iPhone 8 Plus test – kameraet slår alt jeg hidtil har prøvet

TEST: Kameraet er det største argument for at købe iPhone 8 Plus, der på mange punkter blot er en iPhone 7 Plus med ekstra power og glasbagside.

iPhone 8 Plus test

iPhone 8 Plus bagside (Foto: Apple)

Her er en iPhone, der i virkeligheden bare er en mellem-model. Det er modellen til dem, som stadig vil have en Touch ID fingeraftrykslæser, og som ikke vil betale op mod et par tusinde kroner ekstra, for at få fat i iPhone X.

Hidtil har et ”Plus” på iPhone indikeret den ultimative topmodel, men sådan er det ikke længere. I hvert fald ikke i år.

iPhone X – alt du skal vide om jubilæumsmodellen

Min iPhone 8 Plus test kommer frem til, at det er et stykke fremragende elektronik, som ikke skiller sig ud fra mængden på andet end ét punkt. Kameraet. Til gengæld er det helt vanvittigt godt.

Specifikationer: iPhone 8 Plus

 • Skærm: 5,5” (LCD)
 • Opløsning: 1080 x 1920 px
 • Chipset: Apple A11 Bionic
 • RAM: 3 GB
 • Vand og støv: IP67
 • Kamera: 12 megapixels (dual-sensor), 2x optisk zoom
 • Frontkamera: 7 megapixels
 • Bluetooth: 5.0, Wi-Fi 801.11 a/b/g/n/ac
 • Touch ID: Ja. På fronten
 • 3,5 mm jackstik: Nej
 • Trådløs opladning: Ja (Qi)
 • Batteri: 2.691 mAh
 • Vægt: 202 gram
 • Størrelse: 158,4 x 78,1 x 7,5 mm.

En top-tunet iPhone 7 Plus

Apple anerkender ikke, at iPhone 8 Plus i virkeligheden kunne have heddet iPhone 7S Plus, men det er sådan set tilfældet. Designlighederne fornægter sig ikke, og på afstand vil du ikke umiddelbart spotte en forskel. Du skal have den tæt på for, at se bagsiden eksempelvis er af glas.

Første gang jeg fik iPhone 8 Plus i hånden, var jeg overrasket over vægten. Selvom den kun har taget 14 gram på mærkes det tydeligt. I procent er det en vægtforøgelse på 7,4 procent.

De fysiske rammer er en smule større, men det er ikke noget der ses. Og iPhone 8 Plus passede da også fint ned i coveret til iPhone 7 Plus.

iPhone 7 Plus kørte på A10 Fusion chippen. Den nye A11 Bionic i iPhone 8 Plus (og iPhone 8) er op til 70 procent hurtigere på de fire højest ydende processorkerner og 25 procent hurtigere i de to såkaldte performance-kerner. Grafikdelen, GPU, er forøget med 30 procent i hastighed.

Hvis udviklerne gør brug af Metal 2 i grafikdesignet, kan der skabes spil i konsol-lignende kvalitet. Dertil kommer det særlige fokus på Augmented Reality (AR), der også har fået et kæmpe boost i performance.

Alt dette lyder jo helt fantastisk. Hvilket det også er. Det kræver så bare, at du har apps og spil der kan udnytte mulighederne. I dagligt smartphone-brug mærkes absolut ingen forskel, når der sammenlignes med iPhone 7’erne.

Her rammer Apple ind i det sædvanlige problem; gigantiske beregningskræfter men i realiteten meget lidt at bruge det til. Sådan er det i øvrigt også for konkurrenterne.

Skærmen har fået et løft

iPhone 8 Plus (Foto: Apple)

iPhone 8 Plus (Foto: Apple)

Hverken skærmstørrelse eller opløsning er ændret fra 7’erne til 8’erne. Det er stadig 1080 x 1920 pixels på iPhone 8 Plus og 750 x 1.334 pixels på iPhone 8. Alligevel er der sket en forandring.

Apple er nok den producent, der formår, at presse mest ydelse ud af en LCD-skærm. Farvegengivelsen er forbedret, så det hele står lidt ekstra skarpt og lækkert. Og så mener Apple, at de har den mest præcise gengivelse af farver i hele industrien.

BAGGRUND: Fordele og ulemper ved LCD og OLED

Derudover har skærmen fået True Tone, som vi tidligere har set på iPad Pro. En lyssensor (four-channel) justerer hvidbalancen i forhold til lyset fra omgivelserne, så farvetemperaturen på skærmen, og dermed ens billeder, videoer og andet indhold, bliver bedre. Apple sammenligner det med, hvordan et hvidt stykke papir også tager farve efter lyset som omgivelserne reflekterer.

Det kan lyde lidt poppet, men det fungerer overraskende effektivt. Skærmen bliver simpelthen mindre anstrengende at se på for øjnene.

Når 2016-serien ligger foran iPhone 8’erne er forbedringen af skærmen tydelig.

Mest holdbare glas nogensinde

Apple benytter igen glas på både for- og bagside. Det mest holdbare glas nogensinde på en smartphone, lyder salgsparolen fra Apple. Men selvom glasset er specialdesignet, så ændrer det altså ikke på, at det er og bliver glas med de fordele og ulemper dette materiale har.

Rammen er såkaldt 7000 Series aluminium (aerospace-grade). Altså et udtryk for, at det er særligt holdbart. Om det så var UFO-rumskibs-alu så er aluminium et blødt materiale. Jeg har tabt iPhone 8 Plus én gang på fliser. Med det samme fik jeg nogle ”flotte” hakker i hjørnerne.

Nu kunne jeg selvfølgelig bare have monteret det cover Apple leverede med telefonen, men det pynter altså ikke på designet, og jeg finder ikke ud af hvordan iPhone 8 Plus reelt føles.

Telefonen ligger overaskende stabilt i hånden, og fingrende har et godt greb i glasbagsiden. Men så snart du lægger mobilen i en sofa, eller på en glat overflade, så glider den ned. Jeg savner modhager.

Det hidtil vildeste kamera i en iPhone

Fotosammenlig iPhone 7 og 8 Plus

Nærbillede taget med iPhone 7 Plus og iPhone 8 Plus i mørkt rum (Foto: MereMobil.dk)

94 point. Det er den højeste score en smartphone til dato har fået i DxOMarks kameratests, lige før jeg skrev nærværende anmeldelse. Efter nyheden kom ud i slutningen af september eksploderede kommentarfeltet.

DxOMark har talt: iPhone 8 Plus har det bedste kamera

Krigen mellem Apple-tilhængere, og modstandere, blev optændt. Nu mente flere, at man da slet ikke længere kunne tillægge tests fra DxOMark nogen særlig betydning.

Efterfølgende har DxOMark anmeldt kameraet i Samsung Galaxy Note 8, der scorer præcis det samme antal point. Kort efter kom så testen af kameraet i Google Pixel 2, der slår både Galaxy Note 8 og iPhone 8 Plus.

Kameratest: Galaxy Note 8 lige så god som iPhone 8 Plus

Jeg er ikke kameranørd, men konstaterer blot, at telefonen tager helt vanvittigt flotte billeder. Apples styrke i point-and-shoot er bibeholdt, men total tunet op.

I forhold til iPhone 7 Plus er det et helt nyt kamera med større og hurtigere sensor samt optisk billedstabilisator (OIS). Opløsningen er fortsat 12 megapixels, men ISP (Image Signal Processor) er forbedret. Så du vil nok ikke opleve antallet af megapixels negativt.

Dual-kameraet på iPhone 8 Plus består af en vidvinkelsensor (f/1.8) med OIS samt en telelinse (f/2.8) med 2x optisk zoom. Kombinationen muliggør Portræt-tilstand med dybdeeffekt.

Billeder taget med iPhone 8 Plus

Portræt-fotos sælger telefonen

Portrætfunktion i iPhone 8 Plus

Portrætfunktion i iPhone 8 Plus (Foto: MereMobil.dk)

Portræt-funktionen i iPhone 7 Plus var fin, og gav fornuftige resultater. I iPhone 8 Plus er den udvidet, og du kan skabe nogle helt vanvittige (flotte) billeder.

Du kan tage portrætter med bokeh-dybdeeffekt, der nu er løftet i kvalitet. Farverne er flotte, og skarpheden virkelig god. Men i dårlige lysforhold går det dog ud over skarpheden på motivet. Det er bedst, hvis du kan få motivet til at stå forholdsvis stille et øjeblik, mens du tager billedet.

Billedprocessoren kan lynhurtigt behandle de nye fototilstande i Portræt. Eksempelvis Studielys der sætter lækkert lys på personen. Konturlys laver skyggeeffekt og sætter ekstra effekter på lyset. Begge dele skal emittere, hvordan en professionel fotograf sætter lys ved portrætter.

– ”Amatører bekymrer sig om udstyret. Professionelle bekymrer sig om lyset,” lød meldingen fra Apple, da inviterede techjournalister fik udleveret iPhone 8 Plus til anmeldelse.

Portrætfunktion i iPhone 8 Plus

Portrætfunktion i iPhone 8 Plus med funktionen Scenelys (Foto: MereMobil.dk)

Den vildeste, og mest imponerede funktion, er Scenelys. Her skærer kameraet ansigtet ud og placerer det på en sort baggrund. Altså fritlægger. Det er noget, der kan tage timer i Photoshop. I hvert fald for mig.

Billedbehandlingen sker i real-time. Altså med ét klik. Uden ventetid. Her kommer beregningskræfterne i telefonen virkelig til deres ret.

Efter jeg postede nogle af billederne på min Facebook-side lød nogle af kommentarerne i retning af: ”Ja. Det er meget fint. Men prøv at se hvordan den cutter ved øret”. Her vil jeg understrege to vigtige ting. Portrait Lightning er i beta. Desuden er der ikke tale om et meget dyrt professionelt kamera. Der er tale om en smartphone. Dét synes jeg er en vigtig pointe.

Jeg er oprigtigt imponeret, og er sikker på, at denne funktion bliver ”must have” for mange. Det vil være et gigantisk argument for at vælge 8 Plus over iPhone 8. Det bliver utrolig interessant, hvornår konkurrenterne kommer på niveau her.

Opgraderinger på videodelen

Du kan optage slowmotion videoer med iPhone 8 Plus, men opløsningen er blevet bedre end vi før har set. Tidligere kunne der kun optages 1080p HD med 120 bps (billeder per sekund). Nu er den maksimale kvalitet på slowmotion 1080p HD ved 240 bps.

Standardopløsningen er 1080p 30 bps ved almindelig videooptagelse. Men nu kan du gå helt op på 4K ved 60 bps.

Videodelen gør også brug af den optiske billedstabilisator. Her skal du være opmærksom på, at OIS i ved videooptagelse kun fungerer på kvaliteter fra 1080p 60 fps og nedad. Der er ingen OIS på 4K-videoer.

Fra iOS 11 understøtter iPhone de nye foto- og videokomprimeringsformater HEIF og HEVC. Det giver mindre filstørrelser på grund af mere effektiv komprimering. Du kan her læse mere om, hvordan du aktiverer det nye format. Bemærk i øvrigt, at Adobe Photoshop, Lightroom og InDesign aktuelt ikke understøtter HEIF formatet.

Første Apple-telefon med trådløs opladning

Apple AirPower

AirPower plade fra Apple der kan lade både iPhone, iPad og AirPods (Foto: Apple)

Nej! Apple har IKKE opfundet trådløs opladning. SÅ er dét på plads. Vi har siden 2012 set trådløse opladningsteknologier i mange telefoner. Eksempelvis på Nexus 4, Samsung Galaxy S3, Lumia 920 samt de seneste Samsung telefoner som Galaxy S7, S8 osv. Desuden benytter Apple Watch og Samsung Gear S2 og S3 trådløs opladning.

Nu understøtter Apple så trådløs opladning på iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X. Det er Qi standarden, der benyttes, fuldstændig som hos konkurrenterne. Så har du en gammel trådløs oplader liggende, vil den sandsynligvis fungere med de nye iPhones.

Jeg fandt Nokias gamle Fatboy pude frem, der i 2012 kom sammen med Lumia 920. Denne kører upåklageligt. Også Samsung EP-PG920i opladepladen fra Galaxy S6-tiden virker glimrende.

Fordelene med trådløs opladning er, at du ikke slider på stik og kabler. Desuden lader telefonen, så snart du lægger den fra dig. Ulemperne er blandt andet langsommere opladning. Og så er det ekstra udstyr til et par hundrede kroner og opefter.

Screenshots fra iPhone 8 Plus

Får trådløs opladning nu et gennembrud?

….det vil jeg se før jeg tror det. Teknologien har været omkring os i fem år på mange telefoner, men uden ét reelt folkeligt gennembrud. Der tales altid om opladning på borde i lufthavne, restauranter osv., når idéen skal sælges, men reelt har jeg kun set det ganske få steder i det offentlige rum.

IKEA har nogle møbler med indbygget trådløs opladning. Eksempelvis lamper, sengeborde osv. Dertil kommer opladere, der kan monteres i køkkenbordpladen. Ret fedt IKEA går ind på dette marked, og de kan i hvert fald drive teknologien lige så langt som Apple, da de bringer den ud blandt ”almindelige mennesker”. Det er altså ikke længere forbeholdt nørderne.

Det største problem ved IKEAs møbler er, at du skal vænne dig til at lægge telefonen længere væk, når den ikke bruges.

Du skal ikke købe ny iPhone på grund af trådløs opladning. Det er en ekstra feature du kan udnytte, hvis du vil investere i opladere, der understøtter det.

Apple kommer i 2018 med en såkaldt AirPower plade. Her kan du både lade iPhone, Apple Watch og AirPods, hvortil der vil kunne fås en opladeæske, der understøtter funktionaliteten.

Batteritiden imponerer ikke

iPhone 8 Plus har et batteri med en kapacitet på 2.691 mAh. Det er lidt mindre end de 2.900 mAh, som sås på iPhone 7 Plus. I praksis mærkes forskellen ikke.

Jeg har ikke fornemmelsen af, at iPhone 8 Plus dræner batteriet voldsomt ud af den blå luft. Den klarer sig gennem hele dagen fra morgen til aften uden nødopladning, men heller ikke mere end det.

Det lader til Apple satser på, at iPhone folket alligevel lader ved enhver lejlighed, hvor de ser et ladestik. Derfor har man måske ikke fundet det nødvendigt med yderligere opgraderinger på dette punkt. Trådløs opladning er klart med til at understøtte ”lad når du kan”-adfærd.

iPhone 8 og iPhone 8 Plus understøtter hurtigopladning. På 30 minutter sendes batteriet fra 0-50 procent. Men du skal købe en oplader, som understøtter hurtigopladning på Apples produkter. Et eksempel er opladeren, der følger med til de nye MacBooks (dem med USB Type-C stik). Her skal du så lige købe et kabel, der går fra USB Type-C til Lightning.

Apple specificerer desuden, at tredjepartsladere også kan udnytte hurtigopladning. De skal være i stand til at understøtte USB Power Delivery (USB-PD).

Forskellene på iPhone 8, 8 Plus og iPhone X

Vand og lyd

Ligesom iPhone 7’erne er 8’erne IP67 certificeret. Det er altså modstandsdygtige overfor vandsprøjt og støv, men må generelt ikke komme i vand eller med på svømmeture.

– “Phone 8 and iPhone 8 Plus are splash, water, and dust resistant and were tested under controlled laboratory conditions with a rating of IP67 under IEC standard 60529. Splash, water, and dust resistance are not permanent conditions and resistance might decrease as a result of normal wear. Liquid damage not covered under warranty,” lyder det officielle statement fra Apple.

I korte træk: Hold din telefon væk fra vand med mindre det virkelig er et uheld.

Højtalerdesignet i iPhone 8 Plus har fået et løft, og der er hørbar forskel mellem den nye og gamle model. Den gamle, iPhone 7 Plus, lyder ikke dårligt. Den nye lyder bare bedre.

Under opkald har jeg kun oplevet god lyd i testperioden.

Det skal også nævnes, at iPhone 8’erne fortsat ikke har 3,5 mm jackstik. Som på iPhone 7’erne er der en adapter i salgsæsken. Selvom der var stor opstandelse da jackstikkede røg i 2016 har det i praksis ikke haft den store betydning.

iPhone 8 og iPhone 8 Plus kører iOS 11. Hvis du vil læse mere om de nye features og muligheder i systemet, så dyk ned i vores guide til iOS 11.

Konklusion: En vild iPhone der mangler det sidste

iPhone 8 og iPhone 8 Plus

iPhone 8 og iPhone 8 Plus (Foto: Apple)

iPhone 8 Plus ER en mega fed telefon, men når støvet har lagt sig, er det ret meget som en iPhone 7 Plus uden trådløs opladning og uden det nye kamera.

Indtil iPhone X når markedet er iPhone 8 Plus topmodellen. Men så snart iPhone X er ude vil iPhone 8 Plus komme til at fremgå ”gammeldags”. Årsagen er de nye teknologier, og det nye design, som iPhone X byder på.

Du behøver ikke smide din iPhone 7 Plus ud, med mindre kameraet er vigtigt for dig. Du vil nok opleve den største gevinst, hvis det er en iPhone 6 Plus (eller ældre) der skal skiftes ud.

iPhone 8 Plus koster 7.099 kroner for 64 GB modellen. 8.449 kroner skal du slippe for modellen med 256 GB. Der er lige nu ingen modeller imellem disse to. Der er meget lidt priskonkurrence på iPhone, men du kan se de Sponseret link dagsaktuelle priser via Pricerunner her.

Kameraet har for mig været den største gamechanger. Det er virkelig et godt kamera. Det gælder både video og foto. Apple får ofte kritik for ”ikke at opfinde noget som helst”. Men denne gang synes jeg faktisk vi ser fremskridt.

Så små er forskellene på iPhone 7 og iPhone 8

Min vurdering er, at iPhone 8 Plus absolut fortjener 5 ud af 6 stjerner. Kameraet trækker vildt op, men samlet minder den rigtigt meget om sidste års model. Jeg kan derfor heller ikke give point for den vilde wow-faktor.

Fordele og ulemper

Fordele

 • Fantastisk kamera
 • Lækker skærm – Apple får meget ud af LCD-teknologien
 • Rigtig god lyd fra højtalerne

Ulemper

 • Ingen OIS i 4K-optagetilstande
 • Hverken trådløsoplader eller hurtigoplader medfølger
 • Glasbagside gør telefonen mere skrøbelig

Mere til historien

Denne anmeldelse er baseret på iPhone 8 Plus. Det er stort set samme telefon som iPhone 8 med de samme fordele og ulemper. Den største forskel er, at det fede kamera kun sidder i plusmodellen. Portrættilstand understøttes eksempelvis heller ikke i iPhone 8.

iPhone 8 Plus
MacBook Air opdateres med ny chip

Nu kommer MacBook Air i to nye udgaver, der kører på den nyeste chip fra Apple.

(mere…)
Spotify vinder… Milliardbøde på vej

Intet mindre end 1,8 milliarder euro i bøde er på vej fra EU-Kommissionen til techgigant.

(mere…)
Rygterne svirrer om nyt Apple-produkt

Skal man tro de seneste rygter, så forlyder det, at Apple måske vil annoncere et nyt produkt i denne uge.

(mere…)
Apple klar med egen sportsapp

Apple har lanceret deres egen sportsapp, som f.eks. leverer resultater og statistik i realtid.

(mere…)
Disse iPhones kan måske opdateres til iOS 18

Apple ventes, at komme med en ny stor iOS-opdatering i efteråret. Her er listen over de iPhones der ventes at kunne opdateres til iOS 18.

(mere…)
Apples elbil Apple Car droppet

Apples elbil har ladet vente på sig og nu forlyder det, at deres Apple Car-projekt er droppet helt.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
35 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram