Hvilken smartphone har en god antenne og giver bedst dækning?

BAGGRUND: Hvilken telefon har den bedste antenne og giver bedste dækning? Læs her hvor svært det er, at finde en telefon med en god antenne.

god antenne

Fra indbakken: “Kan i give godt råd til hvilken smartphone man skal købe der har en GOD antenne forbindelse, når man bor på landet er der ikke meget dækning”.

Et tilbagevendende spørgsmål, der jævnligt lander i min indbakke, er: "Hvilken telefon har den bedste antenne? Jeg bor i et område med dårlig dækning". Desværre findes der ikke ét rigtigt godt svar.

Herunder forsøger jeg at afdække og svare på spørgsmålet. Jeg kommer også med bud på, hvad du skal gøre, hvis du har dårlig mobildækning, og ønsker en telefon med god antenneforbindelse.

Svaret er opdelt i følgende to punkter: “Hvilken telefon har en god antenne” og “Hvordan vælger jeg en telefon, der giver god dækning”.

1. Hvilken telefon har god antenne?

Der er ingen mærkningsordning for antennekvaliteten i en mobil- eller smartphone. Når vi køber en telefon, er der en masse data tilgængelige. Kameraopløsning, hukommelse, processor m.v. Men intet om antennernes følsomhed og dermed hvor godt, eller dårligt, den modtager og sender signaler.

Producenterne foretager målinger af alle produkter inden de kommer på markedet, og har derfor disse data liggende. De måler også konkurrenternes produkter. Problemet er, at producenterne ikke vil dele resultaterne med offentligheden. De ønsker ikke, at antennekvalitet skal blive et konkurrenceparameter.

Der er ingen lovgivning, der tvinger producenterne til at fremlægge data om antennerne.

Ind i mellem tales der om en fælles mærkningsordning inden for EU, men i sådanne sager har lobbyister og modsatrettede interesser det med at trække tingene i langdrag. En undersøgelse har i øvrigt vist, at forbrugerne gerne vil have en mærkningsordning.

Målinger er komplicerede og dyre

Antennemålinger er hyperkomplicerede at udføre. Det kræver, udover en anerkendt målestandard, også avanceret udstyr og viden om hvordan data fra målingerne skal tolkes.

En smartphone kan godt have god dækning på 2G og 3G til samtaler, men elendig dækning på data via 4G. Netop dette gør, at én unik smartphone med god dækning til alt er svær at finde.

Det er også svaret på, hvorfor vi ikke har antennedata med i vores anmeldelser på MereMobil.dk; vi har ikke data om antennerne og har ikke udstyr til at måle dem.

Der findes antennemålinger

Ind i mellem er der blevet foretaget uafhængige undersøgelser af en række telefoner. Det er antenneeksperterne på Aalborg Universitet, der har udført de seneste af disse. Målingerne er udført efter de samme vedtagne standarder, som producenterne selv måler efter. Metoderne er der derfor branche-enighed omkring. Dermed også resultaterne.

Den seneste serie af målinger, foretaget i 2016, konkluderede, at antennerne i smartphones stadig er elendige.

Målingerne konkluderede, at den bedste telefon ved talebrug i venstre hånd er Doro PhoneEasy 530X. Bruges telefonen i venstre hånd er vinderen, på tale, HTC Desire 626. Den telefon der har bedst signal ved databrug er Lumia 640.

Den dårligste taledækning ved venstrehåndsbrug er Apple iPhone 6S og 6S Plus. I højre hånd er det Huawei P9 og Lumia 950. Dårligst på data er Xiaomi Mi5, Doro Liberto 825 og Nexus 6P.

- Lister: Bedste og dårligeste telefoner til tale og data

Problemet er, at undersøgelsen blev offentliggjort i september 2016, og der bliver ikke løbende tilføjet nye telefoner til listerne. Årsagen er økonomi. Hvem skal betale for få målingerne udført? Energistyrelsen betalte sidst, men i sådanne sager er det en prioritering af midler og ikke mindst skattekroner. Man kan også argumentere for, at det er uklogt at bruge penge på målinger, som allerede eksisterer ude hos producenterne.

Herunder kan du se et indslag om hvordan man tester smartphone antennerne.

Så når der spørges: “Hvilken telefon har en god antenne” er svaret: “Vi ved det ikke. Vi har kun data på udvalgte gamle telefoner”:

Sådan udføres test af antennerne i smartphones

2. Hvordan vælger du en telefon med god dækning

Det er som at cykle med bind for øjnene, at vælge en telefon med god dækning. Hvis du har brug for en god antenne, så vil jeg råde dig til, at købe din telefon på en webshop, og forsigtigt afprøve den i området hvor du vil bruge den. “Forsigtigt” betyder, at du nænsomt pakker den ud, sætter SIM-kort i og tester telefonens dækning.

Hvis ikke dækningen er god nok så pak telefonen pænt sammen. Udnyt de 14 dages returret, og få pengene tilbage.

Grunden til du skal købe online er, at du ikke ifølge købeloven har returret, når du køber telefonen i en fysisk forretning. Her er det op til butikken, hvilken returpolitik der skal gælde.

Nu tænker du nok: “Det var da et vildt dårligt svar”. Jeg er helt enig. På antennespørgsmål findes desværre kun dårlige svar.

Lyt i øvrigt også til min podcast, hvor jeg taler med antenneprofessor Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet om antennerne i vores smartphones.

Mere til historien

Ofte får mobilnetværkene skyld for dårlig dækning, men i mange tilfælde er årsagen slet ikke mobildækningen, men antennerne inde i telefonerne, der over årene er blevet dårligere og dårligere.

3-direktør: Danmark har kun brug for to mobilnetværk

Tre landsdækkende mobilnetværk til 5,8 millioner mobilkunder er for meget, mener 3’s direktør.

(mere…)
5G har rundet skarpt hjørne hos 3 i Danmark

Data via en 5G-dataforbindelse er nu mere almindeligt end data via 3G, viser tal fra 3’s netværk.

(mere…)
Derfor er Pixel Androids svar på en iPhone

EXPLAINER: Google Pixel er Android-platformens svar på en iPhone. Se med og forstå hvad Pixel-telefoner er og står for.

(mere…)
Stabilt mobilnetværk er det vigtigste

Mobilbrugerne går ikke længere efter den skarpeste pris, men i højere grad efter et stabilt mobilnetværk. Det viser en ny undersøgelse.

(mere…)
Teknologierne bag selvkørende biler - så vilde er de

BAGGRUND: Hvornår får vi ægte selvkørende biler som KITT fra Knight Rider? Vi graver os ned i de selvkørende teknologier.

(mere…)
Her slutter livet for din iPhone

BAGGRUND: Jeg har besøgt en robot, der kan adskille og sortere iPhones til genanvendelse. Går fremtiden mod mere miljørigtig genanvendelse?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
24 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram