Nokia 8 test – en værdig konkurrent til de store spillere

TEST: Nokia 8 er på niveau med topprodukter fra Sony, Samsung, Huawei, HTC m.fl. Jeg anbefaler Nokia-topmodellen, der kun har små irriterede detaljer.

Nokia 8

Nokia 8 (Foto: MereMobil.dk)

Nu tager Nokia for alvor kampen op mod de etablerede producenter på Android-platformen. Nokia 8 er den første rigtige topmodel, og du kan godt glæde dig. Nokia 8 gør det nemlig rigtigt godt. Allerede ved lanceringen meldte TDC (YouSee), Telenor og 3 sig klar til at tage telefonen på hylderne.

Efter at have haft Nokia 8 i lommen et stykke tid kan jeg kun være begejstret. Der er relativt få ting at sætte fingrende på. Telefonen er en helstøbt pakke til en fornuftig pris. Prissætningen betyder, at det reelt er OnePlus som Nokia går i direkte krig med.

Nokia 8 går direkte efter struben på OnePlus 5

Designet følger samme streg som fra Nokia 3, 5 og 6 (lavprismodellerne i det aktuelle lineup) blot med væsentligt forbedret lækkerhed i det samlede udtryk.

Kroppen er i aluminium (6000-series alu i ét stykke) mens forsiden, det vil sige skærmen, er belagt med Gorilla Glass 5. Den bagerste del smyger sig op, og smelter sammen med den let krumme skærm. Nokia 8 er bare virkelig lækker, at holde i hånden.

Herunder kan du se specifikationerne på den variant, der lanceres på det danske marked.

Specifikationer: Nokia 8

 • Skærm: 5,3 tommer (IPS LCD)
 • Opløsning: 2560 x 1440 (QHD)
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 835
 • MSM8998 (4* 2.45 GHz Qualcomm Kryo + 4* 1.8 GHz Kryo)
 • Hukommelse: 64 GB intern
 • Udvidelse: Op til 256 GB via MicroSD
 • RAM: 4 GB
 • Dualkamera: 13 megapixels (farve) + 13 megapixels (monokrom)
 • Frontkamera: 13 megapixels (f/2.0)
 • Batteri: 3.090 mAh
 • Qualcomm Quick Charge 3.0
 • Dual-SIM: Ja
 • Splashproof: IP54
 • Mål: 151.5 x 73.7 x 7.9 mm (kamera bump 0.4 mm)
 • Vægt: 160 gram
 • System: Android 7.1.1 Nougat

Kraftigt lys og always-on skærm

Nokia 8

Nokia 8 i kobberfarve kommer ikke til Danmark i første omgang (Foto: MereMobil.dk)

Skærmkvaliteten er fantastisk. 2560 x 1440 (QHD) opløsningen står lige i skabet, og med en lysstyrke på 700 nits skal der næsten bæres solbriller, når skærmen skrues op til fuld lysstyrke. Det er i øvrigt samme lysstyrke som findes på iPhone 7, der i kraftigt lys automatisk booster skærmen fra dens normale maksimum på godt 600 nits til omkring 700 nits.

Desværre er der anvendt en IPS LCD skærm. Ulempen er, at sort ikke er sort men en grålig masse. Det havde klædt telefonen med en AMOLED skærm. Her er sort HELT sort.

Du får ikke en dårlig skærm. Du får en skærm på niveau med hvad der findes i blandt andet Sony, iPhone m.fl.

Nokia 8 har ”Glance” funktion. Altså reelt Always On skærm som på blandt andet Samsung Galaxy S8 og S8 Plus. Når telefonen sover (skærmen er slukket) kan du se indikation af mistede opkald, ulæste mails og beskeder, alarmoplysninger og kalenderpåmindelser.

Hvis ikke telefonen har bevæget sig fra 1 til 20 minutter slukkes skærmen helt. Når du tager Nokia 8 op aktiveres Glance, så du hurtigt kan se om der er sket noget nyt siden sidst.

Med Glance aktiveret ses ulemperne ved LCD-skærmen tydeligt, særligt i mørke omgivelser. Der kommer et tydeligt gråligt skær fra skærmen, da den jo reelt ikke er slukket. En tilsvarende funktion på en AMOLED skærm vil kun have lys i teksten, mens resten af skærmens pixels er helt slukkede.

Promovideo for Nokia 8

Fuld fart frem

Nokia 8

Nokia 8 (Foto: MereMobil.dk)

Min største bekymring, da jeg så specifikationerne på Nokia 8, var RAM-mængden. Nu om dage lyder 4 GB ikke af meget, men Nokia 8 udnytter dem godt, og trækker desuden en flot ydelse ud af Snapdragon 835 processoren.

RAM er vigtigt, når telefonen skal åbne apps, skifte mellem programmer osv. Er der ikke RAM nok kan et skift fra f.eks. Chrome til SMS føles som en evighed. Trods de 4 GB RAM klarer Nokia 8 sig rigtigt godt. Der er ingen ventetid eller ting der hænger.

Ydelsen fra processoren har jeg målt til 173.985 point i Antutu Benchmark, der siger noget om den generelle ydelse fra en telefon. I 3D Mark, der målretter sine målinger mod grafikkrævende apps som spil, lander vi på 3.505. Det bringer Nokia 8 op blandt de fire hurtigste telefoner lige nu – ifølge mine egne målinger.

Du får en telefon, der ikke bare en hurtig på den teoretiske ydelse, men også opleves hurtig i dagligt brug. Så Nokia 8 kan altså sagtens, på dette punkt, gøre sig gældende blandt konkurrenterne.

Herunder kan du se tallene op mod konkurrenterne. Jeg har også noteret, hvor meget RAM de enkelte telefoner har.

Antutu Benchmark3D MarkRAM
OnePlus 5180.5903.0498 GB
Nokia 8173.9853.5054 GB
Galaxy S8+173.9022.5544 GB
HTC U11170.1152.6804 GB

Lyd til den skingre side

Nokia 8

Nokia 8 (Foto: MereMobil.dk)

Jeg er ikke imponeret af den indbyggede højtaler. Hører du musik via højtaleren vil du opleve ret meget diskant og mellemtone, og det giver hurtigt ondt i ørerne. Den spiller ikke direkte dårligt, bare heller ikke særligt godt.

I salgspakken finder du et in-ear headset med gummiledning (der ikke filrer så let). Headsettet passer ikke specielt godt i mine ører, men det lyder rimeligt med en fin bund. Desværre er toppen temmelig hård, og selv ikke efter justering af equalizer bliver det særligt godt.

Det er bestemt et headset i den bedre ende, samlet set, men det er ikke på niveau med hvad vi finder i f.eks. salgspakken til HTC U11.

TEST: Derfor er HTC U11 virkelig en fed telefon

Samtalelyden er til gengæld rigtig god. Jeg har heller ikke oplevet problemer i forhold til dækning, udfald eller call-drops.

Som jeg tidligere har beskrevet i en baggrundsartikel kan jeg ikke måle antennekvaliteten, men min oplevelse af dækningen har været god og på ingen måde dårligere end hvad jeg har af erfaring fra andre telefoner.

Batteritiden er rigtig god

Batteriets kapacitet er 3.090 mAh. Det er cirka tilsvarende (3.000 mAh), hvad vi finder i Samsung Galaxy S8. Den store forskel er skærmstørrelsen. Galaxy S8 har 5,8 tommer skærm, mens Nokia 8 har 5,3 tommer.

TEST: Samsung Galaxy S8+ har flere kompromisser

Skærmen er den største strømsluger i en smartphone, og med mindre størrelse kommer også mindre strømforbrug. Teoretisk i hvert fald.

Efter en hel dags brug er det ikke unormalt med 30 procents strøm tilbage på batteriet ved op mod 3 timers skærmtid og omfattende brug. En dag brugte jeg telefonen som jeg plejer, og tilføjede desuden to timers kørsel med navigation. Dette krævede end ikke nødopladning i løbet af dagen.

Jeg er ret tilfreds med telefonens formåen på batteriområdet.

Når jeg sammenligner med den betydeligt billigere Nokia 6, har jeg noteret en ændring i batterimenuen. Nu ses ”Styring af baggrundsaktiviteter”. Her kan man bestemme hvilke apps, der må køre i baggrunden. Dette kan også gøre en forskel i forhold til batteritiden.

I øvrigt underligt med en ekstramenu når nu der hele tiden tales om ”ren Android”. Burde det så ikke være ens?

Nokia 8 understøtter hurtigopladning via Qualcomm Quickcharge 3.0. Der medfølger en hurtigoplader i salgspakken, som jeg desværre ikke har kunne teste. Anmelderudgaven har nemlig en lader med et meget udenlandsk stik.

Screenshots fra Nokia 8

Kamera med optik fra Zeiss

Nokia 8 er den første Android telefon med optik fra Zeiss Optics. Zeiss har gennem tiden stået for høj kvalitet, og det er uden tvivl et fremragende salgsargument at have i posen.

Du husker Nokia N95? Tilbage i 2006 tilbød den også optik fra Zeiss. Og dét fik meget ros. Kameraet var i øvrigt på 5 megapixels.

Nokia 8 står ikke tilbage for konkurrenterne, når det kommer til kameraet. Dualkamera og laserfokus taler vi her om. Opløsningen er 13 megapixels på alle sensorer (både for- og bagside) og resultatet er temmelig godt. Også i mørke omgivelser.

Jeg har taget et par testfotos i mørke med Nokia 8 og HTC U11. Som du kan se er HTC U11 bedst, men den har jo også verdens bedste smartphone-kamera ifølge DxOMark. Når det er sagt så følger Nokia 8 godt med.

Kameraet starter hurtigt, fokuserer hurtigt og gemmer hurtigt billedet. Altså en rigtig god kameraoplevelse. Efter min bedste vurdering bliver du ikke skuffet når det kommer til kameraet i denne telefon.

Herunder kan du se billeder taget med henholdsvis HTC U11 og Nokia 8.

HTC U11 er den nye kamerakonge

Fotoduel: Nokia 8 vs. HTC U11

Kan du bruge “Bothie” til noget?

Botie

Bothiefunktionen på Nokia 8 tager et billede med front- og hovedkameraet på én gang (Foto: MereMobil.dk)

Det store salgsargument omkring kameraet er ”Bothie”. Her kan du tage billeder, og skyde video med både front- og hovedkameraet på én gang. Jeg har svært ved at se det som en enestående nyhed. Tilbage i 2016 så vi en nogenlunde tilsvarende funktion på Samsung Galaxy S5.

Når det er sagt, så kan det faktisk godt give mening, at udnytte begge kameraer på én gang. Skal du tage en selfie med en anden person, hvor du i situationen ikke kan stille dig ved siden af, så kan du tage et billede af jer begge to alligevel. Du kan også på ferieturen kombinere et billede af naturen du ser med dig selv.

Bothie fungerer med både video og stilbilleder.

Jeg er ikke slået bagover af ”Bothie”. På ingen måde. Det minder mig om da Huawei introducerede ”groupfie”. Der var et udtryk for, at man lettere, med frontkameraet, kunne tage billeder af en stor gruppe mennesker.

Gab! Ting bliver ikke altid bedre når marketingsfolkene kommer ind over.

Nokia 8 kan optage video i op til 4K kvalitet, men som standard er den sat til Full HD. Jeg synes videokvaliteten er rigtig fint, men jeg noterer mig, at den optiske billede-stabilisator ikke er helt så god, som vi f.eks. har set det på Sonys telefoner som Sony Xperia XZ Premium. Her skal det lige nævnes, at Xperia XZ Premium har software-stabilisering og ikke optisk.

Som på andre nyere telefoner understøtter Nokia 8 også slowmotion (720p kvalitet med 90 fps). Derudover kan du forbinde kameraet til din Facebook konto og streame live til dine venner.

Opsummering: Billeder og video i høj kvalitet, også i mørke omgivelser, men på enkelte punkter f.eks. OIS mangler lige det sidste.

Billeder taget med Nokia 8

MicroSD-kort kan ikke bruges som intern lagerplads

Da jeg anmeldte Nokia 5 og Nokia 6, var jeg positivt overrasket over muligheden for, at formatere et eksternt hukommelseskort så det smeltede sammen med den interne hukommelse. Intern og ekstern dannede altså ét stort lager.

Funktionen har været standard i Android til version 6.0 Marshmallow, men de fleste producenter har spærret for muligheden. Sandsynligvis fordi det kræver det forholdsvist nyt, og hurtigt, hukommelseskort, hvis ikke ydelsen fra telefonen skal trækkes ned.

Ifølge Sponseret link Pricerunner koster det mellem 500 og 600 kroner for et MicroSD-kort med en acceptabel datahastighed.

I Nokia 8 er muligheden taget ud af Android. Det er rigtigt ærgerligt. Du må altså nøjes med kun at bruge et hukommelseskort som eksternt lager.

Jeg har modtaget følgende statement om emnet fra HMD Global: “Nokia 8 can’t format SD to be the part of internal system memory. The reason is that the encryption method Nokia 8 uses can’t allow the device to do that . This encryption helps Nokia 8 power up incredibly quickly. Nokia 8 is approaching the same encryption as Google pixel. The SD card is an extension for storage not memory“.

Videoklip fra Nokia 8 i Full HD

Videoklip fra Nokia 8 i 4K

Videoklip i slowmotion

Dette skal du også vide

Nokia 8 Google Fotos

Google Fotos på Nokia 8 (Foto. HMD Global)

HMD Global har talt meget om den rene Android, men det er ikke det samme som, at du får de samme muligheder som på Googles egen telefon Pixel og Pixel XL.

Sammen med Nokia-produkterne fortælles historien om ”ubegrænset fotoalbum”. Billeder fra telefonen gemmes, ubegrænset, i Google Fotos, er udmeldingen. Her skal du være opmærksom på, at der IKKE er tale om, at billederne gemmes i original kvalitet, som der tilbydes på Google Pixel.

Som på alle andre Android telefoner er der blot tale om, at Nokia 8 (3, 5 og 6) uploader billeder til den gratis version af Google Fotos. Det kalder Google ”høj kvalitet”. 16 megapixels billeder, og kvaliteter derunder, komprimeres så de fylder mindre. Videoer i en kvalitet over 1080p reduceres til 1080p opløsning.

Vil du have ”original” 1:1 kvalitet kræver det, at du køber ekstra lagerplads på Google Fotos.

Hurtig fingeraftrykslæser med et ”men”

Fingeraftrykslæseren på fronten er hurtig, men der er alligevel et lille forbehold. I forhold til Nokia 5 og Nokia 6 er sensoren i min testtelefon ikke helt stabil. Det er som om, at den ikke altid ”tager ved”.

Når jeg lægger fingeren, får jeg en vibration i stil med ”ikke genkendt”, men jeg logges alligevel ind. Brugeroplevelsen her er markant dårligere end fingeraftrykssensoren på andre telefoner, uanset mærke.

Jeg har været i kontakt med andre anmeldere, der oplever samme problemstilling på deres anmeldertelefoner. Om dette er specifikt for ”før salgsstart”-telefoner ved jeg ikke.

Nokia 8 har i øvrigt såkaldt Nokia OZO 360 graders lyd. Det skal du ikke lægge så meget i. Konkret er der tale om lydoptagelse fra flere mikrofoner i produktet, der altså ikke kun optager lyden fra én retning.

Første kig på Nokia 8 og “bothie”

Klar til Android 8.0 Oreo

Nokia 8 lander i butikkerne med Android 7.1.1 Nougat. Der loves sikkerhedsopdateringer hver måned, og min anmelder-telefon kører da også sikkerhedspakken fra august.

Samtidigt melder HMD Global ud, at Nokia 8 på et senere tidspunkt opdateres til Android 8.0 Oreo. Hvornår opdateringen bliver tilgængelig er der aktuelt ingen meldinger om.

Også Nokia 3, 5 og 6 bliver opdateret til Android 8.0, lyder det fra HMD Global.

Android 8.0 – det skal du vide om den kommende Android-udgave

Konklusion: Anbefalelsesværdig og lækker

Nokia 8

BEMÆRK: Jeg har i testperioden brugt Nokia 8 sammen med Samsung Gear S3 smartwatch. Udover det var svært at parre med telefonen så fungerer kommunikationen ikke særligt godt. Ofte mistes forbindelsen mellem telefon og ur. Jeg så samme problem på Nokia 5. På en telefon som Pixel XL kører Gear S3 perfekt.  (Foto: HMD Global)

Nokia 8 er en rigtig flot telefon, og du vil virkelig føle kvaliteten så snart den ligger i hånden. Mobilen er lynhurtig, tager flotte billeder under de fleste lysforhold, og du får en telefon der løbende holdes opdateret med de seneste sikkerhedsrettelser til Android.

Det jeg er allermest positiv omkring, er den, stort set, rene Android. Det spiller altså bare. Prissætningen på 4.299 kroner, uden abonnement, er et acceptabelt niveau, der klart gør telefonen en overvejelse værd.

Nokia 8 er en smartphone jeg absolut gerne anbefaler, men den når kun 5 ud af 6 stjerner. Den får ikke topkarakter, da der som du kan læse, er nogle steder hvor jeg mener produktet mangler det sidste.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Nokia 8 som et godt køb.

Når det er sagt, så får du, til prisen, en telefon der sagtens kan konkurrere med Huawei P10, OnePlus 5, HTC U11 og sådan set også Samsung Galaxy S8.

Nu er en positiv anmeldelse jo ikke nok til at få succes. Det spændende bliver om Nokia varemærket stadig har så meget tillid i sig, at det rent faktisk kan flytte varer på hylderne.

Fordele og ulemper

Fordele

 • Lynhurtig smartphone med flot skærm
 • Kompakt størrelse, der passer godt i lommen
 • Løbende opdateringer, godt kamera og god batteritid

Ulemper

 • Fingeraftrykslæseren driller lidt
 • Højtalerlyden er ikke særlig god
 • Ikke vand- og støvafvisende (splashproof IP54)

Mere til historien

I anmelder-udgaverne af Nokia 8 optræder et problem med Netflix, verdens største streaming-tjeneste. Indholdet vises kun på den halve skærm. HMD Global oplyser, at anmeldertelefoner er tidlige samples, og at problemet ventes at være løst ved salgsstarten i begyndelsen af september. Det er naturligvis noget vi holder øje med.

Nokia 8
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Xiaomi 14 Ultra test | Muligvis årets bedste telefonkamera

TEST: Xiaomi 14 Ultra er en stor og kraftfuld smartphone med masser af RAM og lagerplads. Men det er, når du starter kameraet, at du for alvor bliver imponeret.

(mere…)
Sennheiser Accentum Plus test | fantastisk til prisen

TEST: Vil du have hovedtelefoner med aktiv støjreduktion og god lydkvalitet til en god pris? Læs min Sennheiser Accentum Plus test her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55 test | faktisk ret god billigtelefon

TEST: Denne telefon bringer dig ned i gear! Kameraet og batteritiden overrasker men ydelsen er begrænset. Læs min Galaxy A55 test her.

(mere…)
Det bedste smartwatch til Android-telefoner

DUELTEST: Lang batteritid eller omfattende sundhedsdata. Det er hovedforskellene på disse to smartwatches.

(mere…)
Comeback til ikonisk Nokia-telefon

Det varer ikke længe før, at en ikonisk Nokia-telefon ventes at blive lanceret i ”nye klæder”.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram