iOS 11 – alt du skal vide om den store opdatering

Til efteråret lander iOS 11 til iPhone og iPad. Mængden af nye funktioner er stor. Vi har samlet de vigtigste nyheder her.

Den næste store opdatering til iPhone og iPad hedder iOS 11. Den blev, helt som forventet, præsenteret ved Apples udviklerkonference WWDC 2017. Som altid leverede Apple en masse salgssnak, men her skærer vi igennem, og bringer dig det, som betyder mest for dig, når iOS 11 rammer enhederne i efteråret.

OPDATERING: Nu kan du hente iOS 11 til iPhone og iPad

GUIDE: Her er 11 ting du skal vide om iOS 11

Herunder kan du læse mere om iOS 11 ud fra de oplysninger Apple selv kom med ved præsentationen på WWDC 2017.

Beskeder synkroniseres nu via skyen

Kontrolcenter i IOS 11 på iPhone (Foto: Apple)

Kontrolcenter i IOS 11 på iPhone (Foto: Apple)

Apple gør nu iMessage betydeligt smartere, hvis man bruger beskedtjenesten på tværs af flere enheder. Fra iOS 11 synkroniseres beskederne og samtalerne via skyen. Det kalder Apple for ”Messages In The Cloud”.

Fordi indholdet nu ikke kun ligger på enheden kan pladsforbruget reduceres. Det betyder blandt andet hurtigere backup. Men det betyder også, at man ikke behøver være afhængig af en fuld installation af en hel iOS backup, hvis man vil have historikken med over på en ny enhed.

Det minder om måden Facebook Messenger fungerer på. Denne har også samtaler og beskeder i skyen, og på tværs af alle enheder har man den fulde historik.

Så snart der logges ind med ens Apple ID, vil beskederne blive tilgængelig på enheden. Det gælder på alle enheder; iPhone, iPad og Mac så længe de kører henholdsvis iOS 11 og MacOS High Sierra.

Integration af Apple Pay i iMessage fra iOS 11 (Foto: Apple)

Integration af Apple Pay i iMessage fra iOS 11 (Foto: Apple)

Apple introducerer desuden en app i iMessage, der giver mulighed for person-til-person-betalinger, sådan som du kender det fra MobilePay. Betalingsmuligheden giver også adgang til betaling på webshops. En betaling godkendes med Touch ID – altså fingeraftrykslæseren.

Når et pengebeløb modtages placeres beløbet i ens Apple Pay Cash-konto. Herfra kan pengene sendes til en anden person, man kan betale for køb i forretninger der tager imod Apple Pay, købe apps i App Store eller overføre pengene fra Apple Pay Cash til den normale bankkonto.

Apple Pay Cash kommer i USA på iPhone SE, iPhone 6 og nyere modeller. Der er ikke nogle forlydender om en dansk lancering af funktionen.

Siri bliver mere udtryksfuld

Når en maskinstemme som Siri taler lyder det ofte maskinelt. Nu kommer Apple med en opdateret Siri-stemme, der har flere udtaler af det samme ord. Ved præsentationen af iOS 11 brugte Apple ordret ”Sunny” til at demonstrere, hvordan ordet kan udtales med forskellige udtryk.

Den nye Siri justerer sit tonefald, tonehøjde, tryk og hastighed, mens der tales.

Siri taler lige nu 21 sprog og er tilgængelig i 36 lande. Det vides ikke om det mere udtryksfulde sprog bliver tilgængelig på dansk i første runde.

Der kommer også oversættelsesmulighed i Siri. I starten er det med sprogene kinesisk, fransk, tysk, italiensk og spansk men flere kommer til senere, lover Apple.

Siri får også mere intelligens indbygget. Den genkender din stemme og den sammenhæng du bruger den i. Fremover vil den f.eks. kunne forudsige hvilken app du vil åbne næste gang, eller hvad du vil skrive, når en tekstbesked besvares.

Med iOS 11 får du én Siri på alle enheder, da de ting Siri lærer om dig, ”rejser” fra enhed til enhed.

Bedre portrætfotos

Live Photos nu loop-funktion med iOS 11 (Foto: Apple)

Live Photos nu loop-funktion med iOS 11 (Foto: Apple)

Fra iOS 11 bliver portrætfunktionen i iPhone 7 Plus endnu bedre. Det er særligt portrætbilleder, som tages i dårlig belysning, der bliver bedre.

Galleri-applikationen Fotos kan nu genkende flere typer af billeder end tidligere. Det betyder, at den bliver bedre til at samle og indeksere indhold til Minder i Fotos applikationen. Den automatiske genkendelse skabes via såkaldt Machine Learning, hvor computerkraft i datacentre beregner hvordan f.eks. billeder fra et bryllup ser ud.

De automatiske samlinger af videoer og billeder i Minder bliver nu automatisk tilpasset hvordan skærmen holdes. Er den i horisontal visning ses én tilpasning af indholdet mens vertikal (lodret) giver en anden beskæring.

Live Photos i iOS 11 på iPhone (Foto: Apple)

Live Photos i iOS 11 på iPhone (Foto: Apple)

Den største nyhed i foto-delen i iOS 11 er nok Live Photos. Nu kan man klippe billeder ud af den automatisk optagede animation af billedet. Hidtil har udfordringen været, at slutbilledet på et Live Photo ikke nødvendigvis har været det bedste billede. Fremover kan man (endelig) selv bestemme, hvad der er det bedste billede.

 – Vælg det bedste Live Photo-billede med iOS 11

Der kommer også en form for intelligens i Live Photos, der kan genkende billedscener. F.eks. rindende vand i å kan forvandles til et artistisk billede med ”lang lukketid” som på et rigtigt kamera. Effekten er skabt digitalt via softwaren.

Live Photos får desuden en “sløjfefunktion”, hvor bevægelsen på ens billeder kører i loop. Og via Machine Learning forsøger systemet at ramme et loop, der virker naturligt.

Sammen med iOS 11 kommer en ny teknologi til lagring af fotos. HEVC (High Effciency Image File Format) laver bedre komprimering af billederne, så de ser bedre ud og fylder mindre.

Låseskærmen er redesignet

Låseskærm med notifikationer på iOS 11 (Foto: Apple)

Låseskærm med notifikationer på iOS 11 (Foto: Apple)

Topgardinet på iPhone kan blive temmelig overfyldt, når man har mange beskeder og notifikationer. Derfor kommer nu en redesignet skærm, som bringes frem når topgardinet trækkes ned. Faktisk er det ”låseskærmen” der kommer frem.

Kontrolcenter i bunden af skærmen er desuden redesignet. Nu er alle funktionerne på samme side, og man får mulighed for at gå dybere ind i indstillinger ved at benytte 3D Touch – altså trykke ned på skærmen.

Dermed kan man altså komme til f.eks. Wi-Fi indstillinger ved at trykke ned på Wi-Fi ikonet i Kontrolcenter.

Find vej i lufthaven med Apple Maps

Apple Maps er opdateret til at indeholde kort over storcentre og lufthavne, så man lettere kan finde vej. I starten er det kun udvalgte lufthavne i USA der er inkluderet, men Apple nævner selv “de største storcentre og lufthave” i deres materiale. Det tyder dermed på, at funktionen bliver bredt tilgængelig.

Indendørskort i Apple Maps på iOS 11 (Foto: Apple)

Indendørskort i Apple Maps på iOS 11 (Foto: Apple)

Google Maps har en lignende funktion. Her i Danmark har Google Maps kort over de største indkøbscentre.

Der kommer også hastighedsbegrænsnings-advarsler i Apple Maps samt bedre vejledning til placering af bilen i den rigtige kørebane – såkaldt Lane Guidance.

iOS 11 kan desuden detektere om bilen du er i kører. Ud fra registrering af f.eks. wi-fi netværk der suser hurtigt forbi kan telefonen fastslå om man befinder sig i en bil. Når dette sker aktiveres en ”Do Not Disturb While Driving” funktion. På dansk ”Forstyr ikke under kørslen”.

Sidder man med som passager, kan man markere, at man ikke kører bilen, hvorefter telefonen fungerer normalt.

Når forstyr ikke er aktiveret kan en autosvar-funktion i iMessage benyttes. Dermed kan folk der skriver en besked til den der kører, få et svar tilbage om, at man ikke er tilgængelig på grund af bilkørsel. Autosvarfunktionen sender til personer, der er tilføjet favoritter i Kontakter.

Når Forstyr ikke under kørslen er aktiveret vil skærmen på iPhone være sort – altså slukket, med mindre man benytter navigation.

Forstyr ikke når du kører introduceres med iOS 11 (Foto: Apple)

Forstyr ikke når du kører introduceres med iOS 11 (Foto: Apple)

Ny App Store og nyt i Apple Music

Apple Music får nu en funktion så man kan se, hvad vennerne lytter til.

App Store bliver for første gang siden lanceringen, for ni år siden, redesignet og får et helt nyt udtryk.

 – Apple skabte en ny industri med App Store

Ny App Store i iOS 11 på iPhone og iPad (Foto: Apple)

Ny App Store i iOS 11 på iPhone og iPad (Foto: Apple)

Filstyring og ny multitasking på iPad

Multitasking på iPad med iOS 11 (Foto: Apple)

Multitasking på iPad med iOS 11 (Foto: Apple)

Særligt på iPad kommer der til at ske rigtigt mange ting med iOS 11. Der kommer en helt ny måde at bruge multitasking på. F.eks. kan et split-screen view med flere apps åbne gemmes i multitasking oversigten, så man hurtigt man vende tilbage til den.

Der kommer også helt nye muligheder til at trække og slippe indhold mellem apps.

En stor nyhed er mulighed for filstyring i en ny applikation kaldet Files (på dansk Arkiver). Her samles filer fra ens forskellige cloud-tjenester som iCloud Drive, Dropbox, OneDrive, Google Drive m.fl.

I Noter ses fra iOS 11 en dokumentscanner hvorfra man med kameraet kan scanne dokumenter (en eller flere sider). Dertil kommer muligheden for f.eks. at underskrive et dokument med Apple Pencil, og sende det videre som mail.

På iPhone tilføjes i øvrigt et nyt enhedshåndstastatur.

Kommer til efteråret

Enhåndstastatur på iPhone i IOS 11 (Foto: Apple)

Enhåndstastatur på iPhone i IOS 11 (Foto: Apple)

iOS 11 er tilgængelig for udviklerne i den første betaversion med det samme. Senere denne måned åbnes en public-beta, hvor alle kan få et preview af de nye funktioner. Man kan tilmelde sig via beta.apple.com.

I efteråret frigives iOS 11 til de forskellige iPads og iPhones. Opdateringen bliver, som altid, gratis.

For at kunne opdatere til iOS 11 skal man have en iPhone 5S eller nyere. Opdateringen kommer desuden til alle modeller af iPad Air og iPad Pro samt iPad (fra femte generation), iPad Mini 2 (og nyere) og iPod Touch fra sjette generation.

Mere til historien

Den foregående version, iOS 10, blev præsenteret ved WWDC den 13. juni 2016. Udviklerne gik adgang til betaversion samme dag mens en public beta, hvor alle interesserede kunne hente betaversionen gik i luften i juli 2016.

Apple har frigivet iOS 17.1.2

KORT NYT: Apple er klar med en ny sikkerhedsopdatering til iPhone, der anbefales til alle enheder. Der er ligeledes en klar til iPad og Mac også.

(mere…)
Apple får artige stryg af Huawei

Trods slutspurt på de nyere markeder, vil der forlade færre smartphones fra fabrikkerne i år, vurderer analysefirma.

(mere…)
Apple løfter sløret for vinderne af App Store Awards 2023

Apple er klar med dette års lister over, hvilke apps og spil, der har taget titlerne for de mest populære i 2023. Se vinderne her.

(mere…)
Apple Vision Pro: Så mange enheder bliver klar

RYGTE: Noget tyder på, at Apple Vision Pro bliver tilgængeligt i ret mange eksemplarer - set i forhold til prisen.

(mere…)
Touch ID vender ikke tilbage til iPhone

RYGTE: Det lader til, at Touch ID ikke vender tilbage til iPhone i hvert fald ikke, som vi kender den.

(mere…)
Hemmelig aftale mellem Google og Spotify er afsløret

Retsagen mellen Epic Games og Google har afsløret, at Google har indgået en indtil nu hemmelig aftale med Spotify.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram