iPhone X test – den mest innovative iPhone til dato

TEST: iPhone X er den mest imponerende iPhone i nyere tid. Face ID og manglen på hjemknap er vanvittigt innovativt. Her trækker Apple fra konkurrenterne.

iPhone X test

iPhone X (Foto: Apple)

iPhone X er den mest innovative iPhone siden den første smartphone fra Apple udkom i 2007. Særligt på to punkter er Apple væsentligt foran konkurrenterne.

I tidligere anmeldelser af Apples telefoner har jeg været forholdsvis lunken i vurderingen, men denne gang lægger jeg mig fladt ned. iPhone X er ubeskrivelig fed.

Velkommen til min anmeldelse af iPhone X, hvor flagene vælter end fra himlen.

iPhone X – specifikationerne i overblik

– Skærm: 5,8” (OLED)
– Opløsning: 1.125 x 2.436 px
– Chipset: Apple A11 Bionic
– RAM: 3 GB
– Vand og støv: IP67
– Kamera: 12 megapixels (dual med 2x optisk zoom)
– Frontkamera: 7 megapixels
– Bluetooth: v5.0, A2DP, LE
– WiFi: 801.11 A/b/g/n/ac dual-band + hotspot
– GPS: A-HPS, Glonass, Galileo, QZSS
– Batteri: 2.716 mAh
– Mål: 143,6 x 70,9 x 7,7 mm
– Vægt: 174 gram
– Trådløs opladning: Ja (Qi)
– Face ID: Ja
– Touch ID: Nej
– System: iOS 11 (lanceringsversion)

Du kan i denne artikel se forskellene på iPhone X, iPhone 8 og iPhone 8 Plus. Bemærk eksempelvis, at iPhone X har større skærmareal end iPhone 8 Plus, men fylder og vejer mindre.

Skrøbeligt, lækkert, designet

iPhone X (Foto: Apple)

iPhone X (Foto: Apple)

Apple har gennem tiden været tech-verdenens Rolls-Royce, når det kommer til design. Selvom de seneste iPhone-serier som sådan ikke fejler på designet, er konceptet efterhånden noget slidt og kedeligt. Men det laver iPhone X om på.

iPhone X beholder genkendeligheden fra iPhone tilført et par fede detaljer. Eksempelvis er rammen i rustfrit stål, der kvalitetsmæssigt opleves som et fremskridt i forhold til aluminium. Hjørnerne er tydeligt afrundet, der er en lækker finish omkring kanterne og telefonen skiller sig tydeligt ud fra konkurrenterne. iPhone er vanvittig flot.

Bag- og forside er i glas. Jo! Det er godt nok voldsomt pænt, men gør også iPhone X til den mest skrøbelige iPhone i Apples historik. Det viser en omfattende droptest fra Squaretrade.

Apple skriver selv om front- og bag: ”The most durable glass ever in smartphone”. Det er sikkert rigtigt nok, men som droptesten viser, er det stadig et produkt der virkelig skal passes godt på.

I praksis betyder det ikke ret meget. Mange pakker alligevel telefonen ind i et grimt cover. Desuden har Apple for første gang, i eget sortiment, lavet et flip-cover i læder, der beskytter begge sider. Effektiv beskyttelse ja, men stadig grimt.

Fantastisk skærm med et underligt hak

iPhone X (Foto: Apple)

iPhone X har et underligt hak i toppen af skærmen hvor sensorerne sidder (Foto: Apple)

5,8 tommer såkaldt ”Super Retina Display”, der kun har en minimal afstand ud til kanten, fuldender designet. Apple har på denne telefon skrottet LCD-skærmen, og introducerer for første gang OLED-teknologi, som blandt andet Samsung har kørt med i årevis.

Med til historien hører også, at iPhone X har færre pixels på skærmen end Samsung Galaxy S8. Blot så du ikke tror, at ”Super Retina” er noget helt særligt på markedet.

OLED ser blændende godt ud. Særligt fordi sort er helt sort og ikke gråt. OLED har dog også den ulempe, at billedet kan ”brænde fast”. Dette kan ske hvis skærmen i lang tid, ved høj lysstyrke, viser det samme billede.

 – Her er fordelene og ulemperne ved LCD og OLED mobilskærme

I praksis er det ikke et problem. Samsung (og andre) har den samme udfordring. Apple anser dette som en ”forventelig ting”, og dækker derfor ikke fastbrændinger på garantien.

Apple fortæller, at skærmen på iPhone X har den bedste farvepræcision i industrien. Til MereMobil.dk oplyses det dog, at farvepræcisionen er det samme som på iPhone 8 Plus. Når du eksempelvis ser Netflix på iPhone 8 Plus og iPhone X side om side er billedet på iPhone X betydeligt flottere.

True Tone er nu ikke kun på iPad

For første gang på en iPhone introducerer Apple ”True Tone”, der kendes fra iPad. True Tone analyserer på opgivelsernes lys, og tilpasser hvidbalancen. Ganske som det sker med et hvidt stykke papir, der også tager farve fra omgivelserne. Jeg er begejstret for True Tone, der er med til at gøre skærmoplevelsen bedre.

TEST: iPad Pro 10,5” er større, bedre og dyrere

Når jeg betragter skærmbilledet, der altså fylder det meste af fronten, bliver jeg gang på gang lamslået. Det ser så vanvittigt ud, at det næsten ikke er til at forstå. Skærmen understøtter i øvrigt HDR (HDR10 og Dolby Vision), hvilket nok særligt er til glæde for filmelskere.

Desværre har toppen af skærmen et hak, kendt som ’the notch’, der virkelig er en øjenbæ. Hakket indeholder de mange sensorer, samt kamera, der er nødvendigt for eksempelvis Face ID, men det pynter ikke på hverken film, apps eller webindhold.

I øvrigt kræver ”the notch” tilpasning af apps fra udviklerne, da det ellers ikke ser ordentligt ud. Og nogle apps kører stadig ”letterbox” med sorte kanter i top og bund, men næsten dagligt oplevede jeg designrettelser til de apps jeg bruger. Så det er noget udviklerne er meget opmærksomme på.

Jeg er vild med Face ID

Face ID

Face ID (Foto: Apple)

Mit største forbehold ved iPhone X har været Face ID (det vi normalt kalder ansigtsgenkendelse).

Det er ikke første gang jeg ser ansigtsgenkendelse i en telefon, men det er første gang det rent faktisk virker. På eksempelvis Samsung Galaxy Note 8 (eller Note 7) var jeg på ingen måde imponeret. Iris-scanner, og, eller, ansigtslås var ustabilt og reelt ubrugeligt.

Face ID virker i lys, mørke, med briller, med hat, uden hat, solbriller, langt hår, kort hår m.v. Jeg har større præcision end på Face ID end jeg har haft på fingeraftrykslæseren Touch ID på tidligere iPhones.

Over tid bliver telefonen klogere på hvordan du ser ud og hvordan du løbende justerer på dit look. Får du en fejllæsning, og indtaster PIN-koden, fortæller du telefonen, at det er dig den ser. Det huskes til en anden gang og lægges ind i algoritmen. Det bliver altså klogere dag for dag.

Apple har taget Face ID til et sted, hvor man ikke længere tænker over, at telefonen, eller applikationen (f.eks. Outlook eller MobilePay) er låst. Præcis dét skal teknologi gøre; give os en lettere hverdag og være usynligt. Dette kommer Apple stort set i mål med.

Face ID er endnu ikke altid usynligt, og hastigheden kan sagtens være bedre, men af en første generationsteknologi, er den imponerede. Jeg har på intet tidspunkt savnet PIN-kode eller Touch ID. På Galaxy Note 8 oplevede 1-3 sekunders tid for genkendelse af mit ansigt. iPhone X ligger her på 0,5 – 1 sekund

Sikkerheden er, ifølge Apple, 1:1.000.000.000. Touch ID ligger på 1:50.000. Systemet kan i øvrigt ikke snydes af et billede. Ligesom ved fingeraftrykslæseren ligger Face ID informationerne i en sikret del af iPhone. Informationerne kan ikke tilgås uden for dette sikrede område, og gemmes heller ikke i skyen. Apple gemmer i øvrigt ikke et billede af dig, men en matematisk model.

Farvel til hjemknappen

iPhone X

iPhone X (Foto: Apple)

Der er INGEN hjemknap på iPhone X. Ikke engang en software-knap som det kendes fra nogle Android-telefoner. Bare rolig. Det betyder INTET. På under fem minutter har du lært de nye fingerbevægelser på skærmen, der erstatter hjem-knappens funktion.

Jeg er imponeret over hvor intuitivt det. Her må Apple virkelig have lavet mange adfærdsundersøgelser for det sidder lige i skabet.

De tre vigtige bevægelser er:

  • Hjem: Swipe op fra bundkanten, for at gå til hjem
  • Multitasking: Swipe op fra bundkanten og vent et splitsekund inden du slipper
  • Kontrolcenter: Swipe ned fra toppens højre side

Gennem tiden har fingerbevægelser eksisteret som betjening i mange afskygninger, men aldrig før har det været SÅ naturligt som på iPhone X.

Når jeg ser på Face ID, og betjening uden hjemknap, så er Apple langt foran konkurrenterne. Nogle mener halvandet til to år på Face ID. Jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Har du først brugt iPhone X i få dage vil fingeraftrykslæser og hjemknap føles oldgammelt.

Analytiker: Apple iPhones mister Touch ID i 2018

Den sjove del: Animoji

Animoji på iPhone X

Animoji på iPhone X (Foto: Apple)

Systemet i TrueDepth kameraet, der bruges til Face ID, kan registrere bevægelser af mere end 50 forskellige muskler i ansigtet. Dette kan udnyttes til sjove ting som Animojis; animerede emojis der følger dit udtryk og bevægelser.

 – Apple har annonceret Animoji – 3D-animerede emojis

Animoji er en underholdende funktion, der lynhurtigt frembringer et smil. Animojis sendes som små videofiler, og kan også ses på telefoner, der ikke har funktionen.

Derudover bruger Snapchat lige nu systemet til avancerede ansigtsmasker. Der kommet en ny udgave af Apple Clips (videoredigerings-app, red.), som kan sætte dig ind forskellige baggrunde og miljøer, der er skabt digitalt. Også dette muliggøres af de nye sensorer.

Tiden vil vise hvordan udviklerne vil udnytte mulighederne i TrueDepth kameraet. Allerede nu har det fået en god start.

Deler næsten kamera med iPhone 8 Plus

iPhone X

iPhone X understøtter Portræt tilstand til selfies (Foto: Apple)

Med et frontvendt kamera på 7 megapixels og et dual-hovedkamera på 12 megapixels med 2x optisk zoom, minder kameraet i iPhone X om, hvad der findes i iPhone 8 Plus.

Hvis du har læst min anmeldelse af iPhone 8 Plus vil du vide, at jeg er voldsomt begejstret for billederne.

Direkte adspurgt bekræftede Apple sammenhængen, men pointerede også, at kameraerne trods alt ikke er helt ens. Under udfordrede lysforhold vil iPhone X, ifølge Apple, give et lidt bedre resultat. Men det er på marginalerne.

Portrætfunktionen der kan skabe helt vildt imponerede portrætbilleder, for en telefon, findes også i iPhone X. Bokeh-effekten med slørede baggrunde ser fedt ud, om end det ikke er perfekt. Portræt er fortsat i beta og forbedres løbende.

Det mest imponerede er nok hardwarens evne til lynhurtigt at behandle fototilstandene i Portræt. Når der skiftes mellem tilstandene, tilføjes ændringerne på et splitsekund.

Du kan sætte Studielys, der giver et lækkert lys på motivet, eller Konturlys som fremhæver ansigtets konturer via skygger. Scenelys er mest imponerede. Ansigtet skæres ud af den oprindelige baggrund, og placeres på sort baggrund. For mig tager sådan noget laaaang tid i Photoshop. Her klares det på kun ét klik, om end Adobe Photoshop kan gøre det mere præcist.

iPhone X har adopteret hele portræt-delen fra iPhone 8 Plus, men også tilføjet en nyhed; nu kan Portræt med bokeh-effekt også bruges på frontkameraet. Også dette er foreløbigt i beta og er ikke så optimalt, som ved brug af hovedkameraet.

I øvrigt har begge linser på bagsiden optisk billedstabilisator.

Billeder taget med iPhone X

Kameranørdernes vurdering af iPhone X

Kameraeksperterne på DxOMark har givet iPhone X 97 point i det samlede testresultat. Fordelingen er 101 point på foto og 89 på video. iPhone 8 Plus fik 94 på den samlede score. 96 point på foto og 89 på video.

iPhone X deler kameraresultatet med Huawei Mate 10 Pro (foto 100 point / video 91 pont). Google Pixel 2 er aktuelt nummer ét på DxOMarks kameraliste med 98 point.

Low-light billeder: iPhone X vs. iPhone 8 Plus

Kameradata: iPhone X vs. iPhone 8 Plus

iPhone XiPhone 8 Plus
Opløsning12 megapixels12 megapixels
LinserVidvinkel + telefotoVidvinkel + telefoto
Vidvinkelf/1.8f/1.8
Telefotof/2.4f/2.8
Optisk billedstabilisator Ja, begge linserJa. På vidvinkel

Billede ved 2x optisk zoom

Nyt fotoformat og opgradering af video

Portrætfunktion i iPhone 8 Plus

Portrætfunktion i iPhone 8 Plus og iPhone X med funktionen Scenelys (Foto: MereMobil.dk)

Du får med iPhone X også en rigtig god videooptager. Standardopløsningen er 1080p 30 bps (billeder per sekund). Den maksimale opløsning er 4K ved 60 bps.

Som på iPhone 8 Plus fungerer optisk billedstabilisator kun for kvaliteter på 1080p 60 bps og nedad. Altså ikke på 4K.

iOS 11 understøtter de mere effektive foto- og videokomprimeringsformater HEIF og HEVC.

TIP: Sådan får din iPhone mere plads til billeder og videoer

Du får langt mindre filer uden kvaliteten ødelægges, når HEIF og HEVC aktiveres, men det kommer med en pris. Ikke alle tjenester understøtter formaterne. Når billeder deles er det ikke altid, at modtageren kan åbne dem.

Nu understøtter Adobe Photoshop HEIF og HEVC

Indtil videre skal kun brugere med større techvideo aktivere de nye formater, da det stadig kræver lidt krumspring i hverdagen, før det spiller rigtigt.

Oplad iPhone X trådløst

iPhone X (Foto: Apple)

iPhone X (Foto: Apple)

Trådløs opladning er ikke noget nyt. Det har vi set på forskellige telefoner siden 2012, men for Apple blev iPhone 8 og iPhone 8 Plus en debut på teknologien, og iPhone X er dermed den tredje telefon i række fra Apple med trådløs opladning.

Som konkurrenterne benytter også Apple standarden Qi. Har du en gammel trådløs oplader liggende i skuffen vil den understøtte iPhone X. Også de trådløse opladere fra IKEA spiller sammen med de nye iPhones.

Mophie, en tredjepartsproducent af tilbehør, har lanceret en ladeplade med 7.5 watt ”fast charge”, men det er desværre stadig ikke særligt hurtigt, i forhold til opladning med kabel.

Netop hastigheden er en af de største ulemper ved trådløs opladning plus naturligvis udstyret, som du skal købe ved siden af. Omvendt så slider du ikke på kabler og stik.

Trådløs opladning er ”nice to have”. Du skal altså ikke skifte en velfungerede iPhone 7 ud med iPhone 8 eller iPhone X alene på grund af dette.

Jeg mangler stadig at se det kommercielle gennembrud uden for nørdkredse.

I 2018 kommer Apple med en AirPower opladeplade til både Apple Watch og de nye iPhones. Men også denne er jo lig med en ekstra udgift.

Batteritiden er fornuftig

Batteriet har en kapacitet på 2.716 mAh. Altså en anelse mere end de 2.691 mAh på iPhone 8 Plus. I praksis fornemmer jeg lidt bedre batteritid. Nogle dage havde jeg stadig 30 procent tilbage ved sengetid efter en hel dags brug.

I min uvidenskabelige batteritest hvor Netflix afspilles på fuld lysstyrke (autolysstyrke slået fra) i en time dræner iPhone X batteriet 12 procent og iPhone 8 Plus 19 procent.

Det svarer rundt regnet til 8,3 timers Netflix, i dette eksempel, på en fuld opladning for iPhone X og cirka 5,2 timer på iPhone 8 Plus.

Hvis du har en hurtigoplader, der understøtter iPhone X, kan batteriet i øvrigt sendes fra 0-50 procent på 30 minutter. Men også her skal du købe ekstraudstyr. Apples egne opladere til Macbooks med USB Type-C stik, kan anvendes, men her skal du så købe et USB Type-C til Lightning kabel.

Udstyr fra tredjepartsudviklere skal understøtte USB Power Delivery (USB-PD) hvis hurtigopladning skal fungere.

Vil du oplade med en powerbank så tjek Anker PowerCore+ ud. Jeg har prøvet den af, og må sige, at resultatet er forrygende. Og så kan den i øvrigt både oplade en 12” Macbook eller iPad Pro helt fra nul procent.

Pas nu på telefonen

Skulle du ske at smadre skærmen på iPhone X, bliver det MEGA dyrt. 2.999 kroner koster et skærmskift, hvis du henvender dig til Humac. Direkte hos Apple er prisen 2.392,50 kroner.

Ryger bagsiden så skal telefonen ombyttes. Her er det 5.499 kroner (64 GB iPhone X) og 5.899 kroner (256 GB iPhone X), oplyser Humac.

iPhone X er IP67 certificeret. Modstandsdygtig overfor vand og støv. Men hold den nu væk fra den slags hvis du overhovedet kan. Apple yder ikke garanti på denne del. Så får du en vandskade er det for egen regning.

Se priserne: Så dyrt er skærmskift på iPhone X

Konklusion: Voldsomt fed… Imponerede… Og dyr!

iPhone X

iPhone X (Foto: Apple)

Jeg er VILD med iPhone X. Det kommer jeg ikke uden om. I den samlede produktoplevelse får den iPhone 8 Plus til at fremstå gammeldags. Noget ærgerligt hvis du lige har købt iPhone 8 Plus, der var det vildeste nye tech for MEGET kort tid siden.

Face ID er giver færre fejllæsninger end Touch ID, og den manglede hjemknap er intet problem. Indlæringskurven for betjening er tårnhøj.

Kameraet er jeg mindst lige så begejstret for som på iPhone 8 Plus, og anklagerne om manglede udvikling og fremskridt hos Apple, skydes til jorden med iPhone X. Der ER faktisk nyheder i telefonen som, bevares, Apple måske ikke er først med, men Apple er først til, at få det til at virke.

MereMobil topkarakter

Vi har tildelt top-karakteren 6 ud af 6 stjerner til iPhone X

Når suget i maven har lagt sig er alt som du kender det. iPhone X er trods alt, først og fremmest, en iPhone.

Er den pengene værd? Godt spørgsmål. Aktuelt er Sponseret link dagsprisen på 64 GB-udgaven 8.814 kroner og 10.108 kroner for Sponseret link iPhone X med 256 GB. Det ER DYRT. Enig! Vil du bare have en smartphone, er den ikke pengene værd. Vil du have top-tech netop nu. Så bliver du glad. Man kan også spørge: Er en Tesla pengene værd? For nogle. Ja.

iPhone X fortjener fuldt ud 6 ud af 6 stjerner. Apple viser med sin 10 års jubilæumsmodel, at de stadig kan være med. Apple sætter baren højt for mine forventninger i 2018.

Fordele og ulemper

Fordele

– Lækker og flot OLED-skærm
– God lyd. Fornuftig batteritid. Lynhurtig
– Fantastisk kamera.
– Face ID

Ulemper

– Skrøbelig og mega dyr
– Underligt ind-hak i toppen af skærmen
– Ingen hurtiglader med i salgspakken

Mere til historien

Selvom iPhone X er mega dyr så lægger selv Apple vægt på, at det ikke er så galt endda. ”Det svarer jo til en kop kaffe om dagen,” sagde Apples topchef Tim Cook ved fremlæggelsen af regnskabet for Q4 2017.

iPhone X
Apple annoncerer nye iPads i næste uge

Nye iPad-modeller kan være på vej - måske allerede i næste uge. Sådan lyder de seneste rygter.

(mere…)
Google Gemini skal måske drive AI-funktionerne i iOS 18

Måske får iPhone i iOS 18 indbygget AI-funktionalitet, som er leveret af konkurrenten Google Gemini.

(mere…)
Apple Vision Pro på vej i flere lande

RYGTE: Apple vil snart tilføjet 12 nye sprog til det virtuelle keyboard i Apple Vision Pro. Det får gang i rygterne om lancering i flere lande.

(mere…)
M3 MacBook Air test | en lækker lille opgradering

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Xiaomi 14 test | Fejler på vigtige punkter

TEST: Overvejer du at købe Xiaomi 14, skal du først læse min Xiaomi 14 test, så du er oplyst om fordele og ulemper.

(mere…)
Foldbar fremtid: MacBook møder iPad

Ifølge rygter kan Apple udvide deres produktlinje med en MacBook-iPad hybrid.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
80 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram