Sony Smartwatch 3 test – stærkt og beskidt design med sløvt software

3

TEST: Sony Smartwatch 3 har et holdbart og stærkt design, med få svagheder – ét af dem er softwaren, der stadig kræver arbejde.

Sony har været blandt de første producenter der har taget det smarte ur seriøst. Deres første smartwatch var et hæderligt forsøg, deres andet ur var på mange områder milevidt foran konkurrenterne, mens deres tredje og seneste bud, har gode vilkår for at blive det bedste i serien.

Sony Smartwatch 3 test
Sony Smartwatch 3 – valgmuligheder

Smartwatch-kategorien er stadig meget ung, og flere producenter leger i disse tider med både design, software og målgrupper. Det er tydeligt, at kategorien ikke har fundet sin plads på markedet endnu, hvilket softwaren også bærer præg af, både Tizen fra Samsung, Android Wear fra Google og Sony med deres egen modifikation af Android til Smartwatch, bærer alle præg af et endnu ikke fuldendt software-setup.

Hvis udgangspunktet skal tages i de overnævnte tre stykker software, så er Android Wear klart det, der aktuelt har de bedste kort på hånden, og som lige nu oplever den største tilgang af nye apps, features og ikke mindst ser den største udvikling.

Det er derfor glædeligt, at se Sony tage Android Wear til sig, efter de i foråret 2014, meddelte det var tvivlsomt, om de ville med på vognen, efter to generationer med modificeret Android software på deres ure.

Smartwatch 3 – specifikationer

Til at varme op til Sony Smartwatch 3 test, skal vi starte med de grundlæggende specifikationer, der er meget lig det vi ser på de andre Android Wear produkter på markedet.

Den firkantede plastik-refleksive skærm er på 1,6 tommer med en opløsning på 320 x 320 pixels. Udstyret med Android Wear 5.0, bliver systemet drevet af en ARM A7, quad-core processor på 1,2 GHz med 512 MB RAM og 4 GB intern hukommelse.

Til at holde liv i urværket har Smartwatch 3 et 420 mAh batteri, hvilket er det største tilgængeligt i en Android Wear enhed, nærmeste konkurrent er LG G Watch R, med et 410 mAh batteri, så lover det allerede godt for testen.

For at holde forbindelse til omverdenen, er uret udstyret med Bluetooth 4.0, NFC og MicroUSB. Smartwatch 3 har også en lang række sensorer, blandt andet lys-sensor, accelerometer, kompas, gyro og GPS. Sidstnævnte skiller sig også ud fra gruppen af Android Wear enheder, ved at være det eneste ur med indbygget GPS, mere om det senere i vores test. Desværre betyder implementeringen af GPS, at Sony ikke har fået plads til en pulssensor, hvilket de andre Wear producenter har prioriteret.

En sidste enestående feature ved Smartwatch 3 er dens IP certificering, der igen er unik for Wear enheder. Dette ur er nemlig IP68 certificeret, hvilket betyder det kan ligge under mere end én meter dybt ferskvand i op til 30 minutter uden at tage skade, vi testede uret i både regnvejr og under bruseren, begge dele overlevede den uden problemer. I regnvejret var det endda muligt stadig at betjene uret.

Beskidt design

Hvad er det vigtigste for et ur, at se godt ud eller at kunne tåle lidt af hverdagens tæsk? Hvis dit svar er det første, så må denne journalist beklage  – Sony Smartwatch 3 bliver ikke uret jeg tager på til skjorten inden byturen.

Bevares, uret er ikke decideret grim, men med dets bløde plastik ydre, signalerer den hverken eksklusivitet eller mode. Personligt vil jeg mene Smartwatch 3 er et lidt anonymt ur, der let går i ét med ens hverdagstøj, specielt hvis det er mørkt tøj. Dens sorte rem og mørke skærmramme, får dog uret til at fremstå som en lille klods om håndledet. Her skal man vælge at købe remmen i anden farve (ekstra tilbehør), for at få designet til at stå frem, hvis man ønsker dette.

Hvis dit svar på overstående spørgsmål derimod var, at uret skal kunne holde til hverdagens tæsk, så er Smartwatch 3 det perfekte valg. Jeg vil endda mene, at der ikke er et bedre valg på markedet.

Urets ydre er hovedsageligt forbeholdt plastik og gummi, hvilket i det daglige har betydet jeg ikke har behøvet tænke over, om nu uret ville blive ridset. I mit daglige virke, arbejder jeg med mange materialer, flere af dem skarpe, hårde og tunge. Jeg har ofte ramt uret imod noget, specielt hvis jeg har skulle række ind, ud eller op efter noget, men ikke én eneste skramme eller rids, er at se på Smartwatch 3, hvilket er imponerende!

Det samme kan ikke siges om mit LG G Watch R, hvis ydre hovedsagligt er af metal, glas og lidt plastik. Denne har på få måneders brug, fået de første brugstegn, dette er selvom jeg har været yderst påpasselig med uret, så plus point til Sony på denne konto.

Ulempen ved Sonys materialevalg, specielt på valget af remmen, er dens evne til at opsamle skidt og støv! Lige så imponeret jeg er af urets holdbarhed, ligeså lidt uimponeret er jeg over dens udseende efter få timer på håndledet. Urets rem er indhyllet i støv og skidt på ingen tid, hvilket ikke får uret til at se mere eksklusivt ud, tværtimod. På afstand er det ikke noget der bemærkes, men tages uret op ved betjening, ses støv og sandkorn tydeligt.

Sony ser dog ud til at have lyttet til kritikken, som ikke kun kommer fra undertegnede. Flere anmeldere har påpeget Sonys valg af materialer, hvilket har resulteret i at Sony er på vej med en ny rem af metal, som klart indbyder til det mere eksklusive look.

Firkantet er bedst

Android Wear enheder fås i to fysiske formtyper, firkantet eller rundt. Står du og skal vælge imellem de to, vil de fleste nok pege på, at det runde ur ligner et mekanisk ur, mens det firkantede, ofte mere ligner en gadget til nørden, der ikke kan nøjes med at se tiden på sit håndled.

Selvom Google under præsentationen lagde vægt på, at formfaktoren på urene, ikke afgjorde hvordan du ville opleve Android Wear, så må jeg indrømme, at det gør det faktisk!

Android Wear er udviklet til at tilpasse sig begge skærmtyper, men faktum er, at det firkantede ur kan vise mere at det indhold der kommer op på skærmen, end det runde ure kan. Sammenlignes Sony Smartwatch 3 med en LG G Watch R, findes der adskillige notifikationer, der bare ser bedre ud på Smartwatch 3, end på G Watch R, alene ud fra det faktum at man kan se mere af notifikationen, uden at bladre på Sony enheden.

Overnævnte er selvom begge enheder har samme skærmopløsning, eneste forskelle er at LG G Watch R, er rundt og har 1,3 tommer skærm, mod Sonys 1,6 tommer. Skulle jeg vælge enhed alene ud fra hvor jeg får de mest fyldestgørende notifikationer og informationer, uden at røre uret, så valgte jeg på stedet et firkantet Smartwatch ur.

Screenshots fra Sony Smartwatch 3

Udvaskede farver

Godt nok leverer Sony bedst informationerne fra skærmen, men den gør det desværre langt fra flottest. Sammenlignet med LG G Watch R, der har en P-OLED skærm, står Smartwatch 3 fra Sony helt udvasket og matte i farverne sammenlignet med uret fra LG.

Rød bliver en meget lys rød, næsten som hvis man tegner med en sløv tusch på hvidt papir. Det samme gælder for samtlige farver jeg smed efter uret. Selv med LG G Watch R skruet ned på dets laveste lysstyrke, er farverne kraftigere end hvad der ses på Smartwatch 3. Det er rigtigt ærgerligt, og jeg ville gerne bortforklare det, med den refleksive beskyttelse over skærmen, men det er tydeligt at det er selve skærmen, der ikke leverer varen her.

Dog har Sony Smartwatch 3 lyssensor, hvilket betyder den selv justerer skærmens lysstyrke efter det omgivende lys i rummet. Dette er rigtigt behageligt, og betyder blandt andet, at brug af navigiation om aftenen, ikke bliver generende for øjnene, hvilket er godt når navigeringen forgår i bil.

Android Wear i udvikling

Sony Smartwatch 3 kører på det nye Android Wear software, udviklet specifikt til smartwatch platformen. Det giver en række fordele, at have Android kørende på sit smarte ur, men systemet er langt fra fuldendt, hvilket det bærer tydelig præg af.

Selvom uret her er udstyret med en quad-core processor, opleves der stadig hakkende brugerflade, lange responstider og sløv start af applikationer. Android Wear føles på en række punkter som Android 2.3 Gingerbread gjorde, tilbage i 2010. Det føles som noget der kan nå langt, meget langt. Men det kan ikke skjules, at softwaren mangler justeringer.

Det skal pointeres at overnævnte svagheder i softwaren, ikke er konstant, men det opleves flere gange dagligt, at det hænger eller ikke reagerer på ens input. Oftest oplever jeg disse svagheder, hvis det er noget tid siden jeg sidst har interageret med uret. Når først jeg har haft menuer og notifikationer hevet frem én gang, så kører Android Wear som smurt og rigtigt hurtigt. Jeg kan derfor godt tro, at det har noget med strømbesparelse at gøre. Android Wear er ikke sat op til multitasking, og det giver derfor god mening at ”lukke” tidligere åbnede applikationer eller notifikationer som ikke er afvist, for at spare på strømmen.

Ser man bort fra overnævnte svagheder i Android Wear, så emmer systemet af potentiale. Alene på applikationsfronten sker udviklingen i en rivende fart. Nye apps dukker dagligt op med opdateringer der implementerer funktioner til Android Wear. Hvad enten det blot er, at notifikationer får det rette udseende på uret, eller det er helt nye funktioner, så er udviklingen til stede, og det er vigtigt for et nyt og ungt system, som Android Wear er.

Dertil skal der også lyde et par ord om muligheden for at gøre uret personligt, med det der på engelsk bliver kaldet for ”watch faces”, direkte oversat urets ansigt, men på dansk kaldes urskiven. Der er selvfølgelig tale om baggrunden på forsiden, det første man ser når håndledet hæves op, for at se tiden og de nyeste notifikationer.

Antallet af urskiver vokser eksplosivt dagligt, blandt andet takket være applikationer som ”Facer” og ”WatchMaker” der begge tillader helt almindelige brugere at lave deres egen urskive og dele den med omverdenen. Hjemmesiden Facerepo.com, byder på tusindvis af nye urskiver. Dagligt bliver der lagt op mod hundrede nye ind på hjemmesiden. Det er let at hente og installere urskiverne, hvilket gør det endnu sjovere at skifte urskive alt efter hvilket humør man er i, eller efter hvor man befinder sig.

Faktisk kan man hente og gemme urskiver til næsten hvilket som helst formål, både til byturen, den fine middag, sport eller arbejde. Præcis denne mulighed for alsidighed i Android Wear, mener jeg gør platformen til markedets bedste og giver den en stor fordel overfor nye såvel som allerede etablerede smartwatch-platforme.

Forud-installeret på Smartwatch 3 findes allerede en række forskellige og flotte urskiver, som til en start klæder uret flot. Jeg har det meste af min test brugt det digitale ur, men urskiverne ”Reveal” og ”Simple” klæder også uret rigtigt godt.

Tip: Must-have apps til Android Wear

Smartwatch 3 er unik

På flere områder skiller Sony Smartwatch 3 sig ud fra de andre Android Wear enheder, og vi har allerede været forbi emnet i indledningen, men jeg syntes der skal sættes et par ord mere på området.

Valget af GPS frem for en pulsmåler, mener jeg både er en fordel og ulempe. Fordelen er, at du kan lade mobilen blive hjemme på løbeturen, da urets egen GPS tager over og indsamler information om din distance, rute, hastighed og meget mere.

Når du kommer hjem bliver dine data synkroniseret med din smartphone. Du kan desuden gemme musik lokalt på uret, koble et Bluetooth headset til og så har du også musik med til træningen, helt uden nødvendigheden for din mobil. Brug af GPS uden mobil, kræver selvfølgelig at din træningsapplikation understøtter Android Wear og brug af GPS på uret.

Ulempen ved valget af GPS frem for pulsmåler er, at du ikke kan måle din puls under træningen, hvilket for nogle er et vigtigt element. Det betyder de bliver nødt til at løbe med en særskilt pulsmåler på kroppen. Er denne så udviklet til at kommunikere med din smartphone, så skal denne alligevel med i lommen, dermed ryger det smarte i at have indbygget GPS i uret.

En anden unik funktion feature er IP68 certificeringen. Denne betyder at du faktisk aldrig behøver at tage uret af, på nær når turen går til Vesterhavet da saltvand er ikke omfattet af certificeringen. Vi testede uret både i det danske våde vintervejr, samt en tur under bruseren. Det er desuden blevet til en del ture under vandhanen, for at skylle uret for skidt og snavs, ulempen ved det valgte gummi-materialet.

En tredje og ikke nævnt funktion, som de færreste ved at Sony Smartwatch 3 indeholder, er muligheden for WiFi. Det er hverken noget Sony reklamerer med eller skriver om på deres hjemmeside, men dette er fordi at funktionen endnu ikke er understøttet i Android Wear. Ét punkt der sandsynligvis vil blive aktiveret i en kommende opdatering fra Google, men som aktuelt betyder det ikke kan udnyttes.

Konklusion: Ikke en opgradering værd

Sony Smartwatch 3 er på mange punkter en forbedring af de forgangene enheder, men det er alligevel ikke en opgradering værd, med mindre du sidder med det første Smartwatch fra Sony. Sony Smartwatch 2 bliver stadig opdateret med nye funktioner og software-forbedringer, hvilket gør uret up-to-date og på en lang række punkter en ligeværdig konkurrent til Smartwatch 3.

Sidder du derimod og vil prøve Android Wear, kan lide at lege med nyt software og er frisk på urets firkantede design, så er Smartwatch 3 er godt køb. Uret har været solidt placeret på mit håndled siden modtagelsen, og ikke ét tidspunkt har jeg savnet LG G Watch R i det daglige. Direkte sammenlignet ville jeg til en hver tid stadig vælge LG, men det er mest på grund af designet.

Smartwatch 3 holder mindst ligeså godt på batteriet som sine konkurrenter. To dages batteritid er ikke umuligt, heller ikke hvis du er heftig bruger af uret. Efter en hel arbejdsdag med moderat brug af uret og en drift tid på 11 timer, er der stadig 70 procent strøm tilbage. Urets størrelse er behagelig på håndledet, vægten er godt holdt nede af materialevalget og designet gør det let at gemme uret under ærmet, om end det godt kan ses at man har ur på.

Android Wear holder dig godt opdateret med hvad der rør sig på din telefon, uden du behøver at tage denne op af lommen. Desværre er dansk ikke understøttet af Android Wear, eller Android generelt. Det betyder, at nøglefunktionerne i Android Wear, ikke er tilgængelig med mindre du vil snakke på Engelsk til uret.

Det kan godt lade sig gøre, med den rette opsætning på telefonen at spørge uret om simple ting som, ”hvor gammel er Pia Kjærsgaard” eller ”hvor højt er rundetårnet”, hvorefter svaret kommer frem på uret, på dansk. Men ønsker du at oprette en note, svare en besked eller starte stopuret fra dit håndled, så står menuen altså på Engelsk, hvilket er systemets største svaghed.

Sony Smartwatch 3 lander på 3 ud af 6 mulige stjerner. Det gør den fordi Sony har turde være anderledes og satse på holdbare materialer, alternative funktioner og ikke mindst et behageligt design. Prisen er også skruet i bund, Smartwatch 3 kan i skrivende stund erhverves for 1.659 kroner, hvilket er 300 kroner billigere end konkurrenten LG G Watch R. Uret er desuden kørende med Android Wear som er det bedste på markedet, selvom det på en lang række punkter, stadig mangler udvikling.

Test: LG G Watch R – sådan er det
Test: Sony Smartwatch 2 – stadig et godt valg
Samsung Gear S – stadig ikke godt nok

Fordele og ulemper

Fordele

– Klassens billigste
– Indbygget GPS
– Android Wear

Ulemper

– Kedeligt design
– Remmen bliver let beskidt
– Android Wear mangler finpudsning

Mere til historien

Android Wear baserer sig hovedsageligt på notifikationer og om at blive holdt opdateret. Systemet fungerer kun på få punkter uden en forbindelse til mobilen, og det vil derfor være nærliggende at kalde systemet for en forlænget arm til telefonen. Fordelen er blandt andet, at ens telefon ikke bliver tændt og slukket så ofte, for at tjekke notifikationer, det bliver i sidste ende til længere batteritid på telefonen, et positivt biprodukt af at have en smartwatch på håndledet.

Læs også:
Apple Watch kommer i april

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer