Xperia XZ (og X Performance) har IP68-certificering. I princippet bedre end iPhone. Med på IP68 bestemmer producenten selv hvor længe den skal ligge under vand og hvor dybt, så længe det er mere end én meter og over 30 minutter.

Sonys egen specifikation hedder 1,5 meter vand i 30 minutter.

Derudover er telefonen også IP65-certificeret, hvilket IKKE er tilfældet på iPhone 7. Det betyder telefonen kan udsættes for vand der kommer fra en dyse på 6,3 millimeter. Sony beskriver selv, at man kan skylle telefonen ren under en vandhane.

Telefonerne tåler ikke havvand, saltvand, klorvand og andre væsker, og garantien dækker ikke brug ud over den vejledning, der er specificeret fra Sony, hvilket er den samme restriktion Apple også har meldt ud.

Hvad kan man så bruge det til hvis ikke den er “vandtæt”? Du slipper for bekymring hvis telefonen bliver våd i regnvejr, eller du skulle tabe den i vand generelt. Telefonen er altså mere modstandsdygtig overfor det man vel kan beskrive som ”livet” og måden vi bruger vores telefoner på.

Billeder taget med Xperia XZ

Nedenstående billeder er alle taget med Sony Xperia XZ.


Xperia X Performance er blandt de bedste mobilkameraer

Beskyttelse af batteriet

Sony Xperia XZ (Foto: Sony)
Sony Xperia XZ (Foto: Sony)

Hvis du har din telefon i lang tid, vil du få glæde af ”Adaptive Battery Charge”. For at beskytte batteriet mod hurtig nedslidning, oplades batteriet først til 100 procent, så tæt på som muligt, hvor telefonen skal anvendes. Dette sker via analyse af brugeradfærd.

Teknologien er udviklet af firmaet Qnovo, der har leveret tilsvarende batteriteknologi til flere andre Sony-produkter – her i blandet Xperia X Performance, Xperia X Compact, Xperia XA Ultra, Xperia X og Xperia XA. Det er dog kun i de to nyeste modeller, XZ og X Compact, at Sony selv omtaler teknologien.

Selvom batteriet er en anelse større på Xperia XZ er batteritiden, ved mit forbrug ikke bedre. Mens jeg kunne trække næsten to dage ud af Performance-modellen, måtte jeg nøjes med en enkelt dag på Xperia XZ.

Sony har tidligere haft en rigtig god batteri-styringsfunktion, kendt som STAMINA, men denne er siden introduktionen af Android 6.0 kraftigt reduceret, i forhold til hvad brugerne kan pille ved. Det hænger sammen med introduktionen af Doze og App Standby i Android-systemet, som også hjælper med til besparelser på strømmen.

Hvad mener andre anmeldere?

Inden min konklusion så lad os se på hvad andre anmeldere mener om den nye Sony-topmodel. Som nævnt i begyndelsen af anmeldelsen er XZ svær at vurdere, da den ligger utroligt tæt på den forholdsvis nye tidligere topmodel. Derfor finder jeg det relevant, at give dig et indblik i hvad andre siger.

TechRadar.com

TechRadar er generelt glade for Xperia XZ. De skriver blandt andet, at det er en god premium telefon, der tilbyder alt det man forventer fra en flagskibs-telefon. Hvis du har en af de nyere Sony-telefoner, så er der ikke sket nok til at en opgradering er nødvendig. Men opgraderer du fra en ældre Sony telefon, så er dette den absolutte topmodel netop nu.

TechRadar.com giver Sony Xperia XZ 4 ud af 5 stjerner.

Du kan læse hele anmeldelsen på TechRadar.com.

PhoneArena.com

PhoneArena.com antyder i deres konklusion, at fra salgsstarten er Xperia XZ simpelthen for dyr, da man eksempelvis kan få Samsung Galaxy S7 Edge for omkring 100 dollars mindre – denne er også faldet siden lanceringen i foråret.

De fremhæver vandtætheden, designet, fronthøjttalerne og at man kan udvide hukommelsen som noget positivt. På varianten der lanceres på det amerikanske marked mangler fingeraftrykslæseren, men denne er modellen til det europæiske marked.

PhoneArena.com giver Sony Xperia XZ 7 ud af 10 stjerner.

Du kan læse hele anmeldelsen på PhoneArena.com.

AndroidCentral.com

Med Xperia XZ er Sony nærmest tilbage i topform, lyder det fra AndroidCentral.com. De konkluderer, at Xperia XZ er en solid all-round telefon, som gør mange af de rigtige ting og den er også med til, at give Sony-fans tiltroen tilbage.

AndroidCentral mener dog, at designet er lidt kedeligt, men fremhæver kameraet og vandtætheden, som to store plusser ved det nye flagskib fra Sony. Ligesom også Sonys tilgang og tilpasning af Android-softwaren fremhæves, som et kæmpe plus.

Du kan læse hele anmeldelsen på AndroidCentral.com.

Stuff.tv

Stuff.tv skriver, at Xperia XZ har den typiske Sony minimalisme, men bedre ergonomisk end ældre modeller. Og også her roses brugerfladen på Sonys topmodel.

Mens kameraet roses andre steder, så er der hos Stuff.tv ris til kameraet. De skriver nemlig, at kameraet ikke lever op til specifikationerne.

Stuff.tv giver Sony Xperia XZ 4 ud af 5 stjerner.

Du kan læse hele anmeldelsen på Stuff.tv.

Det første kig på Xperia XZ og X Compact

Konklusion: Det mener jeg om Xperia XZ

Sony Xperia XZ (Foto: Sony)
Sony Xperia XZ (Foto: Sony)

Dette er og bliver en glimrende telefon. Sony beviser igen, at de kan skrue en god telefon sammen, hvor man ikke går skuffet hjem fra butikken. Men det er ikke Sony der introducerer noget nyskabende, og de har en innovationsfaktor der ligger under hvad Samsung, Apple og Huawei præsterer.

Jeg har haft Xperia XZ med på ferie. Heller ikke her har jeg kunne klage. Billederne er blevet virkelig flotte, og jeg ville bestemt være tilfreds, hvis det var en telefon jeg havde købt.

LCD-skærmen leverer et fint billede, blot ikke i den grad som AMOLED-skærmene i særligt Samsungs produkter gør, men man lægger jo ikke mærke til det, når produkterne ikke ligger side om side.

Batteritiden har nok været testens største problem, hvor jeg ikke synes Sony lever på til vanlig standard.

Til gengæld har Sony stadig styr på brugeroplevelsen og stabiliteten.

Den vejledende pris på Xperia XZ er 5.500 kroner, men det er simpelthen ikke værd, at give op mod 1.000 kroner ekstra, sammenlignet med Xperia X Performance. Hertil er der sket for lidt.

TEST: Sony Xperia X Performance – yder lidt ekstra

Når karakteren skal gives er min opgave at se på, om telefonen holder hvad der loves fra producenten, og hvorvidt man som køber ville føle sig tilfreds når man kommer hjem fra forretningen. Og det er man helt bestemt, men det er ikke med den ekstra dimension, der udløser topkarakter. Derfor 5 ud af 6 stjerner.

XZ kommer med Android 6.0.1 Marshmallow, men Sony har lovet, at der kommer en opdatering til Android 7.0 Nougat.

Fordele og ulemper

Fordele:

– Godt kamera
– Mulighed for ekstra hukommelse via MicroSD-kort
– Vandtæt efter både IP65 og IP 68

Ulemper:

– Batteritid ikke på vanlig Sony standard
– God skærmkvalitet, men på en topmodel kan forventes mere
– Understøtter Fast Charge, men kun standardlader i salgspakken

Mere til historien

Denne anmeldelse er skrevet godt 14 dage før salgsstarten den 11. oktober 2016. Software og performance kan ændre sig inden butiksudgaven, men Sony har ikke bedt om nogle forbehold, hvorfor softwaren må betragtes som tæt på endelig.

Sony Xperia XZ
PlayStation fjerner købt indhold

Har du købt en film eller serie via PlayStation, så er der en sandsynlighed for at du mister adgangen - selvom du har købt filmen.

(mere…)
Hørefejl? – Doro HearingBuds giver nye muligheder

TEST: Doro HearingBuds skærer igennem kaos og det højlydte. Og så spiller de bare fremragende.

(mere…)
Lavpris-mobil: Det er jo næsten umuligt at vælge

VIDEO: Jeg har sat to gode lavpris-telefoner i duel. Hvilken er bedst?

(mere…)
Fik du set den nye M3 MacBook Pro og iMac?

VIDEO: Her er mine første indtryk af M3 MacBook Pro og den nye 24” iMac.

(mere…)
Skal du skifte til iMac M3? TEST

TEST: M3-versionen af iMac er superfed, men overgår den M1 iMac? Læs min test af iMac M3 med 24 tommer skærm..

(mere…)
Sony Xperia 10 V får Android 14

Android 14-opdateringen er frigivet til Sony Xperia 10 V enheder rundt i Europa. 

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram