Nokia 8 Sirocco test – bliver ikke en klassiker

TEST: For mange konkurrerende smartphones tilbyder det samme som Nokia 8 Sirocco, som har svært ved at finde sin plads i markedet. 

Nokia 8 Sirocco test

Nokia 8 Sirocco (Foto HMD Global)

Nokia 8 Sirocco er en telefon, som fortjener at blive holdt af. Den er bare for lækker! Desværre har den nye Sirocco svært ved at finde et ståsted i markedet. Ikke fordi Nokia 8 Sirocco fejler noget, for det gør den som sådan ikke.

Jeg står her med en af de nok flotteste telefoner netop nu. Den buede kant på skærmen. Den blanke polering og den flotte skærm, giver virkelig Nokia 8 Sirocco et shine.

Uheldigvis har kvalitetskontrollen ikke været effektiv nok. Kanterne er skarpe, og knapperne sidder ikke helt så præcis, som jeg forventer af en telefon i denne prisklasse. Sikkert er det dog, at Nokia har de rette intentioner, men når desværre ikke helt i mål på denne.

De kurvede skærmkanter skaber en underlig farveovergang på ensfarvede billeder. Det er som om, at lysets brydning ødelægger totaloplevelsen af skærmbilledet. Sammenlignet med Samsungs kurvede skærmkanter, er Nokia-telefonen desværre ikke på niveau.

Skærmen på 5,5 tommer (QHD, pOLED) er eller generelt rigtig flot, når jeg ser bort fra ovenstående. Læg i øvrigt mærke til skærmformatet 16:9. Det gør telefonen lidt bredere. Selvom jeg ikke er vild med 18:9 formatet, så må jeg konstatere, at Nokias telefon i sammenligning med konkurrenterne ikke på dette punkt ser moderne ud.

Specifikationer: Nokia 8 Sirocco

– Qualcomm Snapdragon 835-processor
– 6 GB LPPDDR 4X RAM
– 128 GB USF2.1 lagerplads
– 5,5” QHD pOLED-skærm (16:9 format)
– Primær kamera: 12 megapixels vidvinkel f/1.75, FOV 78”
– Sekundært kamera: 13 megapixels tele, f/2.6, FOV 47.3”, dual-tone flash
– Frontkamera: 5 megapixels f/2.0,
– Bluetooth 5.0
– Batteri: 3.260 mAh (Qualcomm Quick Charge 4.0 understøttet)
– Trådløs opladning: Ja
– Mål: 140.93 x 72.97 x 7.5 mm
– Vægt: 174 gram
– 3,5 mm jackstik: Nej – adapter medfølger
– Andet: Fingeraftrykslæser (bagsiden), NFC, IP 67 certificeret.
– Android One (Android 8.1)

Topmoderne hardware med fuld power

Qualcomm Snapdragon 835 processor samt 6 GB RAM er slet ikke ringe.

Nokia 8 Sirocco opleves dog fuldt på omdrejningshøjde med de nærmeste konkurrenter, selvom processoren er sidste års model. Telefonen triller super smooth derudaf. Det gælder ved programskift såvel som åbning af apps. Det er ikke her du løber tør.

Ser vi på den rå ydelse ligger processorkraften på niveau med Samsung Galaxy Note 8 og Huawei Mate 10 Pro.

Jeg har noteret problemer på Bluetooth delen. Eksempelvis kan applikationenen Sound+ fra Jabra ikke fungere ordentligt. Ifølge kommentarfeltet på appen i Google Play driller nogle af Huaweis telefoner også på dette punkt. Angiveligt skulle det handle om strømstyringen i styresystemet. Dette er altså ikke nødvendigvis et problem alene på denne telefon.

Det tog en hel aften at parre min Samsung Gear S3 smartwatch, og blev efterfølgende konstant ved med at miste forbindelsen. Præcis den samme oplevelse havde jeg på Nokia 8 og Nokia 5 fra sidste år.

Jeg har tidligere brugt Gear S3 på Pixel XL uden problemer. Heller ikke på Huawei P20 Pro oplever jeg disse fejl. Om det er hardwaren, drivere eller Android som er problemet, har jeg ingen idé om. Men reelt er mit Gear S3 ubrugelig sammen med denne telefon.

Jeg har præsenteret problemerne for Nokia, der bekræfter, at de så problemer i forhold til Gear S3 ved sidste års Nokia 8, men disse er efterfølgende rettet. Nokias egne tests viser ingen fejl på hverken Nokia 8 Sirocco eller Nokia 7 Plus. Men nu er mine oplevelser givet videre til dig som læser dette, så du kan træffe dit eget valg.

Kører Android One – fuldt opdateret

Ren Android. Android uden modifikationer. Android som Google har tænkt det. Naturligvis med løbende opdateringer af hovedplatformen såvel som sikkerhedslaget. Det er styresystemet på denne Nokia.

Nokia 8 Sirocco kører i skrivende stund Android 8.1.0 (sikkerhedsniveau 1. maj. Det er i hvert fald godkendt.

Telefonen er med i Android Enterprise Recommended programmet hos Google. Kort fortalt er det Android og Googles blåstempling af Nokia 8 Sirocco til brug i forhold til erhvervslivet.

Et stempel med Android One på pakken er Googles certificering af, at denne telefon får de seneste opdateringer, og der ikke lægges skins og andre ændringer ned over telefonen. Vi har tidligere set Android One i Danmark på HTC U11 Life.

På Nokia 8 Sirocco er Google Fotos standardapp til visning af billeder. Netop fordi der ikke er lavet ændringer fra producenten, er der heller ikke en ekstra galleriapp.

 – Google opdaterer Foto-app med favorit- og hjerteknap

Med Google Fotos får du gratis lagring i skyen, via din Google konto, af billeder og videoer. Backupfunktionen komprimerer dog dine billeder, og fotos over 16 megapixels skaleres ned til 16 megapixels. I forhold til videoer så gemmes de kun i 1080p Full HD-opløsning.

Google algoritmer til komprimering er temmelig gode, og det er under normale forhold meget svært, at se forskel på det originale og komprimerede billede – med mindre du virkelig kigger godt efter.

For rigtigt mange vil dette være et fint kompromis i bytte for en uendelig automatisk backup af ens billeder og videoer.

Hvis du vil have den fulde kvalitet (originale filer), må du betale for det hos Google. De første 15 GB er dog gratis.

LÆS OGSÅ: Nokia lover opdateringer i tre år

Skærmbilleder fra Nokia 8 Sirocco

Fornuftigt dual-kamera

Zoomdemo Nokia 8 Sirocco

Standardbillede og 2x zoom fra Nokia 8 Sirocco (Foto: MereMobil.dk)

Sirocco har et dual-kamera bestående af et 12 megapixels hovedkamera akkompagneret af en 13 megapixels telefotolinse. Begge dele er branded med Zeiss.

Der er gjort en del ud af kamerappen. Du finder blandet andet protilstand, panorama og bokeh (motiver med skarp forgrund og sløret baggrund).

Resultatet er rimeligt, men ikke på niveau med årets hidtidige topscorer Samsung Galaxy S9+, Huawei P20 Pro og iPhone X. Der er mere billedstøj mindre klarhed og generelt ringere lys på billederne.

Har telefonen et dårligt kamera? Nej. Absolut ikke. Konkurrenterne gør det bare bedre. Køber du telefonen vil du helt sikkert føle, at kameraets ydelse er vældig fin.

Bothie! Tag billede med hoved- og frontkameraet på én gang, så du selv kommer med på motivet. Dette var det store marketingstunt omkring Nokia 8 sidste år. Denne gang nævnes det ikke med så meget som ét ord, men funktionen findes stadig i kameraet.

Billeder taget med Nokia 8 Sirocco

Jeg ELSKER batteritiden

Det er SÅ skønt, når producenterne har fokus på batteritiden. De seneste to år har dette punkt fået et stort fokus hos producenterne. Nokia 8 Sirocco er ingen undtagelse.

Efter 21 timers drift havde jeg stadig 32 procent tilbage på batteriet. Dette er efterhånden hverdag på mange telefoner. Rigtigt fedt!

Android giver mulighed for, at du selv kan styre hvilke apps, der må arbejde i baggrunden, men dette har faktisk ikke være nødvendigt at rode med.

Den gode batteritid er opnået ved brug af Always On Display, der er aktiveret som standard. Så snart telefonen løftes vises uret, datoen, batteriniveau og indikationer af om der har været notifikationer.

Nokia har opnået god batteritid selvom de har valgt den højtydende Snapdragon 835 processor, der altså formår ikke at tømme batteriet.

LÆS OGSÅ: Snapdragon 710 gør mellemklasse-mobilerne vildere

De små detaljer

Telefonen oplades med USB Type-C, og chipsettet understøtter hurtigopladning. Der medfølger en hurtigoplader i salgspakken. Trådløs opladning er også understøttet.

Fingeraftrykslæseren sidder på bagsiden, og der er ikke brugt tid på funktioner som ansigtsgenkendelse og lignende. Det er rigtigt dejligt, da ansigtsgenkendelse som oftest har ringe sikkerhed på Android-telefoner.

Der er tale om en single-SIM telefon, der dog er IP67 certificeret. I øvrigt er der tale om den eneste telefon i Nokias line-up med kun én SIM-kort plads. For mig er det ikke et problem. Jeg har alligevel aldrig mødt en eneste, der havde to SIM-kort i deres telefoner. I hvert fald ikke andet til “test”.

Telefonen kommer med 128 GB intern hukommelse, hvor du ikke har mulighed for udvidelse.

FAKTA: Sirocco navnet stammer fra Nokia 8800 Sirocco Edition fra 2006. Det var en re-designet Nokia 8800, der kom på markedet året før. Telefonen blev et designikon, der blev tilgængelig i farverne Gold og Queen Black. Dagsprisen i Danmark blev 6.600 kroner. Omregnet til nutidskroner svarer det til 8.290 kroner. I 2007 producerede Nokia en 24 karat forgyldt version af Nokia 8800 Sirocco.

Konklusion: Bliver ikke en klassiker

Nokia 8 Sirocco

Nokia 8 Sirocco (Foto: HMD Global)

Selvom Nokia har genfødt det ikoniske navn “Sirocco” på Nokia 8 Sirocco ændrer det ikke på, at denne smartphone ikke overrasker.

Dette bliver ikke en designklassikker- eller klassiker i anden forstand. Der er alt for meget andet på markedet, som tilbyder nogenlunde det samme eller mere.

Nokia 8 Sirocco er tydeligvis en design-heromere end en tech-hero. Rigtige Nokia-fans køber denne, hvis de vil have det lækreste fra Nokia netop nu.

Nokia 8 Sirocco er et sikkert valg, hvis du er usikker på hvilken Android telefon du skal vælge. Kameraet er hæderligt, designet flot og du bliver løbende supporteret med opdateringer, så telefonen altid er frisk. Men du kommer også til at betale prisen for det ved kassen.

Nå ja. Så er det jo også top-retro med Nokias ikoniske lydprofil. Den går vist aldrig af mode.

Men! 5.999 kroner uden abonnement (vejledende) og aktuelt mellem 5.999 og 6.300 kroner ifølge Annoncelink Pricerunner er ALT for meget. Uanset hvor meget jeg SÅ gerne vil elske Nokia 8 Sirocco har kærligheden en pris, der lige nu er for høj. I den prisklasse har du SÅ mange andre muligheder – og jeg må i så fald leve med et kedeligere design.

Karakter: 4 ud af 6 stjerner.

Synes du prisen er for høj, men stadig tænker du vil have en Nokia smartphone, så tjek Nokia 7 Plus ud. Dette er en afbalanceret value-for-money telefon.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele:

  • Lækkert design
  • Flot skærm
  • Rigtig god batterilevetid
  • Hurtig brugerflade, start og brug af apps
  • Android One = løbende opdateringer
  • Uberørt original Android-version

Dette skal du tænke over:

  • Kanterne på telefon føles meget skarpe
  • Farverne “vrides” henover den buede skærm
  • Ikke 3.5 mm jackstik (adapter er nødvendig) – headset til USB Type-C medfølger
  • Kameraet er, i forhold til prisklassen, under konkurrenterne

Mere til historien

Ved lanceringen i Danmark var YouSee den eneste forhandler blandt operatørerne på det danske marked. Den findes også i salg hos flere mobilforhandlere.

Nokia 8 Sirocco
Samsung Galaxy Z Flip6 er et fremskridt | Test

TEST: Samsung Galaxy Flip6 er et skridt frem fra Galaxy Flip5, men der er stadig udfordringer. Her kan du læse min test af 2024-klaptelefonen.

(mere…)
Sony bliver ved med at skyde forbi

VIDEO: Sony Xperia 1 VI er et fremskridt. Desværre rammer Sony ikke skiven, selvom Xperia 1 VI dog har flere fordele. Se min videotest her.

(mere…)
OnePlus Nord CE 4 Lite er lidt for “lite” | Test

MINE INDTRYK: Inden sommerferien ramte præsenterede OnePlus den nye lavprismodel Nord CE 4 Lite. Er den værd at købe?

(mere…)
Samsung Galaxy Z Fold6 rammer ikke mig | Test

TEST: Høj kvalitet, fleksibel brug og imponerende skærmteknologi. Samsung Galaxy Z Fold6 har også de nyeste AI-funktioner. Læs testen her.

(mere…)
Jeg har prøvet et MEGA-solidt el-løbehjul

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
OnePlus Nord 4 er alt du behøver | Test

TEST: Denne budget-telefon vil de fleste blive glade for. OnePlus Nord 4 har alt du behøver og ikke ret mange problemer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram