Huawei Mate 10 Pro test – endnu engang viser Huawei tænder

TEST: Mate 10 Pro leverer forventede forbedringer, men er ikke banebrydende. AI er salgssnak uden reel værdi.

Huawei Mate 10 Pro test

Huawei Mate 10 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Min test af Mate 10 Pro fra Huawei konkluderer:

1/ Det er igen i år ‘pro’ der er Huaweis bedste topmodel
2/ I forhold til Mate 9 Pro fra sidste år, er den nye ikke væsentligt bedre

Når jeg ikke står med armene oppe over hovedet, hænger det sammen med, at sidste års topmodel, Mate 9 Pro, var en så stor overraskelse, at Huawei stort set ikke har haft en ærlig chance for at overgå den.

Jeg ser på produkterne med forbrugerøjne. Ser du med nørd-, sælger- eller producentbrillerne, så kan Mate 9 Pro naturligvis ikke følge med længere. Virkeligheden er i denne sammenhæng noget anderledes, end den virkelighed producenten lever i.

TEST: Mate 9 Pro fortjener 7 ud af 6 stjerner

Huawei Mate 10 Pro er dog stadig en mega lækker smartphone.

Specifikationerne: Huawei Mate 10 Pro

  • Skærm: 6.0″ OLED, 18:9 format
  • Opløsning: 2.160 x 1.080 pixels (402 PPI)
  • Processor: Kirin 970 (octa-core 4 x 2.36 GHz + 4 x 1.8 GHz)
  • i7 co-processor
  • GPU: Mali-G72 MP12
  • RAM: 6 GB
  • Lagerplads: 128 GB
  • Dual-SIM
  • Kamera: 20 megapixels monokrom (f/1.6) + 12 megapixels RGB (f/1.6), OIS
  • Frontkamera: 8 megapixels (f/2.0)
  • Batteri: 4.000 mAh
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac + Wi-Fi Direct. Bluetooth 4.2 (med BLE), USB Type C
  • Mål: 154.2 x 74.5 x 7.9 mm
  • Vægt: 178 gram
  • System: Android 8.0 Oreo + EMUI 8.0 (sikkerhedsniveau: 5. oktober 2017)

Glem alt om kunstig intelligens

Huawei Mate 10 Pro event i München (Foto: MereMobil.dk)

Huawei Mate 10 Pro event i München satte fuld fokus på AI, der ikke opleves som en forandring i dagligt brug (Foto: MereMobil.dk)

Jeg kan ikke fortænke Huawei i at tale om ”kunstig intelligens” også kendt som AI (Artificial Intelligence). Her i 2017 blev det et af de store buzzwords inden for techverdenen.

Huawei skrev følgende: ”Kunstig intelligens giver brugeren en hurtigere og mere personlig brugeroplevelse. Kirin 970 er en åben AI-platform. Tredjepartsvirksomheder kan udvikle nye apps, som kan tilføre endnu flere funktioner”.

Øh! Nå? Og hvad betyder det så i praksis? Intet. Absolut intet. Det er, selv efter jeg har brugt Mate 10 Pro i lang tid, ualmindeligt uklart hvordan det giver mening.

AI popper frem i kameraet. Når du peger på et motiv, kan telefonen registrere om det det er en blomst, bil, person osv. Herefter indstilles auto-funktionen i kameraet til det mest optimerede billede i situationen.

Tak Huawei! Men er det ikke bare en forfinet version af ”scenegenkendelse” som vi har haft i kompaktkameraer og smartphones i årevis? Er det ikke netop det, at ”autotilstand” som oftest gør, at sikre det bedst mulige resultat?

Allerede ved Mate 9 Pro sidste år hørte vi om, at intelligens i telefonen analyserede på brugeradfærd, og ”defragmenterede” telefonen, så den kunne holde sig frisk og hurtig i mindst 18 måneder. Dengang hed det bare ikke kunstig intelligens. Lillebror-modellen Mate 10 Lite har i øvrigt samme funktion.

Så glem salgssnakken om kunstig intelligens, og forhold dig til, at telefonen bare er vildt hurtig.

Jeg kan konstatere, at jeg ikke er den eneste, der har det stramt med AI. ”AI er oversolgt (..) Marketingsafdelingen skal slappe lidt af”. Sådan skriver eksempelvis Computerworld. På Ekstra Bladet har anmelderen slet ikke nævnt det.

Den rå ydelse, målt i benchmark fra Kirin 970 processoren, er 176.893 point med Antutu og 2.942 fra 3D Mark. Det er nogenlunde samme ydelse om på Samsung Galaxy S8, Nokia 8, HTC U11 og Sony Xperia XZ Premium.

TEST: Sony Xperia XZ Premium er en telefon du bliver glad for

Vildt lækker skærm

Skærmkvaliteten på Mate 10 Pro er rigtig god. Skærmen er vokset en halv tomme, i forhold til Mate 9 Pro, men telefonernes dimensioner er nogenlunde ens. Vægten er dog gået 9 gram op.

Skærmformatet er nu 18:9. Det er jeg som sådan ikke fan af, fordi det i nogle apps giver sorte bjælker i top og bund. Desuden skal 16:9 indhold strækkes, for at kunne fylde skærmen ud. I dag har både Samsung og LG telefoner med 18:9 format. Seneste er HTC U11 kommet i en ny version med navnet HTC U11+, der også benytter 18:9 skærm.

Den nye OLED skærm har en lækker farvegengivelse, og sort-niveauet er markant bedre og mere naturligt på årets promodel.

Sammenligning: Mate 10 Pro vs. Mate 9 Pro

Huawei har styr på batteriet

Rigelig strøm til en hel dags brug ved almindeligt smartphone-brug – ofte mere end én dag. Kører du med mange spil, video og videooptagelser kan du komme ud for, at nødstrøm er nødvendigt, men så skal du virkelig give den gas med forbruget.

Når vi kører vores uvidenskabelige batteritest på Mate 10 Pro og Mate 9 Pro er 10’eren lidt mindre strømforbrugende. Vi afspiller en Netflix film i en time ved fuld lysstyrke. Batteriet blev drænet 10 procent på Mate 9 Pro og 8 procent fra Mate 10 Pro.

Det giver teoretisk 10 timers nonstop video på sidste års pro-model og 12,5 timer på årets pro-model.

Når vi oplader med Huaweis Supercharge lader, der medfølger, er Mate 10 Pro en anelse hurtigere. På 30 minutter kan telefonen lades fra 0-60 procent. Tallet for Mate 9 Pro er 59 procent.

OpladningstidProcent strøm Mate 10 ProProcent strøm Mate 9 Pro
30 min60 %59 %
60 min91 %90 %
80 min99 %97 %

Kameraet er blandt de allerbedste

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro (Foto: Huawei)

Med en score i DxOMarks kameratest på 97 er kameraet i Huawei Mate 10 Pro blandt de bedste i verden lige nu. Når foto og video skilles ad er scoren henholdsvis 100 og 91 point. Topscoreren lige nu er Google Pixel 2, der ligger på 99 og 96 point på foto og video.

I dagligt brug er kameraet godt, og tager rigtigt flotte billeder, fuldkommen som DxOMark konkluderer.

Telefonen har et dual-kamera med en blænde på 1,6 i 20 megapixels sort/hvid linsen samt i 12 megapixels farve-kameraet. Resultatet er gode billeder, også i mørke omgivelser.

Der er mange muligheder for indstillinger. Portræt-funktion, vidvinkel hvor du kan justere niveauet for sløring af baggrunden og kunstnerisk bokeh-effekt er blandt mulighederne. Der er altså nok at gå ombord i. Selvfølgelig er der også sort/hvid funktion, som virkelig kan give nogle fede billeder.

Mate 10 Pro har også ”Hybrid Zoom”, der give mulighed for 2x zoom uden tab af kvalitet, siger Huawei. Den optiske billedstabilisator er her en stor hjælp, når der zoomes med ”frihånd”. Du kan se et par eksempler andet steds i denne anmeldelse.

I testperioden har vi været på en fototur i Odense Zoo med Mate 10 Pro. Se billederne fra Mate 10 Pro zoo-turen her.

Billeder taget med Huawei Mate 10 Pro

2x zoom vs. standardbillede

Low-light fotos: Mate 10 Pro vs. iPhone X

Farvel til 3,5 mm jackstik

Mate 10 Pro har ikke 3,5 mm jackstik. Lyden til headset kommer gennem tilslutning i USB Type-C porten, sådan som vi også har set det på blandt andet HTC U11.

Der ligger en adapter fra USB Type-C til 3,5 mm stik i salgspakken. Du behøver således ikke nøjes med det relative tarvelige standardheadset. Nu har jeg tilfældigvis et HTC USonic headset liggende på bordet, der har USB Type-C stik. Dette afslører, at Mate 10 Pro lyder rimelig fornuftigt.

HTC USonic er det, i øvrigt ret gode headset, der medfølger i salgspakken til en HTC U11.

Fra mono-højtaleren får du ikke nogen vanvittig god lyd, men det lyder godt nok til lige at lytte til et podcast, mens du børster tænder.

En sjov detalje er, at både Mate 10 og Mate 10 Lite stadig har 3,5 mm. stik.

Screenshots fra Huawei Mate 10 Pro

Fingeraftrykket er flyttet til bagsiden

Taget med Mate 10 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Vil du lege med 360 graders foto og video kan dettte produkt købes som tilbehør til Mate 10 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Huawei har flyttet fingeraftrykslæseren fra fronten til bagsiden, såsom som det har været en god vane på deres tidligere produkter. Som på sidste års Mate er fingeraftrykslæseren lynende hurtig.

Sidste år var de 0,4 sekunders oplåsning noget ganske særligt. Efterfølgende har de andre producenter også opnået dette.

Huawei har ikke ansigtsgenkendelse, men det er også lige meget, når det jo hidtil ikke har været specielt stabilt på eksempelvis Samsungs telefoner. Men med Apples introduktion af Face ID på iPhone X, med en sikkerhed på 1:1.000.000, er det nok den vej det går. Dog ikke for Huawei. Endnu.

På en iPhone har fingeraftrykslæseren i øvrigt en sikkerhed på 1:50.000.

TEST: iPhone X flytter grænserne for en iPhone

Er Mate 10 Pro banebrydende?

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro (Foto: Huawei)

Sidste år var jeg helt oppe på 7 ud af 6 stjerner, da Mate 9 Pro kom, der virkelig overraskede på mange punkter. Huawei viste med Mate 9 Pro, at de rent faktisk kunne skabe en telefon på niveau med topmodeller fra konkurrenterne.

Design, skærmkvalitet, kamera, fingeraftrykslæser og batteritid fremhævede jeg sidste år som positive egenskaber. Dette fastholdes. Huaweis udfordring er, at de ”kun” leverer en forventet evolution og ikke den ”wow-overraskelse”, som Mate 9 Pro stod for.

Derfor er Huawei Mate 10 Pro ikke banebrydende, og ikke markant bedre end forgængeren.

Til gengæld ser det rigtigt godt ud med de smalle kanter, lækre materialer og en skærm der fylder rigtigt meget af fronten. Bemærk i øvrigt, at telefonen er afsindig glat, og glider ned fra sit underlag, hvis ikke du sætter det medfølgende silikonecover på. Her kan vi tale om en designmæssig udfordring.

I øvrigt skal du vide, at der ikke er mulighed for MicroSD-kort i telefonen. Til gengæld er hukommelsen på 128 GB.

Konklusion: Stadig en telefon til topkarakter

MereMobil topkarakter

Huawei Mate 10 Pro har fået top-karakteren 6 ud af 6 stjerner fra MereMobil.dk

Huawei reddes af, at jeg sidste år var helt oppe over skalaen inde i mit hoved. Mate 10 Pro er en smartphone, der fortjener en topkarakter. Trods alt har Huawei ikke ødelagt noget, men gjort tingene bedre. Ganske som jeg havde forventet.

Har du i dag Mate 9 Pro er Mate 10 Pro ikke umiddelbart en udskiftning værd, med mindre du vil være med på det nyeste. Mate 9 Pro er stadig en fremragende og stærk smartphone. Snakken om AI skal du ikke falde for, og 18:9 skærmformat er heller ikke for mig en deal-breaker.

Jeg skal også bemærke, at du ikke får trådløs opladning, som i Samsungs Galaxy S8-topmodeller, eller den nye Bluetooth 5.0 version.

Huawei Annoncelink Mate 10 Pro koster lige nu omkring 6.000 kroner uden abonnement. Forgængeren Annoncelink Mate 9 Pro er cirka 1.000 kroner billigere. I øvrigt ros for ikke at have sat prisen yderligere op.

Konklusionen er altså, at Mate 10 Pro er Huaweis bedste smartphone. Fuldt på højde med en Samsung Galaxy S8+, måske højere, alt efter hvem du spørger. 6 ud af 6 stjerner.

Fordele og ulemper

Fordele

– Lækkert design, fantastisk kamera og skærmkvalitet
– Lang batteritid og hurtig opladning (understøttende oplader medfølger)
– Masser af processorkraft og dual-SIM

Ulemper

– Ikke særligt godt headset i salgspakken (men adapter medfølger)
– AI er ikke en direkte ulempe, men opleves heller ikke som en fordel
– Hukommelsen kan ikke udvides

Mere til historien

Mate 9 Pro havde tre måneders skærmbrudsgaranti fra købsdatoen. Dette er ikke tilfældet på Mate 10 Pro.

Huawei Mate 10 Pro
Fik jeg en museskade af Magic Mouse? Er MX Ergo S-musen løsningen?

TEST: Jeg har prøvet om Logitech MX Ergo S kan erstatte min Apple Magic Mouse, som måske har givet mig en lille museskade.

(mere…)
Sonos Arc Ultra er fed lyd! Test

TEST: Sonos Arc Ultra er en soundbar, der skal høres og nydes. Her er min bedømmelse af Arc Ultra.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram