iPhone 7 og iPhone 7 Plus test – skal du købe?

TEST: Hvad er hot og not på iPhone 7 og iPhone 7 Plus? Læs her min store iPhone 7 test, hvor du kommer helt tæt på årets iPhones.

iPhone 7 og iPhone 7 Plus test

iPhone 7 Plus i Jet Sort (Foto: Apple)

En iPhone er en iPhone. Uanset Apples store armbevægelser er forskellene fra model til model relativt begrænsede. Når begejstringen for at ”have fået den nye model” har lagt sig, lægges der ikke mærke til de store forandringer, og det vil vennerne omkring dig heller ikke opdage.

Du skal nemlig tæt på iPhone 7 og iPhone 7 Plus så du kan se, om det er en af de nye modeller, eller blot sidste eller forrige årets telefoner, med mindre du står og kigger på en af de to nye farvevarianter  Black og Jet Black.

Endnu engang har Apple forfinet deres iPhone, men ikke genopfundet den. Du skal i gang med at bruge telefonen, før du finder de nye ting.

Hovedspecifikationer: iPhone 7 og 7 Plus

iPhone 7iPhone 7 Plus
Skærm4,7” – 750 x 1334 pixels5,5” 1080 x 1920 pixels
ChipsetApple A10 Fusion
Quad-core 2.23 GHz
Apple A10 Fusion
Quad-core 2.23 GHz
RAM2 GB3 GB
Vand og støvIP67IP67
Kamera12 MP, f/1.8, 28mmDual 12 MP
f/1.8, 28 mm
f/2.8 56 nn
Frontkamera7 megapixels, f/2.2, 32 mm7 megapixels, f/2.2, 32 mm
NFCJa (kun til Apple Pay)Ja (kun til Apple Pay)
Bluetoothv4.2, A2DP, LEv4.2, A2DP, LE
Wi-FiWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, hotspotWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, hotspot
GPSJa. A-GPS, GLONASSJa. A-GPS, GLONASS
TilslutningLightning stik

Intet 3,5 mm jackstik

Lightning stik

Intet 3,5 mm jackstik

Størrelse138.3 x 67.1 x 7.1 mm58.2 x 77.9 x 7.3 mm
Vægt138 gram188 gram
Batteri1.960 mAh2.900 mAh
SystemiOS 10iOS 10

Stor ændring: Den nye hjemknap

Touch ID sensor på iPhone 7 Plus (Foto: iFixit.com)

Touch ID sensor på iPhone 7 Plus (Foto: iFixit.com)

Til dagligt er hjemknappen nok den største forandring. Knappen er ikke længere en mekanisk knap, du trykker ned. Den går derfor ikke i stykker, når støv og snavs sætter sig over tid. Særligt når ungernes snaskede fingre har trykket mange gang på knappen, kan man på andre iPhones høre en tydelig knasende lyd fra knappen, der blot er snask der skurer.

På iPhone 7’erne ses en ring der indikerer ”knappen”, som er mikroskopisk undersænket – men det er ikke en knap.

Sensoren, Touch ID, der registrerer fingeraftryk, kan også måle hvor hårdt du trykker med fingeren. Når der trykkes lidt hårdere på sensoren, for at aktivere hjemfunktionen, suppleres det af en ultra kort vibration fra den såkaldte ”Tapic Engine”, der blev introduceret med iPhone 6S og 6S Plus.

I stedet for et langt buzzzzz, som høres på andre telefoner, udløser Tapic Engine kun en meget kort impuls. Det snyder hjernen til at tro, der er tale om en fysisk knap. Knappen opleves altså som virkelig, selvom det blot er teknikken snyder din hjerne.

Du skal vide, at hjemknappen ikke kan betjenes med handsker. Lægges blot en serviet mellem fingeren og knappen, virker den ikke. Skal skærmen tændes i den situation, kræver det du trykker på powerknappen.

Salgsæsken til iPhone 7 Plus

Hovedtelefonstikket mangler – et problem?

Apple iPhone 7 (Foto: Apple)

Apple iPhone 7 i rosegold (Foto: Apple)

Det har fået meget omtale, at iPhone 7 og iPhone 7 Plus ikke indeholder et 3,5 mm headset-stik. Panikken bredte sig hurtigt, da rygterne om det manglende stik spredte sig. Men slap af! Det er ikke et reelt problem, der betyder noget som helst.

3,5 mm jackstikket blev gjort populær af transistorradioen Sony EFM-117J der var fra 1964. Med introduktionen af Sony Walkman i 1979 (model TPS-L2) steg udbredelsen af stiktypen markant. I mere end 50 år har det analoge lydstik været omkring os. Jeg synes, det er tiltrængt med et nyt tiltag på området.

Apple er først til at tage skridtet fuldt ud, og benytte Lightning porten til lydtilslutning. USB Type-C, den nye USB-standard på særligt Android-telefoner, understøtter også lyd. Mit bud er, at også Android producenterne vil afvikle 3,5 mm stikket det kommende års tid.

Redningen ligger i pakken

I salgspakken til iPhone ligger et headset med Lightning stik. Du finder også et lille adapterkabel, der giver mulighed for tilslutning af dine gamle favorit-headsets til telefonens Lightning-port. Stikket kan du bare lade sidde på headsettet, så du altid ved hvor det er, hvis ikke du ønsker at benytte det medfølgende Apple-headset.

Tilbehørsproducenter vil fremadrettet indarbejde det nye forbindelsesstik, og desuden findes mange udmærkede trådløse produkter.

 – iPhone 7 og iPhone 7 Plus – tilbehøret er klar

Den største ulempe ved manglen på det gamle stik er den udeblivelsen af muligheden for opladning af telefonen, mens man hører musik. Det kan en ladedock dog løse. iPhone Lightning Dock til 329 kroner, der er ekstraudstyr, har tilslutning for 3,5 mm headset-stik på bagsiden, så du både kan benytte headset og lade samtidigt.

EarPods, fra salgspakken, kan også bruges på iPad (via Lightning porten). Har du en Macbook kan de nye EarPods ikke bruges, da computerne ikke har Lightning stikket. Man må formode Apple løser det i kommende Macbook-udgaver.

Du kan ikke bade med iPhone 7

Apple iPhone 7 (Foto: Apple)

Apple iPhone 7 i Gold (Foto: Apple)

iPhone 7 og 7 Plus er vandafvisende, men det betyder IKKE vandtæt. Du skal ikke bade med din iPhone, svømme i poolen eller ved stranden med den eller bevidst udsætte den for vand og væsker generelt.

Testen der udføres, for at kunne kalde en telefon ”vandafvisende”, foretages i et kontrolleret miljø, i ferskvand. Her skal telefonerne kunne ligge i 30 minutter på én meter vand, uden at tage skade. Det udløser en IP67-certificering.

Apple ikke yder garanti på produkter, der har taget skade af, at være i kontakt med væsker. Derfor skal du stadig være meget påpasselig med, hvad telefonen udsættes for.

Ifølge Apple vil vand- og støvafvisningen ved almindeligt brug aftage over tid.

BAGGRUND: iPhone 7 og 7 Plus er ikke vandtætte

Certificeringerne er lidt specielle. Eksempelvis er Sony Xperia XZ både IP65 og IP68 godkendte. Udover at kunne ligge lidt længere i kontrolleret vand, kan denne telefon skylles under vandhanen, hvilket er det IP65 dækker over. Dette kan iPhone 7 IKKE.

Hvad kan man så bruge IP-certificeringen til? Mest af alt behøver du ikke være helt så bekymret som før, hvis den bliver udsat for vand og fugt. F.eks. i regnvejr eller i dampen på badeværelset om morgenen. Taber du den i vand, ved et uheld, er der større sandsynlighed for telefonen ikke går til grunde, end hvis den ikke havde denne certificering.

I den kontekst er vandafvisende absolut et plus. Ikke bare for iPhone, men for telefoner generelt. Sony Xperia X Performance, Sony Xperia XZ, Samsung Galaxy S7 og Samsung Galaxy S7 Edge er eksempler på andre nyere telefoner, der tåler en smule vand.

Screenshots fra iPhone 7 Plus

Stereolyd er ikke vigtigt

Stereolyd på iPhone 7 Plus (Foto: Apple)

Stereolyd på iPhone 7 Plus (Foto: Apple)

Apple er kendt for god lyd fra den indbyggede højtaler, sammenlignet med konkurrenterne. Apple var den første producent, så vidt jeg ved, til at placere højtaleren i bunden, og ikke bagsiden. Over flere år var iPhone således den eneste telefon med fornuftig højtalerlyd, der ikke blev kvalt når telefonen blev lagt på et bord eller i sofaen.

På iPhone 7’erne har lyden fået et ekstra boost, med to højtalere og stereolyd.

Sensorerne i telefonen holder styr på hvordan telefonen holdes, og vender lydbilledet hvis du har bunden pegene mod enten venstre eller højre. Denne funktion findes også i iPad Pro.

Højtalerne har ikke forringet lydoplevelsen fra iPhone, men reelt er stereohøjtalere ikke en nødvendighed. Man skal have telefonen ret tæt på hovedet hvis det overhovedet skal give mening. Det er altså ikke stereolyd du skal købe en af de nye iPhone-modeller for.

Lyden ved samtaler er i øvrigt rigtigt god. Det samme gør sig gældende ved lyd i headset.

Kamera med optisk zoom

Kameraoptik i iPhone 7 Plus (Foto. Apple)

Kameraoptik i iPhone 7 Plus (Foto. Apple)

Vælger du iPhone 7 Plus får du to kameraer på bagsiden, hvor det ene benyttes til optisk zoom. Du kan optisk zoome x2, og digitalt zoom, op til x10 for resten.

Det er første gang i nyere tid vi ser optisk zoom i en smartphone, men inden du falder i svime over funktionen, så tænk på, at x2-zoom svarer til to skridt frem. Du får altså samme resultat, hvis du blot med standardkameraet bevæger dig to skridt tættere på. Det er alt!

I nogle situationer, f.eks. ved et hurtigt nærbillede af børnene eller hunden, kan x2-zoom være fint. Det er bare ikke et zoom, der gør iPhone 7 Plus mere eller mindre anvendelig, når du vil tage billeder ved en koncert eller andre steder, hvor motivet er langt væk.

Ved dårlig belysning snyder Apple på vægten mht. optisk zoom. Når lysmængden falder til under et bestemt niveau, skiftes, uden brugeren opdager det, fra zoom-kameraet til standard-kameraet. Telefonen går altså fra x2 optisk zoom til x2 digitalt zoom.

Når det er sagt, så tager de nye telefoner billeder i glimrende kvalitet – det samme gælder for video. Jeg er helt sikker på, at ingen iPhone-ejere kommer skuffede hjem fra en ferie med telefonen som det primære kamera.

Forskellen ligger i detaljen

Begge telefoner har optisk billedstabilisator, men det er kun Plus-modellen der kommer med to kameraer på bagsiden, og optisk zoom.

Depth Of Field kommer til iPhone 7 Plus (Foto: Apple)

Depth Of Field kommer til iPhone 7 Plus (Foto: Apple)

En sammenligning af testbilleder, taget i et mørkt rum viser, at der stort set ingen forskel er på billederne fra iPhone 6S Plus og 7 Plus. Det er virkelig nede i meget små detaljer.

Jeg er forundret over, at Apple stadig holder fast i det næsten firkantede fotoformat frem for udnyttelse af 16:9 widescreen som andre telefoner. Når man ser billeder fra en iPhone på f.eks. fladskærmen, via eksempelvis Apple TV, må man altså finde sig i sorte bjælker i siderne.

Du kan i galleriet herunder se billeder taget med iPhone 7 og 7 Plus.

Apple kommer senere med en softwareopdatering til iPhone 7 Plus som kan skabe ”depth-of-field-effect” til særligt nærbilleder og portrætter. Altså hvor baggrunden sløres, som det kendes fra DSLR-kameraer. Sådanne effekter har konkurrenterne haft længe i deres telefoner med mere eller mindre heldigt resultat.

Med og uden zoom

Nedenstående billeder er taget fra samme afstand – med og uden x2 optisk zoom

Billeder taget med iPhone 7 Plus

Sammenligning af mørkefotos iPhone 6S vs iPhone 7

Vipper helt vildt

Kameraoptikken på begge telefoner stikker ud på bagsiden. Værst er det på Plus-modellen. Når telefonerne lægges på et bord, så vipper de helt vildt, hvilket vi også har set på iPhone 6 og 6S’erne.

Du kan godt skrive beskeder, lidt forsigtigt, da denne ende ligger mest plant mod underlaget. Vi kommer ikke uden om, at det ikke er nogen god design- eller brugeroplevelse. Er du træt af en vippende telefon, så udfylder de originale covers fra Apple forskellen, så du undgår dette.

Rundingerne på telefonerne, samt bagsiderne, er fortsat, som forgængerne, meget glatte. Særligt den store model udgør en risiko for, at slippe hånden. Dermed er skærmbrud en overhængende fare.

Jeg har gennem tiden testet flere telefoner med store skærme, også større end iPhone 7 Plus. Apples phablet er uden sammenligning den telefon, i denne størrelse, der ligger dårligst i hånden. En Samsung Galaxy S7 Edge, der også har 5,5 tommer skærm, som iPhone 7 Plus, er både fysisk mindre, vejer mindre og er dermed langt mere håndterlig.

Større risiko for skærmbrud

Skærmene er ikke specielt holdbare i de nye iPhones, så du skal bestemt undgå tab på andet end dyner og puder. Forsikringsvirksomheden Squaretrade udsender ind i mellem testrapporter, hvor der fokuseres på blandt andet holdbarhed af smartphones.

Skalaen går fra 1 til 10 hvor 10 er den højeste risiko.

iPhone 7 scorer 10 ved fald direkte på skærmen og 7 ved fald på hjørne. Forgængeren iPhone 6S blev tidligere vurderet til 7 ved fald direkte på skærmen og 3 når den faldt direkte ned på hjørnet.

Vi taler altså om en markant forøget risiko, ved de nye modeller, hvis Squaretrades tests skal tages til indtægt.

Det virker altså ikke som om, at Apple har gjort sig større umage for at undgå skærmbrud.

Fald på hjørneFald på skærmen
iPhone 7710
iPhone 6S37
 
iPhone 7 Plus99
iPhone 6S Plus47

1 = Lav risiko for brud
10 = Høj risiko for brud

WEB-TV: iPhone 7 kan allerede beskyttes

Som du kender iPhone

iOS 10 (Foto: Apple)

iOS 10 (Foto: Apple)

Hvis du allerede har en iPhone, der er opdateret til iOS 10, så vil du næppe møde de store overraskelser med iPhone 7 og iPhone 7 Plus. Systemet og betjeningen er som du kender iPhone.

3D Touch funktionen, hvor du med et hårdere tryk på skærmen, kan få flere funktioner frem på f.eks. ikoner og billeder, er implementeret mange steder i systemet. Dette får du kun glæde af, hvis du har en telefon med denne type hardware. Det vil sige de nye 7’ere eller en af modellerne i 6S-serien.

Selvom iPhone 7 og 6-serien ligner hinanden ret meget, er der alligevel bittesmå justeringer i designet. Disse gør, at et cover til iPhone 6S Plus ikke passer til iPhone 7 Plus.

BAGGRUND: 10 ting du skal vide om iOS 10

Bedre batteritid

Apple lover bedre batteritid end på nogen anden iPhone. Når jeg læser andres anmeldelser har ikke alle den oplevelse. Mange faktorer gør sig gældende ved batteritid, og i forhold til mit forbrug er batteritiden bedre.

Hvis jeg med iPhone 7 Plus, efter en lang dag, ender med 40-50 procent på batteriet ved sengetid, synes jeg absolut det er godkendt. Med iPhone 7 er der stadig 30-40 procent tilbage, ved tilsvarende brugsmønster.

Du skal tage dette som et fingerpeg om, at de fleste iPhone-brugere nok kommer igennem en dag uden opladning undervejs er nødvendig.

Irriterende oplåsning

Du behøver ikke længere trykke på hjemknappen, eller power, for at vække iPhone. De nyeste telefoner understøtter Raise to Wake. Her tænder skærmen, så snart telefonen løftes fra bordet. Funktionen er ikke unik for 7-modellerne, da den også med iOS 10 virker på iPhone 6S, iPhone 6S Plus og iPhone SE.

Hemmeligheden ligger i en såkaldt co-processor, der hedder M10 i iPhone 7’erne og M9 i de foregående modeller. Det er en ekstra lavenergi chipenhed, der indsamler bevægelsesdata, så den store hovedprocessor kan holdes fri af disse opgaver, og ikke behøver vågne før det er allerhøjest nødvendigt. I sidste ende kan dette spare på strømmen.

Raise to Wake er en brugbar funktion. Det er den nye oplåsning i iOS 10 derimod ikke. Mange vil blive irriterede over, at man ikke kan swipe til højre for at få adgangskode-indtastning frem. I stedet skal trykke en ekstra gang på hjemknappen.

Gå udenom Jet Black

Apple iPhone 7 i Black (Foto: Apple)

Apple iPhone 7 i Jet Black (Foto: Apple)

Årets nye farver er Black og Jet Black, men særligt Jet Black er populær. Modellerne i denne farve fås kun med 128 eller 256 GB hukommelse. Jet Black er blevet utroligt eftertragtet på rekordtid, men den dragende og skinnende finish kommer med en pris. Den er UTROLIG overfølsom overfor fedtede fingre og ridser.

Jeg har set videoer på nettet med ridseforsøg, og det ser ikke kønt ud. Et par mønter, en skrue i lommen eller en skarp kant, så er der ikke meget ”Jet” tilbage,

Helt officielt anbefaler Apple, at man benytter et cover, hvis man er øm over telefonen, men så er det jo lige som om, det kan være fuldkommen ligegyldigt hvilken farve man så har valgt.

 – Apples nye farve Jet Black ridses let

Apple har ikke udleveret en Jet Black model til test, men blot Rosa Guld og Guld. Det er nok ikke tilfældigt.

Den store efterspørgsel på Jet Black har ført til lang leveringstid på netop denne variant. Hvis vi skal analysere på brugt-salgsværdien, når du eventuelt senere vil sælge en Jet Black, så vil brugtprisen for en ridset og grim Jet Black nok være lavere, end på en almindelig sort eller guldversion, der ikke er nær så modtagelig over for ridser.

Kig ind i iPhone 7 – her er hemmelighederne

Skal du opgradere til iPhone 7?

Ja og nej. Der er sket flere og større ting fra iPhone 6 til iPhone 7 end fra 6S’erne til 7’erne, men det er ikke ting der ikke kan undværes.

De nye modeller er på papiret væsentligt hurtigere – en fordobling af den rå motorkraft sammenlignet med iPhone 6, men det mærker du ikke ved almindeligt brug. Du kan, uanset processor og grafikpower, ikke skrive beskeder hurtigere eller gennemføre samtaler hurtigere.

Bruger du telefonen til billede- og videoredigering, eller andre tunge opgaver, vil du få en glæde af hastighedsforøgelsen, men ved betjening og brug generelt, mærkes slet ingen gevinst.

Ifølge Apple har iPhone 7 tre gange så mange grafikkræfter, når der sammenlignes med iPhone 6. På den generelle performance er iPhone 7 dobbelt så hurtig som iPhone 6.

Apple lover op til 25 procent mere brightness i iPhone 7’erne sammenlignet med iPhone 6S-serien. Jeg kan umiddelbart ikke måle forskellen, og vi er på redaktionen uenige om hvorvidt man kan se forskel. Uanset hvad opdager du aldrig denne ændring, hvis ikke telefonerne ligger side om side. Og selv der kræver det rigtigt gode øjne.

Har du en træt iPhone 6, eller ældre, giver det god mening med en 7’er. Er du på iPhone 6S, findes der kun følelsesmæssige argumenter for en opgradering.

Konklusion: Glimrende men ikke nyskabende

iPhone 7 Plus, iPhone 7 og iPhone SE (Foto: Apple)

iPhone 7 Plus, iPhone 7 og iPhone SE (Foto: Apple)

Jeg skal se på om et produkt holder hvad producenten lover. Fungerer det fejlfrit ved dagligt brug, og hvordan opleves produktet, når man har brugt fra 5.500 kroner og opefter.

Afskaffelsen af det mere end 50 år gamle hovedtelefonstik er nok det allerstørste skridt, og jeg vil tro andre producenter går samme vej det kommende årstid. Hjemknap som sensor, svarer jo nogenlunde til on-screen hjemknappen på Android, men i iPhone-sammenhæng opleves knappen som en gevinst.

TEST: Læs vores bedømmelse af iPhone SE

Et kamera med optisk zoom er bestemt ikke dumt, men gevinsten er relativt begrænset. Jeg er skuffet over, vi fortsat skal nøjes med 4:3 fotos, men glad for den forbedrede batteritid samt den nye hjemknap, der ikke er en knap.

Der er ingen tvivl om, at Apple igen har skabt en fed og stabil smartphone, som iPhone-folket vil være rigtigt begejstrede for.

Jeg synes, at iPhone 7 og 7 Plus telefoner til 5 ud af 6 stjerner, når der ses på fordele og ulemper på den enkelte model. Kommer du fra iPhone 6S vil du ikke opleve det som nogen speciel opgradering, mens andre vil føle de har fået en masse. Her er det nemlig følelserne der er i spil.

BAGGRUND: Sådan har iOS udviklet sig gennem tiden

Inden du køber iPhone 7 eller 7 Plus så tag et tjek på dagsprisen, så du ikke risikerer at betale for meget.

Fordele og ulemper

Fordele

– God batteritid ift. tidligere iPhones
– Billeder og video i høj kvalitet + optisk zoom i nogle situationer (kun Plus-model)
– Hjem-knap er sensor frem for en mekanisk del + vandafvisende

Ulemper

– Fotos er kun i 4:3 format og ikke widescreen
– Større risiko for skræmbrud
– Kan ikke ligge plant på bordet

Mere til historien

Selvom iPhone 7 og 7 Plus stadig er helt friske kører rygterne allerede om den / de næste iPhones. I anledning af 10 års jubilæum forventer mange et helt nyt og unikt design på iPhone 8.

iPhone 7
Apple har frigivet iOS 17.1.2

KORT NYT: Apple er klar med en ny sikkerhedsopdatering til iPhone, der anbefales til alle enheder. Der er ligeledes en klar til iPad og Mac også.

(mere…)
Apple får artige stryg af Huawei

Trods slutspurt på de nyere markeder, vil der forlade færre smartphones fra fabrikkerne i år, vurderer analysefirma.

(mere…)
Apple løfter sløret for vinderne af App Store Awards 2023

Apple er klar med dette års lister over, hvilke apps og spil, der har taget titlerne for de mest populære i 2023. Se vinderne her.

(mere…)
Hørefejl? – Doro HearingBuds giver nye muligheder

TEST: Doro HearingBuds skærer igennem kaos og det højlydte. Og så spiller de bare fremragende.

(mere…)
Apple Vision Pro: Så mange enheder bliver klar

RYGTE: Noget tyder på, at Apple Vision Pro bliver tilgængeligt i ret mange eksemplarer - set i forhold til prisen.

(mere…)
Lavpris-mobil: Det er jo næsten umuligt at vælge

VIDEO: Jeg har sat to gode lavpris-telefoner i duel. Hvilken er bedst?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram