Forbrugere: Dårlige mobilantenner skal mærkes

4

Smartphones med elendige antenner skal frem i lyset, mener forbrugerne. EU gør intet i sagen, men en uafhængig dansk antenneundersøgelse ligger snart klar.

iPhone fugt og vandskader
Det er umuligt for forbrugerne at gennemskue, om en smartphones antenne er god eller dårlig.  (Foto: MereMobil.dk)

De elendige antenner i smartphones skal frem i lyset via en mærkningsordning. Det mener 64 procent af de adspurgte i en undersøgelse YouGov har foretaget for Teleindustrien (TI), teleselskabernes brancheorganisation.

Aalborg Universitet (AAU), med antenneprofessor Gert Frølund i spidsen, har flere gange påvist hvor ufatteligt ringe antennerne er inde i de forskellige smartphones. Selvom antennerne har stor betydning for, om der overhovedet er signal på telefonen, har mobilproducenterne ikke den fjerneste interesse i, at tal og målinger kommer frem i lyset.

Ifølge undersøgelsen kender 62 procent af forbrugerne vigtigheden af en god antenne, og dens betydning for netværksoplevelsen, men 76 procent kender ikke kvaliteten af antennen i deres egen telefon.

WEB-TV: Så vildt er mobilnettet på Roskilde Festival

EU gør intet

For nogle år siden gik den danske regering, sammen med en række andre nordiske lande, om en henvendelse til EU-Kommissionen, for at få stillet fælles krav, på europæisk niveau, omkring gennemsigtighed på mobilantennernes kvalitet. Men intet er sket.

Der er også i Europaparlamentet stillet tilsvarende forslag. Alt sammen uden nogen som helst virkning. Når vi på MereMobil.dk taler med folk i, eller med relationer til, mobilbranchen, er opfattelsen, at mobilproducenterne hidtil har haft held til, at forhindre en beslutning om gennemsigtighed på kvaliteten af mobilantennerne.

– ”Politisk er der stor fokus på at sikre god mobildækning og skabe gennemsigtighed om nettenes udbredelse. Det er derfor ekstremt uheldigt, at der ikke også kan findes en løsning til at sikre forbrugerne indsigt i antennekvaliteten. En god antenne er helt afgørende for, hvordan du som forbruger oplever dækning på din telefon,” siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

For godt to et halvt år siden skrev vi på MereMobil.dk om en EU-rapport vedrørende antennemærkning. Der er, ifølge rapporten, intet til hindre for en fælles mærkningsordning. Endnu før dette skrev vi om dansk opbakning, fra flere sider, til mærkning af mobilantenner. Alligevel sker der ingenting i EU.

Ny uafhængig antennetest på vej

Energistyrelsen har tidligere taget initiativ til en ny dansk undersøgelse af antennerne i de aktuelle, og mest populære smartphones. Deadlinen på udbuddet af opgaven var i januar 2016, men ingen bød på opgaven. Årsagen var blandt andet en strid om målemetoderne, der var beskrevet i udbudsmaterialet.

BAGGRUND: Derfor vil ingen teste din elendige mobilantenne

Udbudsmaterialet er nu ændret, og målingerne er undervejs. Aalborg Universitet har vundet udbuddet, men resultatet foreligger først efter sommerferien. Det oplyser Energistyrelsen til MereMobil.dk.

Denne gang er der tale om en fælles nordisk antennerapport.

Sådan udføres tests af smartphone-antenner

https://www.youtube.com/watch?v=Fcf3GG-JTug

Mere til historien

Målinger af antenner i telefoner- såvel som på netværksbasis, er meget kompliceret. Senest har vi på MereMobil.dk efterset en rapport der påviste 60 sorte mobilhuller i Nordjylland, og fundet graverende fejl i rapporten, som Region Nordjylland har bestilt.

Læs også:
Nordjysk dækningsrapport er fyldt med fejl

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer