60 sorte mobilhuller fundet i Nordjylland

0

BAGGRUND: En netværks-undersøgelse har fundet 60 sorte mobilhuller i Nordjylland. Er det for mange? Vi har set nærmere på rapporten.

60 steder i Nordjylland med ringe datadækning. Det skriver DR i en artikel omhandlende mobildækningen i Nordjylland.

Det seneste halve år har to målevogne kørt overalt i Nordjylland for at indsamle data til en omfattende kortlægning af mobilhuller i det nordjyske.Målingerne danner grundlag for en udførlig rapport, og et interaktivt offentligt kort over mobildækningen i området.

Ifølge DR har kortlægningen lokaliseret i alt 60 større huller, hvor der er ringe, eller slet ingen forbindelse, med en normal mobiltelefon.

– “De er fordelt på alle 11 kommuner og er større områder, hvor det kunne give mening at få en bedre dækning via en ny mast. Det er typisk landområder, der er tyndt befolkede, hvilket måske ikke er så overraskende, når man tænker på teleoperatørernes forretningsmodel,” fortæller projektleder Thomas Kampmann til DR.dk.

Danske mobilnetværk er stadig i front

Listen kan ikke udleveres

Til MereMobil.dk oplyser specialkonsulent Thomas Kampmann, at listen (benævnt bilag 2 i rapporten) over de identificerede områder, med manglende eller dårlig dækning i de 11 kommuner ikke kan udleveres til offentligheden.

Listen viser specifikke kort for de enkelte teleselskaber, og det er aftalt med leverandørerne at disse data ikke bliver offentliggjort. Leverandørerne har indgået et samarbejde om målingerne, og har givet tekniske informationer, som det har været nødvendigt til målingerne.

Hele rapporten kan findes på www.rn.dk/bedrebredbånd

Udover rapporten danner målingerne også grundlag for et interaktiv kort som heldigvis er offentligt tilgængeligt. Kortet kan ses her.

Kortet viser dog ikke, hvilket teleselskavselskab der har et mobilhul, og hvilket der ikke har.

Signalforstærkere kan forstyrre mobilnettet

Seriøst kortlægning

Bag kortlægningen står Business Region North Denmark, og modsat tidligere undersøgelser foretaget af det offentlige, så skiller denne undersøgelse sig ud ved at være gennemført ret så seriøst.

FreeRider III monteret på bil (Foto: Business Region North Denmark)
FreeRider III monteret på bil (Foto: Business Region North Denmark)

Indsamlingen af data er fortaget med måleudstyr fra tyske Rohde & Schwarz. Målingerne foretages ved at benyttet to FreeRider III systemer, der består af en netværksskanner til måling af radioparametre (herunder signalstyrker) samt fire Samsung Galaxy S5 Plus smartphones med dedikeret målesoftware. Telefonerne bruges fortrinsvis test af brugerservices og anvender deres indbyggede antenner.

Hele udstyret er integreret i et plastikkabinet, hvor mobiltelefonerne placeret på indersiden af kabinettet i lodret position.

Se beskrivelsen af målemetoden her (PDF fil) og selve resultatet af kortlægningen kan ses her.

60 sorte mobilhuller?

Målingerne har som sagt identificeret omkring 60 områder, hvor mobildækningen er ringe eller ikke eksisterende.

Til MereMobil.dk uddybder projektleder Thomas Kampmann, at ”hullerne” er defineret som sammenhængende områder på mellem 0,5-4 kilometers radius, hvor der ikke er mindst to teleselskaber, der har en acceptabel 3G dækning.

-“Hullerne er ikke specifikt markeret på kortet, men er identificeret af os og anvendes til den videre bearbejdning/analyse. Vi vil formodentlig ende ud i et lavere antal områder, hvor der decideret vil være behov for f.eks. nye master,” fortæller projektleder Thomas Kampmann i en mail.

Denne definition giver den lidt underlige situation, at der f.eks. kan være fremragende TDC mobildækning i et område, som er defineret som værende et mobilhul, hvis Telia, Telenor og 3 ikke dækker samme område. Så melder det store spørgsmål sig så – er det retvisende at betegne et område som et mobilhul, når området rent faktisk har fornuftig mobildækning i området fra ét mobilselskab?

For godt ordensskyld skal det nævnes, at det i rapporten fremgår, at betegnelsen “sorte huller” i løbet af projektet er blevet døbt om til ”områder med manglende eller dårlig dækning”.

Podcast: Derfor vil ingen teste din dårlige mobilantenne

Sådan læses kortet

Hvis du selv vil se hvilke områder, hvor der er dårlig mobildækning så kan kortet ses her. Øverst i venstre hjørne kan man vælge antallet af operatører – altså teleselskaber. Kortet viser de områder, hvor der er dårlig og god dækning, hvis man kigger på den samlede dækning leveret af 1, 2, 3 eller 4 mobilselskaber.

Vælges teknologi ses hvilken teknologi (2G, 3G eller 4G) som er tilrådighed, og hvordan radiodækningen er.  Vælges anvendelighed kan man se de faktiske målinger foretaget af mobiltelefonerne – altså hvor hurtig overførselshastigheden er.

Det skal forstås således (ved valg af teknologi); Vælges operatør 1, vil man således se den samlede mobildækning fra alle selskaber. Farven gengives altid fra det det selskab med den bedste mobildækning i området – altså vises om mindst ét mobilselskab kan levere god mobildækning. Resultatet er som forventet – der er næsten ingen huller. Når der er grønt på kortet, så vises der altså om der er god mobildækning fra mindst ét mobilselskab.

Vælger man to operatører så betyder det, at to mobilselskaber kan levere mindst ”God udendørs dækning” på den aktuelle position, hvis farven er grøn. Det er også muligt, at det ene mobilselskab rent faktisk har et markant bedre signal, men kravet for at blive “opgraderet” fra gul til grøn er, at begge mobilselskaber skal levere god dækning.

MereMobil.dks iagttagelser

Vi vil lade det være op til vore læsere at vurdere om mobildækningen er god eller dårlig baseret på målingerne.

Vi vil dog på MereMobil.dk tillade os, at komme med følgende iagttagelser; Der er ikke overvældende mange områder markeret med rød (acceptabel 2G, 3G eller 4G), hvis man vælger to operatører.  Kigger man efter den sorte farve (ingen eller meget dårlig mobildækning), så har vi faktisk ikke fundet ét eneste på kortet med to operatører.

Du må gerne være behjælpelige med at lede efter “det sorte hul”.

Mere til historien

Det er Business Region North Denmark, der er et samarbejde mellem Region Nordjylland og regionens 11 kommuner, som står bag det store projekt. Målet er, at sikre bedre bredbåndsdækning i Nordjylland ved at synliggøre behovet og sænke barriererne for hurtigt bredbånd.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer