10 ting du skal vide om iOS 10 inden du opdaterer

TIP: Hvordan er iOS 10 og hvad er de vigtigste nyheder. Vi har samlet 10 tips om iOS 10, du skal kende, før der opdateres.

iOS 10

iOS 10

Den hidtil nyeste version af styresystemet til iPhone og iPad, iOS 10, er nu tilgængelig for Apple-kunder i hele verden. Inden du godkender opdateringen, og installerer den på din iPhone eller iPad, så tjek lige nedenstående og afgør, om iOS 10 er noget for dig.

Der er rigtigt mange ting at glæde sig til, men også mange ændringer. Nedenstående er en række af de nyheder, som får størst betydningen for dig i hverdagen.

Ud over de mange nyheder, har iOS 10 den ulempe, at det gør iPhone og iPad lidt mere rodet i udtrykket. Det begynder at minde om, hvordan Android var før producenterne begyndt at rydde op.

Når det er sagt, så giv iOS 10 en chance. Alt nyt kræver øvelse og tilvænning. Det gælder også på Apples produkter – nye som gamle.

iPhone 7 og iPhone 7 Plus – alt du skal vide

1. iOS 10 er ikke for alle

Du kan kun opdatere til iOS, hvis du har en iPhone 5 eller nyere. På iPad kan du opdatere fra fjerde generation, ofte omtalt som iPad 4. Begge produkter er fra 2012.

Grundet produkternes alder, fire år, kan det ikke garanteres at alle funktioner og nyheder fra iOS 10, er implementeret i de ældre produkter. Et eksempel er 3D Touch, der kun fungerer på iPhone 6S-serien og de nye 7’ere.

Hvis du har en 16 GB-model, der er godt fyldt op, vil du bedst kunne opdatere ved at tilslutte enheden til en computer med iTunes. Alternativt er, at nulstille til fabriksindstillinger og herefter opdatere.

iOS 10 (Foto: Apple)

iOS 10 (Foto: Apple)

2. Låseskærmen er fyldt med indhold

Holder du af enkeltheden i iPhone så er iOS 10 ikke nødvendigvis et skridt fremad. Nu tages også låseskærmen i brug til indhold og informationer.

Træk skærmbilledet fra venstre mod højre, når iPhone er låst, så åbner sig en ny verden af muligheder. Widgets er understøttet. Det er små interaktive programmer, der løbende opdateres. F.eks. dine resultater fra Endomondo, kalenderen, seneste nyheder, trafik og vejr. Blot for at nævne et par udvalgte. Flere vil løbende komme til.

iOS 10 - widgets på låseskærm (Foto: MereMobil.dk)

iOS 10 – widgets på låseskærm (Foto: MereMobil.dk)

3. Apple vil tvinge dig til iMessage

SMS og MMS er en forældet kommunikationsform. Sociale medier tilbyder langt mere raffinerede beskedtjenester, og nu vil Apple have en bid af den kage.

Som udgangspunkt aktiveres iMessage på alle iPhones, når de startes op første gang, og i iOS 10 har tjenesten fået en ordentlig overhaling.

iMessage skal være spydspids, når det kommer til at overbevise dig om, at en opgradering er nødvendig. iOS 10-udgaven af iMessage er proppet med nye funktioner.

– Beskedboblerne ændrer udseende alt efter afsenderens valg. En besked kan ”kastes” ind på skærmen, eller dukke frem helt stille. Beskederne kan altså være mere udtryksfulde.

– Send usynlige beskeder eller billeder. Ved modtageren fremstår de helt sløret, og indholdet kommer først frem, når man swiper med fingeren hen over beskederne.

– Personlige hilsner med små tegninger, ildkugler og meget andet. Også videoer kan der tegnes hen over på lige fod med billeder.

– Der kan sættes klistermærker oven på beskedbobler i en samtale, eller de kan bruges til at udsmykke et billede. Du kan også ”Synes godt om” en enkelt linje i samtalen.

– Hurtigsvar på notifikation om ny besked i toppen af skærmen. Her kan du f.eks. sende en ”Synes om”-grafik eller besvare direkte fra notifikationen.

– Når der indsættes et link i en besked konverteres dette til et miniaturebillede, så det ikke bare er et ”dumt link” der ingenting siger om indholdet.

– Smileys eller emojis, kan udskiftes i teksten mens du skriver. Ord der matcher en emoji lyser op hvorefter det blot er at trykke på ordet, for at konvertere ordet til en emoji-grafik. Det kan f.eks. være ”film”, ”pizza”, ”fodbold”, ”hej” osv.

4. Kopier tekst på tværs af iPhone, iPad og Mac

Funktionen hvor iPhone, iPad og Mac samarbejder hedder Continuity.

Fra iOS 10 udvides med en mulighed, for at kopiere og sætte ind på tværs af enhederne (copy/paste).

Således kan du altså kopiere et link på iPhone, og sætte ind fra udklipsholderen på Mac eller iPad. Det vil kræve, at også iPad kører iOS 10 og Mac er oppe på macOS Sierra versionen.

Universal Clipboard

Universal Clipboard

5. Fjern Apples apps fra din enhed

Fremover kan du slette en række af de apps Apple har lagt på telefonen. Så bruger du ikke iTunes Store eller Apple Kort, kan disse nu fjernes. Skulle du senere få brug for dem, kan de hentes via App Store. Ifølge Apple frigiver alle de indbyggede apps omkring 150 MB i hukommelse.

Eksempler på apps der kan slettes:

 • Kalender
 • Kompas
 • Kontakter
 • FaceTime
 • Find Venner
 • Hjem
 • iBooks
 • iCloud Drive
 • iTunes Store
 • Mail
 • Kort
 • Musik
 • News
 • Noter
 • Podcasts
 • Påmindelser
 • Værdipapirer
 • Tips
 • Vejr
 • Videoer
 • Memoer
 • Watch app
iOS 10 - fjern systemapp (Foto: MereMobil.dk)

iOS 10 – fjern systemapp (Foto: MereMobil.dk)

6. Løft iPhonen, så vågner den

Du skal ikke længere trykke på en knap, når iPhone skal vækkes til live. Så snart du tager telefonen i hånden, tænder skærmen.

Den originale amerikanske udgave af iOS 10 kalder dette “Raise to wake”. På dansk er det blevet til “Løft for at afbryde vågeblus”.

iOS 10 - Raise to wake (Foto: MereMobil.dk)

iOS 10 – Raise to wake (Foto: MereMobil.dk)

7. 3D Touch udbygges

3D Touch, hvor nye muligheder kommer frem på en genvej, når der trykkes hårdere ned på skærmen, er understøttet i flere programmer og fylder mere på iOS 10 end det har gjort på iOS 9.

F.eks. kan man få detaljer om vejret, ved at trykke hårdere ned på vejrikonet. På samme måde kan der smugkigges i kalenderen. 3D Touch er understøttet på iPhone 6S og iPhone 6S Plus samt iPhone 7 og 7 Plus. iPhone SE og ældre iPhones har ikke funktionen.

iOS 10 - 3D Touch funktion i galleri (Foto: MereMobil.dk)

iOS 10 – 3D Touch funktion i galleri (Foto: MereMobil.dk)

8. Fotosamlingen får mere liv

Galleriet kommer med mange nye funktioner. F.eks. kan en dag genopleves som en lille kortfilm på basis af billeder og videoklips. Du skal ikke selv gøre noget, filmen oprettes automatisk. Funktionen er ny for Apple-brugere. Flere Android-telefoner har i længere tid haft tilsvarende mulighed.

Det er også blevet lettere at gå tilbage i tiden. Galleriet kan sortere billeder efter blandt andet ”Nyeste”, ”For et år siden”, ”Minder”, ”Bedst de sidste måneder” osv.

iOS 10 - nye muligheder i galleri (Foto: MereMobil.dk)

iOS 10 – nye muligheder i galleri (Foto: MereMobil.dk)

9. Slet alle notifikationer på én gang

Notifikationscenteret i toppen af skærmen er ofte overflydt med beskeder fra mail, SMS, opkald og ikke mindst apps og kalenderaftaler. Fremover skal du ikke rydde indholdet linje for linje.

På en iPhone med 3D Touch (iPhone 6S og nyere) kan du nu trykke ned på skærmen, og slette alle notifikationerne på én gang.

iOS 10 - ryd alle notifikationer (Foto: MereMobil.dk)

iOS 10 – ryd alle notifikationer (Foto: MereMobil.dk)

10. Start kameraet hurtigere

Fra låseskærmen har kameraet hidtil kunne åbnes via et lille kameraikon.

Fra iOS 10 er ikonet erstattet af en funktion, hvor kameraet kan aktiveres blot ved at trække skærmbilledet fra højre mod venstre, når iPhone er låst.

iOS 10 - start kameraet hurtigere (Foto: MereMobil.dk)

iOS 10 – start kameraet hurtigere (Foto: MereMobil.dk)

Mere til historien

Hvis du er i tvivl om din iOS-enhed kan opdateres til iOS 10, så kan du finde en liste over de modeller, som ikke længere er understøttet her.

Læs også:
Specifikationer: iPhone 7’erne

Disse iPhones kan måske opdateres til iOS 18

Apple ventes, at komme med en ny stor iOS-opdatering i efteråret. Her er listen over de iPhones der ventes at kunne opdateres til iOS 18.

(mere…)
Apple advarer: Lav ikke mormor-tricket

TIP: Apple underkender det gamle trick med at smide en våd telefon i ukogte ris.

(mere…)
iPhone sidder tungt på markedet

iPhone 15 hænger lidt i bremsen på listen over de ti bedst sælgende mobiltelefoner i 2023.

(mere…)
Så meget kan du spare ved at skifte til en elbil

TIP: En gennemsnitslig pendler kan spare 14.500 kroner om året ved at køre i en elbil på arbejde fremfor en dieselbil. Beregn selv.

(mere…)
Apple fordobler batterilevetiden på iPhone

Løftet om hvor længe et iPhone-batteri kan holde sig i topform ændres nu.

(mere…)
Nye farver til iPhone 16 Pro

Den næste generation af iPhone 16 Pro-modellerne ventes, at komme i nye farver. Se dem her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram