Samsung Galaxy S9 og Galaxy S9+ test – kameraet er en vinder

TEST: Argument #1: Kameraet! #2: Kameraet! 3#: Kameraet! Desværre driller iris- og ansigtsgenkendelse, men nøøj det er en fed smartphone! Læs den store anmeldelse af Galaxy S9’erne her.

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 (Foto: MereMobil.dk)

Samsung har udsendt en fantastisk telefon, der minder temmelig meget om sidste års fantastiske telefoner. Alligevel er der forskel. Samsung har nemlig justeret og optimeret. En revolution er det dog ikke.

Galaxy S9 og Galaxy S9+ er anden-års-telefoner eller ”S-modeller”. Altså en optimering af sidste års topmodel. Havde det været i bilbranchen, ja så havde det været en “faceliftet-model”.

Jeg var glad, men mådeholden begejstret for Galaxy S8’erne, men jeg tør godt konkludere, at Galaxy S9’erne ER et fremskridt. Særligt når vi ser på kameraet.

Lad os dykke dybere ned i anmeldelsen af Samsung Galaxy S9 og Galaxy S9+. Herunder får du specifikationerne for de versioner af telefonerne, der er tilgængelige i Danmark.

OBS! Hvis du vil læse en kortere version af denne anmeldelse, så læs vores nedkortede udgave af Galaxy S9 testen her.

En fantastisk start

Bloatware! Et udtryk for uønsket software som producenterne pådutter brugerne. Her er de nye Samsung-mobiler anderledes.

”Ja! Sådan Samsung”! Endelig sker der noget.

Samsungs egne apps, der erstatter Androids udmærkede standard-apps, er blevet frivillige. Undervejs i opsætningen kan brugeren nu til- og fravælge hvilke Samsung applikationer, der ikke skal installeres. Genialt.

Du kan fravælge Samsung Calculator, Email, Gear Health, Internet Browser, Members, Voice Recorder, Connect og Notes.

Samsung kunne sagtens gå længere ud af denne sti. Eksempelvis kan du ikke fravælge Microsofts apps som Word, Excel, PowerPoint, OneDrive og LinkedIn. Mon ikke det hænger sammen med et gigant stort pengebeløb, som Microsoft betaler til Samsung for at have sin egen mappe på telefonerne? Det mest irriterede er dog, at disse apps ikke kan afinstalleres. Kun deaktiveres. Facebook appen er i den samme båd.

Galaxy S9’erne fremstår rimeligt ”rene” efter opstarten. Næste gang ønsker jeg, at apps som Beskeder, Telefon, Kalender osv. I Samsungs version kan fravælges, og erstattes af de originale Android-apps.

Specifikationer: Samsung Galaxy S9 og Galaxy S9+

Galaxy S9Galaxy S9+
ProcessorExynos 9810: 64 bit Octa-core (2.7 GHz Quad + 1.7 GHz Quad)Exynos 9810: 64 bit Octa-core (2.7 GHz Quad + 1.7 GHz Quad)
Skærm5,8” Quad HD+, Super AMOLED, 18.5:9 format6,2” Quad HD+, Super AMOLED, 18.5:9 format
NetværkEnhanced 4×4 Mimo, CA, LAA, LTE Cat.18)Enhanced 4×4 Mimo, CA, LAA, LTE Cat.18)
RAM4 GB6 GB
Hukommelse64 GB intern64 GB intern
UdvidelseMicroSD. Op til 400 GBMicroSD. Op til 400 GB
Kamera, bag12 megapixels (OIS, f/1.5, f/2.4)12 megapixels vidvinkel-sensor (f/1.5, f/2.4) + telefoto-sensor 12 megapixels (f/2.4)
Kamera, frontFrontkamera: 8 megapixels (f/1.7)Frontkamera: 8 megapixels (f/1.7)
Super slowmotion960 fps, 720p960 fps, 720p
IP-certificeringIP68IP68
ForbindelserWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5.0 GHz), Bluetooth 5.0, USB-Type-3, NFC, 3.5 mm jackstikWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5.0 GHz), Bluetooth 5.0, USB-Type-3, NFC, 3.5 mm jackstik
Batteri3.000 mAh3.500 mAh
Størrelse147.7 x 68.7 x 8.5 mm158.1 x 73.8 x 8.5 mm
Vægt163 gram189 gram
Android8.0.08.0.0
Samsung-brugerfladeExperience 9.0Experience 9.0
FarverMidnight Black, Lilac Purple, Coral BlueMidnight Black, Lilac Purple, Coral Blue

Fingeraftrykslæseren er flyttet

Helt lavpraktisk er flytningen af fingeraftrykslæseren ned under kameralinsen, og dermed tættere på pegefingeren, den største oplevede forandring. Ved helt almindeligt brug. Det handler om, at vi låser vores telefon op MANGE gange om dagen. Derfor er det så utroligt vigtigt med den rette placering, for netop denne sensor. En forkert placering bliver et stort irritationsmoment. Der er dog også det, at en placering godt kan være rigtig for én, men forkert for en anden. Men på sidste års modeller var den håbløs for mange.

Den sekundære gevinst er mindre fingerfedt på kameralinsen.

Pluspoint til Samsung for at erkende deres egen fejldisposition og rette op på den.

LÆS OGSÅ: Se forskellene på Galaxy S9 og Galaxy S8

Skærmbilleder fra Samsung Galaxy S9

Ingen forbedring på biometrisk oplåsning

Samsung Galaxy S9 (Foto: MereMobil.dk)

Samsung Galaxy S9 (Foto: MereMobil.dk)

På Galaxy S9’erne er ansigtsgenkendelse og irisscanner kombineret i den nye funktion kaldet Intelligent Scanning. Jeg havde virkelig håbet på en stor forandring. Men den udeblev.

Jeg bøvler stadig (som på Galaxy S8’erne) med relativt langsom oplåsning af telefonen, fordi systemet ikke hurtigt nok genkender mig. Og der skal ikke mange forandringer i omgivelserne til før genkendelsen fejler. Så jeg bruger primært fingeraftrykslæseren.

Tillad mig at bringe Face ID fra iPhone X ind i billedet. Det er så overdreven præcist, at iPhone X slet ikke har en fingeraftrykssensor som backup. Ærgerligt for Samsung, at S9’erne ikke sætter Apple til vægs på dette punkt.

I oktober 2017 forudsagde analytikeren Ming-Chi Kuo, at Apple med TrueDepth kameraet og Face ID er 2,5 år foran konkurrenterne på Android. Om det holder ved jeg ikke, men i forhold til Samsung skal vi i hvert fald et år længere frem, inden Galaxy-topmodellerne får en teknologi, der kan konkurrere med Face ID. Øv! Jeg havde håbet på mere.

LÆS OGSÅ: Her er forskellene på Galaxy S9+ og Galaxy S8+

Verdens bedste mobilkamera

Den samlede kameraoplevelse er virkelig god på begge telefoner. Fotografering i mørke omgivelser er mærkbart forbedret, og DxOMark har da også givet Galaxy S9+ en udmærkelse, der bringer de nye Samsung telefoner over både iPhone X, Google Pixel 2 og Huawei Mate 10 Pro.

Aktuelt står vi med verdens bedste mobilkamera.

Jeg har taget nogle temmelig flotte low-light billeder i testperioden. Det ER imponerende. Resultatet bliver dog bedst, når motivet står stille. Du kan ikke tage billeder af børn, der render rundt i en relativ mørk stue. Her vil motivet blive sløret på grund af den lange lukketid.

Begge telefoner har variabel blænde (f/2.4 – f/1.5). Der kommer i øvrigt 30 procent mere lys fra omgivelserne ind på billedet, når der sammenlignes med Samsung Galaxy S8. På de nye modeller tager telefonen 12 billeder på én gang, der efterfølgende analyseres og kombineres for at skabe det bedste resultat. Galaxy S8’erne tog kun 3 billeder til denne analyse.

Den eneste forskel på kameraerne i Galaxy S9 og Galaxy S9+ er funktionen Livefokus, der bruges til portrætter med slørret baggrund. Kun Galaxy S9+ har Livefokus, da kun denne telefon har en ekstra kameralinse.

Alt i alt er det kameraet, der skal sælge årets topmodeller. Og det er med god grund, for du får verdens bedste mobilkamera. Jeg er fan!

Billeder taget med Galaxy S9

Super slowmotion er ikke i Full HD

Der kan altså også skydes super slowmotion med 960 billeder i sekundet (HD 720p). Samsung har er lavet en autotilstand, hvor telefonen automatisk aktiverer super slowmotion, når der er bevægelse inden for et bestemt område. Det fungerer ret blæret.

Hvis du vil lege med super slowmotion så er det værd at kigge i Sonys retning. Den nye model Sony Xperia XZ2 skyder nemlig super slowmotion med 960 billeder per sekund i Full HD. Her må Samsungs brugere nøjes med HD 720p.

Om du reelt har brug for slowmotion, er op til dig selv at vurdere. Herunder har jeg samlet et par af mine egne slowmotion-optagelser.

Sådan ser super slowmotion ud

Den hidtil kraftigste ydelse på en smartphone

Samsung Galaxy S9 (Foto: MereMobil.dk)

Samsung Galaxy S9 (Foto: MereMobil.dk)

Exynos 9810 processoren leverer virkelig meget ydelse. I forhold til Galaxy S8 ses fremgangen tydeligt på benchmark-tallene. Lige nu yder Samsung Galaxy S9’erne den hidtil højeste benchmark-score, som jeg til dato har målt.

Hele 247.836 point i allround-programmet Antutu Benchmark og 3.207 point i 3D/spilydelse med 3D Mark.

Selvom ydelsen er god så oplever jeg, at nogle ting føles sløve. Ikke fordi telefonen ikke har kræfter nok. Det handler især om animationsovergangene. Altså de små fancy overgange, når du f.eks. går til hjemskærmen, starter kameraet osv.

Via udvikler-indstillinger har jeg sat animationerne ned på 0,5 i stedet for 1.0. Det har altså hjulpet en hel del.

Telefonen er ikke helt så hurtig til skift mellem programmer, som jeg havde håbet (eller har set på andre smartphones). Det virker som om Samsung forsøger at finde en balance mellem strømforbrug og ydelse. På den lange bane er det nok meget fornuftigt. Det er bare ikke så fedt med en helt ny topmodel, der hænger lidt i bremsen.

Den er overdrysset med flere fede ting

Samsung Galaxy S9 (Foto: MereMobil.dk)

Samsung Galaxy S9 (Foto: MereMobil.dk)

Du får stadig 3,5 mm jackstik i bunden af telefonen, og der medfølger et ganske fint AKG in-ear headset i salgspakken. Lyden i headsettet er rigtig god, men efter min smag kan de ikke spille højt nok.

Du kan stadig, som på tidligere modeller, oprette en særlig lydprofil der er specielt tilpasset dine ører. Adapt Sound hedder det, og det spiller ret fint.

Lyden fra stereohøjtalerne er særdeles kraftig. Det gælder også stereoperspektivet. Det er imponerede, hvad der kan så små højtalere kan levere af output.

Telefonen er også vand- og støvafvisende inden for IP68-standarden, men det er naturligvis ikke en ”håndværkertelefon”. IP-certificeringen er blot rar, hvis telefonen skulle blive våd ved et uheld.

To SIM-kort er understøttet (dual-SIM). Galaxy Note 8 fra efteråret kom også til Danmark i en dual-SIM-version, men det er første gang vi ser en Galaxy S-serie telefon i Danmark med denne mulighed. Dermed ligger Samsung sig tæt op ad Huawei, der har gjort dual-SIM til en standard-feature.

På netværksdelen er Wi-Fi Opkald en mulighed, hvis operatøren understøtter det. Jeg har brugt et SIM-kort fra 3, hvor Wi-Fi Opkald har fungerer fra første dag.

Samsung har også flere tilbehørsprodukter på hylderne. Eksempelvis et ClearView cover, som beskytter telefonen for og bag. I testperioden har jeg brugt et såkaldt Alcantara Cover med ”plys” på ydersiden. Super lækkert og klart noget jeg kan anbefale, trods prisen på 399 kroner.

AR Emojis – tjooooo

Samsung har, i forhold til Apple, gjort animerede emojis mere nærværende med funktionen AR Emojis. Her kan du lave en 3D-avatar der ”ligner” dig selv. I hvert fald en lille smule.

Med din nye avatar gif-fil kan du sende personlige udtryk via eksempelvis SMS eller Messenger til vennerne, og i kameraet kan du lave selfie-optagelser med dig selv i hovedrollen.

Samsungs facetracking er desværre ikke i nærheden af, at være lige så god som på iPhone X (TrueDepth kamerateknologi anvendes). Det er simpelthen en tarvelig efterligning, der er helt utrolig upræcis.

Når alt kommer til alt, så tror jeg ikke at hverken Animoji eller AR Emoji bliver en særlig stor del af hverdagen. Det er i hvert fald ikke denne funktion, der gør en stor forskel i købssituationen.

Sidepanelerne med Apps Edge og People Edge, som er den lille bar der kan trækkes ind fra højre skærmkant, giver heller ikke den store mening for mig. Så denne del har jeg slået fra. Apps Edge var en god idé på Galaxy Note 4 hvor skærmen buede ned over kanten. Her var der tale om en reel ekstraskærm. Men som softwarekomponent er den irriterede.

Demo af AR Emoji

Batteritiden imponerer ikke

I testperioden har jeg aktivt brugt Samsung Galaxy S9 som den primære telefon. Det har på grund af tiden, der har været til rådighed fra Samsung, ikke været muligt først at bruge den ene telefon fuldt ud, og derefter den anden.

Men på Galaxy S9 imponerer batteritiden bestemt ikke. 17-18 timer i drift har været mit normale maksimum. AlwaysOn funktionen har jeg haft deaktiveret, da den tog op mod 10 procent af batterikapaciteten.

Batteritiden er målt med telefonen i standardopsætning som Samsung har leveret den. Skærmlys på automatisk. Ydeevne sat til ”optimeret” og skærmopløsningen på FHD+ (2.220 x 1.080 pixels)

Jeg havde forventet mere på denne front. Det skal indskydes, at Samsung har udleveret telefoner til anmeldelse, der ikke er butiksversioner. Så der kan være forskel på den udgave jeg sidder med, og den du køber i butikken.

Når jeg kører den uvidenskabelige batteritest på Samsung Galaxy S9 og Galaxy S9+ er plusmodellen lidt mindre strømforbrugende. Der afspilles en Netflix film i én time ved fuld lysstyrke (og fuld opløsning). Batteriet blev drænet 12 procent på Galaxy S9+ og 13 procent på Galaxy S9. Det giver teoretisk 8,3 timers nonstop video på plusmodellen og 7,6 timer på årets standardmodel. Det er ikke helt så godt som jeg eksempelvis har set det på Huawei Mate 10 Pro.

Til gengæld medfølger der en hurtigoplader. Det tager godt halvanden time, at lade telefonen helt op. Hvis batteriet er helt fladt kan du på 30 minutter bringe batteriet op på cirka 37 procent for Galaxy S9’s nedkommende.

Trådløs opladning er understøttet via standarden Qi. Med en opladeplade på 7,5 watt tager en fuld opladning omkring 3 timer (Galaxy S9).

Bixby giver stadig ingen mening for mig

Bixby Vision

Bixby Vision fejler på en Royal Copenhagen skål (Foto: MereMobil.dk)

Jeg er stadig langt fra imponeret over Bixby, Samsungs bud på en digital assistent. Bixby fylder stadig en knap på venstre side af telefonen, der da heldigvis kan slås fra, men umiddelbart ikke ændres til at have andre funktioner.

Integrationen i kameraet giver mulighed for at genkende ting – altså finde billeder af ting du viser kameraet. Opslagene kommer fra Pinterest (hvem der så bruger det nu og dage, er et åbent spørgsmål?).

Min forventning er, at hvis jeg viser kameraet eksempelvis et billede af en Royal Copenhagen kop, så skal den kunne give informationer om koppen, typen, produktionsår, firmaet bag, designet osv. Det sker bare ikke.

Integrationen af QR-kode scanning samt genkendelse af vinflasker via Vivino, er så i det mindste brugbart. Det samme kan siges om muligheden for live-oversættelse. Hold telefonen hen til et skilt, hvorefter teksten på f.eks. engelsk med det samme oversættes til dansk.

Ligesom på Galaxy S8’erne er Bixby en portal på forsideskærmene længst mod venstre. Hmm. Jo tak. Men det virker mest af alt som en potentiel reklamesøjle for Samsung tjenester. Det er rodet, og giver ikke mening for mig.

Stemmekommandoerne fungerer fint (på engelsk) til at åbne apps, sætte en alarm osv. Men forespørgsler på søgninger af data, er ikke særligt velfungerende. Jo. Den kan godt svare på, hvem der er præsident i USA. Men i samme kontekst kan den ikke fortsætte ”samtalen” og eksempelvis svare på hvornår Donald Trump er født. Her er Bixby langt bagud i forhold til Google Assistent.

Skal du vælge Galaxy S9 eller Galaxy S9+ ?

Hvis du kan undvære Live Fokus funktionen, der er den eneste reelle forskel på funktionsniveau mellem telefonerne, er det helt klart Samsung Galaxy S9 du skal vælge.

Jeg synes Galaxy S9+ bliver for stor, og de glatte kanter gør den ikke til en fed oplevelse. Standardudgaven ligger bedre i hånden, særligt med det omtalte cover, den er billigere, og du får næsten de samme funktioner.

Som du måske har set på specifikationerne, så er skærmpanelerne ens på dette forårs Galaxy-telefoner sammenlignelige med S8’erne fra 2017. Alligevel er der forskel. Det har DisplayMate dokumenteret.

Vi taler om den p.t. bedste mobilskærm på markedet, vurderer super-nørderne hos DisplayMate. I øvrigt kan Galaxy S9 levere 20 procent mere lys fra skærmen, sammenlignet med Galaxy S8. Skærmen på Galaxy S9 slår også skærmen på iPhone X.

Konklusion: Trods mangler er den mega fed!

S9+ kamera

Kameraet i Samsung Galaxy S9+ scorer topkarakterer hos DxOMark – i foråret 2018 (Foto: MereMobil.dk)

Min tilgang til Galaxy S9’erne har været skeptisk. Samsung laver ofte fede topmodeller, men besidder ikke det samme detaljefokus, som der findes hos Apple. Her tænker jeg særligt på softwaredelen.

Designet er mega fedt. Nok noget af de fedeste p.t. på markedet netop nu. I hvert fald i liga med iPhone X, der har fået meget ros.

Kameraet er det allervigtigste argument for at købe en Galaxy S9 eller Galaxy S9+. Det er simpelthen fremragende. Flytningen af fingeraftrykslæseren kommer ind på andenpladsen.

Køber du denne telefon, vil der gå LÆNGE inden du igen får behov for en ny smartphone (rationelt set).

Jeg er ikke imponeret over AR Emoji eller Bixby. Særligt ikke knappen. Men lyden er fantastisk. Det samme er stabiliteten af telefonen generelt samt mulighed for at fravælge Samsungs apps ved installationen.

Det er også et plus, at vi fra starten får en dual-SIM-version i butikkerne, og så er lyden fra højtalerne imponerende god. For da slet ikke tale om skærmen, trådløs opladning og hurtigoplader samt godt headset i salgspakken.

Hvis du har en Galaxy S8’er giver det ikke mening, at skifte til en Galaxy S9’er. Tag du bare et halvt års tid mere med S8’eren, mens du venter på, at Sponseret link prisen på Galaxy S9 falder eller til “Galaxy S10”. Men har du en træt tidligere Galaxy topmodel så er S9’eren absolut fristende. Meget fristende. Dagsprisen på Galaxy S9 er cirka 6.677 kroner. Sponseret link Galaxy S9+ koster cirka 7.400 kroner ifølge Pricerunner.

Samsung! I har gjort et godt job. Tillykke med de 5 stjerner. Den sidste havde I fået, hvis iris- og ansigtsgenkendelse havde fungeret ordentligt.

OBS! Forud for anmeldelse spurgte jeg: Hvad vil du vide om Galaxy S9?. Ikke alle spørgsmålene er kommet med i anmeldelsen, men der kommer snart en artikel med flere svar fra puljen.

Mit første kig på Galaxy S9 og Galaxy S9+

Fordele og ulemper

Fordele

– Verdens bedste mobilkamera p.t.
– Voldsom kraftig hardware og stærkt design
– Hurtigoplader (medfølger) og trådløs opladning

Ulemper

– Iris- og ansigtsgenkendelse fungerer ikke godt nok
– AR Emoji spiller ikke maksimalt. Bixby er stadig overflødig
– Batteritid kunne sagtens være bedre


Synes du denne artikel var interessant? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver uge de bedste artikler, så du altid er opdateret. Ved tilmeldingen får du med det samme 10 af vores bedste guides og tips tilsendt.


Mere til historien

Årets signaturfarve er lilla (Lilac Purple). Den er SÅ fed, og rigtig flot. Men Galaxy S9 i blå skal du også se nærmere på. Sort? Ja. Den køber du kun, hvis der skal et cover på. Og Samsung har iøvrigt nogle FEDE covers til Galaxy S9’erne.

Samsung Galaxy S9
Hørefejl? – Doro HearingBuds giver nye muligheder

TEST: Doro HearingBuds skærer igennem kaos og det højlydte. Og så spiller de bare fremragende.

(mere…)
Lavpris-mobil: Det er jo næsten umuligt at vælge

VIDEO: Jeg har sat to gode lavpris-telefoner i duel. Hvilken er bedst?

(mere…)
Samsung Galaxy brugere melder om burn-in på skærmen

Efter opdatering til One UI 6.0 så melder brugere om burn-in på skærmen i deres Samsung Galaxy-telefon.

(mere…)
Samsung klar med Android 14 opdateringsplaner

Samsung har afsløret opdateringsplanerne for Android 14 til mere end 50 Galaxy enheder, hvilket inkluderer både smartphones og tablets.

(mere…)
Sådan aktiverer du Wi-Fi opkald på iPhone og Android

GUIDE: Du kan med fordel bruge Wi-Fi opkald på iPhone, Samsung og andre Android-telefoner. Læs her hvordan du aktiverer Wi-Fi opkald.

(mere…)
Fik du set den nye M3 MacBook Pro og iMac?

VIDEO: Her er mine første indtryk af M3 MacBook Pro og den nye 24” iMac.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
50 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram