Samsung Galaxy S8+ test – mega flot, kompakt og med kompromisser

TEST: Markedets flotteste skærm, med underligt format, imponerer. Samsung Galaxy S8 og S8+ er en kæmpe, kompakt, oplevelse. Læs denne store test af Samsung Galaxy S8+.

Samsung Galaxy S8 test

Samsung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Årets mest ventede Android-telefoner er uden tvivl Samsung Galaxy S8 og Galaxy S8+. Samsung introducerer her et nyt skærmformat, og sætter stort fokus på biometriske genkendelser som sikkerhedselementer.

 – Samsung Galaxy S8 og Galaxy S8+ – her er de

Den seneste uge har jeg haft fornøjelse af Samsung Galaxy S8+. En rigtig fed telefon der på flere punkter imponerer, men også skuffer – eller i hvert fald ikke indfrier forventningerne. Efter succesanmeldelser af Note 7 og forgængerne Galaxy S7 og Galaxy S6, er baren sat højt for Samsung.

Jeg tør godt love, at hvis du bruger de godt Annoncelink 6.200 kroner at Galaxy S8 koster, eller ofrer lige under 7.000 kroner for Galaxy S8+, så får du noget af det vildeste der findes på markedet netop nu.

Læn dig tilbage, tag dig god tid, her er et såkaldt “long read”. Lad os gå ombord i anmeldelsen af Samsung Galaxy S8+ og Galaxy S8.

Specifikationer: Samsung Galaxy S8 vs. Samsung Galaxy S8+

Samsung Galaxy S8Samsung Galaxy S8+
Skærm5,8” QHD+, Super AMOLED6,2” QHD+, Super AMOLED
Skærmopløsning2.960 x 1.440 pixels (18.5:9 format) (570 PPI)2.960 x 1.440 pixels (18.5:9 format) (529 PPI)
ProcessorExynos 1,7 GHz + 2,3 GHz Octa-Core (64 bit)Exynos 1,7 GHz + 2,3 GHz Octa-Core (64 bit)
RAM4 GB (LPDDR4)4 GB (LPDDR4)
Hukommelse64 GB64 GB
MicroSD-understøttetJaJa
Biometrisk genkendelseFingeraftryk (bagsiden), iris- og ansigtsgenkendelseFingeraftryk (bagsiden), iris- og ansigtsgenkendelse
Kamera12 megapixels Dual Pixel (f/1.7, OIS)12 megapixels Dual Pixel (f/1.7, OIS)
Frontkamera8 megapixels (f/1.7)8 megapixels (f/1.7)
Forbindelser4G/LTE Cat.16, Bluetooth 5.0 LE), ANT+, NFC, WLAN 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 / 5 GHz), GPS, Galileo, Glonass, BeiDou4G/LTE Cat.16, Bluetooth 5.0 LE), ANT+, NFC, WLAN 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 / 5 GHz), GPS, Galileo, Glonass, BeiDou
SensorerAccelerometer, Barometer, Gyro, Geomagnetic, Hall Sensor, Heart Rate sensor, Proximity Sensor RGB Light sensor, Iris sensor, Pressure sensorAccelerometer, Barometer, Gyro, Geomagnetic, Hall Sensor, Heart Rate sensor, Proximity Sensor RGB Light sensor, Iris sensor, Pressure sensor
Batteri3.000 mAh3.500 mAh
IP-certificeringIP 68IP 68
TilslutningUSB Type-CUSB Type-C
Hurtig opladningJaJa
Trådløs opladningJa, WPC og PMAJa, WPC og PMA
Headset-stik3,5 mm jackstik3,5 mm jackstik
Mål148,9 x 68,1 x 8,0 mm159.5 x 73.4 x 8.1
Vægt155 gram173 gram
SystemAndroid 7.0 NougatAndroid 7.0 Nougat

Design i høj kvalitet

Samung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Samung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Ingen skarpe kanter. Alt er sirligt afrundet, hvilket giver en blød og lækker fornemmelse af produktet. Vi kommer ikke uden om, at skærmen er det klart mest fremtrædende på Galaxy S8’erne. Faktisk er over 80 procent af fronten nu en skærm.

SIM-kort, og MicroSD-kort læser, sidder i toppen. Power-knappen på højre side, og lydstyrke samt Bixby knapper til venstre. Bixby er Samsungs bud på en stemmeassistent. I bunden USB Type-C og 3,5 mm. jackstik.

 – Samsung klar med stemmeassistenten Bixby

Det aflange skærmformat (18.5:9) på Galaxy S8+ ødelægger ens mulighed for brug af fingeraftrykslæseren (på bagsiden). Med mindre du har en gigantisk hånd, er sensoren umulig at nå, og selv med en stor hånd som min virker det akavet. Gennem tiden har blandt andet Huawei og Google haft fingeraftrykssensorer på bagsiden, uden det har givet anledning til problemer, men her fejler det i hardwaredesignet for alvor.

På lillebroderen Galaxy S8 er placeringen mere optimalt på grund af den fysisk mindre størrelse på enheden. Stadig med min store hånd, så ikke sikkert det gør for en lille hånd.

Det kan være svært, at mærke sensoren med fingeren. Og det mest sandsynlige er, at man placerer fingeren på kameralinsen, men det er altså til højre sensoren sidder.

Heldigvis er sensoren hurtig og præcis. Fingeren skal blot lægges, hvorefter telefonen tænder og låser op. Huawei var først til at introducere oplåsning direkte fra standby, noget der har vist sig vældig holdbart.

Af de oplåsningsmetoder telefonen tilbyder er fingeraftryk den klart hurtigste, hvis du altså kan nå. 

Iris og ansigtsgenkendelse er besværligt

Samsung Galaxy S8 kommer med biometric genkendelse (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S8 kommer med biometric genkendelse (Foto: Samsung)

På papiret er iris- og ansigtsgenkendelse smart, men i praksis noget hø. Der er alt for mange restriktioner før det fungerer ordentligt.

Irisgenkendelse kræver du holder telefonen 25-35 centimeter fra ansigtet. Oven i det kommer et bjerg af forbehold; briller, kontaktlinser, direkte sollys, mørke osv. Man skal ramme den rigtige vinkel, før telefonen låser op, hvilket kan være svært i alle situationer. Men når lysforholdene og alt det andet er på plads fungerer det fornuftigt. Fingeraftryk er dog stadig hurtigst.

Irisgenkendelse fungerer ofte hurtigere end ansigtsgenkendelse.

Før du kan genkende med iris eller ansigt skal Galaxy S8’erne vækkes fra standby. Enten ved brug af powerknappen eller hjemknappen. Desuden skal du swipe opad på skærmbilledet, når telefonen er tændt. Dette sløver hele processen. Her havde det været optimalt hvis Samsung kopierede funktionen fra iPhone 7, hvor skærmen tænder, når enheden tages op i hånden. Det andet opleves som noget administrativt bøvl.

En power-mobil med vild ydelse på papiret

Samsung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S8 og S8+ kører på processoren Exynos 8895. Den har 4 x 2,31 GHz + 4x 1,7 GHz processorkerner samt 4 GB RAM.

Processoren, der kommer fra Samsungs egen processorenhed, leverer et 4G LTE model med op til 1 Gbps downloadhastighed (150 Mbps upload) og understøtter carrier aggregation med op til fire datastrømme på én gang ved download, og to datastrømme, via carrier aggregation, ved upload. Dette kræver naturligvis en udbyder, der understøtter funktionerne.

Ifølge Samsung leverer processoren 27 procents højere ydelse, og har 40 procents mindre strømforbrug sammenlignet med den foregående processormodel vi så i Galaxy S7’erne.

Der er ingen tvivl om, at Exynos 8895 er en særdeles avanceret og kraftfuld processor.

Jeg har målt en score på 173.902 point via Antutu Benchmark og 2.554 point i 3D Mark. Målingerne er foretaget i tilstanden ”Høj ydeevne”. Når der måles i den anbefalede optimerede tilstand, der balancerer ydelse og batteriforbrug, er resultaterne 121.799 / 1.992 point.

Tallene matcher fint med hvad GSMArena.com er kommet frem til. Galaxy S8 ligger helt i top, og slår i allround ydelse både iPhone 7 Plus, OnePlus 3T og LG G6.

Resultatet fra Antutu siger noget om allround ydelsen fra telefonen. 3D Mark er fokuserer omkring 3D-ydelse og spil.

Høj ydeevneOptimeret ydeevne
Antutu Benchmark173.902121.799
3D Mark2.5541.992

Power-mobilen virker sløv

Med fare for at komme i problemer med Samsung fans, så tager jeg bladet fra munden. Nogle skal jo sige det. Trods den nye processor, med høj ydelse på papiret, virker telefonen visse steder sløv. Ikke sløv som i langsom, men bare ikke så springende hurtig, som jeg havde forventet.

Når der trykkes på programskift-knappen, hjem eller tilbage, opleves en mindre pause, inden der sker noget. Det samme ses når en app startes samt ved programskift. Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om laks hvor oplevelsen hakker. Det er udelukkende pauser. Pauserne er lige præcis lange nok til, at være irriterede.

Opstarten af noget så essentielt, som kameraet sker med irriterende ventetid. Det burde absolut ikke være tilstede på en topmodel som denne. Man kan desuden argumentere for, at overgangsanimationerne også bidrager til oplevelsen af langsomhed.

Problemerne kan til en vis grad elimineres ved at køre i tilstanden ”Høj ydeevne” hele tiden, men så vil strømforbruget stige, og batteritiden reduceres. Desuden findes der Android-telefoner med lavere processorkraft, som uden problemer løser opgaven. Dermed er der i virkeligheden nok blot tale om et optimeringsspørgsmål fra Samsungs side.

Nu skal du ikke afskrive Galaxy S8. Jeg vil blot informere om, at den ikke opleves så lynende hurtig, som det på papiret ser ud til den er. Og som mine forventninger altså var.

Farvel til reklamer

Samsung Galaxy S8 orchid gray (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S8 orchid gray (Foto: Samsung)

Samsung bruger stadig deres egen browser (Samsung Browser v5.2) som den primære internetlæser-app. Jeg synes, som altid det er spild af gode udviklerressourcer, når producenterne laver egne versioner af standard-apps, men det er nu endnu engang tilfældet.

Browseren fungerer udmærket, men når ikke på niveau med Chrome, der som bekendt er Android-systemets standard-browser.

Jeg fik dog kaffen galt i halsen da jeg så punktet ”Udvidelser” og herunder ”Indholdsblokkere” hvorfra man kan vælge mellem en stak forskellige ad-blockere. Altså plug-ins til blokering af reklamer på websites.

Som indholdsproducent synes jeg naturligvis ikke om blokering af reklamer, selvom jeg udmærket er klar over det finder sted. Udfordringen er, at uden reklamer tjener vi ingen penge, og kan dermed ikke levere indhold af høj kvalitet, gratis, til læserene.

Jeg finder det underligt, at Samsung selv bruger rigtigt mange penge på markedsføring, også på nettet, og samtidigt gør det let, ved nogle få kliks, at blokere for selvsamme reklamer.

Når det er sagt, så har Samsung et plugin til Chrome browseren (på computeren) så man kan få adgang til bogmærkerne fra Samsung Browser på computeren.

Ny betjeningsform og rent interface

Samsung Galaxy S8 og S8+ (Foto: MereMobil.dk)

Samsung Galaxy S8 og S8+ (Foto: MereMobil.dk)

Samsung har virkelig ryddet op på Galaxy S8’erne. Der er kun fire ikoner og en vejrudsigt på forsiden. Der er ikke flere forsideskærme med mere eller mindre relevante appgenveje og services. Selv genvejen til app-menuen er væk.

I stedet åbnes app-menuen ved et swipe op eller ned på skærmen, og lukkes på samme måde. Det fungerer virkelig godt.

Via indstillinger kan en appmenu-genvej tilføjes til bundlinjen (som på tidligere Samsung telefoner) og du kan også helt droppe appmenuen, og placere alle ikoner på forsiderne.

Stadig mange Samsung-apps

Du slipper ikke for Samsungs bjerg af apps, der dog med tiden er blevet mindre. I dag tæller listen Samsung Connect, Diktafon, E-mail, Mine filer, Internet, Samsung Health, Galaxy Apps, Samsung Gear, Samsung Notes, Samsung Pay og Samsung Members.

Du skal så lige tilføje Microsoft Word, Excel, Powerpoint, Skype og OneDrive samt Googles efterhånden omfattende liste af apps og tjenester.

Apps som f.eks. Kalender og Beskeder har fået en kæmpe overhaling, hvilket klæder dem enormt godt. Særligt SMS-delen. Samsungs tastatur er meget som tidligere og egentlig ganske godt. Jeg foretrækker personligt Androids eget originale tastatur, Gboard, men det kan jo bare hentes fra Google Play.

 – Gboard oversætter sprog direkte fra tastaturet

Du vil opleve et stort redesign af topgardin-menuen og Indstillinger. Dertil kommer nye funktioner som f.eks. Samsung Connect-Panel, der viser hvilke enheder du er forbundet til. Det kunne være forbindelsen til et Gear S3 smartwatch, Bluetooth headset og lignende.

I de små detaljer har Samsung tænkt sig godt om. Always On Display (AOD) har eksempelvis mulighed for udelukkende at være aktiv i en bestemt tidsperiode, så du undgår skærmen ligger og lyser om natten. Sådanne små detaljer er der flere af rundt omkring i systemet.

Prøv i øvrigt at hold fingeren et kort øjeblik på en app-genvej. Det bringer en lille menu frem, hvorfra der kan afinstalleres, flyttes til Sikker Mappe, lægges til at sove, lave genvej m.v.

Krypter dine data

Telefonen har også en ”Sikker mappe” hvor indhold og apps kan placeres under lås og slå. Du kan f.eks. lægge billeder i denne sikrende folder, eller have apps såsom Facebook, mail eller hvad du måtte ønske, i en sikret udgave. Du kan faktisk køre et ”dobbelt liv”, hvor særlige mailkonti eller applikationer er beskyttet af PIN-kode eller fingeraftryk.

Sikker Mappe er en del af sikkerhedssystemet Samsung Knox, og indholdet på denne del af telefonen, er krypteret. Sikker Mappe er i øvrigt tilgængelig som download på Galaxy S7.

Video: Sikker Mappe

https://www.youtube.com/watch?v=jCc4zeuz2W4

Den nye hjemknap

Opbygning af hjemknappen i Galaxy S8 og S8+ (Foto: Samsung)

Opbygning af hjemknappen i Galaxy S8 og S8+ (Foto: Samsung)

Med en skærm som fylder det hele, er der ikke blevet plads til fysiske knapper på fronten. Og det er helt i tråd med hvordan Android oprindeligt er tænkt. I stedet ses tre on-screen taster, hvor den midterste er hjemknappen.

Hjem kan benyttes uanset hvor i systemet du er, også selvom grafikken der indikerer hjem, ikke vises. Er du i fuldskærmsvisning trykker du bare hvor knappen er, hvorefter forsiden øjeblikkeligt åbnes.

Det kan lade sig gøre fordi Samsung under skærmen har placeret en trykfølsom sensor, der registrerer trykændringer på skærmen. En kort vibration giver oplevelsen af, at det rent faktisk er en knap der trykkes på.

Dette minder om 3D Touch på iPhone 7 og iPhone 7 Plus, men vibrationen opleves ikke helt så lækker, som på iPhone.

Jeg er vild med idéen om en virtuel knap. Nu mangler vi bare næste skridt, at fingeraftrykssensoren også bliver placeret usynligt i skærmen. Det kommer næste gang, tror jeg. Ikke kun hos Samsung, men også andre producenter. Flere rygter peger også på, at næste iPhone vil have det. Det er dog endnu blot rygter.

Nyt skærmformat er ren marketing

Samung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Samung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Samsung er kommet op med det fuldkomne obskure skærmformat 18.5:9, og fjerner sig dermed fra 16:9 som hovedparten af producenterne har været enige om gennem tiden.

Argumentet handler om muligheden for, at lægge en større skærm ind i et fysisk mobilformat, der er mindre end konkurrenterne.

Samsung Galaxy S8+ er smallere og vejer mindre end iPhone 7 Plus, og du får 0,7 tommer større skærm. Sammenlignes Galaxy S8 med Galaxy S7 Edge ses det samme. Galaxy S8 er 2 millimeter kortere end Galaxy S7 Edge og skærmen er 0,3 tommer større. Selve enheden måler 4,5 millimeter mindre i bredden.

Det er en ”Edge”-skærm. Altså en skærm der når ud til kanterne. Stort set HELT ud! Helt utroligt er der ingen utilsigtede fejltryk, og aktivering af indhold ved uheld, sådan som jeg oplevede det på Galaxy S7 Edge. Jeg behøver vel ikke nævne, at skærmen ser ualmindelig godt ud?

Skærmformatet (18.5:9) er et rent marketingsstunt. En ideel platform til konsumering af video, social media og spil, lyder det fra Samsung. Ser du indhold i 21:9 format er visningsområdet forøget med 36 procent, når Galaxy S8 sammenlignes med Galaxy S7.

Størrelserne side om side

Galaxy S8Galaxy S7 EdgeGalaxy S8+iPhone 7 Plus
Skærm5,8”5,5”6,2”5,5
Mål i mm.148.9 x 68.1 x 8.0150.9 x 72.6 x 7.7159.5 x 73.4 x 8.1158.2 x 77.9 x 7.3
Vægt i gr.152157173188

Strækkes til at fylde

Netop her er problemet. 21:9. Ja der findes jo ligesom ikke indhold i 18.5:9 format. Så ved 21:9 formats videoer på YouTube bliver disse zoomet og trukket så det fylder hele skærmen. På Netflix bliver 16:9 indhold også skaleret op til fuld skærm, hvis du ønsker det.

Det virker lidt som da Samsung præsenterede et buet fladskærms-tv. Ingen kunne på fornuftig vis forklare, hvorfor det overhovedet gav mening. Selv instruktør Michael Bay havde svært ved det, og forlod scenen midt i præsentationen af det store 21:9 formats buede TV på 105 tommer. Det var i 2014. Siden har der ikke været talt ret meget om buede TV-skærme i brede medier.

Jo. Skærmens længde gør det måske mere behageligt når to apps køres side om side, men det er godt nok ikke ret tit jeg enten gør det, eller ser nogen bruge funktionen. Så denne del er også lidt tynd i argumentationen.

Vil du imponere vennerne så vis dem en animationsfilm fra Netflix ved fuld lysstyrke, skaleret til fuld skærm. Det ser altså for vildt ud.

Sorte kanter om apps

Eksempel på app med sorte kanter på Galaxy S8+ (Foto: MereMobil.dk)

Eksempel på app med sorte kanter på Galaxy S8+ (Foto: MereMobil.dk)

Ikke alle applikationer fylder hele skærmen. Via en indstillingsmenu kan man bestemme hvilke der skal strækkes til fuld skærm, og hvilke der ikke skal.

Langt fra alle apps kan tåle dette stræk. Eksempelvis i Danske Banks mobilbank hvor nogle funktioner går ned, når den kører fuld skærm.

Du vil altså ofte stå med en oplevelse af, at en app ses som en firkantet kasse uden udnyttelse af hele skærmen.

Nu er vi så tilbage ved skærmproblematikken. Man introducerer ikke bare et nyt skærmformat uden problemer. Der er ingen garanti for, at producenterne generelt går samme vej – ej heller indholdsproducenterne.

Antallet af tommer er et udtryk for størrelsen diagonalt. En skærm kan dermed sagtens have rigtigt mange tommer, når man bruger en aflang smal skærm. Det giver ikke nødvendigvis et bedre og større arbejdsområde. Jeg er ikke matematisk anlagt, men The Verge bragte tidligere en interessant artikel, med en masse udregninger omkring skærmstørrelser og skærmformater.

Konklusionen er, at skærmen ikke fejler noget, men formatet er godt nok underligt. Nu får vi se om andre følger med samme vej, eller om der blot er tale om en ”prøveballon”. Indtil videre er det “kun” LG og Samsung der har forsøgt sig.

Der er stadig ”edge-paneler” der trækkes ud fra siden. Udover standardpaneler findes en lang række du kan downloade. På Note 4 brugte jeg funktionen meget. Det var mere intuitivt lavet, da der kunne være en hel stribe genveje fremme på kanten hele tiden. På Galaxy S8 skal man huske på muligheden, og ofte glemmer jeg den er der. Heldigvis kan Edge-panelerne slås helt fra.

Godt headset og monohøjtaler

Du får ingen stereooplevelse fra den indbyggede højtaler i Galaxy S8-telefonerne. Lyden er til den skingre side, og det er bestemt ikke noget man bliver afhængig af. Selvom mange andre smartphones bliver markedsført med ”stereohøjtalere” så synes jeg det klæder Samsung, at de ikke går den vej. Trods alt får man ikke nogen stereooplevelse fra to bitte små højtalerenheder i en smartphone, og oftest er resultaterne fra sådanne, rimeligt ligegyldige.

I november 2016 annoncerede Samsung opkøbet af Harman, og det kommer nu Galaxy S8-køberne til gavn. Harman sidder nemlig på lydvaremærker som JBL og AKG, og sidstnævnte har leveret headsettet i salgspakken.

AKG-headsettet, der er af in-ear typen, lyder ganske godt, men er dog ikke et totalt vildt Hi-Fi headset. I forhold til der er tale om noget man får med i pakken, er resultatet nu alligevel rimeligt. Det er udført med det, der i gamle dage blev kaldt en ”stofledning”. Jeg er nu ikke så sikker på, at det rent faktisk er stof, men egenskaberne er de samme; ledningen filtrer ikke sammen særligt let.

På ledningen sidder betjeningsknapper med indbygget mikrofon, og der medfølger to størrelser af gummi-dutter, så headsettet kan passe godt i de flestes ører.

Glemt ALT om Bixby

Samsung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Selvfølgelig skal Samsung også have en digital butler som Siri, Alexa, Google Assistant m.fl.

PODCAST: Så vilde er de digitale assistenter

Hello Bixby, som tjenestens navn er, vil gerne samle relevante informationer, og præsentere dig for dem, når du har brug for det. Du kan endda tale til Bixby, og få telefonen til at gøre ting. Det kan være ændre lysstyrke, slå funktioner til og fra m.v. Samsung demonstrerede dette ved præsentationen, men i praksis har jeg ikke kunne efterprøve det.

Bixby har fået sin egen knap – lige under lydstyrke, og det er et alvorligt fejlskud. Hvorfor placere en fysisk knap når tjenesten kun fungerer på ganske få sprog? Nu bliver alle i hele verden mindet om, at der findes en funktion de aldrig kommer til at bruge. Altså i de lande hvor sproget ikke er understøttet.

Sprogmulighederne for Bixby er US English, Korean, Chinese og US Spanish.

Tilmeld kan knappen ikke, med mindre man er ninjatricks typen, ændres til andre funktioner. Det havde været oplagt som en programmerbar action-key.

TIP: Sådan ændres Bixby-knappen med ninja-tricks

Jeg vil slet ikke gå yderligere ind i Bixby. Det er på ingen måde relevant i vores markedsområde, og kommer (sandsynligvis) aldrig til at fungere på dansk.

Trykker du på Bixby-knappen her i Danmark åbner en Google Now lignende tjeneste, der også kan tilgås ved at trække skærmbilledet fra venstre mod højre.

I kameraet ses Bixby Vision. Her kan du tage et billede af et sted eller objekt, hvorefter systemet giver dig yderligere informationer. Idéen er muligvis god nok, men reelt ender man ofte med en masse billede-opslag på Pinterest, og resultatet giver ikke rigtigt mening.

Prøv eventuelt at scanne en vinflaske. Det udløser et opslag i Vivino – faktisk ret cool, og helt uden en app installeret.

Batteritiden overrasker ikke

Samsung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Elefanten i rummet er batteriet. Er det farligt? Nej. Det tvivler jeg på. Samsung har været yderst forsigtige på dette område efter Note 7 skandalen.

Batterikapaciteten på 3.000 mAh i Galaxy S8 og 3.500 mAh i Galaxy S8+ er i underkanten, når store skærme med høj opløsning skal trækkes.

Sammenligner vi med OnePlus 3T (3.400 mAh), hvor eksempelvis opladningen er presset til det yderste, oplader Galaxy S8+ langsommere. Samsung kunne sagtens lade hurtigere end de gør, men igen handler det om ikke at udfordre skæbnen. Det er i hvert fald mit bud.

Galaxy S8+ lader med 38,8 mAh i minuttet målt over opladning fra 0 til 100 procent. Her klarer OnePlus 3T at lade med 48,57 mAh per minut.

TEST: OnePlus 3T – topmodel til discountpris

På en halv time er batteriet på 44 procent, mens det tager omkring 90 minutter at nå 100 procent.

Ved fuld lysstyrke og fuld opløsning aktiveret (WQHD 2.960 x 1.400) dræner én times Netflix batteriet med 9 procent. Ved skærmopløsning på HD+ 1.440 x 720 pixels reduceres kapaciteten med 8 procent.

Testen giver en teoretisk afspilning af indhold fra Netflix i henholdsvis 11,1 timer og 12,5 timer ved fuld lysstyrke.

Holder strøm en hel dag

Opladning af Samsung Galaxy S8+ (Grafik: MereMobil.dk)

Opladning af Samsung Galaxy S8+ (Grafik: MereMobil.dk)

I øvrigt er det fint Samsung giver muligheden for at reducere strømforbruget ved at nedsætte skærmopløsningen, men helt ærligt! Man køber vel ikke en model med WQHD opløsning for efterfølgende at køre HD+.

Den oplevede batteritid er én dag fra morgen til sengetid. For mit vedkommende er det 15-17 timers drift ved en skærmtid på 2,5 til 3 timer. Det er godkendt, men ikke overraskende. Jeg har kørt med Always On Display aktiveret i hele testperioden.

I øvrigt ros til Samsung for et meget lavt strømforbrug i standby. Ved 3 procent tilbage på batteriet kunne telefonen godt overleve en nat, uden at tømme det sidste. Her har Always On Display dog ikke været aktiveret.

Dertil kommer en enhedsvedligeholdelsesfunktion hvor telefonen analyseres, og strømforbrugende apps sættes i standby m.v. Og naturligvis trådløs opladning, som jeg desværre ikke har kunne afprøve fuldt ud, da Samsung ikke har vedlagt en understøttet trådløs oplader i testkittet. Jeg kan bekræfte, at den tidligere model (EP-PG920IWE) der kom sammen med Galaxy S6’erne fungerer udmærket, selvom det bare er med standard og ikke hurtigopladning.

Batteriet i Galaxy S8 er bedre end i Galaxy S7 – læs her hvorfor

Et godt kamera

Samsung Galaxy S8 Blue Coral (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S8 Blue Coral (Foto: Samsung)

Mange har været bekymret over kameraet, der kun har en opløsning på 12 megapixels (f/1.7). Her må jeg bare sige, at bekymringen er ubegrundet. Når ser på mine mørketest billeder er det tydeligt, at billedestøjen er absolut minimal, og motivet stadig skarpt.

Den nye dual-pixel sensor skulle give bedre og mere klare fotos, lyder det fra Samsung. Desuden får du optisk billedestabilisator.

Kameraet er fuldt med funktioner. Udover forskellige fototilstande, herunder manuel (pro) og mulighed for at lave sløret baggrund, er der også filtre og klistermærker, så du kan forvandle dig selv til en kanin eller en hund.

Resultatet kameraet fejler som sådan ikke noget, men jeg synes opstarten sker forholdsvist langsomt, hvilket jeg finder meget irriterende.

I galleriet herunder kan du bedømme billederne jeg har taget. Alt i alt et kamera, der leverer det man forventer, men hvor der også sagtens kan optimeres på særligt hastigheden.

Du kan optage video i op til 4K opløsning, også her er det svært at kritisere noget. Standard-opløsningen er 1.920 x 1.080 pixels (Full HD), og du skal lægge mærke til, at videostabilisatoren ikke fungerer ved 4K-optagelser.

Desuden kan du optage slowmotionklips med 240 fps (billeder per sekund) – denne funktion har Sony også i deres nye modeller – f.eks. Sony Xperia XZs hvor det dog er 960 fps.

TEST: Sony Xperia XZs – fedt kamera med slowmotion

Video: Testklip ved Full HD

Video: Slowmotion testklip

Galleri: Billeder taget med Samsung Galaxy S8+

Samsung DeX – din telefon som computer

Samsung Dex (Foto: Samsung)

Samsung Dex (Foto: Samsung)

Har du små 1.200 kroner ekstra så kan din Galaxy S8’er forvandles til en desktopcomputer i miniudgave. Samsung DeX er en lille dockingstation, udført i kedelig plastik, som telefonen sættes ned i. Nu kan du tilslutte ekstern skærm, mus og tastatur.

Skærmbilledet der kommer frem minder om Windows, uden at være det, men umiddelbart er det overraskende intuitivt. Dine Android apps kører nu i et storskærmsmiljø, og selvom de enkelte apps er optimeret til brug på mobilskærmen, er resultatet ret godt.

Vi har tidligere set en tilsvarende mulighed fra Microsoft med DisplayDock til Lumia 950 og Lumia 950 XL. Oplevelsen var her ubegribelig langsom, men teknologierne har heldigvis udviklet sig siden. Microsofts problem var også manglende apps.

Selvom denne del af anmeldelsen er skrevet i mobiludgaven af Microsoft Word, via DeX, har det kørt stort set gnidningsfrit. Selvfølgelig er det ikke det samme som at sidde med en dedikeret computer, men vi kommer et godt stykke derhenad. Lige nu skriver jeg i Word, mens nogle musikvideoer fra YouTube applikationen afvikles i vinduet ved siden af.

Galaxy S8’erne kommer i en Microsoft Edition

Ingen vild multitasking i DeX

Word dokument via Samsung DeX (Foto: MereMobil.dk)

Word dokument via Samsung DeX (Foto: MereMobil.dk)

Da jeg tilbage i 90’erne sad med min Qtek-telefon, baseret på Windows Mobile, var visionen, at vores telefoner en dag skulle fungere som computere. Dengang totalt ”langt ude” men i dag faktisk en realitet.

Skærmopløsningen på den eksterne skærm er ikke så høj. Derfor er apps ”lidt store”, men jeg tænker det handler om at balancere brugeroplevelsen, så det stadig opleves forholdsvis smidigt.

Hvis telefonen ringer, mens Samsung DeX er aktiveret, kan opkaldet besvares ved brug af speakerphone eller headset. Netop fordi det er telefonen, du arbejder på, er der naturligvis også mulighed for at sende SMS.

Du skal ikke regne med en stor multitasking-oplevelse. Her er computer- og grafik-kraften trods alt meget begrænset. Jeg havde også lidt drillerier med et Bluetooth keyboard, hvor ÆØÅ (dansk tastatur) skulle aktiveres manuelt når DeX blev gentilsluttet.

Nu er spørgsmålet så om Samsung DeX får en bred udbredelse, eller det mest af alt blot er en interessant gimmick. For nogle brugere, der ikke har et stort ”computerbehov” kan det måske være en mulighed, blot at bruge telefonen som computer. Spørgsmålet er så om denne kundegruppe, er i målgruppen for en highend smartphone til en høj pris. Jeg tvivler.

Bliver den folkelig?

Samsung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Skulle jeg købe en af Galaxy S8’erne blev det ikke plusmodellen. Formatet, og deraf følgende længde, er uhandy. Galaxy S8 er mere ergonomisk. Skærmen er stadig lækker stor, og fingeraftrykslæseren sidder mere rigtigt, hvilket er vigtigt. Iris- og ansigtsgenkendelse kommer man alligevel ikke til at bruge ret meget, da det ganske simpelt er for ustabilt og går for langsomt.

Galaxy S8+ har ikke den samme folkelighed over sig som Galaxy S7 Edge. Det bliver helt klart Galaxy S8, der vil tage hovedparten af salget, mens Galaxy S8+ er et entusiast-device.

Begge udgaver er IP68-certificerede. Det betyder modstandsdygtige overfor vand- og støv. Enhederne kan lægges i ferskvand på op til 1,5 meters dybde i op til 30 minutter. Hvis telefonen bliver våd, mens den oplader stoppes ladningen for at forebygge kortslutninger.

Skærmbilleder fra Samsung Galaxy S8+

Konklusion: Galaxy S8+ er innovativ og spændende

Samsung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Samsung Galaxy S8 og Galaxy S8+ indtager tronen, som de nok mest innovative og teknologisk spændende telefoner på markedet netop nu. Men der er hugget en hæl og klippet en tå hist og her. Samsung burde have taget en måneds tid mere i arbejdstøjet.

Telefonen halter hist og her og spiller ikke alle steder maksimalt. Som nævnt i anmeldelsen er der steder hvor mobilen opleves lidt sløv. Fingeraftrykslæseren er håbløst placeret mens iris- og ansigtsgenkendelse er meget fint som en mulighed, men ikke altid fuld anvendeligt.

Vi kommer ikke uden om skærmen, der bestemt er totalt vild. Men det obskure 18.5:9 format er og bliver marketing og ”fordi vi kan”. Det giver kun mening for filmentusiaster. Nu bliver det spændende hvor meget Samsung egentlig mener, at formatet skal være fremtidens format. Mener de det alvorligt, skal alle kommende (nye) modeller have formatet. Kommer der f.eks. en Note 8 i efteråret med 16:9 skærm, eller eventuelle spin-off modeller med 16:9, ja så falder hele argumentationen fra hinanden.

Galaxy S8+ skuffer på batteritid. Jeg havde regnet med et større batterioverskud. Men jeg forstår godt Samsungs nervøsitet for at presse batterierne alt for hårdt, i lyset af Note 7 katastrofen.

Ros for den kraftige og omfattende oprydning i Samsungs Android tilpassede brugerflade. Desværre er ændringerne umiddelbart så store, at Samsung vil få endnu længere udviklingstid, når det kommer til opdatering af Android systemet fremadrettet.

DeX er et fint tiltag som mangler en målgruppe. Særligt i disse tider hvor mange klarer de fleste computeropgaver fra en iPad eller anden tablet. Måske kunne en Chromebook være fin nok til denne kundegruppe.

TEST: Asus Chromebook 14 – en lynhurtig prisbasker

Gammel software

På et device i denne prisklasse må man forvente den nyeste Android 7.1.2 Nougat og ikke som her Android 7.0 (sikkerhedslag 1. marts 2017). Der nævnes i anmeldermaterialet intet om hvad vi skal forvente fremadrettet på området. Jeg synes, det er skuffende og uambitiøst af Samsung, at lavere en helt ny model med en styresystemsversion der blev lanceret i august 2016. Det svarer til at lancere en iPhone med iOS 10 (introduceret i september 2016), der ikke kan opdateres. Eller det i hvert fald ikke vides om den bliver det, selvom nyere software er frigivet.

Samsung Galaxy S8+ ligger på skalaen til 5 ud af 6 stjerner. S8+ ER en super fed telefon, hvis største problem faktisk er, at meget kunne være løst, hvis den havde fået lidt mere tid i ovnen.

25 læserspørgsmål (og svar) om Galaxy S8’erne

Se dette før du køber Galaxy S8 el. S8+

Fordele og ulemper

Fordele

– Utrolig flot skærm. Stor skærm i kompakt design er lykkedes
– Lynhurtig hardware og tiltrængt oprydning i brugerfladen
– Generelt velfungerende med MANGE muligheder
– Godt headset og hurtiglader medfølger
– IP68 – modstandsdygtige overfor vand og støv

Ulemper

– Batteritiden er begrænset og overrasker ikke
– Virker i nogle situationer langsom særligt ved skift mellem og åbning af apps
– Skærmformat giver ikke mening og handler mest om marketing
– Bixby knap er en kæmpe misforståelse
– Kommer med gammel Android-version

Det første kig på S8’erne

Mere til historien

Anmeldelsen her er lavet på Samsung Galaxy S8+. Samsung stillede kun en butiksdummy til rådighed af Galaxy S8, der kun giver mulighed for bedømmelse af det ydre og vægten, samt hvordan den er i hånden.

Læs også:
Galaxy S8 ejere klager over skærmfejl

Samsung Galaxy S8+
OnePlus Nord CE 4 Lite er lidt for “lite” | Test

MINE INDTRYK: Inden sommerferien ramte præsenterede OnePlus den nye lavprismodel Nord CE 4 Lite. Er den værd at købe?

(mere…)
Her er alle nyhederne fra Samsung Unpacked 2024

OVERBLIK: Samsung har været produktive og ved denne sommers Unpacked event præsenterede de intet mindre end 6 nye produkter.

(mere…)
Samsung Galaxy Z Fold6 rammer ikke mig | Test

TEST: Høj kvalitet, fleksibel brug og imponerende skærmteknologi. Samsung Galaxy Z Fold6 har også de nyeste AI-funktioner. Læs testen her.

(mere…)
Lån en DYR mobil før du køber!

Et nyt tiltag gør det muligt, at låne en telefon inden du vælger at købe den. Læs mere om det her.

(mere…)
Jeg har prøvet et MEGA-solidt el-løbehjul

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
OnePlus Nord 4 er alt du behøver | Test

TEST: Denne budget-telefon vil de fleste blive glade for. OnePlus Nord 4 har alt du behøver og ikke ret mange problemer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
102 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram