Krav om bedre mobildækning tilsættes et drys af uvidenhed

KOMMENTAR: Danskerne skal have bedre mobildækning, men politkernes gode intensioner overdrysses med uvidenhed fra medier og mobilkunder.

Mobilmast, telemast

Nogle mobilkunder der klager over dårlig dækning, kan selv løse problemet. F.eks. ved at slå Wi-Fi Opkald til (Foto: MereMobil.dk)

Som vi på MereMobil.dk kunne fortælle i går (søndag den 4. marts 2018), så har regeringen barslet med nye skrappe krav til de kommende licensauktioner.

Teleselskaberne skal tvinges til at levere bedre mobildækning i en række problemområder, hvis de ønsker at få de nødvendige licenser til at drive mobilnetværk i Danmark. Det betyder, at omkring 25.000 husstande og virksomheder kan se frem til markant bedre mobildækning.

Med kravene til øget mobildækning følger samtidig et krav om markant højere datahastigheder. Det betyder, at teleselskaberne skal leverer datahastigheder med 30 eller 50 Mbit/s til de 25.000 husstande.

Netop delen med de høje datahastigheder på 30 og 50 Mbit/s har dog fået teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien, op af stolen.

For høje krav

Teleindustrien påpeger, at kravene er alt for høje, og direktør i Teleindustrien Jakob Willer udtaler på brancheorganisations hjemmeside:

– “I Teleindustrien har vi fuld forståelse for regeringens ønske om at stille krav ved frekvensauktionerne for at sikre, at alle danskere har adgang til ordentlig mobildækning. Vores store bekymring er, at man tilsyneladende vil stille krav om at sikre adgang til datahastigheder, som ikke tager udgangspunkt i brugernes reelle og dokumenterede behov.”

Hvilken smartphone har en god antenneforbindelse?

Ifølge Teleindustrien defineres problemområderne som de steder, hvor der ikke er adgang til datahastigheder på mindst 20 Mbit/s. Derfor uddyder Jakob Willer også kritikken således:

– “Der kan efter Teleindustriens opfattelse godt sættes stort spørgsmålstegn ved, om der reelt er tale om et mobilhul, hvis der er adgang til mobildækning med datahastigheder på fx 10 – 15 Mbit/s. Endvidere undrer vi os i industrien over, at man i forbindelse med bredbåndsfonden definerer utilstrækkelig bredbåndsdækning som de steder, hvor der ikke er adgang til 10 Mbit/s, mens man altså for mobilområdet definerer utilstrækkelig dækning ud fra, om der er adgang til 20 Mbit/s. Det synes ikke at være en teknologineutral tilgang til problemstillingen om dækning.”

Teleindustriens umiddelbare vurdering er, at det vil kunne koste i nærheden af 1 milliard kroner, at opfylde de nye skrappe dækningskrav, og Teleindsutrien mener at konsekvensen vil være, at investeringerne i resten af landet vil blive mindre. Det kan f.eks. betyde en langsommere udrulning af 5G.

Det er netop her kæden hopper af. Det betyder altså, at regeringen vil sikre nogle få danskere bedre mobildækning på bekostning af alle andre danskere. Vel at mærke har en meget stor del af disse danskere allerede adgang til mobilt bredbånd og mobiltelefoni.

Historien om Bente er skåret forkert

For at eksemplificere problemstillingen med dårlig mobildækning, har TV MIDTVEST fundet Bente Byskov i Lemvig kommune. Artiklen og TV-indslag kan ses her.

Pensionist Bente Byskov er en af de danskere, som har så dårlig mobildækning, at hun har problemer med at bruge mobiltelefonen indendørs på sin gård i Lemvig kommune. Hun kan kun bruge sin mobiltelefon, hvis hun går udendørs på gårdspladsen, og til dagligt er det den trofaste (trådløse) fastnettelefon, som benyttes indendørs.

YouSee har åbnet for Wi-Fi opkald og VoLTE

Men hvis man ser TV-indslaget, så vil de vakse læsere sikkert allerede have bemærket følgende:

Bente Byskov benytter YouSee, men i en del områder af kommunen har TT-netværket markant bedre mobildækning, fordi Telenor har en aftale med Lemvig kommune. Det har vi tidligere omtalt på MereMobil.dk.

Hvorfor bruger hun ikke Wi-Fi Opkald?

Dernæst kan man se, at Bente Byskov benytter en iPhone. Denne telefon er velkendt for at have utrolig ringe modtageforhold på grund af et elendigt antennedesign. Og for at tilføje spot til skade, så har hun også et stort cover på telefonen, hvilket bestemt ikke gør modtageforholdene bedre.

Men det bliver endnu bedre, for Bente Byskov burde slet ikke have problemer med at telefonere, for hun har en iPhone, der benytter YouSees netværk (TDC), og hun har også Wi-Fi. Derfor har hun altså mulighed for at bruge Wi-Fi Opkald på sin iPhone, og derved burde hendes problemer med at ringe SLET IKKE eksistere.

Nu kan man ikke løse alle dækningsproblemer ved at skifte telefon, skifte mobilnetværk eller benytte Wi-Fi Opkald, men rigtigt mange problemer kan undgås ved blot at fokusere lidt på, hvad man som forbruger selv kan gøre.

På MereMobil.dk kunne vi godt tænke os, at resten af journaliststablen måske også begyndte at fokusere lidt mere på løsningerne i stedet for gang på gang at fortælle disse horrible historier om stakkels pensionister, der ikke kan bruge deres smartphone til at telefonere. Vel at mærke historier som ret beset mere skildrer almindelige menneskers (og journalisters) tekniske uvidenhed end reelle uløselige problemer.

Hvis du vil vide mere om antennerne i vores smartphones, så lyt til vores podcast om smartphone-antenner. Alle vores podcasts om teknologi finder du her.

Vi mener: Disse krav skal politikerne stille

Regeringens udspil skulle være så godt, men det risikerer at blive rigtigt skidt, hvis for strenge krav giver dårligere mobildækning for flertallet af danskere.

Vi har på MereMobil.dk mange gange opfordret politikerne til at stille ekstra krav om dækning, når der sælges licenser til telekommunikation. Men når telebranchen råber op om de urimelig kapacitetskrav, så bør politikerne lytte. Telebranchen brokker sig ikke over dækningskravene, men derimod over de meget høje krav til kapacitet.

Høje krav til kapacitet betyder store ekstra omkostninger for teleselskaberne, og det kan betyde langsommere udrulning af f.eks. 5G i de store byer – hvilket kan være til ugunst for ALLE danskere.

I stedet for at stille fuldstændig urimelige krav til teleselskaberne, så burde politikerne sørge for, at udbrede kendskabet til, hvad folk selv kan gøre. Regeringen burde sørge for at forbrugerne kan se, hvilke smartphones, der har gode antenner. Det kræver at alle smartphones bliver testet og mærket med deres antenneegenskaber.

Derudover bør regeringen gøre det til et krav, at teleselskaberne skal tilbyde Wi-Fi Opkald, og så skal teleselskaberne tvinges til slå Wi-Fi Opkald til som standard. Det er altså trist at se, at folk stadigvæk har problemer med mobildækningen, når Wi-Fi Opkald kan løse problemerne ved blot at tilkoble funktionen i indstillingsmenuen.

Regeringens Teleudspil kan ses her (PDF-fil). På side 26/27 kan man se hvilke adresser, hvor der er dækningskrav.


Synes du denne artikel var interessant? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver uge de bedste artikler, så du altid er opdateret. Ved tilmeldingen får du med det samme 10 af vores bedste guides og tips tilsendt.


Mere til historien

På MereMobil.dk holder vi godt øje med dækningen af teleforliget fordi debatten ofte præges af uvidenhed. Måske husker du en historie fra sommeren 2016 hvor en millondyr rapport om mobildækningen i Nordjylland, sandsynligvis var smækfyldt med fejl. Rapporten var tilmed betalt af skattekroner. Altså borgernes penge.

Hvilken smartphone har en god antenne og giver bedst dækning?

BAGGRUND: Hvilken telefon har den bedste antenne og leverer bedst dækning på data og tale?

(mere…)
3 er overraskende gode

Ikke så ringe endda, viser en ny netværksrapport.

(mere…)
3 har verdens højeste upload 

Ny analyse fra netværksanalyseselskabet Opensignal viser, at danske 3 har verdens højeste uploadhastighed.

(mere…)
3-direktør: Danmark har kun brug for to mobilnetværk

Tre landsdækkende mobilnetværk til 5,8 millioner mobilkunder er for meget, mener 3’s direktør.

(mere…)
5G har rundet skarpt hjørne hos 3 i Danmark

Data via en 5G-dataforbindelse er nu mere almindeligt end data via 3G, viser tal fra 3’s netværk.

(mere…)
Stabilt mobilnetværk er det vigtigste

Mobilbrugerne går ikke længere efter den skarpeste pris, men i højere grad efter et stabilt mobilnetværk. Det viser en ny undersøgelse.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
23 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram