iPhone 7 og 7 Plus er ikke vandtætte

Vandafvisende er ikke det samme som vandtæt. Læs her hvad du ikke må med iPhone 7 og 7 Plus.

iPhone 7 og 7 Plus kan tåle vand men er ikke vandtætte (Foto: Apple)

iPhone 7 og 7 Plus kan tåle vand men er ikke vandtætte (Foto: Apple)

Ved lanceringen af iPhone 7 og iPhone 7 Plus brugte Apple meget tid på vand- og støvdelen.

Det blev sagt, at telefonerne er ”water-resistant”. Det betyder IKKE vandtæt. Du skal altså ikke tage din iPhone med i bad, i poolen eller udsætte den for vand eller væsker.

Telefonen kan, ifølge IP67-certificeringen, fungere på én meter vand i 30 minutter, hvilket skulle være rigeligt, hvis du taber din iPhone ned i opvasken eller toilettet.

En telefon som Samsung Galaxy Note 7 har IP68-certificering, og tager ikke skade ved såkaldt ”varig neddykning” i vand.

Alt om iPhone 7 og iPhone 7 Plus

Ikke et fest-trick

Ifølge Apple er iPhone 7 og iPhone 7 Plus stænk-, vand- og støvafvisende. Vand- og støvafvisningen er ikke permanent, og kan aftage ved almindeligt brug over tid.

Hvis din telefon bliver skadet, som følge af vand eller væsker, er dette ikke omfattet af garantien.

Med andre ord kan man sige, at telefonerne er bedre sikrede i forhold til hændelige uheld, men det er ikke et ”fest-trick” andet end, hvis det er på eget ansvar.

Forvirring om vandtæthed

Der er ofte forvirring omkring de IP-værdier forskellige produkter certificeres til. Ofte omtales produkter som “vandtætte” hvilket mest er et markedsføringsudtryk. Blot fordi en smartphone har IP67 eller 68 bliver det ikke til et dykkerur.

Det første tal i certificeringen angiver i hvor høj grad et produkt tåler støv.

Et 6-tal betyder ”Dust tight” – altså støvtæt. Det vil sige. Produktet er, efter en otte timeres test, beskyttet mod indtrængende støv.

Ciffer nummer to angiver, hvor modstandsdygtigt produktet er over for væsker. I Apples tilfælde er tallet ”7”. Det betyder, at produktet er beskyttet mod indtrængende vand i op til én meters dybde. Testen varer i 30 minutter.

Er en svømmetur okay med en IP67-telefon. Nej! Testen er udført i et laboratorie, og beskriver nedsænkning i vand. Ikke at du svømmer en tur i en pool med en masse kemikalier.

Hvis telefonen er IP68-certificeret bliver det mere ”tricky”. Kravet er nedsænkning i vand, som er dybere en én meter. Producenten skal selv angive, hvor dybt det præcis skal være, ligesom producenten også skal angive længden af nedsænkningen. Så i princippet kan et produkt der ligger på 101 centimeter i 31 minutter opnå IP68.

I begge tilfælde kan man argumentere for, at produktet er vandtætte ved begge IP-certificeringer. For begges vedkommende gælder, at testen sker ved nedsænkning i stillestående rent vand – ikke sæbevand, øl, sodavand, klorvand eller saltvand, men almindeligt rent vand.

For at opnå f.eks. IP67 skal produktet ikke nødvendigvis kunne modstå de lavere IP-ratings. Man tester direkte på den rating man ønsker, ikke på alle op til. Derfor er et produkt med IP67 ikke nødvendigvis testet for sprøjtende vand under tryk som f.eks. IP65 handler om eller vand der drypper ned på produktet (IP62).

Skal du så svømme med iPhone 7. Absolut nej! Apple skriver selv, at produktet er ”modstandsdygtigt over for vand” ikke ”vandtæt”. Og at ”Modstandsdygtigheden aftager med tiden og kan ikke genskabes”.

Apple Watch Series 2 er modstandsdygtig over for vand ned til 50 meter. Apple skriver du kan svømme med det på lavt vand f.eks. i pools og i havet, men det må ikke bruges til vandski og dykning.

Sony ændrede kurs

Sony har i flere år produceret IP-certificerede telefoner, og brugt modstandsdygtigheden i markedsføringen. Sony fortalte f.eks. officielt ved lanceringen af Xperia Z3, at man kan tage billeder under ferskvand og svømme med telefonen i op til 30 minutter. Også dykning ned til 1,5 meter var nævnt.

I september 2015 ændrede Sony kurs, og fjernede det massive vandfokus fra reklamerne.

Produkterne er stadig IP-certificerede, men der er kraftigt strammet op på hvordan telefonen må anvendes, hvis garantien skal dække.

WEB-TV: Her gør vi det forbudte med Sonys telefoner

Mere til historien

Apple Watch Series 2 har en højere grad af vandtæthed. Her sagde Apple direkte, at uret er ”Swim-proof”.

iPhone 16 Plus kommer måske i disse farver

Når Apple er klar med iPhone 16-serien til efteråret, så kan iPhone 16 Plus måske komme i syv forskellige farver.

(mere…)
Apple måske på vej med AirPods Lite?

Rygterne svirrer om, at Apple senere i år vil lancere en billigversion af AirPods, der måske vil hedde AirPods Lite.

(mere…)
iPhone 12 har fået kraftigere trådløs opladning

iOS 17.4-opdateringen har angiveligt åbnet op for den nye trådløs opladestandard på iPhone 12.

(mere…)
Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Den store årlige Apple-event – dette kan du forvente

Datoen for udviklerkonferencen WWDC, som Apple afholder hvert år, er offenliggjort.

(mere…)
Stort søgsmål: Apple skaber monopol

App Store, Apple Watch, og et lukket system. Nu skal Apple forholde sig til et nyt søgsmål. Denne gang er det hjemme i USA.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
52 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram