Mobiler med dårlige antenner skal mærkes

Antennekvaliteten i mobiltelefonerne skal frem i lyset. Mobilnettene får ofte skylden for dårlig dækning, men vores smartphones er håbløst ringe.

Mobilmast telemast antenne netværk

Mobilmast i Ebberup på Fyn (Foto: MereMobil.dk)

Der er ingen forbrugere der i dag, ved købet af en ny smartphone, ved, om antennen er god eller dårlig. Risikoen for dårlige antenner er stor, da antennekvaliteten over de senere år stort set kun er gået nedad.

Resultatet er problemer med at få forbindelse, tabte opkald eller ringe datahastigheder.

Regeringen har fremlagt en række initiativer i en vækstplan, der har til formål, at forbedre det digitale Danmark. Her er en EU-mærkningsordning for antennekvalitet i mobiltelefoner nævnt som et af punkterne.

Erhvervs- og vækstministeriet skriver blandt andet i materialet:

- ”Regeringen arbejder for en EU-mærkningsordning for mobiltelefoners antennekvalitet”.

Producenterne vinder

På MereMobil.dk skrev vi for første gang om emnet for ét år siden, og alle var dengang enige om, at en mærkningsordning på EU-niveau var en god idé. Forbrugerrådet, erhvervs- og vækstministeren, Dansk Industri og Teleindustrien var fremme med tommelfingeren opad.

Gennemførelsen af en EU-ordning tager desværre lang tid, og alt imens kan producenterne levere den ene model efter den anden med dårlig antenneperformance. Dermed spares der mange penge på udviklingsomkostningerne.

Hvis mobilproducenterne kan se en mærkningsordning rykke tættere på, og eventuelt blive virkelighed, har de gode muligheder for, at optimere på antennekvaliteten i de kommende produkter, der til den tid måtte være aktuelle, og fremstå bedre.

På den lange bane er mærkningsordningen forhåbentlig til gavn for brugerne, men der vil gå længe inden den er vedtaget og udrullet.

- Hitliste: Her er mobilerne med de værste antenner

Antennemålingerne ligger klar allerede

Hvordan antennekvaliteten er i en given smartphone, er for længst dokumenteret. Det gør producenterne selv. De tester både egne og konkurrenternes produkter efter internationalt vedtagne standarder, som professor i antenneteknologi, Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet, har været med til at udstikke rammerne for.

Han mener, det er essentielt med åbenhed, så forbrugerne kan få adgang til producenternes tal.

- ”Vi er enige om i hele verden, hvordan man tester en telefon. Problemet er, at producenterne ikke vil dele dataene med forbrugerne. Det kan jeg kun tolke som, at de har noget at skjule,” lyder det fra professor Gert Frølund, i en podcast på MereMobil.dk om antennemålinger.

Tilbagegang siden iPhone 4

Professoren mener antennekvaliteten et langt stykke hen ad vejen var i fremgang indtil Apple introducerede iPhone 4 i 2010. Antennen var elendig og ”Antennegate” løb over medierne i hele verden, uden det egentlig påvirkede Apples salg synderligt meget.

Konkurrenterne så nu en mulighed for, at bruge færre penge på antennedesigns.

Siden er det kun blevet værre, og en mobiltelefon skal i dag have op med 10 gange mere signal, for at kunne fungere, sammenlignet med hvordan det var før i tiden.

Professor Gert Frølund Pedersen mærker dog der stadig er enkelte undtagelser, og nogle der gør det godt. Specifikt nævnes Motorola og Sony i den sammenhæng.

I podcasten om antenneteknologi kan du høre Gert Frølund tale specifikt om ovenstående. Lyt mellem 07:37 og 10:07 minutter inde i programmet.

- iPhone 5S og 5C har de dårligste antenner

Ikke kun antennen påvirker signalet

Når der tales om antenner i smartphones skal man også huske, at ikke kun antennen har indflydelse på, hvordan forbrugerne oplever dækningen.

Teleanalytiker John Strand, Strand Consult, peger i en kommentar på softwaren fra producenterne som et andet problem, samt antallet og typen af applikationer folk har på telefonen.

Der er flere eksempler på, hvordan softwaren på telefonen kan påvirke antennekvaliteten.

- ”Forslaget (EU-mærkning af antenner) svarer til at sige at man vil forbedre trafiksikkerheden ved at mærke blinklys på nye biler, og så glemme at inddrage de mange andre sikkerhedselementer der påvirker sikkerheden på en bil, og sikkerheden på landets veje,” mener John Strand.

Rapport dokumenterer fejl

I debatten om mobildækningen får teleselskaberne ofte skyld for dårlig mobildækning, selvom vi i Danmark har et af verdens bedste telenet. Faktum er, at teleoperatørerne dækker Danmark bedre end de forpligtede sig til ved købet af de nuværende frekvenser.

Til rapporten ”Oplevet mobildækning” som Erhvervsstyrelsen udgav i 2013, blev der foretaget 6.672 målinger rundt i landet på 417 målepunkter. Hvert sted foretog man 16 målinger. Det vil sige med fire telefoner på de fire forskellige net.

Konklusionen var klar. 98 procent af stederne kunne der gennemføres opkald i alle mobilnet, men ikke nødvendigvis med alle fire testtelefoner.

Dengang var iPhone 4S med i undersøgelsen. Denne havde et fejlniveau på 10 procent mod et gennemsnit på godt fire procent for de andre telefoner, der blev anvendt i rapporten.

- Web-TV: Se hvordan mobilantennerne måles

Mere til historien

På MereMobil.dk hilser vi data om mobilantennerne velkomne. I forbindelse med produktanmeldelser er antennedokumentation ofte det læserne spørger om, hvorfor vi ikke tester. Desværre kræver det meget dyrt testudstyr, at udføre sådanne tests. Det er årsagen til, at data om emnet er nærmest umulige at fremskaffe.

Stabilt mobilnetværk er det vigtigste

Mobilbrugerne går ikke længere efter den skarpeste pris, men i højere grad efter et stabilt mobilnetværk. Det viser en ny undersøgelse.

(mere…)
Her Danmarks bedste og dårligste mobilnet

TDC har det bedste mobilnet i Danmark, mens teleselskabet 3 overrasker positivt. Telia skraber bunden på flere parametre.

(mere…)
Telia og Telenor siger farvel til 3G

Telia og Telenor siger endegyldigt farvel til 3G-netværket i slutningen af sommeren 2022. I stedet sættes der tempo på 5G-udrulning og opgradering.

(mere…)
TDC NET: 4 Gbit/s download over mmWave

Med 5G over mmWave kan man downloade rigtigt hurtigt viser ny test gennemført af TDC NET og Ericsson. 4 Gbit/s er rundet.

(mere…)
Der kommer turbo på 5G i 2022

2021 blev året, hvor 5G for alvor blev udrullet i Danmark. 2022 bliver året, hvor 5G bliver 'mainstream' og med turbo på hastigheden.

(mere…)
5G-status for 3's kunder - så langt er 3

OVERBLIK: 5G-udrulningen hos 3 er bagefter tidsplanen, men det er ventetiden værd. Få en stor status på 3's 5G-planer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram