Acer Chromebook 14 – en lynhurtig prisbasker

TEST: Acer Chromebook 14 er et lynhurtigt Windows alternativ, i en studievenlig prisklasse. Med flot design og funktionelle features, rammer produktet bredt.

Acer Chromebook 14

Acer Chromebook 14

Acer Chromebook 14 er blandt de første Chromebooks, hvor du får flot børstet aluminiumsdesign, pakket i et tyndt og let kabinet, til fornuftig pris. Mange vil syntes, at den ligner en MacBook Air (lidt for meget). Men hvad gør det, når den koster mindre end en tredjedel af prisen.

– Chrome OS skal redde tabletkategorien for Google

Jovist den har ikke den samme kraftfulde hardware, ultra flotte LED-skærm og eksklusive tastatur. Til gengæld har den Chrome OS, verdens måske sikreste PC-platform, i forhold til markedsandele og ikke mindst, værdi for pengene!

Velkommen til vores Acer Chromebook 14 test.

Køb den rigtige model

Lad os først få specificeret, hvilken model vi her skriver om. Vores testeksemplar er nøje udvalgt ud fra produktets specifikationer. Acer Chromebook 14 er en serie af modeller med samme navn. Men modelkoden på produkterne, samt specifikationerne, adskiller de enkelte enheder på væsentlige punkter, som er afgørende for dit køb.

De billigst prissatte modeller koster omkring 2.200 kroner og må nøjes med 2 GB RAM, 16 GB SSD lagerplads, HD-skærm og langsommere processor. Men prisforskellen fra de billigste udgaver, til den vi har på testbænken, er blot 600 kroner. For de ekstra hundrede kroner får man 4 GB RAM, 32 GB SSD lagerplads, Full HD-skærm og kraftigere processor. Vi anbefaler derfor at smide det ekstra, der i sidste ende giver mere værdi for pengene.

Vores testeksemplar hedder helt præcist Acer Chromebook 14 CB3-431-C8YS.

Specifikationer: Acer Chromebook 14 CB3-431-C8YS

Men, hvad får man så, for godt 2.800 kroner, som denne model koster i dag? Det kan produktets specifikationer, giver en meget fin indikation af.

  • 14-tommer LED Full HD-skærm (1.920 x 1.080 pixels)
  • 1.6 GHz Intel N3160 Celeron Quad-Core processor m. Intel Burst Technology (2.4 GHz)
  • Intel HD Grafik 400
  • 32 GB eMMC SSD harddisk
  • 4 GB LPDDR3
  • Bluetooh, dual-band Wi-Fi 802.11ac
  • 3.920 mAh batteri (op til 12 timers batteritid)
  • 31,1 x 23,66 x 1,69 cm (B x D x H)
  • 1.677 gram
  • Vidvinkel HD-webcam (720p)
  • To styks USB 3.0 porte
  • Fuld størrelse HDMI-port
  • 3,5mm combi MiniJack-stik til både mikrofon og hovedtelefon
  • Integrret mikrofon
  • Chrome OS med opdateringsgaranti i fem år fra lancering

Chrome OS version 56

Chrome OS skrivebord

Chrome OS skrivebord

En Chromebook er ikke en Windows maskine, ej heller kører den med Apples flotte styresystem. Nej, Chromebooks kører på Googles Chrome OS. Dette styresystem er tiltænkt små hardwarekrav. Det meste af dit arbejde forgår i skyen. Det vil sige, at næsten uanset hvad du fortager dig, sker det igennem din browser – som selvsagt er Chrome browseren.

Fordelen er at alt arbejde, er tilgængelig på flere enheder og systemer. Det er let at starte et dokument på en Windows maskine og fortsætte hvor du slap på din Chromebook hjemme i sofaen. Chrome OS har en komplet kontorpakke fra Google, der på mange områder kan matche den du kender fra Microsoft Office. Indrømmet. Der er forskel og Googles kontorpakke kræver tilvænning.

Kan man ikke slippe Office-pakken fra Microsoft, kan man downloade OneDrive eller Office Online i Chrome Webshop. Her får man en skrabet udgave af Microsoft Office, som kan det mest basale. Men alligevel nok til, at jeg kan skrive denne anmeldelse.

Chrome OS fungerer rigtigt godt og har mange fantastiske små finesser. Vigtigst af alt er, at systemet er utroligt let at lære at kende og brugervenligheden er helt i top. Google har indarbejdet en fantastisk hjælpeguide der lader dig fremsøge dine ønsker, mangler eller problemer. Chrome OS er logisk opbygget og ideel for studerende, unge eller forbrugere uden de store krav. Faktisk vil jeg mene at størstedelen af forbrugere der i dag køber en Windows-maskine, vil være tilfredse i samme grad eller mere, med en Chrome OS maskine.

Vi har lavet en dybdegående anmeldelse af Chrome OS, som du kan læse her. Her kan du blive klogere på selve systemet og måden det virker på.

Lækkert alt-i-metal design

Acer Chromebook 14 (Foto: Androidheadlines)

Acer Chromebook 14 (Foto: Androidheadlines)

Det første man bemærker, når Chromebook 14 tages ud af salgsæsken, er den lækre finish. Produktet er designet i metal. Det betyder, at den udvendigt, såvel som indvendigt, er af aluminium.

Bagsiden af skærmen, altså den side der peger op når skærmen er lukket i, har fået et børstet look, der giver produktet et eksklusivt indtryk. Generelt kan man sige, at helhedsoplevelsen af produktets design er yderst positiv. Der er ikke noget der knirker, eller virker billigt samlet. Afrundede hjørner og skarpe designlinjer, der kun måler knap 17 millimeter i tykkelsen, gør produktet let og komfortabelt at transportere – dét samtidig med dens fornuftige vægt på 1,67 kg.

Designet egner sig også til sofabrug, og takket være de lave krav til hardwaren, skal du ikke bekymre dig om tildækkede ventilationshuller. Det betyder også du aldrig vil opleve støj fra køleelementer, såsom en blæser – de er der nemlig slet ikke.

På venstre side af enheden finder vi de to USB 3.0 porte, der er tilgængelige, samt den ene HDMI-port. Jeg kunne godt have ønsket mig, at Acer havde valgt enten at tilføje en USB-port til produktets højre side, eller i det mindste én port i hver side. På højre side finder vi en 3,5 mm MiniJack-stik og porten til opladning.

Det er på samme side, at der sidder to små dioder, der indikerer batteristatus samt om produktet er tændt eller slukket. Midt over skærmen, finder vi et vidvinkel webcam, der sammen med den indbyggede mikrofon egner sig til Skype-samtaler.

Enhedens to højtalere er placeret under bunden af computeren. Hvor vidt det giver god lyd, kommer vi tilbage til senere i anmeldelsen.

Bonusinfo: Enheden kan kobles til en Kensington-lås til sikkerhed mod tyveri.

Galleri af Acer Chromebook 14

Indtrykket af tastaturet

Det første sted man vil opdage, at det ydre kan bedrage, er når produktet tages i brug. Tastaturets matsorte farver, påtrykt med symboler, der indikerer tastens funktion, har ikke den samme eksklusivitet, som produktet ellers udstråler.

Tastaturgenveje i Chrome OS

Tastaturgenveje i Chrome OS

Specielt “keytravel”, frit oversat til dansk “tastevandring”, er ikke på niveau med det vi ser på dyrere produkter, såsom en MacBook Air. Det er dog heller ej så ringe, at det er ubrugeligt. På nuværende tidspunkt har jeg skrevet to anmeldelser, eller cirka 30.000+ anslag, på computeren. Det giver mig mulighed for at få et fornuftigt indtryk, som jeg ikke er bleg for at give rosende ord.

Det er sjældent, at jeg har ramt forkert eller misset et bogstav, når jeg har arbejdet med dette tastatur. Afstanden mellem tasterne virker acceptabel og tastevandringen er god nok til, at man kan opnå en fornuftig skrive-flow.

Det kræver dog tilvænning at gå fra et tastatur rettet mod et Windows produkt, til et Chromebook tastatur. Pludselig mangler man “delete”, “caps-lock”, “home”, “end” og en række andre taster, som man normalt anvender, når der arbejdes i tekstprogrammer. Man vil også opdage manglen på F-taster, der i stedet er udskiftet med funktionstaster som frem, tilbage, reload, fuld skærm og multivindue.

Heldigvis har Google og Acer tænkt over manglerne og inkorporeret genvejstaster, der giver tastaturet de præcis samme muligheder, som du kender det fra en Windows PC. Du finder indstillinger for tastatur, samt en oversigt over dine genveje, under Indstillinger – Indstillinger for tastatur – Se tastaturgenveje.

Måtte skifte til ekstern mus

Justér touchpad følsomhed i Chrome OS

Justér touchpad følsomhed i Chrome OS

Enheden har, centreret under tastaturet, placeret et stort touchpadområde. Det er min oplevelse at, touchpadden ikke er følsom nok. Jeg har i testperioden, måtte skrue følsomheden op på maksimum. Selv da er jeg endt med at ty til en ekstern trådløs mus.

Der er ganske enkelt for høj modstand, når fingeren forsøger at glide over touchområdet, specielt hvis du har tendens til let fugtige fingre. Det giver dårlig arbejds-flow.

Kan man overkomme den svage følsomhed, samt modstand, bliver man hurtig tilfreds med de forskellige funktioner, som touchområdet giver mulighed for at anvende.

Obligatorisk, kan du selvfølgelig scrolle, ved at føre to fingre op eller ned på touch området, samt bruge “træk og slip” funktionen.

Touchpadden gemmer også på to smarte tricks. Ved at lade to fingre glide til højre eller venstre, navigeres frem eller tilbage i browser-vinduet.

Bruger du tre fingre til at glide enten op eller ned på området, aktiveres multivindue, der lader dig hurtigt skifte mellem flere aktive vinduer.

Det er rigtigt ærgerligt, at Acer ikke lige har ramt plet med hardwaren i touchpadden – det er et vigtigt værktøj som hos mange forbrugere, vil blive til et irritationsmoment.

Gennemsnitlig skærmoplevelse

Justering af skærmopløsning i Chrome OS

Justering af skærmopløsning i Chrome OS

Navnet Acer Chromebook 14 indikerer, at vi har at gøre med en 14-tommer skærm. I vores tilfælde med Full HD opløsning. Det giver en pixeltæthed på 157 PPI. Til sammenligning har en MacBook Air “blot” 127 PPI.

PPI er ikke afgørende for en god skærmoplevelse. Det er blot en brik i det store billede.

Min oplevelse af skærmen er, at den til hverdagsbrug med en opløsning på 1.920 x 1.080, ikke er læsbar. Jeg bruger ikke briller og har ej problemer med mit syn. Men på en 14-tommer skærm, er Full HD-opløsning overdrevet, hvis man enten skriver eller læser meget. Teksten bliver simpelthen for lille at læse uden anstrengelser. Jeg har derfor været tvunget til at skrue opløsningen ét niveau ned, til 1.536 x 864 pixels.

– Chromecast Ultra test – alle pengene værd

Hvis man bruger computeren til film, YouTube eller andet video- eller billedmateriale, giver Full HD god mening. Men her mangler jeg så at skærmen er mere lysstærk.

Til dagligdags brug leverer skærmen tilfredsstillende. Selv med skarp sol ind i stuen, har jeg kunne arbejde uden gener, med lyset skruet op på cirka 90 procent. Skærmen har en mat finish, hvilket er et kæmpe plus, hvis man arbejder under forskellige lysforhold.

Jeg lader mig dog ønske, at skærmen kan præstere mere lys. Så snart jeg vil se film eller andet videomateriale, er skærmen ikke lysstærk nok.

Alt i alt har jeg været tilfreds med skærmoplevelsen. Kontrast- og sortniveau er udmærket og farvegengivelsen inden for det acceptable. Skærmen giver på ingen måder wauw-effekt. Men leverer hverken mere eller mindre end forventet.

Lad mig afslutningsvis pointere et lille plus mere til produktet. Skærmen kan ligges helt fladt ned! Det betyder slut med knækkede hængsler på grund af “børnevold” og samtidigt leverer den en behagelig arbejdsstilling, hvis man ligger i sengen eller på sofaen, med knæerne oppe.

God performance

Octane 2.0 Benchmark af Acer Chromebook 14

Octane 2.0 Benchmark af Acer Chromebook 14

Selvom der “blot” er en Intel Celeron processor til stede i dette produkt, har jeg ikke manglet kræfter til hverdagsbrug. I øjeblikket har jeg 22 faner åbne i to forskellige browser-vinduer samt Spotify musik kørende mens OneDrive og Gmail også ligger og er klar i baggrunden. Uanset hvilken fane jeg klikker på, er indholdet klar med det samme.

Er du en heftig web-surfer, så frygt ej den lille N3160 Celeron processor – den klarer dit behov til UG!

Også Full HD video fra YouTube, klarer den uden de store problemer. Aktiverer man “statistik for nørder”, kan man holde øje med, om enhedens processor kan håndtere den angivne opløsning ud fra hvor mange “frames” den misser. Det blev til blot 6 ud af 6000 frames, hvilket er helt inden for det acceptable i denne prisklasse.

– Google: Vi dropper ikke Chrome OS

De gode takter er ikke blot processorens fortjeneste. De 4 GB RAM er med til at løfte brugeroplevelsen og jeg kan på intet tidspunkt anbefale at gå efter den mindre model med 2 GB RAM.

Vi skal selvfølgelig også omkring en benchmarktest. Vi har valgt Octane 2.0, udviklet til at teste browserhastigheden – hvilket Chrome OS er i sin essens. Acer Chromebook 14 scorer 7.900 point. Da vi ikke har noget at sammenholde med, fordi dette er den første Chromebook anmeldelse vi laver, kan vi kun tage tallet og holde op mod andre anmelderes score. Her klarer Chromebook 14 sig hæderligt, men der er langt op til de dyrere modeller.

Selvom en Chromebook ikke er en gamer-maskine, så findes der en lang række spil i Chrome Webshop. Både de der kører lokalt på enheden og de der kører som spil i din browser. Jeg har testet begge dele, der fungerer uden problemer eller lang ventetid. Der er hvert fald underholdning til et par timers tidsfordriv.

Opstart og batteri

På grund at systemets minimale hardwarekrav kan producenterne skilte med lange batteritider på Chrome OS enheder. Acer Chromebook 14 er ingen undtagelse. På vores testenhed lover Acer op til 12 timers batteritid.

Få Word i Chrome OS med Office Online

Få Word i Chrome OS med Office Online

Vi har i testperioden kunne arbejde omkring 10 timer uden problemer. Det er til trods jeg samtidig med tekstarbejdet har surfet online, set videomateriale og Spotify har kørt i baggrunden det meste af tiden.

Nede i statusområdet kan man hele tiden følge den resterende batteritid, både i procent og estimeret timer. Generelt kan jeg sige, at estimatet passer meget godt. Men jeg savner at systemet advarer mig både tydeligere og tidligere. Jeg opdager ofte først at jeg er ved at løbe tør, når der er fem procent strøm tilbage. Det svarer til cirka 15 minutters arbejde. Der kommer ikke nogle lyde, der angiver det lave batteri, blot et lille pop-op vindue.

Når du tilslutter en oplader, viser batteriområdet, den forventede opladningstid. Hvilket et rigtigt smart.

Så er der lige den med opstartshastigheden – den er uovertruffen! Uanset om du blot smækker skærmen i, eller decideret trykker på sluk knappen, så starter din Chromebook op på mindre end 10 sekunder! Det er som om, at Chrome OS altid står klar til at starte hvor du slap. Man skal aldrig tænke over at gemme, det man arbejder med – det er der også når du åbner for skærmen næste gang.

Første opstart er også hurtigt overstået. Opsætningsprocessen tager mindre end to minutter, til du er klar til at søge på Google og se video fra YouTube.

God lyd, men skuffende webcam

På undersiden af Chromebook 14 finder vi to højtalere. De er placeret frem mod dig, helt ude til begge sider af enheden. Meget overraskende spiller højtalerne faktisk forbløffende godt, for et sæt der peger ned mod det underlag den står på. Ikke nok med at lyden både har fornuftig tone og dybde, så spiller højtalerne overraskende højt.

Selvom højtalerne peger ned, føler man at lyden komme fra omkring midten af tastaturet. Det ville selvfølgelig være bedre hvis højtalerne var paceret lige under skærmen, eller på hver side af skærmen. De præsterer bedre end forventet – hvilket må sige at være et plus i en anmelders øjne.

Det indbyggede webcam kan levere 720p videoopløsning. Det er ikke meget og mildt sagt, havde jeg forventet bedre af et produkt, lanceret i 2016. Det er egentligt ikke så meget de 720p, der er problemet, det er kameraets opløsning. Billedet er simpelthen alt for grynet.

I disse moderne tider, hvor mange elsker at videochatte og tage billeder af sig selv, var det min forventning af producenterne også havde fokus på dette, i bærbare produkter.

Det mest positive jeg kan medgive kameraet, er dens vidvinkel linse, der i det mindste giver en god oplevelse hos modtageren, af de omgivelser man befinder sig i – bare ærgerligt hvis det er en hvid stuevæg man må nøjes med.

Ingen Android apps og ingen SD-kortlæser

Google Play på Chrome OS

Google Play på Chrome OS

Google har allerede lovet Acer Chromebook 14 får adgang til Android apps, men det er desværre ikke sket endnu. Der er ingen dato sat og derfor har vi ikke kunne få et indtryk af betydningen for systemets generelle oplevelse. For godt nok findes der mange gode udvidelser og apps i Chrome Webstore, det er bare som om de gennemarbejdede ikke er mange.

Det kan meget vel hænge sammen med udbredelsen af Chrome OS. Chrome OS er mest udbredt på det amerikanske marked, orienteret mod studerende. I resten af verden, mangler lyset stadig at blive tændt, hos forbrugerne. Det kan Android apps komme til at hjælpe på. Med mere end to millioner apps at vælge imellem, vil det blive et boost til Chrome OS.

Jeg må dog allerede på forhånd nævne min skepsis i forhold til, at denne enhed ikke har en touchvenlig skærm. Det betyder, at alt fortsat skal ske med mus og tastatur. Men Android apps er udviklet til touchskærme og ikke mus og tastatur. Hvordan den endelige oplevelse vil blive, må tiden afgøre.

En mangelvare for nogle – en unødighed for de fleste er SD-kortlæser. SD-kortlæser er ikke til stede i Acer Chromebook 14. Det betyder, at man enten skal sætte en ekstern harddisk til via USB-porten, eller nøjes med den 32 GB “store” interne hukommelse. For mig har den begrænsede mængde plads endnu ikke voldt problemer i testperioden på knapt tre uger.

Men jeg forstiller mig, at man med tiden måske kan komme i problemer, specielt fordi der ud af de 32 GB, blot er omtrent 23 GB ledig efter første opstart. Indtil videre har jeg optaget cirka 1 GB plads hvoraf størstedelen er browserdata.

Konklusion: Super værdi for pengene

Acer Chromebook 14 er ét stykke lækkert design, spækket med fornuftige features, der langt hen af vejen opfylder de forventninger, man stiller til en maskine der kan erhverves for mindre end 2.800 kroner.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk Anbefaler

Chrome OS har sine begrænsninger, men henvender sig til forbrugere, der sjældent vil bemærke disse. Er du super Windows bruger, med hang til grafiktunge spil, eller redigerer du store video- eller billedfiler, så skal man ikke gå efter en Chromebook.

Er du derimod den gennemsnitlige danske PC-forbruger, der læser nyheder, tjekker mail, lader børn eller børnebørn se lidt YouTube og spille simple og underholdende spil. Eller den studerende der med en begrænset økonomi, ønsker lækker hardware med en god brugeroplevelse som bonus, så er Chrome OS og Chromebook 14 fra Acer den helt perfekte løsning til dig!

De få kritikpunkter jeg har været omkring i denne anmeldelse, får ikke det samlede billede af Acer Chromebook 14 til at falme – jeg er faktisk ret vild med helhedsindtrykket.

Indrømmet! Det er designet, batteritiden, den lynhurtige opstart og fornuftige skriveoplevelse, pakket ned i en budgetvenlig prisklasse, der får mig til at give dette produkt MereMobil.dks anbefaling med på vejen.

Acer Chromebook 14 får fem ud af seks mulige stjerner! Hvis vi havde fået en touchskærm og Android apps med i pakken, var jeg klar til at smide den sidste stjerne efter produktet. Men alt i alt, vinder Acer på den perfekte balance mellem pris og produkt.

Fordele og ulemper

Fordele

– God batteritid
– Brugervenlig Chrome OS
– Lynhurtig opstartshastighed
– Lækkert design i aluminium

Ulemper

– Dårlig følsomhed i touchpad
– Ikke høj nok lysstyrke til film
– Gennemsnitlig skærm og tastaturoplevelse
– Pixeleret (grynet) webcam-oplevelse

Mere til historien

Google forventer på et endnu ukendt tidspunkt i 2017, at frigive Google Play og Android apps til en række udvalgte Chromebooks, heriblandt denne. Alle 2017 Chromebooks har dog Google Play, direkte fra salgsæsken.

Acer Chromebook 14
MX Creative Console er en genial udvidelse, men!

TEST: Logitech MX Creative Console er udvidelsen til dit workflow, som du ikke vidste, du manglede.

(mere…)
Fik jeg en museskade af Magic Mouse? Er MX Ergo S-musen løsningen?

TEST: Jeg har prøvet om Logitech MX Ergo S kan erstatte min Apple Magic Mouse, som måske har givet mig en lille museskade.

(mere…)
Sonos Arc Ultra er fed lyd! Test

TEST: Sonos Arc Ultra er en soundbar, der skal høres og nydes. Her er min bedømmelse af Arc Ultra.

(mere…)
Gamercomputer til begynderen er på Black Friday

Elsker du gaming? Geek’d en gamercomputer til en skarp pris samt merchandise for Judex og Shadys MC.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Lenovo giver computere ekstra sikkerhed

Brugerne beskyttes bedre ved dette system, mener Lenovo.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
28 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram