Huawei Mate 9 Pro test – måske 7 ud af 6 stjerner

TEST: Kan man give 7 ud af 6 stjerner? Måske! Læs min Huawei Mate 9 Pro test.

Huawei Mate 9 Pro test

Huawei Mate 9 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Huawei Mate 9 Pro. Jeg tror, at dette er telefonen mange har sukket efter. Dens største ulempe er nok, at der ikke står ”Samsung” kassen men ”Huawei”. Alene forbrugernes holdning til varemærket, kan skabe en negativ forventning – eller positiv.

Pointen er, at hvis der stod Samsung på, ville mange vurdere den mere positivt, alene på grund af varemærket. Nu peges der i stedet fingre – ”de har kopieret Samsungs design” osv.

Jeg er ligeglad med om inspiration komme fra det ene eller andet sted. Jeg går op i funktionalitet, og hvorvidt jeg synes om designet. Og dét gør jeg. Nøøj hvor er Mate 9 Pro lækkert lavet. Front- og bagside krummer lidt mod hinanden så siderne spidser til. Ikke for meget, men lige nok til at være lækkert.

Skærmen buer en smule ud mod kanten. Det ser i hvert fald sådan ud, men det er uklart om skærm-folien indenunder reelt buer, eller der er tale om optisk bedrag, fordi glasoverfladen har en lille bøjning. Det er en teknikalitet. Resultatet er, at det ser mega godt ud!

Specifikationer på Huawei Mate 9 Pro

– Skærm: 5,5” AMOLED
– CPU: Kirin 960 (ARM-Cortex A73/A53 octa-core)
– GPU: Mali G71 octa-core
– RAM: 6 RAM
– Intern hukommelse: 128 GB
– Batteri: 4.000 mAh
– Kamera: 12 megapixels + 20 megapixels (dual kamera – Leica)
– Frontkamera: 8 megapixels
– Stik: USB Type-C + 3,5 mm jackstik
– Mål: 152.0 x 75.0 x 7.7 mm
– Vægt: 169 gram
– System: Android 7.0 Nougat + EMUI 5.0

God skærmkvalitet

Huawei Mate 9 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Huawei Mate 9 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Kvaliteten af skærmen er virkelig god. Der er fuld knald på lyset, og farverne ser også lækre ud. Selvom det er en AMOLED-skærm fremstår billedet ikke overdrevet, sådan som vi gennem årerne har set det på særligt Samsungs telefoner. Også betragtningsvinklen er rigtig god.

Mate 9 Pro har QHD-opløsning – altså 2560 x 1440 pixels. Ganske som på Pixel XL og Samsung Galaxy S7’erne.

Skærmstørrelsen er holdt nede på 5,5 tommer, hvilket i kommerciel forstand er et godt valg. I forvejen er det i overkanten for mange, men ved ikke at gå højere op, så fremstår Mate 9 Pro ikke ”over-sized”. I konkurrencen er det også en fordel den både er mindre og tyndere end iPhone 7 Plus, trods skærmstørrelserne er ens.

Huawei Mate 9, som sandsynligvis stadig går uden om Danmark, har 5,9 tommer skærm og 1080 x 1920 pixels i opløsning. Skærmoverfladen er beskyttet af Gorilla Glass 4 fra Corning, oplyser Huawei Danmark til MereMobil.dk.

Huawei Mate 9 – det kan den

Stereohøjtalere – men…!

Der er arbejdet med lyden på Mate 9 Pro. Højtalerne lyder fornuftigt, og man kan sagtens holde ud f.eks. at lytte til et podcast fra de indbyggede højtalere. Vi er ikke på niveau med hvad der er set på HTCs top-modeller gennem tiden. Også Apple klarer dette punkt bedre.

Huawei har forsøgt at skabe en stereooplevelse. Når telefonen holdes vandret bliver højtaleren, der normalt er ud for øret, venstre kanal, og bundhøjtaleren højre. Det lyder ærligt talt mystisk. Den bedste lyd får man, når Mate 9 Pro er i lodret position.

Med en godt headset klarer telefonen sig glimrende omkring lydkvaliteten, ligesom jeg heller ikke kan sætte en finger på lyden under samtaler.

Vildt hurtig fingeraftrykslæser

Huawei Mate 9 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Huawei Mate 9 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Fingeraftrykslæseren sidder nu i hjemknappen, der ikke er en fysisk knap, men en berøringsfølsom-sensor, ligesom vi har set det på iPhone 7 og iPhone 7 Plus.

Ifølge de tekniske data kan sensoren åbne telefonen på blot 0,4 sekunder. Det er så lidt, at man ikke kan tage tid på det – men WOW en oplevelse. Fingeren skal stort set ikke røre knappen, og det opleves reelt som om telefonen slet ikke er låst.

HTC har efterfølgende præsenteret HTC 10 Evo, der kan låse op på 0,2 sekunder, men det har jeg stadig til gode at se i praksis, og mon man overhovedet mærker den forskel?

Fingeraftrykslæseren er ikke det eneste sted Mate 9 Pro klarer sig godt. Hastigheden fra processoren samt grafikdelen er helt i top, hvilket 6 GB RAM også hjælper godt på vej.

Hisilicon, en fabrik Huawei selv ejer, har produceret processor og chipset. Kirin 960 er den hidtil nyeste processor herfra. Denne har 4 x 2.4 GHz kerner og 4 x 1.8 GHz kerner. Altså et rigeligt overdrev af kræfter, og der mærkes på intet tidspunkt problemer med applikationer, ting der hænger eller andre bøvlede og ustabile ting.

Opdateret brugerflade oven på Android

Huawei Mate 9 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Huawei Mate 9 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Brugerfladen EMUI 5.0 ligger oven på Android 7.0 Nougat. Huawei fortsætter deres tiltag med alle ikoner ude på forsideskærmene, hvilket stadig virker glimrende. Savner du app-menuen, som på andre Android-telefoner, kan dette nu aktiveres.

Huawei påstår at man kan nå 90 procent af funktionerne med kun tre klik. Jeg kan ikke gennemskue hvori ændringen er – her tror jeg, at det samme tal kan opnås på Huaweis tidligere telefoner. Derfor må der være tale om “salgsgas”.

Generelt ligner brugeroplevelsen andre topmodeller fra Huawei, men designsproget i Android 7 har naturligvis været med til at justere nogle ting, der heldigvis ikke har ødelagt noget.

På hver side af hjemknappen findes berøringsfølsomme områder. “Tilbage” ligger til venstre “Multitasking (åbne apps)” til højre. Placeringen er mega træls, da jeg er vandt til knapperne sidder omvendt. I indstillinger kan man selv beslutte hvordan disse funktioner skal være placeret, og nu er jeg også glad på dette punkt.

Systemet holder sig friskt

Huawei kører videre med tastaturet SwiftKey, som jeg personligt ikke bryder mig om. Heldigvis er Androids oprindelige tastatur bevaret, også med dansk ordbog, og det kræver kun et par tryk, for at aktivere det. Nu er jeg gode venner med input-delen, og MEGET tilfreds med oplevelsen.

Kalender, Kontakter, SMS osv. er fortsat Huaweis egne apps, der således skubber Androids egne ud af telefonen. Browseren er dog Google Chrome i den originale version. Dejligt at se, der ikke pilles ved noget der fungerer.

Huawei lover en slags defragmentering af systemet på telefonen, så den skulle beholde sig smidighed, selv efter lang tids brug – Huawei nævner selv 18 måneder i deres materiale. Dette er jo en påstand som er yderst vanskelig at efterprøve, men udmærket der er tænkt tanker omkring hvordan telefonen kan holde sig frisk i længere tid. Det ændrer blot ikke på, at hardwaren omkring os på andre telefoner løbende bliver bedre, og derfor vil ældre telefoner stadig opleves sløvere, når de sammenlignes side om side.

En interessant nyskabelse er ”app-tvilling”-funktionen. Her kan udvalgte applikationer åbnes to gange, og være logget ind på hver sin konto. Dermed kan man f.eks. have sin private- og arbejds Facebook konto kørende side om side. Aktuelt er det kun WhatsApp og Facebook der understøtter App-tvilling.

Fremragende kamera

Billede taget med Huawei Mate 9 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Billede taget med Huawei Mate 9 Pro med sort/hvid funktion. På dette billede er dybdefokus IKKE brugt (Foto: MereMobil.dk)

I forhold Huawei P9, hvor vi så dual-kameraet med Leica branding første gang, er anden generation nu en realitet. Konkret er der tale om en 12 megapixels sensor til farvebilleder, og 20 megapixels sensor der benyttes i forbindelse med sort/hvid fotografering, samt til indsamling af flere data om detaljerne i billederne.

Kameraet benytter hele fire fokusteknikker, for at få skarpe billeder: Laser, phase detection, depth og contrast fokus. Alt sammen i et forsøg på, at tage skarpere fotos. Det lykkedes ret godt, men det er uendeligt svært for mig, at vurdere hvorvidt det er bedre en konkurrenterne. Det må vi lade kameraspecialisterne på DxOMark vurdere.

Det jeg kan sige er, at billederne i hvert fald ikke skuffer.

2 x zoom uden tab?

Kameraet har såkaldt ”Hybrid Zoom”. Det dækker over muligheden for 2 x zoom, angiveligt uden kvalitetstab.

Jeg har taget nogle billeder af samme motiv med og uden 2 x zoom, som du kan bedømme (se herunder). Umiddelbart vurderet virker det meget godt, og her hjælper den optiske billedstabilisator ganske godt på skarpheden, når man holder telefonen i frihånd. Billederne herunder er taget uden brug af stativ.

Dybdefokus funktion

Billede taget med Huawei Mate 9 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Billede taget med Huawei Mate 9 Pro ved brug af dybdefokus (Foto: MereMobil.dk)

Igen fremhæver Huawei, som på P9, dybdefokus funktionen. Kameraet gemmer informationer, når denne tilstand bruges, så fokuspunktet og intensiteten af dybdeskarpheden kan justeres efterfølgende.

Naturligvis er det ikke som på dyre kameraer med ”rigtige linser”, men resultatet er alligevel rimelig fornuftig – og vel nok på samme niveau som iPhone 7 Plus, der også har en tilsvarende funktion.

WEB-TV: Sådan bruges zoom på iPhone 7 Plus

I galleriet herunder kan du selv vurdere, om du synes Mate 9 Pro tager gode billeder. Jeg er i hvert fald ikke utilfreds.

I videodelen er op til 4K-kvalitet understøttet, men den optiske stabilisator er kun aktiv i optagekvaliteter op til Full HD.

Billeder taget med Huawei Mate 9 Pro

Batteri: Umuligt at køre flad

Batteriet på 4.000 mAh yder helt fantastisk, og er nærmest umuligt at køre i bund. I flere år har Huawei vist tænder omkring strømstyring. Sidst jeg så det var på Honor 8, som jeg anmeldte i slutningen af sommeren.

TEST: Honor 8 er et utroligt godt køb

Mate 9 Pro har stadig op mod 50-60 procents strøm tilbage ved sengetid – til trods for intenst brug i løbet af dagen. Jeg har også haft en dag, hvor jeg kørte med tog fra Odense til København (og retur) – noget der normalt dræner batteriet på grund af de mange hurtige masteskift på turen. Selvom jeg brugte telefonen intenst, og desuden havde Wi-Fi deling aktiveret i to timer, havde jeg stadig 20 procent på batteriet da jeg tog nathuen på.

Det såkaldte ”strømfirewall” findes også på denne mobil, og den foreslår løbende apps der kan lukkedes ned, fordi de bruger meget strøm. Jeg tror en af de vigtigste funktioner i strømstyringen ligger i, at man kan vælge hvilke apps der skal stoppes, når skærmen slukkes.

SuperCharge – 20 minutter = en hel dag

Opladningen er der også tænkt over. Nu er ”Quick Charge” skiftet ud med ”SuperCharge”. Den lader 50 procent hurtigere end Huawei Mate 8, og 20 minutter i opladeren giver strøm til én dag (ikke at forveksle med ét døgn). Fuld opladning tager omkring 90 minutter.

Det fede for køberne er, at denne SuperCharge-oplader medfølger i salgsæsken. Laderen har et output på 5 volt og 4.5 ampere som det maksimale. Har du en hurtiglader fra et tidligere Huawei-produkt kan denne også benyttes, da Mate 9 Pro stadig understøtter ”den gamle” Quick Charge funktion.

Jeg har næsten ikke ord for, hvor fedt det er ikke at skulle spekulere over opladning hele tiden. Det man så kan spekulere over er manglen på trådløs opladning, såfremt man benytter dette.

Opladeren tilsluttes med USB Type-C.

Indholdet i kassen

I salgsæsken ligger, udover opladeren, også en adapter så et microUSB-kabel kan anvendes til USB Type-C porten. Det er en lille dims der bare klikkes på stikket. Simpelt og lige til.

Der er også et in-ear headset af begrænset kvalitet samt et beskyttelsescover af plastik, der klikkes på bagsiden.

WEB-TV: Se det originale smart-view cover til Mate 9 Pro

Skærmbilleder fra Huawei Mate 9 Pro

Opdateret fra æsken

Huawei Mate 9 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Huawei Mate 9 Pro (Foto: MereMobil.dk)

Mate 9 Pro kommer med Android 7.0 ud af salgsæsken og med et sikkerhedslag som senest er opdateret i november 2016. Man er altså HELT opdateret, eller rettere min testtelefon er. Anmeldelsen her er skrevet en lille måned før salget i Danmark starter. Derfor ved jeg ikke om butiksversionen bliver opdateret til decembers sikkerhedsrettelser.

Google udsender hver måned opdateringer til sikkerhedslaget i Android.

Ser vi på Huaweis trackrecord så kan vi kun håbe den bliver bedre. P9 Plus, som jeg anmeldte i juni 2016, kører aktuelt Android 6.0 med sikkerhedslaget fra maj 2016.

P9’erne var gennem mine hænder i april 2016. Her er det også Android 6.0 der huserer med et sikkerhedslag fra juni 2016.

Noget kan tyde på, at der kommer fokus på området nu. I hvert fald når det handler om Mate 9 Pro.

– ”Mate 9 Pro vil have høj nordisk prioritet på både Android updates samt relevante løbende sikkerhedsopdateringer,” siger Thor Gøtz, direktør for Huaweis Consumer Business, til MereMobil.dk.

S7 Edge, Pixel XL eller Mate 9 Pro?

Det mest åbenlyse spørgsmål er: Hvad skal du vælge? Samsung Galaxy S7 Edge, Pixel XL eller Mate 9 Pro?

Jeg kan ikke svare entydigt på spørgsmålet, men jeg kan synliggøre nogle af fordelene, som du kan tænke over.

Samsung Galaxy S7 Edge

Fremragende topmodel med skarpt design og høj ydelse. Telefonen ventes erstattet af Galaxy S8-produkter i første kvartal 2017. Så denne er snart ”sidste sæsons mode”.

Pris: Ned til cirka 4.700 kroner for 32 GB udgaven.

TEST: Samsung Galaxy S7 Edge

Pixel XL

Den mest moderne telefon i forhold til Android-opdateringer og Google services. Ifølge DxOMark markedets bedste smartphonekamera, men produktdesignet er trist og Pixel XL har skuffende batteritid. Pixel XL forhandles ikke officielt i Danmark, og kan derfor kun findes MEGET dyrt som parallelimport.

Pris: Ned til cirka 8.000 kroner for 32 GB udgaven

TEST: Pixel XL fra Google

Huawei Mate 9 Pro

Lækkert design, godt kamera og den absolut længste batteritid. Kan købes fra december og må betegnes som en helt ny og moderne telefon.

Pris: 5.999 kroner (vejledende) for 128 GB hukommelse

Første kig på Mate 9 Pro

Konklusion: Kan man give 7 stjerner?

Huawei Mate 9 Pro inkl. headset ved forudbestilling (Kilde: 3.dk)

Huawei Mate 9 Pro inkl. headset ved forudbestilling

Karakterskalaen er for lille. Sådan føles det i hvert fald, når anmeldelsen skal afsluttes. Mate 9 Pro er på alle punkter en fremragende smartphone, der slår alt andet lige nu. Ingen steder ser jeg problemer med telefonen.

Der hvor Mate 9 Pro rigtigt ”shiner” er på design, skærmkvalitet, kamera, fingeraftrykslæser og ikke mindst batteritid og opladning.

Er designet uopfindsomt? Måske for nogle. Personligt glæder jeg mig bare over, at kunne gå rundt med lækkert design i høj kvalitet bestående af buet glas og aluminium.

Det skal tilføjes, at Huawei giver tre måneders skærmbrudsgaranti og tre års produktgaranti. Desuden tilbydes tre måneders ombytningsservice, hvis der opleves hardwarefejl inden for de første tre måneder.

Så kan jeg i øvrigt tilføje dual-SIM hvor SIM-kort 2 understøtter 3G. Normalt har dual-SIM telefoner kun 2G-dækning på det ekstra SIM-kort. I alt understøtter telefonen 1334 operatører i 217 lande.

MereMobil topkarakter

Huawei Mate 9 Pro har fået top-karakteren 6 ud af 6 stjerner fra MereMobil.dk

Dagsprisen er 5.999 kroner (vejledende) synes jeg absolut er fornuftig. Særligt i lyset af 128 GB indbygget hukommelse, men prisen vil uden tvivl falde over tid.

Til sammenligning koster en iPhone 7 Plus (samme skærmstørrelse og hukommelse) 7.799 kroner.

Jeg smider topkarakteren 6 ud af 6 stjerner. Absolut en telefon jeg gerne anbefaler. Det bliver MEGET svært for konkurrenterne, inden for kort tid, at overgå Huawei Mate 9 Pro.

Læs også: Anmeldelse af Huawei Mate 9

Fordele og ulemper

Fordele

– Lækkert design, god skærm og stor hukommelse
– Lynhurtig fingeraftrykslæser, dual-SIM
– Helt vild lang batteritid

Ulemper

– Ikke plads til MicroSD-kort
– Stereolyd fra indbyggede højtalere er ikke optimal

Mere til historien

Huawei solgte sidste år 100.000 mobiler i Danmark. I år (2016) forventes et salg over 200.000 enheder, lyder det fra Huawei.

Huawei Mate 9 Pro
Fik jeg en museskade af Magic Mouse? Er MX Ergo S-musen løsningen?

TEST: Jeg har prøvet om Logitech MX Ergo S kan erstatte min Apple Magic Mouse, som måske har givet mig en lille museskade.

(mere…)
Sonos Arc Ultra er fed lyd! Test

TEST: Sonos Arc Ultra er en soundbar, der skal høres og nydes. Her er min bedømmelse af Arc Ultra.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
71 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram