Med iOS 11 begynder iPad at minde om Macbook

PREVIEW: Efter min første afprøvning af iOS 11 på iPad står det klart, at iPad nu begynder at minde om Mac, når det handler om betjeningen.

Startskærmen på en iPad med iOS 11 (Foto: MereMobil.dk)

Startskærmen på en iPad med iOS 11 (Foto: MereMobil.dk)

Apple er med iPad verdens største tabletproducent, men bag den fine overskrift gemmer sig den sandhed, at iPad-ejerne ikke ofte nok køber en ny iPad. Samtidigt udvider markedet sig ikke fornødent med nye brugere.

Siden Q1 2014 har Apple ikke sat rekord i iPad salget. I Q1 2014 blev der solgt 26 millioner iPads. I det sammenlignelige kvartal i 2017 var antallet nede på cirka 13 millioner iPads. Kvartalerne er som de er navngivet i Apples kvartalsregnskaber.

For hver ny iPad, og der har været mange, er det blevet vanskeligere at se hvorfor man skulle opgradere til en ny. Har man i dag f.eks. en iPad Air 2 er det jo stadig en glimrende enhed. En helt ny føles slet ikke som en opgradering, men det ændrer sig måske nu.

Da Apple præsenterede iOS 11 opdateringen var tydeligt, at de store nyheder var tiltænkt iPad. Der er fokus på produktivitet. Altså at man skal kunne udføre mere arbejde direkte på iPad. Uden et behov for en traditionel computer.

Overblik: Alt du skal vide om iOS 11

Jeg har prøvekørt iOS 11 på iPad. Her får du de første tanker.

Udvidet multitasking

Mail placeret ovenpå Word. iPad med iOS 11 (Foto: MereMobil.dk)

Mail placeret ovenpå Word. iPad med iOS 11 (Foto: MereMobil.dk)

iOS 11 har en ny dock, der minder om den vi kender fra Mac. Den kan nu i princippet indeholde så mange apps du ønsker. Dock forsvinder når apps kører i fuldskærm, men kan altid trækkes ind fra bunden af skærmen.

Når en app åbnes gendannes dens tidligere tilstand fra hvor den lukkede sidst. Det betyder også, at opsætninger med split-screen gemmes, og man hurtigt kan vende tilbage til arbejdet hvor man slap. Det miner lidt om Mission Control med flere skriveborde (arbejdsområder) fra Mac.

Hvis fingeren trækkes fra bunden og op midt på skærmen åbnes app-oversigten samt genvejene i Kontrolcenter.

Med iOS 11 bliver det muligt, at trække filer rundt og vælge flere filer på én gang. Tryk og hold på én fil i den nye fil-browser og vælg andre filer ved siden af, med den anden finger, for at markere flere filer på én gang.

Når man kører split-screen – f.eks. Files og Mail kan dokumenter og billeder trækkes direkte fra over i mailen.

Split-view med Files og Musik. iPad med iOS 11 (Foto: MereMobil.dk)

Split-view med Files og Musik. iPad med iOS 11 (Foto: MereMobil.dk)

Selv i den første betaversion af iOS 11, som jeg har prøvekørt, virker multitasking-delen overbevisende godt, men noget af logikken er ikke helt på plads. F.eks. kræver det, at Files og den app et dokument skal flyttes over i, er åbne på én gang i split-view. Man kan ikke trække et dokument fra Files over i en app, hvis ikke denne befinder sig på samme skærmbillede som Files.

Tager du et screenshot virker det mere intuitivt hvad man kan. Et screenshot forbliver på skærmens nederste venstre del. Herfra kan det trækkes over i Mail eller Files. Trækkes det f.eks. over i Files på mappen Desktop bliver det få sekunder efter tilgængeligt på Mac-computerens skrivebord.

Ny iPad Pro 10,5” – større skærm men ikke større

Preview af multitasking på iPad

Virker også på gamle iPads

Når Apple tydeligt trækker opmærksomheden i retning af iPad med iOS 11 så kan det overraske, at de vælger at tilbyde mange af de nye funktioner til gamle modeller. Eksempelvis havde det med den nye multitasking været oplagt, at gøre den eksklusiv på de nye modeller, men dette er ikke tilfældet.

Du kan opgradere til iOS 11 fra iPad Air og fremefter. iPad Air er den iPad der kom i november 2013.

Det betyder også, at iPad, iPad 2, iPad 3 og iPad 4 ikke længere vil få nye iOS-opdateringer.

Nu kan du vælge det bedste billede i et Live Photo

Skærmbilleder fra iPad med iOS 11

Hvorfor den nye iPad?

Overvejer du en opgradering til den nye iPad Pro får du 10,5 tommer skærm i samme fysiske størrelse, og vægt, som på den nyeste 9,7 tommer iPad. Der er så at sige skåret af kanterne.

En normalt mobil- og tabletskærm opdaterer 60 gange i sekundet (60 Hz). iPad Pro opdaterer 120 Hz. Når der scrolles i lister opleves det mere flydende og lækkert. Opdateringshastigheden er dynamisk så den eksempelvis nedsættes når skærmen viser stillbilleder.

Samtidigt er processorkraften pænt opgraderet. Den nye A10X Fusion chip er 30 procent hurtigere på processorkraft og 40 procent hurtigere i grafikkræfterne i forhold til den nyeste iPad 9,7″ med A9 processor.

Køber du en Apple Pencil opleves den langt mere præcis på den nye iPad Pro. Stregen er samtidigt blevet bedre til at følge pennen når man tegner og skriver.

Stor prisforskel

iPad Pro 10,5” starter ved 5.599 kroner for 64 GB versionen (Wi-Fi). Kan du nøjes med den almindelige (gamle) iPad 9,7 er startprisen 2.999 kroner med 32 GB hukommelse. Denne fås med 32 GB som det mindste og 128 GB i den største konfiguration.

Det er med andre ord ret mange ekstra penge man skal give for den nye topmodel. Så her skal det kraftigt overvejes hvor meget en lidt større skærm, og mere processorkraft, har af betydning for dig.

Spørgsmålet er nu om Apple kan overbevise kunderne om fordelen ved at købe nyt.

iOS 11 på iPhone

Mere til historien

Den mindste iPad i sortimentet er nu iPad Mini 4. Den eneste valgmulighed er nu 128 GB hukommelse. Wi-Fi versionen koster 3.799 kkroner.

Snart kan du skjule og låse apps på din iPhone

TIP: Hvis du har savnet at kunne låse dine apps på iPhone, eller endda skjule dem, så er der gode nyheder.

(mere…)
Apple stopper arbejdet på Vision Pro 2

Arbejdet på Apple Vision Pro 2 skulle angiveligt være stoppet til fordel for et andet headset.

(mere…)
Glæd dig til disse nyheder i Apples Besked-app

Vi har samlet nogle af de nyheder, som du kan glæde dig til, når iOS 18 udkommer senere på året.

(mere…)
Disse telefoner får Apple Intelligence

Apple kommer med iOS 18 i efteråret til en række telefoner. Men det er begrænset, hvilke telefoner som understøtter Apple Intelligence.

(mere…)
Powerbank med nødstrøm til hjemmet

GUIDE: Forbliv online ved strømafbrydelser og cyberangreb. Denne powerbank med nødstrøm til hjemmet trækker både køleskab og telefoner.

(mere…)
Min første elbil: Når specs ikke holder i virkeligheden

VIDEO: Der er ifølge vores elbil-tester 3 ting, som er vigtige, når man køber sin første elbil. Se med her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram