Huawei P9 test – fremragende de fleste steder

TEST: Sort/hvid fotografering er en gimmick, men som smartphone og rejsekamera er den fremragende. Læs vores Huawei P9 test her.

Huawei P9 test

Huawei P9 (Foto: Huawei)

Huawei P9, P9 Plus P9 Lite skal være hero-produkterne i foråret 2016 for Huawei, som, i modsætning til flere af deres konkurrenter, oplever fremgang på flere fronter.

Telefonen mig bekendt er den første på markedet med et monokromt (sort/hvid) kamera, ved siden af det traditionelle, leverer i hovedtræk det der loves, men Huawei har et problem! Deres kommunikation på internationalt plan.

Ved lanceringseventen i London slog mobilchef Richard Yu ud med armene, og fortalte hvor meget bedre de nye P9-produkter er, end konkurrenterne Samsung Galaxy S7, iPhone 6S osv.

Problemet er, at flere anmeldere vil gå hjem og efterprøve om det passer, og når P9 sættes i kontekst med iPhone, er forventningen, fra både anmeldere og forbrugere, at den overholder alle de lovprisende ord.

Min Huawei P9 test kommer rundt om de punkter, særligt kameraet, hvor vi er stillet fede ting i udsigt, men jeg vil naturligvis også tage prisen med i overvejelserne omkring den endelige bedømmelse.

Store fremskridt på ydelsen

Huawei P9 test

Huawei P9

Huawei P9 kommer med chipsettet Kirin 955 fra deres egen fabrik HiSilicon. Der er 3 GB RAM til at hjælpe systemets smidighed på vej.

Konkret giver det en Benchmark med Antutu på 95.399 point. Det er en del mindre end den rå ydelse fra Samsung Galaxy S7’erne, der ligger omkring 130.000 point, men det er noget mere end P8 præsterede. I maj 2015 målte jeg den til 46.156 point.

Huawei P9 scorer 978 point i 3D Mark. Her får Samsung Galaxy S7 omkring 2100 point, altså væsentligt mere.

Hvilken forskel giver det så i dagligt brug? Ikke rigtigt noget. P9 yder fantastisk godt, der er hurtig programskift, applikationer springer frem når man klikker på ikonet, og jeg har ikke én gang oplevet et laggy brugerinterface, eller haft behov for genstart af telefonen, som er yderst driftsstabil.

Så det er ikke her du skal være bekymret for at købe en P9.

Bedre skærm end iPhone 6S?

Huawei kører stadig med en LCD-skærm (IPS-NEO). Skærmen kan, ifølge Huawei, gengive et større farvespektrum end tilfældet er på en iPhone 6S. Det er muligt, men også salgs-gøjl, da det i hverdagsbrug ingen forskel gør. Jeg har ikke nogensinde hørt en iPhone 6 / 6S bruger sige, at skærmen har dårlige farver.

Hvad der kan betyde noget, er den højere pixeltæthed på 423 PPI mod 326 PPI på iPhone 6S, og at P9 kommer med 5,2 tommer Full HD skærm, mens iPhone kun kører med 4,7 tommer, og ikke Full HD.

P9 har uden tvivl en god skærm, der også ser godt ud fra andre betragtningsvinkler, end lige fra fronten. Ikonerne og grafikken står også flot, når skærmen ses fra siden. Her er Huawei faktisk foran Sonys nye telefon Xperia X, hvor grafikken godt kan blive en smule udvasket.

Skærmoverfladen er beskyttet af det brudstærke Gorilla Glass 4. P8 brugte forgængeren Gorilla Glass 8. Glasset er slebet i såkaldt 2D-slibning, så den runder flot i kanterne, hvilket totalt fjerner alt skarphed der kunne have generet.

Teleselskaberne: Store forventninger til Huawei P9

Flytter kameraet grænserne?

Det helt store i P9 og P9 Plus er de to kameralinser. Dette 12 megapixels dual-kamera med optik fra tyske Leica, der i fotokredse er meget anerkendt, skulle være det vildeste nye.

Kameraet skulle være 90 procent mere lysstærk end Galaxy S7 og 270 procent mere end iPhone. Ingen jeg har talt med i mobilbranchen (blandt techanmeldere) kan få dette tal til at passe, og nu kan du jo selv vurdere vores lowlight-tests herunder.

Nu er det jo sådan, at mere lys altid er en fordel. Kameraet skal også kunne håndtere lyset rigtigt, ellers får man overeksponering over lysudbrændte flader.

Foto fra P9 hvor monokromlinse er tildækket (Foto: MereMobil.dk)

Foto fra P9 hvor monokromlinse er tildækket (Foto: MereMobil.dk)

Telefonen tager udmærkede billeder, som man sagtens kan være bekendt at vise frem, men jeg er ikke helt tilfreds med dens evner når det kommer til fotografering i dårlig belysning, hvor ting lyser i motivet. F.eks. storbyfotografering om aftenen. Særligt ikke når det tages i betragtning hvad Huawei lovede under præsentationen.

De to kameraer skulle desuden arbejde sammen. Ved almindelig farvefotografering skulle den monokrome linse være med til at opfange mere skarphed og dybde i billedet. Sandheden er, at når man dækker monokromlinsen, er der ingen forskel i billedresultatet.

Huawei skriver selv følgende i pressematerialet: – ”Til sammen skaber de to kameraer billeder, der er rige på farver, dybde og detaljer. Især i omgivelser med svagt lys kommer dual-kameraet til sin ret, da de to linser opfanger mere lys”.

Foto fra P9 hvor monokromlinse IKKE er tildækket (Foto: MereMobil.dk)

Foto fra P9 hvor monokromlinse IKKE er tildækket (Foto: MereMobil.dk)

Det helt nye og særlige skulle være sort/hvid fotografering. Jeg er selv stor fan af denne type billeder, hvor et motiv kan få mere intensitet, når ikke farverne forstyrrer. Indrømmet. Sort/hvid billederne fra Huawei P9 bliver rigtigt lækre!

Når vi skærer marketingsnakken væk kommer jeg dog frem til, at et billede taget under de præcis samme forhold med P9 (sort/hvid) og Sony Xperia X (farve), og hvor Xperia X billedet efterfølgende får lagt et sort/hvid filter på digitalt efterfølgende, så kan man ikke se den store forskel. Jeg har udført samme test med den indbyggede sort/hvid filter i iPhone 6S, men samme resultat. Med andre ord. Den ekstra linse giver ikke bedre sort/hvide billeder. Arh! Hvor er det ærgerligt, der bruges SÅ lang tid på den snak fra Huaweis side, når det ikke er rigtigt.

Det kan jo selvfølgelig være, at jeg ikke har forstået hvad Huawei har kommunikeret, men i så fald er det en misforståelse blandt flere af mine nordiske techkollegaer, som jeg har talt med om det.

Digitalt dybdeeksperiment på Huawei P9 (Foto: MereMobil.dk)

Digitalt dybdeeksperiment på Huawei P9 (Foto: MereMobil.dk)

Der er også en funktion til at tage billeder med sløret baggrund. Altså hvor personen du vil tage et portræt af er i fokus, mens resten er defokuseret. Her anvendes de to linser rent faktisk i samspil, og efterfølgende kan du justere, hvor meget baggrunden skal være ude af fokus. Altså lidt digital magi. Dette er ikke en nyhed, da eksempelvis HTC tidligere har leget med disse muligheder, ligeledes uden man synes det gav en stor gevinst.

En anden detalje er, at kameraet i Huawei P9 ikke har optisk billedstabilisator. I stedet benyttes en softwarebaseret løsning.

Videooptageren understøtter op til Full HD (60 fps) men det er kun ved 30 fps den digitale videostabilisator anvendes. Resultatet er i øvrigt ret flydende og lækkert.

Frontkameraet har en opløsning på 8 megapixels og leverer også et tilfredsstillende resultat.

Galleri: Billeder taget med Huawei P9

Billeder taget i sort/hvid med P9

Sammenligning: Mørkefotos ved 5 LUX

Sort/hvid duel: Huawei P9 / iPhone 6S

Video: Test af videostabilisering på P9

Super enkel brugerflade

Huawei har over generationer af telefoner forbedret deres brugerfladeoplevelse Emotion UI. Vi er nu på version 4.1, mod 3.1 på P8 og 4.0 på Mate 8, og det fungerer vældigt godt.

Selvom app-listen ikke findes, som på andre Android-telefoner, lever jeg fint med alle mine ikoner på forsideskærmene, samt i mapper. Søgefunktionen er effektiv, og ved et lille træk ned åbnes søgefeltet. Klik enten på app’en du har søgt frem, eller det lille positionsikon til højre for navnet, hvorefter telefonen viser dig præcis hvor app’en ligger gemt.

Jeg HADER Huawei Swype, som tastaturet hedder. Jeg har næsten ikke ord for hvor ringe det er, og det er direkte ødelæggende for den samlede brugeroplevelse, MEN! Huawei har ladet Googles originale Android-tastatur ligge umodificeret, endda med dansk ordbog. Det er bare, når du skriver noget første gang, at trække ned i topgardinet, og vælge det.

Tidligere har Huawei også haft Googles tastatur liggende i telefonerne, men her har man ikke kunne aktivere den danske ordbog, og derfor måtte tastaturet ekstra installeres fra Google Play, så der pludselig var to Google tastaturer i telefonen. Godt at se, at Huawei har forbedret sig på dette yderst vigtige område.

Huawei har stort set kun nyttige apps preinstalleret, og der skal derfor ikke ryddes specielt meget op, første gang man tænder telefonen.

Blandt de små finesser finder vi en utrolig præcis fingeraftrykslæser, der åbner telefonen bare fingeren lægges på sensoren, uden skærmen skal tændes først, og placeringen på bagsiden er bestemt ikke et problem. Huawei fortsætter også med, at PIN-koden til oplåsning kan indtastes direkte uden man behøver trykke ”Enter”. En fin detalje.

Screenshots fra Huawei P9

Vældig god batteritid

P9 har et stort 3.000 mAh batteri (brugeren ikke selv kan udskifte) og det er temmelig effektivt. Sammen med de nyeste strørmsparefunktioner i Android, Doze og App Standby, samt Huaweis egen strømfirewall, kan du let komme op på to dage uden opladning – forudsat du ikke sidder og spiller hele tiden.

Strømfirewallen har vi set før, men den virker stadig. Hvis en app begynder og bruge forholdsmæssigt meget strøm modtager du en advarsel, og får mulighed for at lukke den ned.

Du kan også bestemme om en app må være aktiv når skærmen er slukket. Her er der meget strømtid at hente, hvis du blokerer f.eks. Facebook og Instagrams adgang til at køre ved slukket skærm.

Helt tilbage fra deres første telefoner, har Huawei haft fuldt fokus på strømforbruget, og det er stadig en rigtig god idé, og noget mange mobilbrugere efterspørger.

Vil du spare endnu mere er der forskellige strømprofiler. Jeg kører på ”Ydelse”, den højeste ydelse, men du kan bruge ”Smart” eller ”Ultra” for at spare endnu mere.

Sammenligning: Forskellene på P9 og P9 Plus

Huawei om designet af P9

https://www.youtube.com/watch?v=axoq0gc-usw

Andre betragtninger

P9 er vellykket på designet. Formgivningen er enkel og stilren og aluminiummet er med til at give en helstøbt oplevelse af god kvalitet.

Der er desværre kun én højtaler i telefonen, og den sidder (heldigvis) i bunden. Herfra kommer der nogenlunde fornuftig lydkvalitet. Lyden er også god ved samtaler samt når lyttes til musik i headset. Hvis du vil have stereohøjtalere er det Huawei P9 Plus der skal kigges efter. Denne har frontvendte stereohøjtalere.

Huawei P9 er ikke støv og vandtæt.

Du skal være opmærksom på, at Huawei benytter USB Type C stik på P9. Den nye USB-standard ventes over tid at blive brugt i fremtidige telefoner i markedet, som erstatning for MicroUSB, men indtil videre har vi hverken set den i telefoner fra Samsung, Sony m.fl. Derfor skal du huske og have kablet med, hvis du har brug for opladning eller tilslutning til computer, da kun meget få har et USB Type C kabel liggende.

P9 findes i en dual SIM version, men det er ikke den udgave vi har fået til Danmark. Til gengæld har vi fået en version med 32 GB hukommelse der kan udvides med op til 128 GB på MicroSD-kort. Desværre understøtter telefonen ikke sammenlægning af hukommelsen på MicroSD-kort og intern til ét hukommelsesområde.

Huawei P9 kommer ikke med funktionen Press Touch (Huaweis svar på 3D Touch). Er dette vigtigt for dig, skal du vente til Huawei P9 Plus kommer. Herunder viser vi hvordan Press Touch virker på P9 Plus.

Sådan virker Press Touch på Huawei P9 Plus

Konklusion: Huawei lover for meget

Huawei P9

Huawei P9

Du får utrolig meget telefon for 3.999 kroner (vejledende uden abonnement). Det er der ingen tvivl om.

Desværre er min hårde, men umiddelbart retfærdige bedømmelse, at Huawei lover for meget, særligt omkring kameraet. De vil gerne sælge en rigtig god kamerahistorie, men vi når ikke på niveau med Samsung Galaxy S7, som Richard Yu lagde op til, og når man lover sådan noget og ikke holder det, så koster det en stjerne.

Samarbejdet med Leica er en gevinst, men den ekstra linse leverer ikke ekstra dybde og skarphed. Dertil kommer monokrom sort/hvid linsen, der ikke giver markant bedre sort/hvide fotos, i forhold til et digitalt sort/hvid filter.

Huawei har heller ikke på denne telefon kunne fortælle os noget om, hvordan man vil (eller ikke vil) vedligeholde telefonen med software- og sikkerhedsrettelser.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Huawei P9

Jeg elsker når folk har selvtillid, men i tilfældet her ville lidt ydmyghed have klædt topchefen fra Huawei. Han kunne sagtens have fremhævet de gode ting, og stadig have ladet produktet overraske positivt. Forventningerne er skruet op til, at Huawei P9 kan gøre det ud for en Galaxy S7 eller iPhone 6S, bare til en lavere pris.

Huawei P9 hører til i den høje del af mellemklasse-telefoner, det er ikke en highend-topmodel der trækker fra eksempelvis Samsung.

Når det er sagt, så er P9 absolut fremragende og til prisen et godt køb. 5 ud af 6 stjerner med udmærkelsen “MereMobil.dk anbefaler”.

Læs også vores anmeldelse af Huawei P9 Lite.

Web-TV: Første kig på Huawei P9 og P9 Plus

Fordele og ulemper

Fordele
– God skærm og godt design
– Lang batteritid, simpel brugeroplevelse
– God samtalelyd-kvalitet og præcis fingeraftrykslæser

Ulemper
– Kameraet er godt, men indfrier ikke forventningerne om en Galaxy S7-basker
– Monokromlisen giver ikke mening, og sort/hvide fotos kunne klare med et filter
– Vær opmærksom på USB Type C stikket

Mere til historien

Lillebroderen til Huawei P9, Huawei P9 Lite, kommer ikke med Leica dualkamera, men med en enkeltstående 13 megapixels sensor.

Huawei P9
iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Motorola Edge 50 Ultra test | Gør næsten alt rigtigt

TEST: Denne telefon rammer alt det, som du vil elske. Læs detaljerne i min Motorola Edge 50 Ultra test.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Skal du købe Pixel 8a? …måske!

VIDEO: Se med her hvis du vil vide, om Google Pixel 8a er værd at købe.

(mere…)
Husqvarna 410XE NERA test | trådfri robotplæneklipper med kantklipning

TEST: Dobbelte knivsæt og ingen kantråd. Men fungerer kantklipningen og hvordan er satellit- og appstyringen på Husqvarna 410XE Nera.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
25 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram