Nokia 5 test – virkelig mange plusser, men…

TEST: Nokia 5 har rigtigt mange fordele, men flere ulemper du bør kende. Få det hele med i min store anmeldelse af Nokia 5.

Nokia 5 test

Nokia 5 (Foto: HMD Global)

Forord…

Jeg skal ikke trætte dig med en masse detaljer om ”det nye Nokia” og ”det gamle Nokia”. Så her kommer den korte form.

Nokia varemærket på telefoner håndteres i dag af HMD Global, et finsk baseret startupfirma. NOKIA har én plads i bestyrelsen, og flere tidligere Nokia ansatte er at finde i HMD Global. Så egentlig kan man sige ”Nokia phones by HMD Global”.

I denne anmeldelse vil jeg hovedsageligt omtale produktet og firmaet som Nokia, da det er sådan almindelige slutbrugere vil opleve det – selvom det egentlig er HMD, der står bag. Går man på Nokia.com ses da også formuleringer som ”Meet the new Nokia smartphones”. De vil altså også gerne selv lade HMD Global træde i baggrunden.

Velkommen til Nokia 5 testen

Nokia 5 (Foto: HMD Global)

Nokia 5 (Foto: HMD Global)

Nokia 5 er det mellemste smartphone i en serie på tre, der ved Mobile World Congress i februar 2017 blev præsenteret for offentligheden. I specifikationerne herunder kan du se detaljerne for Nokia 3, 5 og 6 sat op mod hinanden. Men anmeldelsen du her læser, handler altså om Nokia 5. Nokia har endnu ikke præsenteret en topmodel.

Det er helt tydeligt på både den samlede oplevelse af produktet, samt specifikationerne, at det er begrænset hvad man skal forvente af telefonerne. Det er Nokias genintroduktion på markedet, hvor de skal finde nye ben at stå på. Det gøres gennem billigere telefoner som nysgerrige mobilkøbere kan prøve af, og se, at der faktisk er tale om fornuftige telefoner.

Samtidig er risikoen mindre for både Nokia og forhandlerne, fordi de ikke skal investere så meget, som ved en topmodel, for at komme i gang. Lykkedes det at komme på hylderne hist og her, samt sælge lidt telefoner, vil man over tid opbygge varemærket og introducere dyrere og bedre produkter.

Strategien er kendt på mobilmarkedet. Huawei har gjort det med succes, som de seneste. Lenovo kører samme strategi for Motorola / Moto produkterne og selv OnePlus er med. De har dog valgt totalt at dumpe priserne på topspecifikationer, fremfor at introducere midrange-telefoner, men med OnePlus 5 ser vi nu tydelige tegn på, at priserne nu er på vej op. OnePlus er altså på vej til at lægge sig i highend-segmentet – også prismæssigt.

Nokias forårsserie i mellempris segmentet

 Nokia 3Nokia 5Nokia 6
Skærm5,0” IPS LCD5,2” IPS LCD5,5” IPS LCD
Opløsning720 x 1280 px720 x 1280 px1080 x 1920 px
BeskyttelseGorilla GlassGorilla GlassGorilla Glass
ChipsetMediatek MT6737Qualcomm Snapdragon 430Qualcomm Snapdragon 430
CPUQuad-core 1.4 GHzQuad-core 1.4 GHzQuad-core 1.4 GHz
RAM2 GB2 GB3 GB
Hukommelse intern16 GB16 GB32 GB
Udvidelse m/MicroSDJa. MicroSDJa. MicroSDJa. MicroSD
Dual-SIMJaJaJa
Kamera8 MP, f/2.013 MP, f/2.016 MP, f/2.0
Optisk billede stabilisatorNejNejNej
Frontkamera8 MP, f/2.08 MP, f/2.08 MP, f/2.0
StikMicroUSBMicroUSBMicroUSB
FingeraftrykslæserJa, på frontJa, på frontJa, på front
Batteri2.630 mAh3.000 mAh3.000 mAh
HurtigopladningNejNejNej
Mål143.4 x 71.4 x 8.5 mm149.7 x 72.5 x 8.0 mm154 x 75.8 x 7.9 mm
Vægt140 gram162 gram169 gram
StyresystemAndroid 7.1.1Android 7.1.1Android 7.1.1
ProducentversionIngenIngenIngen

Hvad er Nokia 5?

Nokia 5 (Foto: HMD Global)

Nokia 5 (Foto: HMD Global)

Først og fremmest er Nokia 5 en Android smartphone med en krop af aluminium, og hvor der er gjort lidt ekstra ud af designet, hvilket vi sjældent ser på mellemklassetelefonerne – om end der dog er undtagelser. Her lægger Nokia sig tydeligt over produktdesignet på Moto G5 og Moto G5 Plus, der er de to nærmeste konkurrenter til Nokia 5.

TEST: Sådan er Moto G5 Plus

Byggekvaliteten er rigtig god, og fordi aluminiummaterialet er valgt, så står man ikke med en konstant nervøsitet for at ødelægge mobilen. Der findes mange telefoner med glasbagside, der er rigtigt flotte, men de er samtidigt betydeligt mere skrøbelige.

Selvom Nokia 5 ikke ligefrem får folk på gaden til at dreje hovedet af led, så behøver du ikke være bekymret. Designet gør hvad det skal, og mobilen ligger godt i hånden. Den føles i øvrigt ikke for stor, og den er nok et rimeligt bud på en balance mellem en fornuftig skærmstørrelse og total fysisk størrelse.

Nokia har tydeligt videreført det meget roste produktdesign vi så på de nu hedengangne Lumia-telefoner.

En kedelig skærm

Skærmen på 5,2 tommer er af typen IPS LCD med opløsningen 720 x 1280 pixels. Farverne fremstår naturlige, men du får ikke den ekstra power på skærmen, som ved dyrere telefoner.

Der er en tydelig udvaskning af grafikken, når skærmen ses bare lidt fra siden, og sort fremstår som en grålig masse.

Som et salgsargument nævnes et polariseringslag i skærmopbygningen, der skulle gøre det lettere at læse indholdet i sollys. Jeg medgiver, at det intet problem er at se hvad der står på skærmen i direkte solskin, men det er det heller ikke på lavprismodellen Motorola Moto G5, som eksempel.

Alt i alt er skærmen en gennemsnitlig kedelig oplevelse, men hvor tingene trods alt fungerer.

Hvor ren er Android egentlig?

Nokia 5

Nokia 5 (Foto: HMD Global)

Igen og igen har vi hørt salgsparolen ”Pure, Secure and Updated”. Altså at Nokia her lancerer telefoner med Android i den helt rene vare, som udelukkende Googles Android-team har pillet i, og uden producentens egne tilføjelser.

 – WEB-TV: 3 ting du vil vide om Nokia og Android-telefon

Der er vel nok tale om den reneste destillering af Android vi hidtil har set. Motorola er nok dem som kommer tættest på. Hurra! Android er et super godt styresystem, som ofte uberettiget får skæld ud. Men tit er der tale om producenternes overlays, tilføjelser og roden rundt i koderne, der ødelægger oplevelse – og det glemmer mange, når de skælder Android ud.

Nokias fordel er, at ingen (udover technørder) ved hvordan Android rigtigt er. Nexus og Pixel telefoner (Googles egne telefoner) købes nemlig ikke af den gennemsnitlige forbruger. Nokia har altså en enestående chance for, i folkelig forstand, at eje den originale Android udgave.

Når jeg sammenligner Nokia 5 med Android på Pixel XL er der stort set ingen ændringer. Selv genvejene i topgardinet er de samme, og ligger ens. Jeg har dog konstateret, at funktionen ”Nattelys” (Night Shift) er pillet ud, og at Nokia 5 har en funktion til forbedring af læsbarheden i sollys, som ikke findes på Pixel XL.

Den største ændring er i kamera-applikationen. På Pixel har Google deres egen kamera-app kaldet Google Camera, mens Nokia 5 bruger en anden. Jeg har ikke, trods en del research, kunne gennemskue om der er tale om en særlig kameraapp som Nokia står bag.

Efter min bedste overbevisning så er Nokias telefoner godkendt i forhold til salgsparolen ”ren Android” på softwaredelen, men der er ugler i mosen. Det kommer jeg tilbage til senere i anmeldelsen.

Sikkerhedsopdateringer hver måned

Et andet salgsargument er opdateringerne og sikkerheden. Nokia 5 modtager IKKE opdateringer lige så hurtigt som Googles egne enheder, men er alligevel godt med.

Mit anmeldereksemplar kører Android 7.1.1 med sikkerhedsniveau 1. juni 2017. Særligt opdateringen af sikkerhedslaget er vigtigt, og her er Nokia helt i front. Den nyeste tilgængelige sikkerhedsversion hedder p.t. 5. juli 2017. Jeg er spændt på hvornår Nokia ruller den ud til deres enheder.

Android 7.1.2 blev derimod frigivet til Nexus og Pixel enheder tilbage i april, og her er Nokia ikke nået til endnu. Der er ellers nogle stabilitetsforbedringer omkring Bluetooth i den version, der kunne være rare at have.

Jeg er spændt på at følge med i hvor hurtigt Nokia får opdateringerne ud. Eftersom de første telefoner lige er landet i markedet, ville det være unfair at klantre dem for endnu ikke at være på Android 7.1.2. De får lige en chance for at kommer ”up to speed” inden jeg skyder dem helt ned. Skal Nokia fremadrettet leve op til deres løfte skal der ikke være 3-4 måneder mellem opdateringer til Googles egne telefoner og Nokias.

Uanset hvad så er Nokia allerede nu langt bedre på opdateringer end konkurrenterne, og de har en klar udmeldt strategi omkring det. Netop udmeldingerne savnes fra stort set samtlige konkurrerende producenter.

Et andet vigtigt punkt mht. den rene Android ligger ved Googles apps til Android som f.eks. Beskeder, Opkald, Kalender, Chrome osv. Her vil man løbende modtage opdateringer via Google Play Store.

Opdateringer handler altså ikke kun om selve Android versionen, men også alle de mange systemapps, telefonen er født med. Jeg har i testperioden modtaget en del opdateringer til systemapps, som uden problemer er installeret.

Dumper på et vigtigt løfte

Lagerplads i Google Fotos. Nokia 5

Lagerplads i Google Fotos. Nokia 5 vs. Pixel XL (Foto: MereMobil.dk)

Jeg har talt nogle gange med Ossi Korpela, den nordiske chef for HMD Global, og han har tydeligt sagt, at man på Nokia telefonerne får ubegrænset lagringsplads i Google Fotos.

Altså præcis som på Pixel og Pixel XL hvor netop ubegrænset plads til billeder og videoer i fuld kvalitet er et vigtigt salgsargument. Som du kan se på et screenshot fra Pixel XL og Nokia 5, så giver Nokia telefonen ikke denne mulighed.

Øv hvor er det altså ærgerligt. Jeg synes netop den ubegrænsede plads var genial.

Ved at gå Nokia på klingen har det vist sig, at det med ubegrænset plads er et slags kommunikations-spin. Det er ikke direkte forkert, når han siger, at der er ubegrænset plads. Det er bare heller ikke, i optikken omkring ren Android, helt rigtigt.

Her kommer forklaringen: Google Fotos har, for alle brugere, gratis ubegrænset plads til billeder og videoer i ”høj kvalitet”, men ikke ”original kvalitet”. Billeder på 16 megapixels og derunder bliver komprimeret for at fylde mindre. Videoer i kvaliteter over 1080p vil blive reduceret til 1080p opløsning.

I Google Fotos kan ”original kvalitet” kun benyttes hvis man holder sig inden for den gratis lagerplads på ens Google konto, eller tilkøber mere plads.

Det er altså præcis det samme som alle andre brugere af Google Fotos (på alle Android telefoner) vil opleve, og ikke noget særligt for Nokia. Du kan i Googles supportdokumentet læse mere om pladsen i Google Fotos.

En Google Pixel telefon kommer derimod med ubegrænset plads til billeder og videoer i original kvalitet, men det er ikke dette Nokia tilbyder på deres telefoner, selvom de kører ”ren Android”.

Jeg er ærgerlig på Nokia og kundernes vegne. Det ville have været et killerargument for Nokia med original kvalitets billeder på Google Fotos i fuld kvalitet. Særligt når de begynder at komme med deres topmodeller. Øv hvor er jeg skuffet.

Rigtig udvidelse af hukommelsen

Skærmbillede fra Nokia 5 (Foto: MereMobil.dk)

Skærmbillede fra Nokia 5 (Foto: MereMobil.dk)

Jeg har brugt 15 ud af de 16 GB plads i den interne hukommelse på Nokia 5. Det er særligt apps, godt 7 GB, der ud over systemsoftwaren, optager pladsen.

Du kan sætte et MicroSD-kort i telefonen på op til 128 GB, og nu bliver det smart. Nokia 5 kan nemlig formatere hukommelseskortet så den kombinerer hukommelsen på kortet med den interne hukommelse. Du kan altså med et kort på bare 64 GB udvide pladsen betragteligt.

På de fleste andre Android telefoner kan hukommelseskort kun bruges til lagring af billeder og videoer samt enkelte typer af apps. På Nokia 5 kan det hele være én stor hukommelse.

Denne funktion kom sammen med Android 6.0 Marshmallow, men det er ikke ret mange telefoner i markedet, der tilbyder denne mulighed.

Udvidelsen kommer dog med en pris som er vigtig at kende. Intern hukommelse er markant hurtigere end selv et nyt og godt hukommelseskort. Du kan derfor komme ud for, at nogle fotos og apps vil indlæses langsommere. Derfor er det HELT afgørende, at du køber et nyt hukommelseskort af ordentlig kvalitet, og ikke bare snupper et kort i skuffen der er nogle år gammelt.

Eksempler på hurtige hukommelseskort er f.eks. Sandisk Extreme Plus og Sandisk Extreme Pro. Ifølge Pricerunner er prisen på et Sandisk Extreme Pro mellem 400 og 600 kroner alt efter hvor du køber. Extreme Plus er lidt billigere.

Generelt skal du vide, at en 16 GB telefon som denne benytter 7,22 GB til styresystemet. Du har altså reelt kun lige godt 9 GB at gøre godt med.

Point til Nokia for at give brugerne valget, som de vil bruge hukommelseskort som en del af den samlede hukommelse på telefonen, eller blot som på andre telefoner, et ekstra lager.

Sløv i optrækket

Nokia 5 (Foto: HMD Global)

Nokia 5 (Foto: HMD Global)

Jeg er ikke imponeret over ydelsen fra Nokia 5. Snapdragon 430 processoren er den samme som findes i Motorola Moto G5, blot med den forskel, at Moto G5 opleves hurtigere.

Du skal have tålmodighed når du åbner eller skifter mellem apps. Faktisk grænser hastigheden sig til irriterede. Der er en uacceptabel ventetid begge steder, også selvom telefonen er relativt billig.

Jeg forventer ikke mirakler i denne priskategori. Vi har bare set det gjort bedre. Som f.eks. på Moto G5 eller Moto G5 Plus.

I den rå benchmarkydelse leverer Nokia 5 omkring 43.000 point i Antutu Benchmark og 289 point på 3D Mark. Til sammenligning leveres 44.146 / 295 point fra Moto G5, der har tilsvarende processor og chipset. Storebroderen, Moto G5 Plus, der kører på Snapdragon 625 ender på 64.792 / 466 point.

Når særligt Nokia 5 og Moto G5 ligger så tæt på hinanden i benchmarkprogrammerne, men alligevel i brug opleves meget forskelligt, må jeg nok konkludere, at RAM-mængden her er synderen. Nokia 5 har 2 GB RAM (arbejdshukommelse), mens Moto G5 (og G5 Plus) kommer med 3 GB RAM.

Jeg har, som jeg altid gør, læsset telefonen med en masse data, og brugt Nokia 5 som min primære telefon i testperioden. Og når man indlæser 500 enheder i opkaldslisten og i omegnen af 5.000 SMS-beskeder samt en masse apps, så begynder telefonen altså at opføre sig anderledes. Med denne testmetode kan man sige at jeg fremskriver telefonens alder, og ser altså på den som den opleves efter et halvt til et helt års brug.

Lang de fleste telefoner fungerer rigtigt fint ud af salgspakken, men et dataload gør en forskel.

Screenshots fra Nokia 5

Kameraet er langsomt og uimponerede

Billede taget med Nokia 5 (Foto: MereMobil.dk)

Panoramabillede taget med Nokia 5 (Foto: MereMobil.dk)

Selvom der står 13 megapixels opløsning på kameraet, kan det ikke bruges til ret meget. Kameraet åbner så langsomt, at man ikke spontant fyrer billeder af. Dertil kommer, at det er langsommeligt at få et motiv i kassen,

Billeder, af motiver der står stille, bliver egentlig fornuftige, men hvad hjælper det? Man kan jo ikke bede verden gå i stå, mens man klargør kameraet og får billedet i kassen.

Nokia har annonceret et samarbejde med Carl Zeiss om optik til kameraer i kommende telefoner, hvilket skaber lyspunkter fremadrettet, men Nokia 5 er så langt fra et fornuftigt mobilkamera som man næsten kan komme. Og det er hastigheden der slår oplevelsen ihjel.

Nokia vil igen samarbejde med Carls Zeiss

Billeder taget med Nokia 5

Batteritid og andre betragtninger

Nokia 5 (Foto: HMD Global)

Nokia 5 (Foto: HMD Global)

Batteriet har en kapacitet på 3.000 mAh hvilket egentlig er glimrende for en telefon i denne kategori. Du skal forvente en levetid på en dag ved intens brug af telefonen, og sætte god tid af til opladning. Hurtig opladning er ikke understøttet, og der medfølger derfor også kun en standardlader i salgspakken.

Nokia 5 gør brug af MicroUSB-stik til opladning. Her havde den nye USB Type-C, fremtidens stik, klædt den.

I salgspakken ligger i øvrigt et lidt tarveligt headset, der tilsluttes via 3,5 mm. jackstik. Smid det ud, og brug et andet, er mit bedste råd. Lyden fra den indbygget højtaler er ikke noget synderlig god oplevelse, men selve opkaldskvaliteten fejler ikke noget.

Jeg har ikke haft problemer med dækning fra hverken mobilnet eller Wi-Fi, og Bluetooth headset har fungeret uden fejl. Derimod har jeg afprøvet Samsung Gear S3 på telefonen, med et dårligt resultat. Så snart Gear S3 og telefonen er uden for rækkevidde af hinanden, bliver forbindelsen ikke genoprettet, og generelt har Samsungs software ikke kørt særligt godt.

For at udelukke fejl har jeg efterfølgende testet Gear S3 med Pixel XL – altså Googles egen telefon, hvor det har kørt fejlfrit.

TEST: Pixel XL – nu er Android blevet voksen

Nå ja. Nokia-tune og den klassiske SMS-lyd er bevaret. Ren nostalgi…

TEST: Smartwatch Gear S3 er ret godt

Konklusion: Ikke længere nok at hedde Nokia

Nokia 5 (Foto: HMD Global)

Nokia 5 (Foto: HMD Global)

Undervejs har jeg sammenlignet med Motorola Moto G5 da dette også er en lowend til mellemklasse telefon, hvor en nogenlunde ren Android er anvendt. Og nu bliver det problematisk for Nokia.

Moto G5, med samme processor og hukommelse, 3 GB RAM frem for 2 GB og i øvrigt en hurtigere brugeroplevelse, også kameraet, koster kun cirka 1.600 kroner. Nokia 5 koster fra 1.800 til 2.000 kroner, ifølge Sponseret link Pricerunner.

TEST: Læs mere om Moto G5

G5 er bare en bedre telefon til denne pris. Et endnu bedre køb er så rent faktisk Sponseret link Moto G5 Plus, der aktuelt koster ned til godt 2.160 kroner. Når det er sagt, så er Nokia 5 MEGET pænere i designet. Jeg har tidligere benævnt Moto G5 og G5 Plus som ”det gamle Østeuropa på en dårlig dag”, men det er naturligvis en smagssag.

Nokia er kommet ind på et ubarmhjertigt hårdt marked med en fornuftigt designet telefon, der er for dyr, i forhold til hvad markedet ellers byder på.

Det største argument for at købe Nokia 5 er designet, og de løbende opdateringer til Android. Vi placerer mere og mere følsomt indhold på vores smartphones, og netop opdateringer til system-apps, samt sikkerhedslaget i Android, er set med mine øjne et kæmpe plus. Lad os håbe Nokia kan holde fast i denne strategi.

Jeg glæder mig til de forventeligt kommende Nokia telefoner med bedre specifikationer. Lad os håbe, at Nokia ikke har storhedsvanvid, og prissætter dem på linje med iPhone, Sony og Samsung. Tiden er en anden, og det er ikke længere nok bare at hedde ”Nokia”.

3 ud af 6 stjerner. Godt på vej med ikke fuldendt.

Køb Nokia 6 eller Nokia 8

Efter afslutningen af denne anmeldelse har jeg i en periode brugt Nokia 6. Denne er væsentligt bedre end Nokia 3 og Nokia 5. Hvis du vil have en telefon i Nokias lavpris-kategori, så er Nokia 6 det absolut bedste køb.

Er du til high-end specifikationer, design og ydelse samt et forrygende godt kamera, så skal du købe Nokia 8. Her kan du læse min store Nokia 8 anmeldelse.

Fordele og ulemper (Nokia 5)

Fordele

– Ren Android – aktuelt v. 7.1.1
– Lækkert højkvalitetsdesign
– God lyd ved samtaler. Mulighed for dual-SIM
– Udvidelse af hukommelse ved sammenlægning af ekstern og intern
– Løbende opdateringer af systemapps, sikkerhed og Android-systemet

Ulemper

– Alt for sløv i brugeroplevelse
– Meget langsom kamerastart, fokusering og eksekvering
– Konkurrenter tilbyder et bedre produkt, billigere

Mere til historien

Selvom Nokia ofte omtales i forbindelse med telefoner så laver de faktisk andre ting. F.eks. er de en stor spiller på opbygning af mobilnetværk og infrastruktur – et marked hvor vi også finder Ericsson og Huawei.

Nokia 5
Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Xiaomi 14 Ultra test | Muligvis årets bedste telefonkamera

TEST: Xiaomi 14 Ultra er en stor og kraftfuld smartphone med masser af RAM og lagerplads. Men det er, når du starter kameraet, at du for alvor bliver imponeret.

(mere…)
Sennheiser Accentum Plus test | fantastisk til prisen

TEST: Vil du have hovedtelefoner med aktiv støjreduktion og god lydkvalitet til en god pris? Læs min Sennheiser Accentum Plus test her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55 test | faktisk ret god billigtelefon

TEST: Denne telefon bringer dig ned i gear! Kameraet og batteritiden overrasker men ydelsen er begrænset. Læs min Galaxy A55 test her.

(mere…)
Det bedste smartwatch til Android-telefoner

DUELTEST: Lang batteritid eller omfattende sundhedsdata. Det er hovedforskellene på disse to smartwatches.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram