Sony Xperia Z4 Tablet test – slim og lækker men dyr

0

TEST: Sony Xperia Z4 Tablet er ultra tynd, let og hurtig – vi tager i denne anmeldelse et dyk ned i Sonys nyeste tablet.

Sonys position på verdensmarkedet har i en årrække ligget ganske stabilt, ikke mindst takket været rigtigt fine gode gennemsnitlige produkter, der sjældent overrasker, men alligevel formår at give en utrolig tilfredsstillende brugeroplevelse.

Vores Sony Xperia Z4 Tablet test afslører, at den faktisk er værd at købe.

Sony Xperia Z4 Tablet test
Sony Xperia Z4 Tablet

God brugeroplevelse er præcis hvad Sony igen formår at give – denne gang med Xperia Z4 Tablet. Her er tale om et rigtig fornuftigt bud på en 10,1 tommer tablet, der præsterer som lovet, hverken mere eller mindre, yderst kedelig men samtidig ganske tilfredsstillende.

Xperia Z4 Tablet kommer i en nydelig og anonym indpakning, og allerede når man får kassen i hånden, er man klar over, at man har fat i et letvægts produkt.

– Sony Xperia Z4 hedder Z3+

Forsiden er prydet af selve Z4 Tablet. Billedet er taget fra siden af enheden, så man tydeligt kan se, at der er fokus på dens tykkelse eller måske nærmere dens tynde profil.

For i det man får kassen åbnet og fat i selve tabletten, så er ens første tanke; Har de glemt at sætte batteriet i? Så let er Xperia Z4 i hånden, og det er nærmest ikke til at tro. Første gang man står med Z4, helt uden at man behøver at sammenligne med andre tilsvarende enheder, så ved man bare, at her er tale om noget ganske unikt!

Og mine første tanker blev da også bekræftet af specifikationerne. Her er tale om en tablet på kun 389 gram. Hvis man køber udgaven med mulighed for SIM-kort og 4G-forbindelse, stiger vægten sølle fire gram.

Til sammenligning vejer Apples iPad Air 2 ”hele” 437 gram, altså 48 gram mere end Sony Xperia Z4 Tablet, og det til trods for at Xperia Z4 Tablet har fysisk større skærm og højere opløsning.

Xperia Z4 Tablet har, som sine forgængere Xperia Z Tablet og Xperia Z2 Tablet, en plastik bagside. Heldigvis har Sony holdt fast i det bløde og lækre plastikmateriale, som de tidligere har anvendt på deres produkter. Rammen er til gengæld af metal, mens hele fronten er prydet af ridsefast glas, med fingeraftryks-afvisende belægning – sidstnævnte er desværre ikke særlig effektiv.

Alt i alt føles Xperia Z4 yderst behagelig i hånden. Jeg syntes stadig en 10,1 tommer tablet er for stor til én-håndsbetjene i sofaen, og det er ikke længere vægten der er problemet, men størrelsen tynger for meget i håndledet. Her er Sony Xperia Z3 Tablet Compact, det absolutte bedste bud til dato.

Overvejende high-end produkt

Sony Xperia Z4 Tablet er uden tvivl et high-end produkt – ikke mindst påvist af prisen.

Men som køber går man hjem med et yderst velspillende produkt, der uden tvivl indeholder flere af industriens topkomponenter i skrivende stund.

Hurtig processor, flot, farverig og høj skærmopløsning. Let, tynd og velspillende materialer, ikke at glemme, at Xperia Z4 er IP65 og IP68 certificeret, hvilket betyder den er vandtæt og støvafvisende – noget langt de fleste tablets ikke kan prale af.

Xperia Z4 Tablet specifikationer

 HardwareSpecifikation
Skærm10,1 tommer IPS-LCD
Opløsning2560 x 1600 pixels, 299 PPI (pixel per tomme)
ProcessorQualcomm Snapdragon 810Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2 GHz Cortex-A57
GrafikprocessorAdreno 430
RAM3 GB RAM
Hukommelse32 GB intern, op til 128 GB via MicroSD-kort
Kamera8.1 Megapixels, 3264 x 2448 pixels, autofocus
VideooptagelseFuld-HD, ved 30FPS, med HDR
Front kamera5.1 Megapixels
Wi-FiWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct
Bluetooth4.1, A2DP, LE, apt-X
Navigation (GPS)A-GPS, GLONASS, Beidou
Mobilnetværk2G, 3G, 4G LTE Cat6 (300/50 Mbps)
BatteriLi-Po 6000 mAh
SensorerAccelerometer, gyro og Kompas
SystemAndroid 5.0 Lollipop – opgraderes til Android 5.1
Producent-SoftwareSony Xperia brugerflade
SimkortNano-SIM
LydFrontvendt stereo højtalere
Fysisk størrelse254 x 167 x 6.1 mm – 389 gram (393g LTE)
FarverSort og hvid

Som det tydeligt ses af overstående specifikationer, er der ikke tale om budgetvenlig hardware, der har fundet vej til Xperia Z4.

Sådan opleves hardwaren

Som daglig bruger af Xperia Z4 Tablet bliver man overvejende tilfredsstillet af dens præstationer. Er man typen der slukker for enheden mellem brug, så er opstartstiden hurtig. Kan man bedst lide bare at lade den ligge i standby når den ikke bruges, så holder den strøm ufattelig flot – over natten mister den sjældent mere end 2-3 procent batteri.

Skærmen er flot, farverig og vældig kontrastfyldt, video ser flydende og effektfuld ud, og farver gengives naturligt, om end stærke farver til tider kan blive en smule ”Disneyfiseret”.

Ifølge Sony er skærmen i Xperia Z4 Tablet 40 procent skarpere end sin forgænger, Xperia Z2 Tablet, og takket være Sonys ”Live Colour LED-teknologi”, loves der bred og livagtig farvespektrum, hvilket undertegnede kan bekræfte Xperia Z4 Tablet lever meget godt op til.

– Sony: Smartphones er stadigt vigtige for os

Er man den store nyhedsjunkie, eller blot en stor læsehest, så er skærmens opløsning et essentielt punkt der afgør, hvor nem og tydelig den er at læse på, og her brillerer Xperia Z4 Tablet. Med en 2K-opløsning på 2560 x 1600 pixels og en pixel tæthed på 299 PPI klarer den sig rigtig flot på tekstfyldte hjemmesider eller e-bøger.

Elsker man at lytte til musik via et headset, så har Sony tilsat et lille trumfkort i Xperia Z4. De kalder det Sony DNC. DNC står for Digital Noice Cancelling, altså digital støjeleminering. Det kræver dog et headset der understøtter DNC, før man kan få fuld udnyttelse af teknologien.

Sidder man med et headset uden DNC-teknologi, har Sony endnu et kort gemt i ærmet, de kalder det for ClearAudio+. Denne teknologi baserer sig på Sonys mangeårige lyderfaring, og har til formål, at optimere lyden ud fra den enkelte video eller sang man aktuelt afspiller – overraskende nok, gav det positiv og hørbar forskel.

De frontvendte stereohøjtalere i Xperia Z4 Tablet klarer sig til gengæld ikke overvældende. Lyden er tilnærmelses vis gennemsnitlig, om end kontrolleret og på intet tidspunkt overstyrende. Deres helt store force er, at de er placeret frontvendt, hvilket i alle tilfælde er bedre end på bagsiden, eller på siderne af enheden.

Galleri med Sony Xperia Z4 Tablet

Vellykket Lollipop-brugerflade

Sony Xperia Z4 Tablet kommer ud af æsken forud-installeret med Android 5.0 Lillipop. Kort efter første opstart modtog jeg på min testenhed to opdateringer lige efter hinanden, der bragte enheden frem til version 5.0.2. Den hidtil mest fejlfrie version af Lollipop, Android 5.1, lover Sony klar til alle Xperia Z-enheder i løbet af de kommende måneder.

Brugerfladen fra Sony er en af de mere omfangsrige på markedet, på niveau med Samsung, HTC og LG. Alligevel finder jeg brugerfladen tilfredsstillende med rig mulighed for egne tilpasninger, også steder hvor Android ikke selv tillader det, blandt andet under hurtigindstillinger, i drop-down-menuen fra toppen af skærmen.

Hele notifikationsområdet samt hurtigindstillinger har Sony valgt at bibeholde i dens rene Android-stil med få modifikationer – en smule underligt, da det ikke passer ind i resten af Sony-brugerfladens farver og udseende.

Som ofte nævnt, er jeg blandt tilhænger af den rene Android-version, fri for unødvendige applikationer (også kaldet bloatware) og tilpasninger jeg alligevel ikke er tilfreds med. Men Sony er blandt de producenter, der formår at gøre rigtigt mange ting på den gode måde, med mulighed for at tilpasse i et omfang der kan tilfredsstille de fleste.

– Sony har tiltagende vind i sejlende

Jeg er dog ikke fan af de mange applikationer Sony fylder deres enheder med. Dette har blandt andet Samsung lært af på Galaxy S6. I stedet har de samlet alle ”tilbud” under deres egen applikationsbutik. På den måde kan man selv vælge de funktioner og apps man ønsker til. Det burde Sony tage ved lære af.

I det daglige føles brugerfladen ikke tung men hurtig og smidig at anvende. Dette er uden tvivl takket være enhedens kraftige processor – aktuelt den kraftigste på markedet fra Qualcomm.

Snapdragon 810, der ofte har fået skæld ud for høje temperaturer, klarer i vores AnTuTu Benchmark test, at snige sig op på 57.371 point – knap 15.000 point højere end Xperia Z3 Tablet Compact, og knap 5.000 point højere end den anmelderroste Sony Xperia Z3+.

Sony gør det igen – fantastisk batteritid

Over knap fem dages brug med daglig surfen på nettet, læsning af nyheder fra Google Bladkiosk, video fra YouTube og en smule musik, har Xperia Z4 Tablet klaret sig helt på vanlig niveau for en Sony enhed.

Med en skærmtid på fire timer og standby-tid på fire dage og 21 timer, er der lige godt 15 procent strøm tilbage på enheden. Dette er helt på niveau med tidligere Sony-test i tablet-kategorien, og er klart et helt point værd i sig selv!

– Spotify skal levere musikken til Sony

Det opnåede resultatet er med automatisk-lysstyring sat på aggressiv, hvilket betyder den lige har lidt mere lysstyrke, end nødvendigt i forhold til omgivelserne. Hele vejen har Wi-Fi været aktiveret og enheden har på intet tidspunkt været i strømspare-mode, eller haft slukket for automatisk synkronisering af de 62 installerede applikationer.

Ønsker man at forlænge batteritiden yderligere, er dette muligt med ”STAMINA”-tilstanden aktiveret. Her afbrydes al synkronisering og Wi-Fi, når enheden er i standby. Det er dog muligt at tilføje applikationer til en undtagelses-liste, så man på den måde holder vitale-applikationer i opdaterede, med tilstanden aktiveret.

Konklusion – en værdig iPad-konkurrent

Det er ikke unaturligt at sammenligne et nyt produkt op mod konkurrerende produkter, og her ligger Sony Xperia Z4 Tablet sig lige op af iPad Air 2. Med dens utrolig tynde profil og ultra lave vægt, skal man være følelsesløs og blind for ikke at kunne vælge Xperia Z4 frem for en iPad.

MereMobil.dk Anbefaler
MereMobil.dk Anbefaler

Der er også ekstra point for den flotte skærm med den blikfangende 2K-opløsning og den yderst tilfredsstillende batteritid.

Der hvor Sony igen falder igennem gulvet, er på brugerfladen og de mange forud-installerede applikationer. Selvom brugerfladen fra Sony er tilfredsstillende, så er der bare mange applikationer på Android-platformen, der stadig ser utrolig grimme ud, på en 10-tommer tablet – specielt Facebook ligner noget der er løgn, mens stort set samtlige Google applikationer heldigvis ser velproportioneret ud.

– Sony Smartwatch 3 test – holdbart men sløvt

Prisen er også noget de fleste måske skal komme sig over, inden de tager skridtet ud i butikkerne. Med en aktuel dagspris på knap 4.400 kroner uden SIM-kort og godt 5.100 kroner for en med, så er prisen i den helt høje ende af skalaen – for høj hvis du spørger mig.

Det store format og dens lave vægt gør enheden oplagt til medieunderholdning, specielt YouTube, Netflix og DR TV kommer til sin ret på det store 16:9 format. Spil der ikke kræver at man flytter rundt på Xperia Z4 i luften, har helt sikkert også stor glæde af den store skærm, mens spil der kræver fysisk aktivitet bør opleves på en Xperia Z3 Tablet Compact, som stadig er et fantastisk køb.

Xperia Z4 Tablet ender med en varm anbefaling fra MereMobil.dk og på flotte fem ud af seks mulige stjerner.

Den sidste stjerne havde været hjemme, hvis prisen var en smule lavere og man havde fravalgt 95 procent af de forud installerede applikationer og i stedet brugte ressourcerne på at sammensmelte deres brugerflade bedre med Googles Material Design.

Fordele / ulemeper

Fordele

Flot 2K-skærm og god batteritid
– Utrolig lav vægt og tynd profil
– hurtig og smidig brugerflade

Ulemper

– For mange ”bloatware” apps
– Mange apps er ikke designet til 10-tommer
– På den forkerte side af 4.000 kroner

Præsentation af Sony Xperia Z4 Tablet

https://www.youtube.com/watch?v=GTYvnPQmIzE

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer