OnePlus 5 test – god men så heller ikke bedre

TEST: OnePlus 5 er en fin telefon, men den overgår ikke sin forgænger OnePlus 3T. Særligt kameraet skuffer, mens batteriet overrasker.

OnePlus 5 test

OnePlus 5 (Foto: OnePlus)

Det er svært at bedømme OnePlus 5. Den har, til prisen, helt vanvittige specifikationer. Derfor kan man i princippet sende den til toppen af karakterskalaen, blot ved at argumentere for, at den er billigere end konkurrenterne, og dermed se gennem fingre med problemerne.

Sådan bliver denne anmeldelse af OnePlus 5 ikke. Gradvist fra produkt til produkt har OnePlus øget deres pris, hvilket indikerer min tidligere udtalelse om, at prisen er OnePlus’ vej ind på markedet. Jeg tror, at vi længere ude af tidslinjen vil se OnePlus koste tæt ved det samme, som de øvrige topmodeller.

 – OnePlus opprioriterer Danmark – ansætter medarbejdere

Derfor er det på tide, at OnePlus bliver anmeldt på samme vilkår som markedets andre telefoner – og ikke bare med prisen som argument. Men også om de fuldt ud lever op til det de lover – trods den lidt lavere pris end konkurrenterne.

Velkommen til min OnePlus 5 test.

Specifikationer: OnePlus 5 mod OnePlus 3T

OnePlus 5 OnePlus 3T
Skærm 5,5” AMOLED (1080×1920 px) 5,5” AMOLED (1080×1920 px)
Beskyttelse Corning Gorilla Glass 5 Corning Gorilla Glass 4
CPU Qualcomm Snapdragon 835 Qualcomm Snapdragon 821
GPU Adreno 540 Adreno 530
RAM 6 / 8 GB 6 GB
Hukommelse intern 64 / 128 GB 64 / 128 GB
Udvidelse m/ MicroSD Nej Nej
Dual-SIM Ja (Nano-SIM) Ja (Nano-SIM)
Kamera Dual 16 MP (f/1.7) + 20 MP (f/2.6). 16 megapixels (f/2.0)
Optisk billede stabilisator Nej Ja
Frontkamera 16 megapixels (f2.0) 16 megapixels (f2.0)
Stik USB Type-C / 3,5 mm jackstik USB Type-C / 3,5 mm jackstik
Fingeraftrykslæser Ja. På fronten Ja. På fronten
Batteri 3.300 mAh 3.400 mAh
Hurtigopladning Dash Charge Dash Charge
Mål 154.2 x 74,1 x 7.25 mm 152.7 x 74.7 x 7.4 mm
Vægt 153 gram 158 gram
Styresystem Android 7.1.1 Nougat Android 7.0 Nougat*
Producentversion OxygenOS 4.5.1 OxygenOS 4.0.3*

De fleste specifikationer er bedre

OnePlus 5

OnePlus 5 (Foto: OnePlus)

Specifikationerne på OnePlus 5 flytter virkelig noget. Når den nyeste processor fra Qualcomm, Snapdragon 835, kombineres med 8 GB RAM, mærkes det virkelig.

På Antutu Benchmark scorer telefonen det højeste antal point, jeg hidtil har målt på en smartphone. Imponerede 180.590. Tættest på kommer Samsung Galaxy S8+ med 173.902 point, dog målt på Exynos chipset og ikke Qualcomm. Inden for Snapdragon 835 telefonerne kommer HTC U11 med 170.115 point tættest på.

På 3D grafik scorer OnePlus 5 3.049 point med benchmarkprogrammet 3D Mark, men Sony Xperia XZ Premium får her hele 3.215 point. Dermed har Sony førertrøjen.

TEST: Samsung Galaxy S8+ er mega flot og kompakt

Der har været en del skriverier om, at OnePlus snyder på vægten i benchmark-målingerne. Det ændrer bare ikke på, at OnePlus 5 virkelig kommer med potent regnekraft, og opleves virkelig hurtig.

Har OnePlus snydt i benchmarktesten af OnePlus 5?

OnePlus 5 mod konkurrenterne

Antutu 3D Mark
OnePlus 5 180.590 3.049
OnePlus 3T 157.623 2.438
HTC U11 170.115 2.680
S Galaxy S8+ 173.902 2.554
S Xperia XZ Premium 169.985 3.215

Skærmen er ’god nok’

OnePlus 5

OnePlus 5 (Foto: OnePlus)

Du falder ikke ned af stolen over skærmen. 1.920 x 1.080 pixels på AMOLED-teknologi er lidt ”so yesterday” når vi taler topmodeller. Der er ingen kant-til-kant skærm eller buede afslutninger. Heller ikke et underligt aflagt skærmformat som på Samsung.

Men bare rolig. Full HD-opløsningen er alt rigeligt ved almindeligt brug af en smartphone. Og flere pixels er lig med højere strømforbrug. Derfor kan det give god mening for producenten, at spare på netop dette område.

Skærmoplevelse er ’god nok’, men det er ikke en skærm du viser frem til vennerne som noget helt unikt.

Hurtig fingeraftrykslæser men dårlig lyd

Præcis som konkurrenterne kommer OnePlus 5 med en fremragende fingeraftrykslæser. Den er lynhurtig, præcis og kan låse telefonen op fra dvale, ved blot at lægge fingeren på sensoren.

Lyden er derimod lige så ringe som sensoren er præcis. Højtaleren lyder skinger og yder på ingen måde musikken retfærdighed.

Hvis du skal have en telefon med lækker lyd, så er det HTC U11 du skal gå efter.

TEST: HTC U11 – HTC’s bedste, nogensinde

Der er intet headset i salgspakken, men 3,5 mm jackstik er bevaret, så du kan tilslutte hvilke som helst standard-headsets du vil. Der kommer i øvrigt ikke lyd ud af USB Type-C stikket, som jeg efterprøvede med et USB Type-C headset. Lydkvaliteten fra 3,5 mm udgangen er så-som-så. Det er i hvert fald ikke en lydkvalitet du vil falde på halen over.

Generelt finder jeg det uambitiøst, at OnePlus ikke har større fokus på lyden, end tilfældet er.

Et par software-justeringer

OnePlus 5 leveres med Android 7.1.1 Nougat og OnePlus brugerflade-tilpasninger OxygenOS v. 4.5.2. Sikkerhedsrettelserne er fra 1. maj 2017. Der er dog allerede en opdatering på vej til OxygenOS v. 4.5.3, ifølge GSMArena.com.

Det er på mange punkter Googles oprindelige Android-udgave, men der ses alligevel en del forskelle. Disse forskelle gør, at OnePlus ikke kan opdateres i samme tempo som på Googles egne telefoner Pixel og Nexus.

Listen med alle de installerede apps, i daglig tale menuen, hentes frem ved at trække fingeren opad midt på skærmen. Topgardinet hentes ned når fingeren trækkes modsat. Præcis som på Google Pixel-telefonerne.

Nogle af ændringerne, når der sammenlignes med ’ren Android’ er, at OnePlus bruger deres egen galleri-applikation og kamerasoftwaren er ligeledes anderledes. OnePlus har desuden deres egen SMS-app.

Chrome, Mail (Gmail-app) og Kalender er eksempler på apps, der ikke er ændret.

OnePlus 5 kommer i OxygenOS med ”Læsetilstand” og ”Spiller vil ikke forstyrres” som nyskabelser. Læsetilstand skifter til en sort/hvid farve-pallette, der skulle gøre det lettere at læse tekster på skærmen. Jeg synes ikke rigtigt det giver mening. Spiller vil ikke forstyrres lukker ned for notifikationer, når telefonen bruges til spil, hvilket for spillere vil være en hjælpende hånd.

Jeg synes der er tale om en succesfuld Android-udgave, der stort set er bloatware-fri.

Den OnePlus 3T jeg har liggende kører i øvrigt stadig OxygenOS v. 4.1.6 og har dermed ikke de samme softwarenyheder som den nye topmodel. Begge mobiler kører dog samme Android-version og sikkerhedsniveau.

Screenshots fra OnePlus 5

Kameraet giver rystede billeder

Nu har jeg i en længere periode brugt HTC U11, der ifølge DxOMark har verdens bedste mobilkamera. Med OnePlus 5 i hånden kan man godt mærke forskel; billederne mangler noget.

Telefonens dual-kamera består af en 16 megapixels RGB-sensor og 20 megapixels telephoto sensor. Opbygningen minder om iPhone 7 Plus, der dog kun benytter sensorer på 8 megapixels. Sensorerne i OnePlus 5 kommer fra Sony. Til hovedkameraet er der anvendt Sony IMX 398 på RGB-sensoren, mens Sony IMX 350 benyttes til telephoto.

OnePlus har glemt den optiske billedstabilisator. Derfor kan man godt komme ud for lidt sløring, på grund af rystelser, som ikke reddes af den softwarebaserede stabilisator. På videooptagelser opleves også en mangel i forhold til stabilisatoren.

OnePlus 3T havde optisk billedstabilisator. Derfor må det på OnePlus 5 været at betragte som en nedgradering, såfremt du skifter fra den ene telefon til den anden.

Billeder taget med OnePlus 5

Portrætfotos er ikke på iPhone niveau

Portraitmode_OnePlus5

Portrætfoto taget med OnePlus 5 (Foto: MereMobil.dk)

Som på iPhone 7 Plus har OnePlus 5 også portrættilstand hvor ansigterne står skarpt, mens baggrunden bliver sløret. Idéen er at efterligne den tilsvarende effekt man kan skabe med et spejlreflekskamera.

Apple klarer sig her bedre. OnePlus 5 er ikke dårlig. Blot ikke nær så god. I nogle tilfælde kan man f.eks. komme ud for, at noget af baggrunden ikke er sløret, eller at sløringen sker for aggressivt.

Jeg har fået taget et portrætbillede af mig selv med henholdsvis iPhone 7 Plus og OnePlus 5. Læg mærke til hvordan iPhone laver en flottere baggrund, men at ansigtet fremstår underbelyst. Et klik på automatisk justering i Adobe Lightroom afslører dog, at billedet fra iPhone er væsentligt bedre.

Som altid ved anmeldelser tager jeg et mørkefoto ved cirka 5 LUX. Denne gang OnePlus 5 mod iPhone 7 Plus, HTC U11 og OnePlus 3T.

Mørkefotos er bedre på OnePlus 3T

Billedet fra OnePlus 5 har en del støj, og motivet fremstår sløret. Her klarer OnePlus 3T sig markant bedre. Sammenlignet med iPhone er 3T stadig bedre, og får bare OnePlus 5 til at fremstå uinteressant. HTC U11 er den klare vinder med det absolut bedste billede.

Portraitmode_iPhone7Plus

Portrætfoto taget med iPhone 7 Plus (Foto: MereMobil.dk)

iPhone 7 Plus har 2x optisk zoom, og der har været noget forvirring i kommunikationen omkring OnePlus 5. Som vi tidligere har skrevet så matcher OnePlus ikke iPhone på dette punkt. Kameraet har 1,6x optisk zoom og 0,4x digitalt zoom

OnePlus 5 har ikke 2x optisk zoom

Som på 3T har 5’eren også mulighed for billedformaterne 4:3, 16:9 og 1:1. Den særlige HQ-tilstand kan bruges i mørke omgivelser, når man vil have bedre resultater. Men i forhold til HDR-tilstanden synes jeg det er svært at se forskel.

Videooptageren kan køre i følgende tilstande: 1080p, 1080p 60 fps, 720p og 4K.

Du får 16 megapixels frontkamera, der faktisk gør det fornuftigt, også i forhold til selfies i mørke omgivelser.

Billederne fra OnePlus 5 er nogenlunde, ikke fantastiske, og du får et udmærket og fint kamera. Risikoen for sløring på grund af rystelser er overhængende. Overraskende er det, at 3T tager bedre billeder.

Testfotos taget ved cirka 5 LUX

Den geniale knap

Hvis du som jeg var glad for den fysiske knap til valg af lydtilstande på 3T, så fortvivl ikke. Denne findes også på 5’eren. Det er vel nok OnePlus’ bedste feature, og den jeg savner mest på andre telefoner.

De tre tilstande kan være Lydløs, Må ikke forstyrres og Ring. Du kan altså lynhurtigt, og uden at se på telefonen, skifte lydprofil.

Jeg ved dette ikke er en super hightech-feature, men det VIRKELIG anvendeligt. Det undrer mig, at konkurrenterne ikke har kopieret dette.

Minder om en iPhone

Gennem tiderne har mange produkter fået inspiration fra hinanden. Det mest gennemgående er sammenligninger med iPhone. Måske husker du HTC One A9 (oktober 2015) hvor HTCs topchef indrømmede ligheder med iPhone 6S, men med omvendt fortegn. HTC vendte anklagen om iPhone-kopiering om, og sagde, at det var Apple der kopierede HTCs design.

Vi kommer ikke uden om en forbløffende lighed mellem OnePlus 5 og iPhone 7 Plus. Her er hovedpunkterne:

  • Dual-kameraets placering
  • Mikrofonhul og fotolysdiode ved siden af dual-kameraet
  • Lydstyrkeknapperne på venstre side
  • Knap til lydprofiler (venstre side)

Diskvalificerer det så OnePlus 5? Nej overhovedet ikke. Jeg synes det er skønt med inspiration på tværs af producenterne. Det allervigtigste for mig er om telefonen fungerer.

OnePlus 5 har en tykkelse på 7.25 mm. Det er dermed den hidtil tyndeste OnePlus-model. Hjørnerne er rundet og dens tynde profil samt aluminiumsmaterialet får mobilen til at fremstå helstødt og elegant.

Batteritiden rykker virkelig

Opladegraf OnePlus 5

Det tager cirka 110 minutter at oplade OnePlus 5 fra 0-100 % (Foto: MereMobil.dk)

Selvom batteriet har mindre kapacitet end på forgængeren OnePlus 3T så er batteritiden bedre. På OnePlus 3T havde jeg omkring 30-35 procents batteritid tilbage efter 15 timers driftstid (skærmtid 2 timer og 20 minutter).

OnePlus 5 endte på 48 procents kapacitet tilbage efter 17 timers drift (skærmtid 2 timer og 10 minutter). Jeg vil altså godt kunne køre to dage uden opladning.

Ved afspilning af en times Netflix ved fuld lysstyrke, er der et batteridræn på 9 procent. Det svarer teoretisk til cirka 11 timers videoafspilning på en fuld opladning. Det er cirka en time mere end jeg målte på OnePlus 3T.

OnePlus bruger såkaldt Dash Charge til opladning. Det er OnePlus’ egen version af Quick Charge. Med denne særlige oplader, og i øvrigt kun via det medfølgende ladekabel, kan telefonen lades vældig hurtigt op. Fra 0 til 50 procent går der kun 30 minutter.

Konklusion: Ikke nær så god som 3T

OnePlus 5

OnePlus 5 (Foto: OnePlus)

OnePlus 5 er en rigtig god smartphone, men den har ikke fat i mig på samme måde som OnePlus 3T. Kameraet er dårligere, lyden i højtalerne er ikke forbedret og så synes jeg godt man kunne få et headset med i salgspakken. Men okay. Et eller andet sted skal der jo spares for at holde prisen nede. Men skal man have et headset giver det altså også en udgift i forhold til hos konkurrenterne.

Jeg siger ikke vi behøver 4K-skærmopløsning, men når OnePlus 5 er en topmodel, og når de rigtigt gerne vil måle sig med f.eks. Samsung, så burde de måske have opgraderet på skærmteknologien.

Når det er sagt så er batteritiden fænomenal. Designet er bestemt også i den gode ende, men det får ikke folk omkring dig til at udbryde et ”wow den er flot”.

OnePlus 3T fik topkarakter fordi den var noget særligt, og leverede mere end jeg forventede. Også set i lyset af, at det var den første telefon fra OnePlus, der kunne købes i en dansk butik.

Jeg ender på 5 ud af 6 stjerner til OnePlus 5. Det er ikke en dårlig telefon. Det er bare ikke en telefon, der for mig har det ekstra som en topkarakter kræver – uanset prisen.

Du kan købe OnePlus 5 med 8 GB RAM og 128 GB intern hukommelse til 4.299 kroner. Der fås også en 6 GB RAM version med 64 GB intern hukommelse til 3.799 kroner.

TEST: OnePlus 3T er en powermobil til lavpris

Fordele og ulemper

Fordele

– Lang batteritid og hurtig opladning
– Tyndt og lækkert design
– Effektiv forholdsvis ren Android

Ulemper

– Kameraet yder ikke nok
– Lydkvaliteten i højtaler og via headsetudgang er ikke god
– Ingen udvidelse af hukommelse
– Ikke vand- og støvtæt

Mere til historien

OnePlus telefoner som købes via oneplus.net kan ikke serviceres via teleselskabet 3, der kun udfører reparation og service på telefoner solgt via deres butikker.

OnePlus 5 ,
Giver karakteren:

Avatar

Om John G.

John G. er journalist, mobilekspert og foredragsholder. Han skriver artikler, analyser og anmeldelser til bl.a. Ekstra Bladet og Jyllands-Posten. Du kan også opleve John G. som ekspert i medier som DR, Aftenshowet, Go' Aften Danmark, TV 2 News og DR P3, samt en lang række radioer og udgivelser.