Honor 8 test – årets overraskelse

TEST: Honor 8 er en højtydende lækker, smartphone til en utrolig skarp pris. Huawei står bag. Min Honor 8 test viser, at deres største konkurrent er dem selv.

Honor 8

Honor 8

Da Huawei i foråret 2012 sendte U8860 Honor på markedet i Danmark, var det en stor overraskelse. For under 2.000 kroner fik man væsentligt mere for pengene, end på datidens konkurrerende Android telefoner.

Tastaturet var eledigt, men batteritiden og prisen talte til dens fordel. Jeg vurderede U8860 Honor til topkarakter. Nu ser det ud til, at Huawei gentager historien.

Honor 8 er, i nutidens optik, en ufattelig stærk telefon. Konkurrenterne kan godt se bekymret til, og udvise selvransagelse og bekymring over Huawei, der aktuelt er verdens tredjestørste mobilproducent, men har en ambition om, at blive verdens største.

Forhistorien om Honor

Honor 8

Honor 8

Huawei lægger ikke skjul på, at de står bag Honor-telefonerne. Huawei kører i to spor. Det ene er ”Huawei”, som vi særligt kender her i Danmark. ”Honor”, det andet spor, gør det godt i blandt andet Kina, men også Finland er et stort Honor-land. Her er Honor-varemærket væsentligt stærkere end ”Huawei”.

Honor blev i oktober 2014 et selvstændigt brand i Huawei-koncernen. Derfor hedder telefonerne ikke længere Huawei til “fornavn”, men blot Honor. I et land som Danmark er der ikke et særligt “Honor-team”. Produkterne varetages af Huaweis medarbejdere.

Ved lanceringen af Honor 6 Plus i Beijing, fik jeg på tætteste hold mulighed for, at opleve Honor på hjemmebane. Spontan jubel og klapsalver fra de fremmødte lokale journalister, bloggere og fans vidnede om, at Honor her sætter et ret stort aftryk i dens målgruppe. Ved de ”rene” Huawei-events, jeg har deltaget i, er begejstringen betydeligt mere afdæmpet og europæisk.

Jeg tror allerhelst Huawei i Danmark var Honor foruden. Det forstyrrer, efter min opfattelse, opbygningen af Huawei, som selvstændigt mobilmærke, og giver grus i kommunikationen. Men sådan er det jo, at være en international virksomhed, når man lokalt skal implementere en større strategi.

Som du kan læse i min Honor 8 test, har Huawei noget at være stolte af. Honor 8 er virkelig en fed telefon.

Hvem er konkurrenterne?

Honor 8

Honor 8

Konkurrenterne til Honor 8 er primært Huawei P9 og Samsung Galaxy S7. På de rene specifikationer ligner disse tre hinanden temmelig godt.

Herunder kan du se hovedspecifikationerne, på de tre modeller, side om side.

Huawei P9 koster omkring 3.800 kroner for udgaven med 3 GB RAM og 32 GB intern hukommelse. Galaxy S7 kan du købe for omkring 4.300 kroner i versionen med 4 GB RAM og 32 GB hukommelse. Dette svarer til den Honor 8 jeg har testet.

Kan du ”nøjes” med Honor 8 skal du slippe 3.499 kroner. Her får du 4 GB RAM og 32 GB hukommelse. Altså en prissætning et stykke under, hvad et tilsvarende produkt koster.

TEST: Huawei P9 – god på de fleste punkter

Honor 8 mod de andre

Honor 8 Huawei P9 Galaxy S7
Skærm 5,2” (LCD TFT) 5,2” (LCD IPS) 5,1” (Super AMOLED)
Opløsning 1080 x 1920 px 1080 x 1920 px 1440 x 2560 px
Chipset HiSilicon Kirin 950
Octa-core
4×2.3 GHz + 4×1.8 GHz
HiSilicon Kirin 955
Octa-core
4×2.5 GHz + 4×1.8 GHz
Exynos 8890
Octa-core
4×2.3 GHz + 4×1.6 GHz
RAM 4 GB 3 GB 4 GB
Hukommelse 32 GB 32 GB 32 GB
Udvidelse MicroSD op til 128 GB MicroSD op til 256 GB MicroSD op til 256 GB
Kamera 12 megapixels
f/2.2
12 megapixels
f/2.2
12 megapixels
f/1.7
Frontkamera 8 megapixels
f/2.4
8 megapixels
f/2.4
5 megapixels
f/1.7
Fingeraftrykslæser Ja – på bagsiden Ja – på bagsiden Ja – i hjemknappen
Størrelse i mm 144.4 x 71.0 x 7.45 145.0 x 709 x 7.0 142.4 x 69.6 x 7.9
Vægt 153 gram 144 gram 152 gram
Batteri 3.000 mAh 3.000 mAh 3.000 mAh
System Android 6.0.1 Android 6.0.1 Android 6.0.1

Lækker og megaglat

Honor 8

Honor 8

Honor 8 har et design, der ligger sig mellem HTC One A9 og iPhone 6. I min optik er Honor 8 pænere, og mere lækker at røre ved, end Huawei P9. De bløde runde kurver og den flotte steelblue farve, til den mørke side, fuldender produktdesignet, der har glas på front og bagside.

Hovedtelefonstikket sidder til venstre i bunden. I midten et USB Type-C stik (den nye USB-standard), mens monohøjtaleren ligger helt til høre. Volumen og power sidder på højre side. Således er opbygningen fuldkommen som på P9’eren.

Hovedkameraet på bagsiden har 12 megapixels opløsning og dual-linse, men ikke Leica-branding som på Huawei P9 og P9 Plus. Mit gæt er dog, at det alligevel er præcis samme teknik og software. Der er i hvert fald ikke noget, der tyder på det modsatte. Ved den nordiske præsentation af Honor 8, sagde de fra scenen, at Leica stod bag laser autofokus, hvilket kan underbygge, at kameraet blot ikke som helhed har fået Leica-stemplet, men at teknikken reelt er den samme som i P9’eren.

Den største ulempe ved Honor 8-designet er glatheden. Præcis som vi tidligere så det på Sony Xperia Z3, så er bagsiden så glat, at det udgør et problem. Hvis ikke underlaget er plant, glider telefonen på gulvet, og det er sket nogle gange for mig i testperioden – heldigvis uden skader.

TEST: Huawei P9 Plus – den bedste Huawei topmodel

Mere indbydende brugerflade

Når du starter en af P9’erne op første gang er baggrunde og ikonerne noget kedelige. Efter valg af et andet tema, hjælper det på udtrykket. Sådan er det ikke på Honor 8. Den er stylet noget federe fra starten, og nødvendigheden for et andet tema er ikke tilstede på samme måde – men muligheden er der stadig.

Du møder i Honor 8 en telefon med fuldkommen præcis samme opbygning og brugerflade som P9-modellerne. EMUI version 4.1. Det vil sige alle ikoner er på forsiderne og eventuelt placeret i mapper.

Så heller ikke her er der grund til, at købe en telefon med ”Huawei”-mærket på kassen.

Honor 8 kører i min testversion et nyere sikkerhedslag i Android, end tilfældet er med P9 Plus, jeg har liggende ved siden af. Det er lidt det, som har været udfordringen ved Huaweis telefoner, frem for Samsung og Sony. Huawei har ikke været gode til at melde klart ud om, hvad man skal forvente / ikke forvente med hensyn til opdateringer i fremtiden.

Lækre fotos

Honor 8

Honor 8

Som på Huaweis seneste produkter fejler kameradelen i Honor 8 bestemt ikke noget. Umiddelbart tror jeg, at kameraet er fuldkommen ens med det fra P9-modellerne, blot uden Leica-stemplet.

Jeg har oplevet hurtig start og absolut ingen problemer med hurtigt at få motivet i kassen. Det spiller bare. Og så kommer der i øvrigt lækre fotos ud i den anden ende, hvilket jo er det vigtigste.

Under ”Tilstande” er nogle af menupunkterne ændrede. ”Sort/hvid” der var det store fokuspunkt i Huawei P9 er væk, og erstattet med ”Professionelt foto” hvor du selv kan justere en masse parametre. Der er også blevet tilføjet en tilstand til madfotografering.

Nu skal du ikke være ked af, at sort/hvid punktet mangler. For der er stadig sort/hvid filtre i telefonen. De ligger bare et andet sted. Ifølge specifikationerne er der fortsat tale om en RGB plus en monokrom linse. Fuldkommen som på P9.

I vores sædvanlige test af fotos i mørke omgivelser (5 LUX) klarer Honor 8 sig også rigtigt godt. Heller ikke her vil du mangle noget.

Videooptageren understøtter op til 1080p 60 fps, men billedstabilisatoren fungerer kun ved 1080p 30 fps. Desuden får du motivsporing, der virker ved både fotos og video.

Billeder taget med Honor 8

Overraskende god batteritid

I testsammenhæng kører mine telefoner altid på maksimal ydelse såfremt det kan ændres af brugeren. Og selv på tilstanden ”Ydelse” kommer du langt på en opladning med Honor 8. I weekenden, hvor der ikke er så meget run på telefonen, klares snildt to hele døgn. På hverdage lå jeg på mellem 40-50 procents strøm tilbage på batteriet ved sengetid. De fleste andre telefoner ligger, ved mit forbrug, helt nede omkring 10-20 procent når dagen er slut.

Honor 8 kommer med et batteri på 3.000 mAh, og man oplever stadig en succesfuld batteribesparelse gennem Huaweis strømfirewall, der i kombination med Androids funktioner Doze og App Standby, giver rigtig god udnyttelse af batteriet kapacitet.

Selv at kunne bestemme hvilke apps der må køre, når skærmen er slukket, er virkelig strømbesparende. Jeg har straks blokeret alt som jeg ikke finder relevant. Naturligvis ikke Messenger, Skype, Endomondo og andre tjenester der er afhængig af realtime-kommunikation, men f.eks. Facebook og Instagram ser jeg ingen grund til, skal være aktive når skærmen er slukket.

Du skal dog være opmærksom på, at systemet godt kan misfortolke nogle apps, hvis ikke du har taget nogle manuelle valg omkring dette punkt. F.eks. fungerede Endomondo først korrekt da jeg tilføjede den til ”Beskyttede apps”. Altså apps som systemet ikke må pille ved.

Huawei har siden deres første telefoner på det danske marked haft stort fokus på strømforbrug, og arbejdet fortsætter tilsyneladende i den rigtige retning.

Se Honor 8 tæt på

Dette skal du også vide

Jeg er ikke glad for tastaturet Huawei Swype, som Honor 8 kommer med. For mig er det elendigt. Dette er dog ikke et specifikt problem for Honor 8. Det gælder også andre telefoner fra Huawei-koncernen. Heldigvis er det let, via Google Play, at installere Google-tastatur, som er Android-systemets originale tastatur, der er betydeligt bedre.

I benchmarkmålingerne med henholdsvis Antutu og 3DMark scores 94.089 og 847 point. Det er på præcis samme niveau som Huawei P9 og P9 Plus. Til sammenligning ligger Samsung Galaxy S7 på 129.181 / 2119 point, mens Sony Xperia X Performance landede på 119.233 / 2334. Du vil opleve en telefon, der i dagligt brug er lynhurtig, smidig og absolut på niveau med konkurrenterne.

Honor 8 benytter USB Type-C, den nye USB-standard, til opladning, og der medfølger en hurtiglader i salgspakken. Du kan altså ikke benytte det almindelige MicroUSB-kabel.

Du kan indsætte to SIM-kort (dual-SIM) i Honor 8. Det kræver så du kan undvære MicroSD-hukommelseskort, da dette slot benyttes til det ekstra SIM-kort – op til 128 GB ekstra hukommelse er understøttet.

Huawei P9 Plus benytter teknologien Press Touch, hvor skærmen er trykfølsom, præcis som ved 3D Touch på iPhone 6S og 6S Plus. Press Touch er ikke understøttet på Honor 8.

Fingeraftrykslæseren bagpå har en tryk-funktion, der kan fungere som genvej. Topgardinet kan også trækkes ned, ved at stryge fingeren nedad på sensoren, ligesom der også kan bladres i fotos via bevægelse på sensoren.

I salgspakken ligger der en hurtiglader, der kan fylde 47 procent strøm på batteriet inden for 30 minutter. Til gengæld må du undvære et headset.

Screenshots fra Honor 8

Konklusion: En kæmpe overraskelse

Honor 8

Honor 8

Du får vanvittigt meget for pengene ved at købe en Honor 8. Den vejledende pris er 3.499 kroner (uden abonnement). Det er udgaven med 4 GB RAM og 32 GB hukommelse.

Honor 8 fås også med 4 GB RAM og 64 hukommelse. Denne er prissat til 3.999 kroner.

I den priskategori finder du, i forhold til Honor 8, stort set kun relativt uinteressante produkter. Den mest interessante er nok iPhone SE (16 GB), men da det ikke er en Android-telefon, er denne ikke direkte sammenlignelig.

Lave

MereMobil topkarakter

Honor 8t tildeles  top-karakteren 6 ud af 6 stjerner fra MereMobil.dk

s en specifikationssøgning skal vi højere op i pris, for at finde et tilsvarende matchende produkt, hvis vi ser bort fra Huaweis egne.

Jeg er helt på halen over Honor 8, som får min varmeste anbefaling samt topkarakteren 6 ud af 6 stjerner. Honor 8 er årets overraskelse – med mindre der lander noget vildere i samme priskategori inden jul.

Tilmed kommer en officiel udmelding fra Honor-afdelingen under Huawei, at de har planer om at opdatere Honor 8 til Android 7.0 Nougat, dog uden at nævne en dato.

Fordele og ulemper

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk Anbefaler

Fordele

+ Ligger godt i hånden og lommen
+ Lang batteritid
+ Godt kamera

Ulemper

– Ufattelig glat – risiko for at falde på gulvet

Mere til historien

Står du og skal vælge mellem Huaweis seneste produkter, f.eks. P8 eller en i P9-serien, vil jeg klar foretrække Honor 8.


Avatar

Om John G.

John G. er journalist, mobilekspert og foredragsholder. Han skriver artikler, analyser og anmeldelser til bl.a. Ekstra Bladet og Jyllands-Posten. Du kan også opleve John G. som ekspert i medier som DR, Aftenshowet, Go' Aften Danmark, TV 2 News og DR P3, samt en lang række radioer og udgivelser.