iPad Pro 10,5” test – større og bedre men dyr

TEST: En større og bedre skærm samt meget potent hardware giver samlet en rigtig fed iPad, men iPad Pro 10,5″ er mega dyr.

iPad Pro med Apple Pencil (Foto: Apple)

iPad Pro med Apple Pencil (Foto: Apple)

Apple har et problem. De er verdens største tabletproducent, men trods den status, og lækre produkter, udskifter kunderne ikke deres gamle iPad’s hurtigt nok. Der kommer heller ikke nok nye kunder i butikken, selvom det dog den senere tid atter går lidt frem.

 – Salgsfremgang på iPads kommer ikke kun fra billigere produkter

Siden første kvartal 2014 (i Apples regnskabsår), hvor Apple solgte 26 millioner iPads, er salget bare gået nedad. Den seneste opgørelse lyder på 11 millioner enheder (Q3 2017).

Jeg forstår godt problemet. Der er simpelthen ikke noget godt argument for at udskifte f.eks. en iPad Air med en nyere model. Forskellene er for små med mindre du er en superbruger, der spiller 3D-baserede spil, eller bruger apps, som udnytter den efterhånden store maskinkraft en iPad byder på.

For den almindelige iPad-bruger med almindelige apps, filmstreaming og netbrug, er der ikke den store gevinst ved at opgradere.

Apples “problem” med manglede udskiftning er til gengæld ret godt for købere. Det betyder jo, at man køber et produkt, der ikke skal udskiftes lige med det samme.

iPad Pro 10,5” kan gøre en forskel

iPad Pro (Foto: Apple)

iPad Pro (Foto: Apple)

I forhold til tidligere iPads gør iPad Pro 10,5” en forskel. Se bort fra ”pro” betegnelsen. Det er ikke så vigtigt. Det vigtige er skærmen og skærmstørrelsen.

Selvom det ikke lyder af meget, når skærmen går fra de vanlige 9,7” til 10,5” så er det faktisk en forøgelse af skærmarealet på 20 procent. Ved dagligt brug gør det ekstra areal læsning lettere og betjeningen er blevet endnu mere overskuelig.

Nok er skærmen større, men det er det fysiske udtryk ikke. I hvert fald ikke ret meget. I skemaet herunder kan du se målene. Vægten er ens. Længden er forøget med 2 centimeter. Bredden har fået lagt 4,6 mm til, mens tykkelsen er mindsket fra 7,5 til 6,1 mm.

Vi taler altså om en relativt begrænset ekstra størrelse, men samme vægt og en tyndere iPad, hvor skærmen er større.

Præcis skærmstørrelsen tror jeg kan gøre en afgørende forskel, når der skal vælges ny iPad. Apple har også en iPad Pro på 12,9 tommer, men den virker så meget større, at den for mange ikke vil være relevant. Den er ganske simpelt ikke særlig handy at sidde med i sofaen. Den store iPad Pro er til arbejdsbrug. For med 12,9 tommer er vi helt oppe i en størrelse, der nærmest gør enheden kluntet.

iPad Pro 10,5”iPad 9,7”
Mål260,6 x 174,1 x 6,1 mm240,0 x 169,5 x 7,5 mm
Vægt469 gram469 gram

(Data på Wi-Fi modeller der sælges via Apple i august 2017)

Store skærm-forbedringer

iPad Pro (Foto: Apple)

iPad Pro (Foto: Apple)

I forhold til tidligere iPad-modeller har iPad Pro 10,5” en skærm med mere avanceret teknologi indbygget. Normalt er opdateringsraten på mobil, computer og tabletskærme 60 Hz (60 opdateringer per sekund), men på denne er opdateringen forøget til 120 Hz. Vel at mærke dynamisk. Ved krævende grafikopgaver sættes opdateringshastigheden op, mens den på f.eks. stillbilleder nedsættes.

Når opdateringshastigheden nedsættes bruger skærmen samtidigt mindre strøm.

De 120 Hz kan opleves, når iPad’en drejes så ikoner og anden grafik følger med. Dette sker bare lidt mere flydende og lækkert end på tidligere modeller. Det kan også ses når du scoller hurtigt ned over en website. 120 Hz har desuden en fordel i forbindelse med brug af Apple Pencil, men det kommer jeg ind på senere.

Antirefleksbehandlingen er blevet bedre, så der nu er færre genspejlinger og lysstyrken er forøget markant. Så nu kan iPad rent faktisk bruges udenfor i direkte sollys.

På denne iPad fortsætter Apple deres såkaldte ”True Tone” funktion, der tilpasser skærmbilledets farvetoning i forhold til omgivelserne. Sidder du f.eks. på en hyggelig kaffebar, eller hjemme i sofaen, i varm belysning, udsender skærmen ikke koldt blåt lys, men tilpasser sig til omgivelserne.

Det kan sammenlignes med, hvordan et hvidt stykke papir også ”farves” af lyset fra omgivelserne.

Hvor underligt det end lyder, så giver det faktisk god mening, og en mere behagelig skærmoplevelse.

Ydelse du (måske) aldrig får brug for

Der sidder en A10X Fusion chip i iPad Pro 10,5”. Det betyder 30 procent kraftigere CPU-power end modellerne med A9X chip (sidder i den aktuelle iPad 9.7”). Du kan faktisk redigere flere spor af 4K-video på én gang samt oprette og redigere 3D-modeller. Det er ret vildt at kunne dette direkte på en tablet.

Grafikydelsen er forøget med 40 procent.

Alt i alt har denne iPad vanvittig meget ydelse, og det kræver virkelig du er en avanceret bruger, for at få glæde og udnyttelse af det.

Vi må nok forudse, at apps og iOS-systemet gradvist vil kræve mere og mere af hardwaren. Så der går nok længe inden en iPad Pro 10,5” er træt på ydelsen. Det er nok mere sandsynligt, at du ødelægger skærmen før, at hardwaren bliver umoderne.

Fingeraftrykslæseren fungerer fra alle vinkler, og det er i øvrigt samme sensortype som i iPhone 7. Dermed er et hurtigt at åbne ens iPad. Lyden kan du også glæde dig til. Den er både varm og fyldig. Ja faktisk spiller de indbyggede stereohøjtalere faktisk overraskende godt. Den gode lyd, og stereooplevelsen, følger også med, når iPad’en drejes fra horisontal til vertikal visning.

Kameraet er ens med det fra iPhone 7 Plus. Du får altså også optisk billede-stabilisator i hovedkameraet. Der kan også skydes video i op til 4K-kvalitet, hvis du er typen, der går rundt med en iPad som kamera. Frontkameraet har 7 megapixels opløsning.

GUIDE: Sådan finder du en mistet iPad

Apple Pencil har fået et stort løft

iPad Pro 10-5

iPad Pro 10,5″ med Apple Pencil (Foto: Apple)

På tidligere pro-modeller har Apple Pencil haft en latency på omkring 50 millisekunder. Selvom denne latency har været det bedste på markedet, kan man sagtens se, at stregen ikke helt følger pennen. På iPad Pro 10,5” med 120 Hz skærm er latency nede på 20 ms. Og det både ses og mærkes.

I nedenstående video kan du se forskellen.

Apple Pencil er virkelig god at tegne, og skrive med, og det er imponerende så præcis den er. Også en fræk detalje, at når pennen lægge lidt ned (som en blyant) så tegner den mindre tydeligt. Du kan også skravere som med en rigtig blyant.

Jeg er ikke i tvivl om, at for de personer der har brug for at kunne skrive og tegne ”on the go” så er Apple Pencil et fantastisk arbejdsværktøj. Særligt fordi rigtigt mange kendte apps understøtter Apple Pencil. Du kan endda lægge hånden på skærmen, mens der skrives, hvilket virkelig forøger ens lyst til at bruge den.

Apple Pencil er Annoncelink ekstraudstyr til 829 kroner.

Se Apple Pencil latency

Tastatur. Nødvendigt?

Når du køber en iPad er det bare en iPad. Der er intet ekstra med i salgspakken. Det giver også god grund til at overveje ens reelle behov for tilbehør.

Apple har et Smart Keyboard i produktkataloget. Det kan både fungere som skærmbeskyttelse, holder når iPad skal stå – samt naturligvis tastatur.

Tasterne er virkelig gode. Der kan skrives hurtigt og præcist. Det egner sig bedst til brug ved et bord eller fast underlag, og altså ikke i en sofa eller på lårene, som man kender det fra en bærbar computer. Her udfordres du af stabiliteten og skærmens vinkling. Men med fast underlag, er det virkeligt godt.

Et tastatur gør ikke iPad til en bærbar computer, selvom det efterhånden er muligt at løse mange computer-agtige opgaver på en iPad. Men tastaturet er et godt værktøj, når du har brug for at skrive meget tekst.

Ligesom med Apple Pencil skal du overveje et tastaturkøb grundigt. Det koster trods alt 1.399 kroner for Apples originale udgave.

 – Sådan tester og godkender Apple tilbehør

Multitasking på kryds og tværs

iPad Pro 10,5” understøtter brug af to apps samtidigt på skærmen. Du kan altså skrive i Word, mens du har en website åben ved siden af.

Lige nu kører iPad iOS 10.3.3, men snart kommer opgraderingen til iOS 11, og her sættes der for alvor turbo på mulighederne for multitasking. Faktisk bliver iPad en lille MacBook når de nye funktioner er fuldt udrullet.

 – iOS 11 – alt du skal vide om den store opdatering

Der kommer også en tættere integration af filer fra GDrev, Dropbox og iCloud Drive.

Herunder kan du se et preview af multitasking-funktionerne i iPad med iOS 11.

I øvrigt kommer iOS 11 også til flere ældre enheder – både iPads og iPhones.

 – Disse Apple enheder kan opdateres til iOS 11

Demo af multitasking på iOS 11

Konklusion: iPad Pro 10,5 er et godt køb

iPad Pro (Foto: Apple)

iPad Pro (Foto: Apple)

Hvis du er typen, der har brug for kræfterne som iPad Pro tilbyder samt vil udnytte tastatur og Apple Pencil, så bliver du rigtig glad for denne iPad.

Almindelige brugere, der blot vil have en lidt større skærm, i et format de kender, bliver også glade for iPad Pro 10,5”. Ja indtil prisskiltet vendes.

En udgave med 64 GB hukommelse, der er den mindste størrelse, koster 5.599 kroner. Den helt store med 512 GB koster 8.599 kroner. Det er for Wi-Fi udgaverne. Generelt er min anbefaling ikke at købe en iPad med SIM-kort. Udover du skal have et ekstra SIM-kort, så er det temmelig let at forbinde f.eks. til en iPhone eller Android smartphone via internetdeling, hvis du er et sted hvor du ikke kan tilgå Wi-Fi.

 – Mobiltrafikken i Danmark ejes af iPhone og iPad

Til sammenligning koster en standard 9,7” iPad med 128 GB hukommelse blot 3.999 kroner.

Denne iPad er og bliver et fantastisk produkt, særligt når den opdateres med iOS 11, men jeg synes prissætningen for alvor er til den høje side. Også set i lyset af, at man måske gerne vil have en Apple Pencil eller et Smart Keyboard også.

Jeg ender på 5 ud af 6 stjerner. Den sidste stjerne trækker jeg alene på grund af prisen. For uden ekstraudstyr vil du reelt have en oplevelse af, at det er en 9,7” iPad med større skærm.

Hvis ikke du vil have en iPad, men mere er til Android-tablets, så læs vores anmeldelse af Samsung Galaxy Tab S3, som lige nu er den bedste Android-baserede tablet.

Fordele og ulemper

Fordele

– Stor flot skærm og stort arbejdsområde
– Virkelig kraftig hardware og god batteritid
– Hurtig opdateringshastighed af skærmen gør til den fed med Apple Pencil

Ulemper

– Alt det fede tilbehør skal købes ved siden af
– Meget høj prissætning
– Uden tilbehør er det mest bare en større skærm end 9,7” iPad

Mere til historien

Der har været en del rygter om, at Apple ville droppe iPad Mini, men aktuelt findes der stadig iPad Mini 4 i deres sortiment. Denne har en pris på 3.799 kroner (128 GB).

Læs også:
TIP: Familiedeling på iPhone og iPad – sådan kommer du i gang
TIP: Sådan opdaterer du iPhone eller iPad til ny iOS-version

iPad Pro 10,5”
Samsung Galaxy Z Fold6 rammer ikke mig | Test

TEST: Høj kvalitet, fleksibel brug og imponerende skærmteknologi. Samsung Galaxy Z Fold6 har også de nyeste AI-funktioner. Læs testen her.

(mere…)
Jeg har prøvet et MEGA-solidt el-løbehjul

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
HomePod Mini fås i en ny farve

Apple er klar med en lille lancering her i sommerferien - en ny farve af HomePod Mini.

(mere…)
OnePlus Nord 4 er alt du behøver | Test

TEST: Denne budget-telefon vil de fleste blive glade for. OnePlus Nord 4 har alt du behøver og ikke ret mange problemer.

(mere…)
Sony bliver ved med at skyde forbi

VIDEO: Sony Xperia 1 VI er et fremskridt. Desværre rammer Sony ikke skiven, selvom Xperia 1 VI dog har flere fordele. Se min videotest her.

(mere…)
Nu kan du teste den næste store iPhone-opdatering

Apple har udgivet den første public beta af iOS 18. Du kan hente den og selv teste på din iPhone.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram