Krav om bedre mobildækning i tynde områder – vil du betale?

Nye krav til teleselskaberne skal sikre 25.000 husstande og virksomheder bedre mobildækning, men hvem skal betale regningen for master i tyndt befolkede områder?

Mobilmast telemast

Mobilmast i Jylland (Foto: MereMobil.dk)

Regeringen vil med et nyt udspil stille langt større krav til bedre mobildækning, når der tildeles nye frekvenstilladelser. De større krav til mobildækningen skal sikre, at mere end 25.000 husstande og virksomheder får bedre mobildækning.

Teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien, gør opmærksom på, at det i sidste ende er alle forbrugere, som skal betale for den bedre mobildækning. Det skriver TV 2.

OPDATERING: Gode intensioner om bedre mobildækning drysses med uvidenhed

– “Med det her udspil bliver der 25.000 husstande, som i dag ikke har en god mobildækning, som vil få det. Vi har en kæmpe udfordring i Danmark med at sikre, at alle får en god mobil- og bredbåndsdækning, og med det her udspil sikrer vi, at flere vil få det,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt til TV 2.

De nye krav skal sikre at teleselskaberne ikke kun opsætter mobilmaster i områder med stor befolkningstæthed. Målet er, at teleselskaberne skal tvinges til at opsætte flere mobilmaster ude på landet, hvor der er langt mellem husstandene.

LÆS OGSÅ: Nu bliver mobilt bredbånd et reelt alternativ til kablet internet

Ikke alle er lige

Ifølge TV 2 bliver dækningskravene dog differentierede, så visse områder skal have adgang til mobilt bredbånd med en hastighed på mindst 30 Mbit/s, mens andre områder skal have adgang til en hastighed på over 50 Mbit/s.

Lige for at sætte disse dækningskrav i perspektiv, så kan kan man sammenligne med de tidligere krav, som TDC blev pålagt i den tidligere gennemførte 800 MHz frekvensauktion. Dengang blev TDC pålagt, at sikre en udendørs mobil bredbåndsdækning på mindst 10 Mbit/s i 207 udvalgte postnumre.

Selvom de nuværende dækningskrav er beskedne i forhold til de nye krav, så betyder dækningskravet, at der i store dele af landet kan hentes data med en hastighed, som er mange gange højere end minimumskravet.

Telebranchen er skeptiske

Teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien, er dog meget skeptiske over de meget høje krav om hastigheder. Teleindustrien mener, at kravene er alt for høje

– “Vi mener også, at alle områder skal have god dækning, men regeringen sætter barren for højt. Vi kunne gå med til en dækning på 20 Mbit/s, men 30 eller 50 er langt mere, end hvad folk har behov for. Det her drejer sig om mobiltelefoni, og så længe der er god nok dækning til eksempelvis at se noget på Netflix, så er dækningen god nok ved 20 Mbit/s”, siger Teleindustrien direktør, Jakob Willer, til TV 2.

I et indslag på TV 2 News uddyber Jakob Willer kritikken ved at pointere, at en typisk Netflix udsendelse i Full HD ikke kræver en overførselshastighed på mere end 5 Mbit/s. YouTube i Full HD (VP9 videoformat) kræver til sammenligning kun en datahastighed på omkring 2,5 Mbit/s.

Jakob Willer forudser, at de skrappe krav til komme til at koste forbrugerne mange penge, og at den teknologiske udvikling bliver bremset.

– “Ved at stille dæknings-krav med så høje hastighedskrav tvinger man selskaberne til at sætte master op i områder med få beboere. Det koster mange penge, og de penge kan selskaberne så ikke bruge til at sørge for 5G andre steder i landet”, siger Jakob Willer til TV 2.

Energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt, afviser dog Teleindustriens indvendinger. Han sætter sin lid til at den intense konkurrence på telemarkedet vil sikre lave forbrugerpriser.

Mere til historien

Næste auktion over frekvenser løber af stablen i løbet af efteråret 2018.

Hvilken smartphone har en god antenne og giver bedst dækning?

BAGGRUND: Hvilken telefon har den bedste antenne og leverer bedst dækning på data og tale?

(mere…)
3 er overraskende gode

Ikke så ringe endda, viser en ny netværksrapport.

(mere…)
3 har verdens højeste upload 

Ny analyse fra netværksanalyseselskabet Opensignal viser, at danske 3 har verdens højeste uploadhastighed.

(mere…)
3-direktør: Danmark har kun brug for to mobilnetværk

Tre landsdækkende mobilnetværk til 5,8 millioner mobilkunder er for meget, mener 3’s direktør.

(mere…)
5G har rundet skarpt hjørne hos 3 i Danmark

Data via en 5G-dataforbindelse er nu mere almindeligt end data via 3G, viser tal fra 3’s netværk.

(mere…)
Stabilt mobilnetværk er det vigtigste

Mobilbrugerne går ikke længere efter den skarpeste pris, men i højere grad efter et stabilt mobilnetværk. Det viser en ny undersøgelse.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
29 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram