iPhone SE test – en stor succes i en lille krop

TEST: iPhone SE er en opdateret iPhone 5S som vi varmt kan anbefale. Kun få ulemper trækker den væk fra topkarakteren. 

iPhone SE (Foto: Apple)

iPhone SE (Foto: Apple)

Bedre sent end aldrig fristes man til at sige, når det kommer til anmeldelsen af Apples iPhone SE på MereMobil.dk. Det er dog ikke manglende lyst eller vilje, der har været til at prøve den ”lille ny” fra Apple, men sygdom og logistiske problemer. Men nok om det – nu er produktet landet og testen er godt i gang.

Apple har ved flere af deres modeller ikke lavet andet end en facelift, og det har nogle gange betydet, at de har fået kritik for, at der rent designmæssigt er sket for lidt med produkterne.

Og med iPhone SE har Apple gjort brug af en helt ny ”taktik”. De har genbrugt det populære design fra iPhone 5S, der kom på markedet i efteråret 2013. Er genbrug godt eller skidt? Ja, vi kommer med vores vurdering i denne iPhone SE test.

TEST: iPhone 5S – for meget af det samme?

Unboxing af iPhone SE

Da iPhone SE landede i hænderne på os lavede vi en lille kort unboxing video, hvor du kan se hvad du får med i pakken, hvis du køber den nyeste telefon fra Apple.

Designet er klassisk

iPhone SE (Foto: Apple)

iPhone SE (Foto: Apple)

iPhone SE er pakket ind genbrug, men genbrug behøver langt fra at være skidt. Det har aldrig været umoderne for visse typer, at gå i genbrugsbutikkerne og finde tøj, og det er altså det Apple har gjort med iPhone SE.

Men designet på iPhone 5S var klassisk og holder for den sags skyld stadigvæk i 2016. Til at starte med tænkte jeg, at det var super fedt. iPhone 5S var en god og flot telefon efter min mening. Men da jeg så fik iPhone SE i hånden må jeg også ærligt indrømme, at jeg manglede den effekt at folk kunne se jeg havde fået ny telefon. Men da følelsen var gået over efter 1-2 dage, så nød jeg en telefon der er flot og klassisk, og vigtigst af alt så er den nem at betjene med en hånd.

Bunden af telefonen har de to klassiske højtalergriller, hvor der desværre kun gemmer sig en enkelt højtaler bag.

Designet på iPhone 5S holder bare, selvom jeg også holder af de afrundede hjørner på iPhone 6 og iPhone 6S.

Og iPhone 5S holder altså også fortsat hos mange mobilkøbere, hvilket blandt andet ses ved, at den stadigvæk er synlig når månedsopgørelserne laves over de bedst sælgende smartphones i Danmark. I marts 2016 var iPhone 5S den anden mest solgte hos Telenor, Telia og Teleselskabet 3.

Skiftet fra iPhone 6S til iPhone SE

Inden jeg startede testen af iPhone SE havde jeg en iPhone 6S og jeg var lidt spændt på skiftet. Da jeg langt om længe havde vænnet mig til skærmstørrelsen på iPhone 6S, ville det så være underligt pludselig at have en mindre telefon igen?

 – TEST: iPhone 6S og iPhone 6S Plus – sidder lige i skabet

De første par timer var det lidt underligt, at den var så lille, men ligesom tanken om at designet ikke havde ændret sig og det derfor var ”usynligt”, at der var tale om en ny mobil, ja så gik det meget hurtigt over.

At gå ned i skærmstørrelse har ikke haft nogen betydning for mig, med det mener jeg, at jeg ikke på nuværende tidspunkt har savnet at have en større skærm at kigge på. Hvilket bestemt godt kunne være tilfældet, når nu man er blevet vant til den større skærm på iPhone 6S.

Største ulempe for mig med iPhone SE har indtil nu været, at der desværre ikke er en variant af iPhone SE med 128 GB hukommelse. Så ville jeg skulle skifte til denne, ja så ville det kræve, at jeg ikke havde alle de videoer og billeder gemt lokalt, hvilket jeg desværre ellers ofte nyder at have.

iPhone SE (Foto: Apple)

iPhone SE (Foto: Apple)

Kort om iPhone SE

Apple offentliggjorde iPhone SE lige op til påske, og siden har de første anmeldelser fra både danske og udenlandske medier været, at det er en interessant “lille kæmpe”, at Apple har sendt på gaden.

iPhone SE roses i udenlandske anmeldelser

iPhone SE erstatter iPhone 5S i sortimentet. Dermed er det også en indikation om at iPhone SE ikke er Apples ”topmodel”, men en mere prisvenlig ”lille” sag.

Farvel til iPhone 5S – goddag til iPhone SE

Skærmstørrelsen er noget af det mest opsigtsvækkende på iPhone SE. Den er nemlig ”kun” på 4 tommer (640 x 1136 pixels). Hvilket faktisk er skærmstørrelsen omkring hver tredje iPhone-ejer har. Dermed har Apple set markedet for de mindre skærme, selvom det ellers er trenden de ikke kan blive store nok.

Motoren er Apples A9 dual-core 64 bit processor, der også findes i iPhone 6S og iPhone 6S Plus. Der er kun 1 GB RAM, hvilket er mindre end de 2 GB RAM, som tilbydes i iPhone 6S.

Kameraet har en opløsning på 12 megapixels (autofokus, f/2.2, 29mm). Der er dual-LED fotolys og kameradelen tilbyder optagelse af video i op til 2160p opløsningen (4K) med 60 fps (billeder per sekund). Desuden er der, som på den store model, fingeraftrykslæser (Touch ID) i hjemknappen og et 5 megapixels frontkamera.

– ”Apple har lanceret mellemklasse-telefonen iPhone SE, og selvom det ikke er en ny topmodel, kan den sagtens gå hen og blive en af Apples bedst sælgende smartphones,” sådan skrev vi på MereMobil.dk efter lanceringen af iPhone SE, og efter at have haft den i brug i St. Bededagsferien – ja så har vi stadigvæk denne holdning. Men om denne holdning fortsætter må de næste dage med telefonen afsløre.

Som på de større iPhones (iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S og iPhone 6S Plus) er Live Photos og brug af Siri understøttet.

iPhone SE er tilgængelig i udgaver med henholdsvis 16 og 64 GB intern hukommelse, der ikke kan udvides, og i farverne Rose Gold, Space Grey, Silver og Gold.

Specifikationer Apple iPhone SE

Du kan herunder se specifikationerne ”sort på hvidt” på den nye iPhone SE.

  • Skærm: 4,0” 1136 x 640 pixels, 326ppi
  • Mål: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm, 113 gram
  • Ydelse: Apple A9 Dual-core, 1,85 Ghz, 2 GB RAM, PowerVR GT7600 grafik
  • Kamera: 12 megapixels, f/2,2 optik med OIS, 4K video, 240 fps HD-slowmotion, 1.2 megapixels frontkamera
  • Styresystem: iOS 9.3
  • Netværk: 2G, 3G, 4G Cat 6.
  • Lager: 16 eller 64 GB intern hukommelse
  • Farvevarianter: Gold, Silver, Rose Gold og Space Grey
  • Batteri: 1.642 mAh
  • Andet: ingen 3D-Touch
iPhone SE (Foto: Apple)

iPhone SE (Foto: Apple)

Stor tiltro til iPhone SE

Apple forsøgte sig tidligere med ”billig-modellen” iPhone 5C, der blev lanceret i 2013 sammen med iPhone 5S, men den blev aldrig den store succes og udgik hurtigt af sortimentet. Prisforskellen på iPhone 5S og iPhone 5C var også minimal og så blev mange iPhone-købere ikke tiltrukket af iPhone 5C’s plastikudtryk.

Allerede fra starten er tiltroen større til iPhone SE, hvilket også kan ses ved mange af teleselskaberne mener den rammer plet.

 – Teleselskaber: iPhone SE rammer plet

Der er ikke tale om at iPhone SE lanceres som en billig-model, men derimod et alternativ til de der ikke ønsker den store skærm. Og det er heller ikke en billig-telefon – der skal fortsat en god sum penge på bordet, hvis man vil købe den.

Prisen på iPhone SE er overkommelig, da den starter ved 3.699 kroner uden abonnement for modellen med 16 GB intern hukommelse.

Lyden er godkendt

Ligesom på iPhone 5S, så er bunden også domineret af to højttaler”griller”, men der er dog kun en højtaler gemt bag den ene.

Men trods én højttaler spiller den ganske fornuftigt alt taget i betragtning. Vi har blandt andet testet med udsendelser på DR TV, YouTube og musikafspilning, samt samtaler via højttaleren både inde og ude – og har uden problemer kunne gennemføre disse.

Det er ikke den bedste højttaler på markedet, men absolut heller ikke den dårligste. Under testen har vi ikke kunne klage over den på noget tidspunkt.

Lyden kommer også ud i bunden, så der er heller ikke problemer når telefonen er placeret på en bordplade eller anden flade.

Så bestemt godkendt herfra.

3D-Touch understøttes ikke

Da Apple sendte iPhone 6S og iPhone 6S Plus på markedet i efteråret var det med den nye feature 3D-Touch. En rigtig smart function, men efter mere end et halvt år med iPhone 6S i brug, så er det ikke blevet noget jeg benytter i dagligdagen.

Der kan sagtens være nogle brugere, som har vænnet sig til det, og gør brug af disse genveje. Men personligt bruger jeg dem kun, hvis jeg minder mig selv om dem. Det er derfor heller ikke noget jeg på nogen måde har savnet under testen af iPhone SE.

Skal jeg se på det i et fremtidsperspektiv, så kan det godt være det er ærgerligt funktionen ikke understøttes på telefonen, men i skrivende stund har jeg på ingen måde savnet den. Det er på nuværende tidspunkt heller ikke alle applikationer, der understøtter funktionen, men formentlig bliver det mere og mere populært (hvis folk bruger det), da lignende funktion også understøttes på nogle Android-telefoner nu.

Så fremtidssikret er det måske træls, at det ikke er understøttet og dermed lidt øv.

Der er derfor mere tale om gimmick for mig end noget jeg benytter i min hverdag.

iPhone 6S Plus

iPhone 6S Plus (Foto: MereMobil.dk)

iPhone 6S vs. iPhone SE

Inden jeg startede testen af iPhone SE kom jeg, som tidligere nævnt, fra iPhone 6S, hvor skærmen altså er på 4,7 tommer. Og dermed noget større end den 4 tommer skærm, som iPhone SE har.

Men trods den mindre skærm, så har jeg på intet tidspunkt savnet en større skærm. Jeg har set to udsendelser af hver cirka en halv times varighed på iPhone SE og selvfølgelig havde det været fint med en større skærm, men jeg savnede det ikke. Jeg kunne sagtens se alt på skærmen og telefonen var filmed nemmere at holde.

Det havde særligt været dejligt med den større skærm, når man lige viser andre noget, men igen hvis de selv holder telefonen, så går det jo.

I forhold til den fylder mindre i både hånd, lomme og taske – ja, så er det for mig at se kun en fordel den ikke er større.

Da jeg skiftede fra iPhone 5S til iPhone 6 brugte jeg lidt tid på at vænne mig til den større skærm og ikke kunne skrive hurtigt med en hånd, da det krævede et andet greb så den større telefon ikke faldt ud af hånden, mens tilvænningen fra iPhone 6S til iPhone SE gik langt hurtigere.

Til iPhone 6S vil jeg dog sige, at Apples egne covers er bedre end til iPhone SE. Apple har nemlig udleveret et lædercover, som er lækkert, men lige når det kommer til coveret, så er de afrundede hjørne virkelig at foretrække på det punkt.

Begge telefoner understøtter Live Photos, som jeg ynder at bruge engang imellem. Mens man jo ikke får 3D-Touch på iPhone SE. Vi vil i de kommende dage se nærmere på, hvordan den på kameraet klarer sig i forhold til iPhone 6S, der er dog ingen forskel på de to kameraer på papiret.

Ydelsen er en topmodel værdig

iPhone SE kommer med en dual-core A9-processor på 1.85 GHz, 1 GB RAM og grafikchippen PowerVR GT7600. Og vi har vanen tro testet den både i Antutu Benchmark og i 3DMark.

Og trods prispunktet iPhone SE har fået, så klarer den sig rigtig fint. Ja, den er næsten en topmodel værdig, selvom den jo ikke går for at være en topmodel i Apples-sortiment.

Den er på niveau med blandt andet Samsung Galaxy S7 Edge i Antutu Benchmark-testen, hvilket må siges at være overraskende flot – særligt når man kigger på prisen på iPhone SE.

Ved en sammenligning med iPhone 6S i samme tests, ja så kommer iPhone SE faktisk også flot ud. I Antutu Benchmark har iPhone 6S opnået 128042, hvor iPhone SE altså nåede op på 129211.

I 3DMark Sling Shot nåede iPhone SE 1758 point, mens iPhone 6S har opnået 1811 i vores test. Så det går altså i sammenligning med Apples topmodel.

Benchmark-tests er dog ikke alt, men det er altid sjovt at se forskellene.

iPhone SE giver fine billeder i kassen

Apple har gennem tiden fået ros for deres kameraer og iPhone SE er da heller ingen undtagelse. Dog er det langt fra et af de mest avancerede mobilkameraer på markedet, hvis vi kigger på papiret. Opløsningen er på 12 megapixels, mens åbningen på f/2.2 lukker mindre lys ind end hvad vi ser på de nyeste modeller fra konkurrenterne.

Men til trods for det, så klarer det sig ganske fornuftigt og får taget nogle rigtig fine billeder.

Kameraet har ikke optisk billedstabilisator, men resultatet er nu alligevel fornuftigt. Det er mest under mørke lysforhold, at stabilisatoren savnes.

– “Med den samme avancerede pixel teknologi, som i iPhone 6S, bliver de billeder du tager med iPhone SE skarpere, har mindre støj og er mere naturlige end med iPhone 5S,” sådan siger Apple selv om kameraet i iPhone SE.

Du kan også tage højtopløselige panorama-billeder med iPhone SE på op til 63 megapixels. Så hovedkameraet på iPhone SE er helt godkendt.

Hvad der godt kunne have fået en opgradering er frontkameraet, som er et 1,2 megapixels kamera. Så er du en der elsker at tage en masse selfies, så går det an til video-, snapchat osv. Men muligheder for super gode billeder med frontkameraet udebliver. På frontkameraet har særligt HTC på HTC 10 valgt, at give den fuld gas og her er Apple altså langt fra.

Men frontkameraet fungerer hvis ens behov ikke er de vilde.

Billeder taget med iPhone SE

Du kan herunder se nogle billeder, som vi har taget med iPhone SE under vores test.

Fingeraftrykslæseren låser op med ét tryk

Ligesom på iPhone 5S er der også fingeraftrykslæser på iPhone SE og den fungerer. Den låser lynhurtigt telefonen op – også hurtigere end tilfældet var på iPhone 5S.

Fingeraftrykslæseren er rigtig præcis og når først den er indstillet så fungerer den bare. Vi har ikke én gang under testen oplevet, at den ikke fungerede eller vi var nødt til at tørre fingrene først eller andet. Telefonen låses op ved første forsøg.

Apple kalder fingeraftrykslæseren for Touch ID og den benyttes ikke kun til at låse telefonen op med. Du kan også bruge den til godkendelse af køb i Apples App Store, login i MobilePay applikationen og meget andet.

I de lande hvor Apple Pay er tilgængeligt kan Touch ID også bruges til at godkende køb i fysiske butikker.

Netværk – mobilt og WiFi

iPhone SE har også på netværksdelen gennemgået en opgradering, hvor den nu understøtter teoretiske overførselshastigheder på 150 mbps på LTE/4G-netværk. På WiFi understøtter den teoretiske hastigheder på op til 433 mbps.

Generelt understøtter iPhone SE op til 19 LTE netværk.

Vi har i vores test heller ikke haft problemer med netværksdækningen, når vi har bevæget os rundt i det fynske land i Odense og omegn med SIM-kort fra teleselskabet 3. Hverken når det har været Wi-Fi eller mobilt netværk. Oftest har vi på det mobile netværk også haft 4G-dækning.

Batteriet er godkendt

Batteri

Batteri

Batteriet er tit og ofte noget af det, som mange fortæller er vigtigt i deres telefon. De fleste bruger mobilen til mange ting i løbet af en dag, samt vil være online mere eller mindre hele tiden på mail, sociale netværk osv.

Men jo mere man er online og jo mere man bruger telefonen, desto større er chancen jo også for, at man er nødt til at ty til en oplader eller powerbank, enten i løbet af dagen ellers forholdsvis tidligt på aftenen. Og det er jeg også tit vant til.

Det har jeg dog ikke været under testen af iPhone SE. Og det er bestemt ikke fordi jeg har skånet den fra at blive brugt.

Den har præsenteret at holde til tracking på Endomondo i 50 min på en dag, samt en lille times samtaler, visning af YouTube i omkring en times tid samlet set og ellers generelt brug af både Facebook, Instagram, Mail, SMS og læsning af nyheder, samt notifikationer til diverse apps. Og alligevel havde iPhone SE 22 procent tilbage om aftenen klokken 23.00 – og den var taget ud af opladeren omkring kl. 7.30.

Det betyder altså, at den holdt i 15,5 timer og alligevel havde batteri tilbage. Personligt synes jeg det er helt perfekt og ganske godkendt, da jeg er vant til (uanset hvilken telefon jeg har), at skulle oplade den hver nat og nogle gange lige give den lidt ”energi” i løbet af dagen, så jeg ved den kommer igennem til sengetid. Så mit forbrug er normalt til, at der skal oplades om natten.

Batteriets kapacitet er dog langt fra det, som blandt andet Samsung og HTC har i deres telefoner, da den nemlig kun er på 1.640 mAh. Dermed er det kun cirka halv størrelse af kapaciteten på batteriet i Samsung Galaxy S7. Dog er der heller ikke en ligeså stor skærm, som sluger batteri.

Har man et mere “almindeligt” brug dvs. primært tjekker lidt mail, Facebook, nyheder osv. løbende, samt opkald og SMS vil man formentlig sagtens kunne klemme 1,5-2 døgn ud af batteriet.

Konklusion – iPhone SE

iPhone SE (Foto: Apple)

iPhone SE (Foto: Apple)

Det er muligt, at iPhone SE ligner en telefon du har set før – ja endda tilbage i 2013, men den fungerer som en telefon fra 2016.

Som vi har nævnt flere gange i testen, så er iPhone SE en opgradering af iPhone 5S, men i samme ”æske”. Og designet kom faktisk allerede i 2012 med iPhone 5, hvor der på iPhone 5S dog blev opgraderet med Touch ID, som ændrede lidt på ”Home”-knappen.

Men selvom designet er genbrug, så er det efter min mening så klassisk og stilrent, at det stadigvæk holder i 2016. Så skal du have en iPhone SE, så vil flest kunne se det er ny, hvis du vælger farven Rose Gold, da iPhone 5 og iPhone 5S aldrig er kommet i den farve.

Vi har i øvrigt ikke oplevet problemer med Bluetooth-forbindelsen under vores test  – de få gange vi har haft forbindelse til en højttaler eller lignende.

 – Bluetooth problemer på iPhone SE

Er man til en 4 tommer telefon og absolut ikke vil have dem større, samt heller ikke have en der har alt for dårlige specifikationer, så er der heller ikke mange alternativer til iPhone SE. Faktisk er det eneste alternativ Sony Xperia Z5 Compact, hvor du også får en telefon, der kan yde noget, og hvor du ikke føler du går på kompromis, selvom du ikke vil have en stor telefon. Dermed er det faktisk ikke så meget et spørgsmål om hvilken telefon du vil have, men hvilken platform du er til af disse to. Sony Xperia Z5 Compact er jo en Android-telefon.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk Anbefaler

iPhone SE gør det godt Virkelig godt! Men på mange måder gør den det også så godt, at den kan erstatte en topmodel, dog er dens største problemer (for mit vedkommende), at den ikke kommer med 128 GB intern hukommelse.

Og vi har faktisk armene ret højt hævet over hovedet. Vi ender derfor også med at give den udmærkelsen ”MereMobil.dk anbefaler. Vi kun kan give den vores varmeste anbefalinger. Vi har under testen på intet tidspunkt savnet iPhone 6S, dog savnet noget af indholdet, som der desværre ikke er plads til på de 64 GB intern hukommelse vores testenhed har.

De mangler der er på iPhone SE, som at den ikke har 128 GB intern hukommelse, den mangler 3D Touch og frontkameraet ikke er godt gør dog, at vi ikke kan give den topkarakter. Her er prisen lige en smule for høj til, at man ikke kan være fremtidssikret med særligt et bedre frontkamera og 3D-Touch funktionen.

Men iPhone SE får et kæmpe 5 tal ud af 6 stjerner.

Fordele og ulemper

Fordele
+ Rigtig god batteritid
+ God fysisk størrelse
+ God ydelse
+ God prissætning

Ulemper
– Mangler 3D-Touch
– Ingen opdager du har fået ny mobil
– Mangler en variant med 128 GB
– Dårligt frontkamera

Mere til historien

iPhone SE havde salgsstart i Danmark tirsdag den 5. april 2016 og det er spændende om den kommer med på top 10-listen over de bedst solgte smartphones i april når denne er klar. De andre iPhone-modeller plejer ofte at stryge hurtigt til tops.

iPhone SE
OnePlus Nord 4 – mine første indtryk

TESTEN ER I GANG: OnePlus Nord 4 kommer snart i butikkerne. Jeg har nu telefonen i hænderne, så her er mine første indtryk.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
MacBook Air M3 er en lækker lille opgradering | Test

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Smartere Siri kommer først i 2025

RYGTE: Hvis du venter spændt på en smartere Siri, skal du nok vente noget tid endnu.

(mere…)
Nyt Apple Watch i plastik? 

RYGTE: Apple Watch SE i plastik er måske på vej. Der tales også om større skærm på det kommende Apple Watch Series 10.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram