Podcast #34: Derfor vil ingen teste hvor ringe din mobilantenne er

BAGGRUND: Ingen ville teste antennerne i smartphones for Energistyrelsen, fordi testmetoden kun er tilgængelig for producenterne.

Hvor gode antenneegenskaberne er, i 25 aktuelle telefoner og fem tablets, skulle være offentliggjort den 29. marts 2016. I en rapport fra Energistyrelsen skulle forbrugerne kunne aflæse hvor gode, eller dårlige, antennerne er i de testede produkter, men testen blev i første omgang ikke til noget.

Magasinet Wired havde i 2010 mulighed for at besøge Apples testlab (Foto: Wired)

Magasinet Wired havde i 2010 mulighed for at besøge Apples testlab (Foto: Wired)

Som vi tidligere har beskrevet, så fejlede udbuddet af mobilantenne-testene, da der ikke kom ét eneste bud på opgaven.

Årsagen til de manglede bud er rimelig åbenlyst. Det står klart efter MereMobil.dk har talt med nogle af aktørerne. Det handler om opgaveformuleringen og de krav der blev specificeret.

Strid om målemetoderne

I udbudsmaterialet specificerer Energistyrelsen, at antennemålingerne skal udføres efter standarder udstukket af organisationen CTIA – The Wireless Association. Det er de samme standarder og metoder producenterne benytter, når de foretager målinger i egne laboratorier.

CTIA’s metoder kræver imidlertid adgang til specialsoftware på de produkter, der skal måles. En sådan software er ikke tilgængelig for andre end producenterne selv.

– ”Det måde man gerne ville måle på kræver, at man kan styre antennerne i telefonerne, og den mulighed ligger ikke i standardsoftwaren. Derfor vil det kræve, at producenterne frigiver specialsoftware på en specialtelefon, og det er der ikke nogen chance for, at man kan få alle producenterne til at gøre samlet,” fortæller professor i antenneteknologi, Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet.

Han medgiver CTIA’s standarder er en rigtige metode, da branchen er enige om den, men når udefrakommende ikke har adgang til specialsoftwaren, kan målingerne ikke foretages. Grundlæggende er det derfor der ikke kom nogle bud.

Spurgte ikke eksperten

De manglende tilbud på opgaveløsningen kunne måske være undgået hvis Energistyrelsen, inden udbudsmaterialet skulle skrives, havde taget Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet med på råd, men det har reglerne for udbud af sådanne opgaver forhindret.

– ”Vi kender selvfølgelig Gert Frølund rigtigt godt, og har også tænkt han er en af dem som kan foretage målingerne, men på grund af udbudsbetingelserne har vi ikke kunne tage ham i ed på forhånd. Hvis Aalborg Universitet deltog i arbejdet omkring opgaveformuleringen ville udbudsbetingelserne havde diskvalificeret AAU på forhånd,” fortæller chefkonsulent i Energistyrelsen Robert Lindgaard.

Energistyrelsen har to gange tidligere udgivet rapporter over forskellige produkters antenneperformance, men disse har udelukkende handlet om antennekvaliteten når telefonerne blev anvendt til tale.

Den nye rapport skal også indeholde antennemålinger på datakommunikation, og det er datamålingerne, der har endt med at give store udfordringer på grund af manglende adgang til specialsoftware- og produkter, så målingerne kunne udføres som CTIA beskriver.

Fokus på resultaterne frem for metoden

Det mest optimale for forbrugerne er målinger, der simulerer et dagligdags-senarie, altså sådan som produkterne anvendes ude i den virkelige verden, hvilket er yderst kompliceret.

Uanset hvad er det rigtigt så mange som muligt er enige om metoden.

– ”Jeg vil helst måle efter en metode, som alle er blevet enige om, også selvom metoden ikke nødvendigvis er den mest rigtige måde. Det er vigtigt vi ikke, når resultaterne forligger, skal diskutere metoden frem for resultaterne,” understreger Gert Frølund fra AAU.

Mobilproducenterne har ingen interesse i antennemålinger

Gert Frølund peger på, at det ikke lader til producenterne har lyst til at deltage aktivt i arbejdet omkring antennemålinger. Som professoren ofte fremhæver, kan producenterne bare fremlægge deres egne målinger for offentligheden.

Alle producenterne måler deres produkter i egne laboratorier efter CTIA-standarderne, som der er brancheenighed om. Der foreligger altså allerede målinger, men dem har producenterne ikke valgt at gøre tilgængelige for offentligheden.

CTIA’s metoder er dem, som kræver specialsoftware på særlige testenheder.

Når det ikke er muligt, at replikere målingerne producenterne selv har foretaget, af eksempelvis Aalborg Universitet eller andre aktører, så er man nødt til at udvikle en målemetode, som kan udføres på almindelige købstelefoner.

Først et resultat efter sommerferien

Energistyrelsen er nu ved at finde ud af, hvordan de kan få foretaget antennemålingerne.

Endnu ved man ikke hvornår resultaterne foreligger, eller om der kan blive udråbt en samlet vinder på både tale og data, eller om der bliver opgørelser på tale og data individuelt.

– ”Det kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt. Det vil afhænge af resultaterne af målingerne om vi kan lave en samlet sammenhæng og anbefaling. Vi er ved at finde ud af, hvordan vi kan få foretaget de her målinger. Jeg håber vi snart kan sige noget om, hvordan processen bliver, men vi kommer nok på den anden side af sommerferien, før der foreligger en offentliggørelse,” siger chefkonsulent i Energistyrelsen, Robert Lindgaard.

WEB-TV: Sådan udføres en mobilantennetest

Mere til historien

Antennerne i telefonerne får sjældent fokus i medierne, selvom mobilantennerne påviseligt over tid er blevet ringere og ringere. I stedet er det oftest mobildækningen fra teleselskaberne der tales om.

Den bedste smartphone i 2023

Mobilbranchen har netop kåret den bedste smartphone i 2023. Er du enig?

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
I dybden med OnePlus 12 og 12R

PODCAST: Jeg fortæller om OnePlus' nyeste modeller. Hør også når jeg overrasker Ida på 9 år med hendes første telefon.

(mere…)
Facebook lockout og lidt om Galaxy S24+

Mød Henrik, der blev hacket og smidt ud af Facebook. Hør, hvordan han genvandt kontrollen og adgangen til Facebook.

(mere…)
Podcast gør klar til overhaling

De unge er sultne efter indhold, viser DR's årlige rapport om medieudviklingen i Danmark.

(mere…)
Sociale medier forbydes for mindreårige

Et flertal i en amerikansk delstat har stemt for, at sociale medier skal forbydes for børn under 17 år.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram